Bruxelles, 10.11.2015

COM(2015) 560 final

2015/0260(NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

privind autorizarea Republicii Letonia de a prelungi aplicarea unei măsuri de derogare de la dispozițiile articolului 193 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

În conformitate cu articolul 395 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată 1 (denumită în continuare „Directiva TVA”), Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să aplice măsuri speciale de derogare de la respectiva directivă, în scopul simplificării procedurii de percepere a TVA sau al prevenirii anumitor forme de evaziune fiscală sau de fraudă.

Prin scrisoarea înregistrată de Comisie la 30 martie 2015, Republica Letonia (denumită în continuare „Letonia”) a solicitat autorizația de a continua să aplice o măsură de derogare de la articolul 193 din Directiva TVA. În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) din Directiva TVA, Comisia a informat celelalte state membre, prin scrisoarea din 18 mai 2015, cu privire la cererea înaintată de Letonia. Prin scrisoarea din 20 mai 2015, Comisia a informat Letonia că dispune de toate informațiile pe care le consideră necesare pentru evaluarea cererii.

Guvernul leton solicită prelungirea valabilității actualei aplicări a unei proceduri de taxare inversă în ceea ce privește livrările de lemn.

În ceea ce privește livrările de lemn, Letonia s-a confruntat cu existența unui număr considerabil de comercianți care nu și-au îndeplinit obligațiile. Întreprinderile din acest sector sunt adesea întreprinderi mici care au drept obiect de activitate revânzarea și care dispar frecvent fără a plăti către autoritățile fiscale taxele încasate pentru livrările efectuate; clienții lor dispun însă de o factură valabilă care le permite deducerea TVA.

În cadrul procedurii de taxare inversă, prin derogare de la regula generală prevăzută la articolul 193 din Directiva TVA, clientul devine responsabil de plata TVA pentru tranzacțiile naționale.

Această măsură de derogare a fost inițial acordată prin Decizia 2006/42/CE a Consiliului din 24 ianuarie 2006 2 . Aplicarea măsurii de derogare pentru livrarea de lemn a fost prelungită prin Decizia de punere în aplicare 2009/1008/UE a Consiliului din 7 decembrie 2009 3 . O ultimă prelungire a măsurii de derogare a fost acordată prin Decizia de punere în aplicare 2013/55/UE a Consiliului din 22 ianuarie 2013 4 .

Din raportul prezentat de autoritățile fiscale letone, împreună cu cererea de a continua aplicarea măsurii de derogare, Comisia înțelege că situația pe care s-a bazat derogarea inițială continuă să existe. Letonia susține că, în pofida faptului că a existat o reducere a numărului de cazuri de fraudă care implică plăți ale TVA la bugetul național și evaziune în materie de TVA pe piața lemnului de la introducerea procedurii de taxare inversă, riscul nu este eliminat. Unul dintre indicatorii care arată că nivelul de risc este încă ridicat este numărul de comercianți înregistrați pe care serviciul de administrare fiscală i-a desemnat ca fiind societăți de tip „cutie poștală” în acest sector al economiei. Acești comercianți intră în sisteme de tranzacții artificiale pentru a reduce valoarea TVA de plătit la bugetul național sau pentru a majora valoarea TVA de rambursat de la bugetul național către alți comercianți înregistrați implicați în aceste sisteme. În opinia Letoniei, este, prin urmare, important să se continue utilizarea procedurii de taxare inversă pentru plata TVA în Letonia în ceea ce privește tranzacțiile de pe piața lemnului.

Pe această bază, derogarea ar trebui acordată pentru o nouă perioadă limitată.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

Derogări similare au fost acordate și altor state membre în temeiul articolului 193 din Directiva TVA.

Coerența cu celelalte politici ale Uniunii

Nu se aplică.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Articolul 395 din Directiva TVA.

Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă)

Având în vedere dispoziția din Directiva TVA pe care se întemeiază propunerea, aceasta din urmă intră în sfera competenței exclusive a Uniunii. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.

Proporționalitate

Propunerea respectă principiul proporționalității din motivele descrise în continuare.

Prezenta decizie vizează o autorizație acordată unui stat membru la solicitarea acestuia și nu constituie nicio obligație.

În plus, măsura vizează și este restricționată la un număr foarte limitat de furnizori impozabili în legătură cu care colectarea TVA care s-a dovedit a fi un aspect problematic. Având în vedere domeniul de aplicare limitat al derogării, măsura specială este proporțională cu obiectivul urmărit.

Alegerea instrumentului

În conformitate cu articolul 395 din Directiva TVA, derogarea de la normele comune în materie de TVA este posibilă numai cu autorizare din partea Consiliului, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei. În plus, o decizie de punere în aplicare a Consiliului este cel mai adecvat instrument, deoarece ea poate fi adresată statelor membre în mod individual.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Consultări cu părțile interesate

Nu se aplică.

Obținerea și utilizarea expertizei

Nu a fost necesar să se recurgă la expertiză externă.

Evaluarea impactului

Propunerea de decizie vizează simplificarea procedurii de percepere a TVA și combaterea unor posibile evaziuni fiscale sau fraude privind TVA și, prin urmare, are un potențial impact economic pozitiv.

Impactul va fi, în orice caz, limitat, datorită domeniului restrâns al derogării.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu are nicio implicație pentru bugetul Uniunii.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

Propunerea include o clauză de încetare a efectelor; un termen care expiră automat la 31 decembrie 2018.

Cu toate acestea, în cazul în care Letonia are în vedere solicitarea unei noi prelungiri a măsurii de derogare după 2018, aceasta ar trebui să transmită Comisiei un raport de evaluare, împreună cu cererea de prelungire, până la 1 aprilie 2018 cel târziu.

2015/0260 (NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

privind autorizarea Republicii Letonia de a prelungi aplicarea unei măsuri de derogare de la dispozițiile articolului 193 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 291 alineatul (2),

având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată 5 , în special articolul 395 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Prin scrisoarea înregistrată de Comisie la 30 martie 2015, Republica Letonia (denumită în continuare „Letonia”) a solicitat autorizația de a continua să aplice o măsură de derogare de la dispozițiile Directivei 2006/112/CE cu privire la persoana obligată la plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) către autoritățile fiscale.

(2)În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) din Directiva 2006/112/CE, Comisia a informat celelalte state membre, prin scrisoarea din 18 mai 2015, cu privire la cererea înaintată de Letonia. Prin scrisoarea din 20 mai 2015, Comisia a înștiințat Letonia că deține toate informațiile necesare pentru a analiza cererea.

(3)Decizia 2006/42/CE a Consiliului 6 a autorizat Letonia să oblige beneficiarul la plata TVA datorată pentru livrările de lemn.

(4)Perioada de timp pentru aplicarea măsurii de derogare până la 31 decembrie 2009 a fost prelungită de două ori, prin Decizia de punere în aplicare 2009/1008/UE a Consiliului 7 și prin Decizia de punere în aplicare 2013/55/UE a Consiliului 8 .

(5)Anchetele și analiza corespunzătoare a aplicării procedurii efectuate de autoritățile fiscale letone au demonstrat eficacitatea măsurii de derogare în cauză.

(6)Comisia consideră că situația de drept și de fapt care a justificat aplicarea măsurii de derogare nu s-a schimbat și există în continuare. Prin urmare, Letonia ar trebui autorizată să aplice în continuare măsura pentru o perioadă limitată.

(7)În cazul în care Letonia ar solicita o prelungire suplimentară a măsurii de derogare după 2018, aceasta va trebui să transmită Comisiei, până la 31 martie 2018 cel târziu, un raport de evaluare împreună cu cererea de prelungire.

(8)Măsura de derogare nu va avea un impact negativ asupra resurselor proprii ale Uniunii provenind din TVA,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Articolul 2 din Decizia de punere în aplicare 2009/1008/UE se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 2

Prezenta decizie se aplică până la 31 decembrie 2018.

Orice cerere de prelungire a măsurii prevăzute de prezenta decizie se transmite Comisiei până la 31 martie 2018 cel târziu și este însoțită de un raport care cuprinde o analiză a aplicării măsurii respective.”

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Republicii Letonia.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1) JO L 347, 11.12.2006, p. 1.
(2) JO L 25, 28.1.2006, p. 31.
(3) JO L 347, 24.12.2009, p. 30.
(4) JO L 22, 25.1.2013, p. 16.
(5) JO L 347, 11.12.2006, p. 1.
(6) Decizia 2006/42/CE a Consiliului din 24 ianuarie 2006 privind autorizarea Letoniei în vederea aplicării în continuare a unei măsuri de derogare de la dispozițiile articolului 21 din a șasea Directivă 77/388/CEE a Consiliului privind armonizarea legislațiilor statelor membre în materie de impozite pe cifra de afaceri (JO L 25, 28.1.2006, p. 31).
(7) Decizia de punere în aplicare 2009/1008/UE a Consiliului din 7 decembrie 2009 de autorizare a Republicii Letonia în vederea aplicării în continuare a unei măsuri de derogare de la dispozițiile articolului 193 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 24.12.2009, p. 30).
(8) Decizia de punere în aplicare 2013/55/UE a Consiliului din 22 ianuarie 2013 de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2009/1008/UE de autorizare a Republicii Letonia în vederea aplicării în continuare a unei măsuri de derogare de la dispozițiile articolului 193 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 22, 25.1.2013, p. 16).