Bruxelles, 6.10.2015

COM(2015) 483 final

2015/0234(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Conferinței ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului în ceea ce privește o prelungire a moratoriului privind taxele vamale pentru tranzacțiile electronice și a moratoriului privind plângerile în situația în care nu există o încălcare și plângerile motivate de alte situații


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Obiectivul prezentei propuneri este acela de a permite Uniunii să se alăture unui consens în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) cu privire la adoptarea de către Conferința ministerială a OMC a două decizii referitoare la (1) un moratoriu privind taxele vamale pentru tranzacțiile electronice („moratoriu privind comerțul electronic”) și la (2) aplicarea articolului XXIII alineatul (1) literele (b) și (c) din GATT 1994 privind „plângerile în situația în care nu există o încălcare și plângerile motivate de alte situații” la soluționarea litigiilor în temeiul Acordului privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală („Acordul TRIPS”). 

Uniunea a sprijinit dintotdeauna prelungirea „moratoriului privind comerțul electronic”, deoarece comerțul electronic este un serviciu și, prin urmare, nu ar trebui să fie supus taxelor vamale. În plus, moratoriul oferă avantaje economice semnificative întreprinderilor din Uniune.

Acordul TRIPS a stabilit un moratoriu de cinci ani de la intrarea sa în vigoare, în 1995, în ceea ce privește aplicarea articolului XXIII alineatul (1) literele (b) și (c) privind plângerile în situația în care nu există o încălcare și plângerile motivate de alte situații la soluționarea litigiilor în temeiul Acordului TRIPS [articolul 64 alineatul (2) din Acordul TRIPS]. În cursul acestei perioade, nu s-a ajuns la niciun consens privind domeniul de aplicare și modalitățile plângerilor în situația în care nu există o încălcare sau ale plângerilor motivate de alte situații în temeiul articolul 64 alineatul (3) din Acordul TRIPS.

După expirarea perioadei inițiale de cinci ani, Conferința ministerială a OMC a prelungit în mod constant suspendarea prin decizie consensuală, în temeiul articolului 64 alineatul (3) din Acordul TRIPS, și a procedat astfel până la următoarea sa sesiune. Ultima prelungire, din 11 decembrie 2013, este valabilă până la Conferința ministerială din 2015. Deciziile Conferinței ministeriale a OMC au invitat Consiliul TRIPS să continue examinarea domeniului de aplicare și a modalităților pentru tipurile de plângeri prevăzute la articolul XXIII alineatul (1) literele (b) și (c) din GATT 1994 și să formuleze recomandări pentru următoarea sa sesiune. De asemenea, potrivit deciziilor, s-a convenit că, între timp, membrii nu vor iniția astfel de plângeri în temeiul Acordului TRIPS.

Până în prezent, nu s-a ajuns la niciun consens privind domeniul de aplicare și modalitățile.

Propunerea prevede autorizarea Comisiei de către Consiliu de a adopta, în cadrul OMC, o poziție în numele Uniunii Europene, pentru a se alătura consensului cu privire la prelungirea „moratoriului privind comerțul electronic” pe durată nedeterminată (sau cu ocazia fiecărei conferințe ministeriale în cadrul căreia moratoriul privind comerțul electronic este propus spre adoptare), precum și cu privire la prelungirea moratoriului privind plângerile în situația în care nu există o încălcare și plângerile motivate de alte situații în temeiul Acordului TRIPS, până când Conferința ministerială a OMC va lua o decizie referitoare la domeniul de aplicare și la modalitățile plângerilor în situația în care nu există o încălcare.

Coerența cu dispozițiile politicilor existente în domeniul de politică și cu alte politici ale Uniunii

Inițiativa este pe deplin compatibilă cu dispozițiile existente în domeniul de politică. Au fost elaborate decizii similare pentru conferințele ministeriale precedente ale OMC, inclusiv, cel mai recent, pentru cea de-a 9-a Conferință ministerială a OMC din 2013.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede că, atunci când o decizie având efect juridic trebuie adoptată în cadrul unui organism creat printr-un acord internațional, Consiliul, pe baza unei propuneri din partea Comisiei sau a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, adoptă o decizie de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii. Prelungirea moratoriilor intră sub incidența dispoziției menționate, întrucât decizia se adoptă în cadrul unui organism creat printr-un acord internațional (Conferința ministerială a OMC) care are impact asupra drepturilor și obligațiilor Uniunii.

Moratoriul privind comerțul electronic avut în vedere se referă la aspecte care intră în domeniul de aplicare al politicii comerciale comune (articolul 207 din TFUE) și, în special, la obligațiile care decurg din Acordul General privind Comerțul cu Servicii. În mod similar, moratoriul avut în vedere referitor la plângerile în situația în care nu există o încălcare și la plângerile motivate de alte situații vizează aspecte care intră în domeniul de aplicare al politicii comerciale comune, în special obligațiile care decurg din Acordul TRIPS.

3.DOMENIUL DE APLICARE AL PROPUNERII

În conformitate cu articolul 218 alineatul (10) din TFUE, Parlamentul European va fi informat imediat și pe deplin.

2015/0234 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Conferinței ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului în ceea ce privește o prelungire a moratoriului privind taxele vamale pentru tranzacțiile electronice și a moratoriului privind plângerile în situația în care nu există o încălcare și plângerile motivate de alte situații

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)La Conferința ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) din 1998 a fost adoptat, sub forma unei declarații, un moratoriu privind taxele vamale pentru tranzacțiile electronice (denumit în continuare „moratoriul privind comerțul electronic”), având drept efect faptul că membrii OMC urmează să își continue practica actuală de a nu impune taxe vamale asupra tranzacțiilor electronice. În prezent, moratoriul există sub forma unei decizii a Conferinței ministeriale a OMC, care a fost reînnoită din doi în doi ani începând din 1998.

(2)În cadrul Conferinței ministeriale a OMC a fost prelungit în mod constant un moratoriu privind plângerile în situația în care nu există o încălcare și plângerile motivate de alte situații , după expirarea perioadei de cinci ani prevăzute pentru luarea deciziei privind domeniul de aplicare și modalitățile unor astfel de plângeri, în temeiul articolului 64 alineatul (3) din Acordul TRIPS.

(3)Aceste moratorii au fost prelungite cel mai recent la Conferința ministerială a OMC din decembrie 2013, până în 2015. Ele ar trebui să fie prelungite, în continuare, în cadrul următoarei Conferințe ministeriale a OMC, sau permanentizate în cazul în care, în cadrul discuțiilor actuale sau viitoare, va apărea un consens în acest sens.

(4)Este în interesul Uniunii să sprijine prelungirea moratoriului privind comerțul electronic pe durată nedeterminată, precum și prelungirea moratoriului privind plângerile în situația în care nu există o încălcare și plângerile motivate de alte situații, până când Conferința ministerială va aproba recomandările Consiliului TRIPS în ceea ce privește domeniul de aplicare și modalitățile plângerilor în situația în care nu există o încălcare și ale plângerilor motivate de alte situații, în temeiul articolul 64 alineatul (3) din Acordul TRIPS,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția Uniunii Europene în cadrul Conferinței ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului este de a sprijini prelungirea moratoriului privind taxele vamale pentru tranzacțiile electronice („moratoriul privind comerțul electronic”) și a moratoriului privind tipurile de plângeri prevăzute la articolul XXIII alineatul (1) literele (b) și (c) din GATT 1994 („plângerile în situația în care nu există o încălcare și plângerile motivate de alte situații”), până când Conferința ministerială va lua o decizie referitoare la domeniul de aplicare și la modalitățile plângerilor în situația în care nu există o încălcare și ale plângerilor motivate de alte situații.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele