COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 29.10.2015
COM(2015) 547 final
Recomandare de
DECIZIE A CONSILIULUI
de aprobare a reînnoirii participării Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom) la Acordul-cadru de colaborare internațională în domeniul cercetării și dezvoltării sistemelor energetice nucleare din Generația IV
EXPUNERE DE MOTIVE
1.CONTEXTUL PROPUNERII
Forumul Internațional Generația IV (GIF), astfel cum se prevede în cartă, este un cadru pentru cooperare internațională în materie de cercetare și dezvoltare lansat la inițiativa SUA în 2001. Obiectivul este de a pune în comun eforturile de dezvoltare a unor noi modele de sisteme de energie nucleară care să furnizeze o sursă sigură de aprovizionare cu energie și care să respecte în același timp în mod satisfăcător cerințele de siguranță nucleară, reducere la minimum a deșeurilor, neproliferare și să răspundă preocupărilor publicului.
Pe baza Deciziei C(2002)4287 a Comisiei din 4 noiembrie 2002, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (denumită în continuare „Euratom”), a aderat la GIF prin semnarea, la 30 iulie 2003, a „Cartei Forumului internațional Generația IV” (denumită în continuare „Carta”). Această Cartă a fost semnată pentru prima dată în 2001 de către semnatarii inițiali. Participarea Euratom la cartă a fost prelungită în temeiul Deciziei C(2011)4504 a Comisiei din 29 iunie 2011. Durata inițială de 10 ani a fost înlocuită cu această ocazie de o perioadă nelimitată, cu excepția cazului în care întreruperea este aprobată prin acord unanim. Cu toate acestea, orice membru (și, prin urmare, Euratom) poate să se retragă din calitatea de membru al GIF prin transmiterea unui preaviz scris de 90 de zile. Carta nu are nicio dispoziție pentru schimburi de alocări bugetare sau financiare speciale între părți. Prin urmare, ea nu intră în domeniul de aplicare al articolului 101 al treilea paragraf din Tratatul Euratom.
În vederea implementării Cartei GIF, semnatarii ei au încheiat un acord-cadru obligatoriu din punct de vedere juridic pentru cooperare internațională în domeniul cercetării și dezvoltării sistemelor energetice nucleare din generația IV, care stabilește condițiile de cooperare și pentru acordurile privind sistemele și proiectele ulterioare.
În conformitate cu articolul 101 al doilea paragraf din Tratatul Euratom și Decizia 14929/05 a Consiliului, urmată de decizia C(2006)7 a Comisiei, Euratom a aderat la acordul-cadru la 24 ianuarie 2006, atunci când comisarul împuternicit a semnat un instrument de aderare (care a fost apoi depus la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică la Paris la 10 februarie 2006). Centrul Comun de Cercetare a fost confirmat în calitate de coordonator pentru participarea Comunității la GIF și, prin urmare, a reprezentat Euratom ca „agent de punere în aplicare”, în conformitate cu articolul III. 2 din acordul-cadru.
Franța și Regatul Unit erau deja părți la acordul-cadru. Pentru a asigura coerența, următoarea declarație din partea Euratom a fost anexată la Decizia 14929/05 a Consiliului, de autorizare a aderării inițiale a Euratom la acord:
„Prin participarea la prezentul acord-cadru, Euratom va participa pe deplin la toate deliberările și va colabora în cadrul prezentului acord-cadru și al oricărui acord de sistem la care este parte semnatară. Euratom și statele sale membre părți la acordul-cadru — în prezent, Franța și Regatul Unit — își vor armoniza pozițiile înaintea oricărei decizii semnificative luate în cursul implementării acordului-cadru și al sistemelor relevante”.
Acordul-cadru a intrat în vigoare la 28 februarie 2005 pentru o perioadă de 10 ani și a fost extins la 26 februarie 2015, atunci când patru părți și-au exprimat consimțământul de a-și asuma obligații în temeiul unui acord de extindere. Prin urmare, există posibilitatea ca Euratom și alți semnatari care nu au putut să își finalizeze procedurile interne de aprobare în timp util, să își reînnoiască participarea prin intermediul semnării ulterioare.
2.ACTIVITĂȚILE EURATOM ÎN TEMEIUL ACORDULUI-CADRU
În ultimul deceniu, GIF a realizat progrese majore în interiorul unui cadru juridic solid pentru cooperare, cum ar fi elaborarea și punerea în aplicare de proiecte comune pe baza investițiilor în cercetare și dezvoltare din întreaga lume, precum și proiectarea și/sau construirea de prototipuri pentru demonstrații, de exemplu, reactorul rapid de sodiu (SFR) dezvoltat de Franța și Rusia și reactorul de temperaturi foarte înalte (VHTR) dezvoltat de China.
Euratom a fost foarte activ în ceea ce privește GIF în această perioadă și este singurul semnatar care participă la toate cele șase sisteme de reactoare (acorduri privind sistemele) și la toate cele trei sisteme transversale („Siguranță și fiabilitate”, „Economie” și „Rezistență la proliferare și protecție fizică”). Reprezentanții Euratom prezidează trei dintre cele șase sisteme (reactorul supercritic cu apă, reactorul rapid cu plumb și reactorul răcit cu gaz) și în cadrul fiecărui sistem există acorduri de proiect în care se realizează lucrările tehnice. Euratom este prezent în majoritatea acordurilor de proiect (AP), cu contribuții provenite atât de la acțiuni directe, cât și indirecte din cadrul programului Euratom pentru cercetare și formare.
Mai rămân încă multe de făcut înainte ca sistemele de Generație IV să devină o realitate. În următorul deceniu, activitatea se va concentra pe:
- continuarea cercetării și dezvoltării privind sistemele de Generație IV;
- dezvoltarea de facilități avansate de cercetare ;
- implicarea industriei în elaborarea sistemelor de Generație IV; și
- dezvoltarea forței de muncă pentru viitor.
Prin urmare, este oportun ca Euratom să continue să participe la acordul-cadru și să convină asupra extinderii sale prin intermediul mecanismului specific de extindere prevăzut la articolul XII, alineatul (3).
3.ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII
Acordul se prelungește pe baza articolul 101 al doilea paragraf din Tratatul Euratom.
În iunie 2014, în numele depozitarului (OCDE), secretariatul tehnic al GIF a distribuit o notă privind extinderea acordului-cadru, care prezenta semnatarilor trei opțiuni pentru prelungire:
„1.
Procedura specifică de extindere — Părțile ar putea conveni să extindă durata acordului-cadru prin procedura specifică prevăzută la articolul XII alineatul (3) din Acordul-cadru (Opțiunea 1);
2.
Modificarea acordului — În cazul în care părțile nu pot ajunge la un acord cu privire la Opțiunea 1, ele au posibilitatea de a modifica Acordul-cadru prin procedura stabilită la articolul XII alineatul (4) (Opțiunea 2);
3.
Expirarea acordului și încheierea unui nou acord - În cele din urmă, dacă părțile nu pot ajunge la un acord cu privire la o extindere sau o modificare, acestea pot permite Acordului-cadru să expire și să încheie un nou acord-cadru, care ar constitui un nou tratat internațional (opțiunea 3).”
Agentul de implementare a sprijinit opțiunea 1, deoarece aceasta pare să fie cea mai rapidă modalitate de a extinde acordul și părțile au prevăzut în mod expres o anumită procedură de extindere distinctă de procedura pentru alte amendamente. La 14 octombrie 2014, Misiunea SUA pe lângă OCDE („depozitarul”) a prezentat celorlalte părți, inclusiv agentului de implementare al Euratom (prin intermediul SEAE), un proiect de acord de extindere a acordului-cadru de colaborare internațională în domeniul cercetării și dezvoltării sistemelor energetice nucleare din Generația IV, care urmează să fie semnat în cadrul procedurii de extindere specifice.
Intenția inițială a fost ca acest grup să adopte o decizie de extindere a acordului-cadru pentru 10 ani, și anume până la 28 februarie 2025, conform procedurii de extindere specifice, în cadrul reuniunii sale din 17-18 decembrie 2014 (sau prin procedură scrisă). Cu toate acestea, având în vedere cerințele procedurale ale unora dintre părți (inclusiv Euratom) și pentru a menține distincția între reuniunile grupurilor de politică GIF organizate sub auspiciile Cartei GIF, pe de o parte, și a acordului-cadru interguvernamental formal, pe de altă parte, grupul de politici nu a discutat extinderea în cadrul acestei reuniuni.
În urma observațiilor și a schimburilor cu privire la procedura de extindere și proiectul de acord de extindere, o nouă propunere pentru un acord de extindere a fost emisă după reuniunea din decembrie 2014 cu sprijinul unei majorități a reprezentanților părților. Soluția propusă era că această extindere ar trebui să intre în vigoare după ce cel puțin trei părți și-ar fi dat consimțământul de a-și asuma obligații. Patru părți (Franța, Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii) au indicat că sunt în măsură și pregătite să-și dea consimțământul de a-și asuma obligații până la sau înainte de 28 februarie 2015, permițând, astfel, intrarea în vigoare a acordului de extindere înainte de această dată.
Celelalte părți au considerat că, în temeiul articolului XII, alineatul (3) din acordul-cadru existent, semnarea de către toate părțile până la data respectivă (indiferent dacă au făcut sau nu obiectul unei acceptări ulterioare) ar indica consimțământul lor pentru extindere. Agentul de implementare al Euratom a indicat că nu poate fi de acord cu această modalitate de consimțire. Celelalte părți au acceptat ca fiind suficientă o scrisoare din partea agentului de implementare al Euratom la secretariatul depozitarului, în care se indică sprijinul pentru procedura de extindere desfășurată de alte părți.
Patru alți semnatari au semnat acordul de extindere anexat, semnat la 26 februarie 2015. Acesta poate fi semnat în numele Euratom de îndată ce Consiliul aprobă reînnoirea.
Comisia consideră că decizia de reînnoire a acordului-cadru este semnificativă și, prin urmare, prin agentul său de implementare, și-a armonizat poziția cu cea a Franței. (Între timp, Regatul Unit a s-a retras ca parte distinctă la acord, dar, la fel ca în cazul celorlalte state membre, continuă să fie una dintre părți, în cadrul Euratom).
Comisia consideră că propunerea de reînnoire a acordului-cadru este acceptabilă pentru Comunitate și, prin urmare, prezintă această recomandare de decizie a Consiliului în conformitate cu articolul 101 al doilea paragraf din Tratatul Euratom.
Reînnoirea acordului necesită aprobarea Consiliului, dat fiind că acordul va continua să stabilească condiții clare de cooperare în domeniul cercetării în cadrul GIF. În plus, perioada de reînnoire acoperă mai mult de două programe de cercetare și formare Euratom, prin urmare vor fi necesare cel puțin două decizii ale Consiliului pentru a orienta participarea Euratom la GIF în conformitate cu regulamentele Consiliului privind programele de cercetare și formare Euratom existente și viitoare.
În ceea ce privește participarea Euratom la GIF aceasta ar trebui să rămână în domeniul de aplicare al regulamentelor Consiliului privind programele de cercetare și formare Euratom. Așa cum se afirmă în Carta GIF, fiecare membru al grupului trebuie să determine, individual, natura participării sale la activitățile GIF.
Regulamentul Consiliului (Euratom) nr. 1314/2013 din 16 decembrie 2013 privind Programul pentru cercetare și formare al Comunității Europene a Energiei Atomice (2014-2018) de completare a Programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020, prevede în mod expres continuarea activităților de către agentul de implementare în conformitate cu acordul-cadru GIF. În ceea ce privește „Activitățile necesare pentru realizarea obiectivelor programului”, anexa I la regulamentul menționat prevede, în legătură cu „acțiunile directe ale JRC”:
„Ca agent de implementare al Euratom în cadrul Forumului Internațional Generația IV (GIF), JRC coordonează în continuare contribuția Comunității la GIF”.
În ceea ce privește „Cooperarea internațională cu țări terțe și cu organizații internaționale”, se prevede, în legătură cu Euratom:
„Cooperarea internațională privind cercetarea și inovarea în domeniul nuclear, bazată pe obiective comune și pe încredere reciprocă, continuă, în scopul de a oferi beneficii clare și semnificative pentru Uniune și pentru mediul acesteia. Ca o contribuție la realizarea obiectivelor specifice prevăzute la articolul 3, Comunitatea caută să consolideze expertiza științifică și tehnică a Uniunii prin acorduri de cooperare internațională și să promoveze accesul industriei nucleare a Uniunii pe noi piețe emergente. Activitățile de cooperare internațională vor fi promovate prin intermediul cadrelor multilaterale (cum sunt AIEA, OCDE, ITER, GIF ...)”.
Reînnoirea acordului-cadru pare să fie, așadar, considerată ca adecvată în cadrul contribuției Euratom la Orizont 2020.
În lumina celor de mai sus, Comisia propune adoptarea de către Consiliu, în conformitate cu articolul 101 al doilea paragraf din Tratatul Euratom, a proiectului de recomandare pentru o decizie a Consiliului de aprobare a reînnoirii participării Euratom la acordul-cadru GIF și de autorizare a Comisiei să semneze acordul de extindere a acordului anexat.
4.IMPLICAȚIILE BUGETARE [după caz]
[n/a]
5.ELEMENTE OPȚIONALE [după caz]
[n/a]
Recomandare de
DECIZIE A CONSILIULUI
de aprobare a reînnoirii participării Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom) la Acordul-cadru de colaborare internațională în domeniul cercetării și dezvoltării sistemelor energetice nucleare din Generația IV
CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom), în special articolul 101 paragraful al doilea,
având în vedere recomandarea Comisiei Europene,
întrucât:
(1)Forumul Internațional Generația IV (GIF) este un cadru pentru cooperare internațională în materie de cercetare și dezvoltare lansat la inițiativa SUA în 2001. Obiectivul este de a pune în comun eforturile de dezvoltare a unor noi modele de sisteme de energie nucleară care să furnizeze o sursă sigură de aprovizionare cu energie și care să respecte în același timp în mod satisfăcător cerințele de siguranță nucleară, reducere la minimum a deșeurilor, neproliferare și să răspundă preocupărilor publicului.
(2)Reînnoirea participării Euratom la prezentul acord-cadru este independentă de orice decizie referitoare la anvergura participării la diferitele sisteme GIF și acordurile de proiect aferente. Euratom va determina individual natura contribuției sale (intelectuale și financiare) la activitățile GIF.
(3)La 30 iulie 2003, pe baza Deciziei C(2002) 4287 a Comisiei, Euratom a aderat la GIF prin semnarea Cartei, pe care semnatarii inițiali au semnat-o în 2001. În urma Deciziei C(2011) 4504 a Comisiei, aderarea inițială de 10 ani a Euratom la Cartă a fost extinsă pentru o perioadă nedeterminată, retragerea fiind posibilă prin acordul unanim al statelor membre ale UE. Orice membru GIF (inclusiv Euratom) se poate retrage dacă prezintă un preaviz scris de 90 de zile. Întrucât Carta nu prevede schimburi de alocări bugetare sau financiare speciale între părți, acesta intră în domeniul de aplicare al articolul 101 al treilea paragraf din Tratatul Euratom.
(4)În vederea implementării Cartei GIF, semnatarii ei au încheiat un acord-cadru obligatoriu din punct de vedere juridic între membrii Forumului internațional pentru Generația IV pentru cooperare internațională în domeniul cercetării și dezvoltării sistemelor energetice nucleare din generația IV, care stabilește condițiile de cooperare și pentru acordurile privind sistemele și proiectele ulterioare.
(5)Pe baza Deciziei 14929/05 a Consiliului din 20 decembrie 2005, urmată de decizia C(2006)7 a Comisiei din 12 ianuarie 2006, adoptată în temeiul articolului 101 al doilea paragraf din Tratatul Euratom, Euratom a aderat, de asemenea, la acordul-cadru la 24 ianuarie 2006, atunci când comisarul autorizat în mod corespunzător, a semnat un instrument de aderare [care a fost apoi depozitat la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) la Paris la 10 februarie 2006]. Centrul Comun de Cercetare a fost confirmat în calitate de coordonator pentru participarea Euratom în cadrul GIF și, prin urmare, a reprezentat Euratom ca „agent de implementare”, în conformitate cu articolul III.2 din acordul-cadru.
(6)Acordul-cadru a intrat în vigoare la 28 februarie 2005 pentru o perioadă de 10 ani și a fost extins la 26 februarie 2015, atunci când patru părți și-au exprimat consimțământul de a-și asuma obligații în temeiul acordului de extindere anexat. Acest lucru este în conformitate cu procedura de extindere specifică prevăzută de Acordul-cadru însuși. Prin urmare, există posibilitatea ca Euratom și alți semnatari care nu au putut să își finalizeze procedurile interne de aprobare în timp util, să își reînnoiască participarea prin intermediul semnării ulterioare.
(7)Reînnoirea de către Comisie, în numele Euratom, a acordului-cadru prin semnarea acordului de extindere în conformitate cu anumite proceduri de extindere ar trebui, prin urmare, să fie aprobată.
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
Articol unic
Se aprobă reînnoirea de către Comisie, în numele Comunității Europene a Energiei Atomice, a acordului-cadru privind colaborarea internațională în domeniul cercetării și dezvoltării sistemelor energetice nucleare din Generația IV, prin semnarea acordului de prelungire. Textul Acordului de prelungire este atașat la prezenta decizie.
Adoptată la Bruxelles,
Pentru Consiliu
Președintele
COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 29.10.2015
COM(2015) 547 final
ANEXĂ
Acord de extindere a acordului-cadru de colaborare internațională în domeniul cercetării și dezvoltării sistemelor energetice nucleare din Generația IV
la
Recomandarea de Decizie a Consiliului
de aprobare a reînnoirii participării Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom) la Acordul-cadru de colaborare internațională în domeniul cercetării și dezvoltării sistemelor energetice nucleare din Generația IV
]
ANEXĂ
Acord de extindere a acordului-cadru de colaborare internațională în domeniul cercetării și dezvoltării sistemelor energetice nucleare din Generația IV
la
Recomandarea de Decizie a Consiliului
de aprobare a reînnoirii participării Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom) la Acordul-cadru de colaborare internațională în domeniul cercetării și dezvoltării sistemelor energetice nucleare din Generația IV
]
ACORD DE EXTINDERE A ACORDULUI-CADRU DE COLABORARE INTERNAȚIONALĂ ÎN DOMENIUL CERCETĂRII ȘI DEZVOLTĂRII SISTEMELOR ENERGETICE NUCLEARE DIN GENERAȚIA IV
Guvernul Canadei și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, Guvernul Republicii Populare Chineze, Guvernul Republicii Franceze, Guvernul Japoniei, Guvernul Republicii Coreea, Guvernul Federației Ruse, Guvernul Republicii Africa de Sud, Guvernul Confederației Elvețiene și Guvernul Statelor Unite ale Americii, fiecare în calitate de parte la Acordul-cadru de colaborare internațională în domeniul cercetării și dezvoltării sistemelor energetice nucleare din Generația IV, semnat la Washington la 28 februarie 2005 (denumit în continuare „acordul-cadru”), denumite împreună „părțile”:
AVÂND ÎN VEDERE dorința lor de a continua colaborarea cu succes și reciproc avantajoasă realizată în temeiul acordului-cadru până în prezent;
LUÂND ACT de foaia de parcurs actualizată de dezvoltare tehnologică pentru sistemele energetice nucleare din Generația a IV-a (ianuarie 2014);
AMINTIND articolul XV din Acordul-cadru, în care se afirmă că orice formă de colaborare inițiată în temeiul acordului-cadru, dar care nu a fost finalizată la expirarea sau rezilierea acordului-cadru poate continua până la finalizare în conformitate cu dispozițiile din acordul-cadru; și
ACȚIONÂND în conformitate cu articolul XII alineatul 3 din acordul-cadru,
convin următoarele:
Articolul I
Extinderea acordului-cadru
Sub rezerva dispozițiilor alineatului 5 al articolului XII al Acordului-cadru, acesta se extinde cu o perioadă de zece (10) ani, până la 28 februarie 2025.
Articolul II
Semnare și intrare în vigoare
1. Prezentul acord intră în vigoare, pentru părțile care și-au dat consimțământul de a-și asuma obligații, la data la care trei dintre părți și-au exprimat consimțământul de a-și asuma obligații.
2. Părțile trebuie să își exprime consimțământul de a-și asuma obligații, fie prin semnare care nu este condiționată de acceptare, fie prin semnare sub rezerva acceptării urmată de depunerea unui instrument de acceptare la depozitar.
3. Pentru o parte care consimte să își asume obligații după data intrării în vigoare a prezentului acord, prezentul acord intră în vigoare pentru partea respectivă la data semnării sale necondiționate de acceptare sau la data depunerii instrumentului său de acceptare la depozitar.
4. Părțile intenționează, în conformitate cu articolul XV din acordul-cadru, să continue, în temeiul dispozițiilor acordului-cadru, colaborarea inițiată, dar nefinalizată până la data de 28 februarie 2015, cu acele părți la acordul-cadru pentru care acordul nu a intrat în vigoare până la 28 februarie 2015.
Articolul III
Depozitarul
Originalul prezentului acord se depune la Secretarul General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
DREPT PENTRU CARE, subsemnații, autorizați în mod corespunzător, semnează prezentul acord.
ADOPTAT într-un singur exemplar original, în limbile engleză și franceză, ambele texte fiind în egală măsură autentice.
PENTRU GUVERNUL CANADEI:
Data:
PENTRU COMUNITATEA EUROPEANĂ A ENERGIEI ATOMICE:
Data:
PENTRU GUVERNUL REPUBLICII POPULARE CHINEZE:
Data:
PENTRU GUVERNUL REPUBLICII FRANCEZE:
Data:
PENTRU GUVERNUL JAPONIEI:
Data:
PENTRU GUVERNUL REPUBLICII COREEA:
Data:
PENTRU GUVERNUL FEDERAȚIEI RUSE:
Data:
PENTRU GUVERNUL REPUBLICII AFRICA DE SUD:
Data:
PENTRU GUVERNUL CONFEDERAȚIEI ELVEȚIENE:
Data:
PENTRU GUVERNUL STATELOR UNITE ALE AMERICII:
Data: