5.4.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 120/27


Avizul Comitetului European al Regiunilor – Integrarea șomerilor de lungă durată pe piața forței de muncă

(2016/C 120/07)

Raportor:

domnul Enrico ROSSI (IT-PSE), președintele Regiunii Toscana

Document de referință:

Propunere de recomandare a Consiliului privind integrarea șomerilor de lungă durată pe piața forței de muncă

[COM(2015) 462 final]

I.   RECOMANDĂRI DE AMENDAMENTE

Amendamentul 1

Propunere de recomandare

Considerentul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Printre cei mai vulnerabili în fața șomajului de lungă durată sunt persoanele cu un nivel scăzut de competențe sau calificări, resortisanții țărilor terțe, persoanele cu handicap și minoritățile defavorizate, cum ar fi romii. Activitatea profesională anterioară joacă, de asemenea, un rol important, întrucât în unele țări, aspectele sectoriale și ciclice sunt esențiale pentru a explica persistența șomajului de lungă durată.

Printre cei mai vulnerabili în fața șomajului de lungă durată sunt persoanele cu un nivel scăzut de competențe sau calificări , femeile (în special cele slab calificate) și părinții singuri, persoanele care se apropie de vârsta pensionării , resortisanții țărilor terțe, persoanele cu handicap și cu boli cronice și minoritățile defavorizate, cum ar fi romii. O chestiune importantă o reprezintă și numărul mare de tineri afectați, având în vedere implicațiile sub aspectul riscurilor de marginalizare socială, de abandon școlar și de pierdere a capacității de producție a societății, indusă de absența lor de pe piața forței de muncă. Activitatea profesională anterioară joacă, de asemenea, un rol important, întrucât în unele țări, aspectele sectoriale , teritoriale și ciclice sunt esențiale pentru a explica persistența șomajului de lungă durată.

Amendamentul 2

Propunere de recomandare

Considerentul 7

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Investițiile în capitalul uman trebuie să fie îmbunătățite și eficientizate cu scopul de a oferi unui număr mai mare de persoane competențe relevante și de calitate, de a aborda deficitul de competențe, de a pune bazele unei tranziții ușoare de la etapa de învățare la găsirea unui loc de muncă și de a menține capacitatea de inserție profesională. Îmbunătățirea rezultatelor și a relevanței sistemelor de educație și formare va contribui la limitarea fluxului de noi șomeri. În acest sens, trebuie continuată modernizarea sistemelor de educație și de formare, în conformitate cu semestrul european, cu cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale („ET 2020”) (15), cu Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului privind competențele fundamentale pentru învățarea continuă (16) și cu Recomandarea Comisiei privind incluziunea activă a persoanelor excluse de pe piața forței de muncă (17).

Investițiile în capitalul uman trebuie să fie îmbunătățite și eficientizate cu scopul de a oferi unui număr mai mare de persoane competențe relevante și de calitate, de a aborda deficitul de competențe, de a pune bazele unei tranziții ușoare de la etapa de învățare la găsirea unui loc de muncă și de a menține capacitatea de inserție profesională. Îmbunătățirea rezultatelor și a relevanței sistemelor de educație și formare profesională și a serviciilor de ocupare a forței de muncă va contribui la limitarea fluxului de noi șomeri , după cum combaterea abandonului școlar, care se numără printre obiectivele Strategiei Europa 2020, va sluji la preîntâmpinarea șomajului de lungă durată (fiind una dintre cauzele principale ale acestuia) . În acest sens, trebuie continuată modernizarea sistemelor de educație și de formare, în conformitate cu semestrul european, cu cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale („ET 2020”) (15), cu Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului privind competențele fundamentale pentru învățarea continuă (16) și cu Recomandarea Comisiei privind incluziunea activă a persoanelor excluse de pe piața forței de muncă (17).

Amendamentul 3

Propunere de recomandare

Considerentul 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Pentru a dezvolta o strategie coordonată de ocupare a forței de muncă, în orientările destinate politicilor de ocupare a forței de muncă ale statelor membre (18) se solicită reducerea semnificativă a șomajului de lungă durată și a șomajului structural prin intermediul unor strategii cuprinzătoare și care să se consolideze reciproc, care să includă un sprijin activ și individualizat pentru reîncadrarea în muncă.

Pentru a dezvolta o strategie coordonată de ocupare a forței de muncă, în orientările destinate politicilor de ocupare a forței de muncă ale statelor membre (18) se solicită reducerea semnificativă a șomajului de lungă durată și a șomajului structural prin intermediul unor strategii cuprinzătoare și care să se consolideze reciproc, care să includă un sprijin activ , favorabil incluziunii și individualizat pentru reîncadrarea în muncă.

Expunere din motive

Se consideră că se impune promovarea incluziunii sociale.

Amendamentul 4

Propunere de recomandare

Considerentul 9

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Orientările invită statele membre să promoveze capacitatea de inserție profesională prin investiții în capitalul uman, prin sisteme de educație și formare profesională corespunzătoare, care să fie eficace și eficiente pentru a ameliora nivelul de competență al forței de muncă. În continuare se solicită în mod expres statelor membre să încurajeze sistemele de învățare la locul de muncă, precum sistemele de învățare duală, și să îmbunătățească formarea profesională. În termeni mai generali, în orientări se solicită statelor membre să ia în considerare principiile flexicurității și să consolideze măsurile active de ocupare, prin ameliorarea eficacității, direcționării, impactului, acoperirii și interacțiunii acestora cu ajutorul pentru venit și cu furnizarea de servicii sociale.

Orientările invită statele membre să promoveze capacitatea de inserție profesională prin investiții în capitalul uman, prin sisteme de educație și formare profesională corespunzătoare, care să fie eficace și eficiente pentru a ameliora nivelul de competență al forței de muncă. În continuare se solicită în mod expres statelor membre să încurajeze sistemele de învățare la locul de muncă, precum sistemele de învățare duală, și să îmbunătățească formarea profesională. În termeni mai generali, în orientări se solicită statelor membre să ia în considerare principiile flexicurității și caracterul incluziv și să consolideze măsurile active de ocupare, prin ameliorarea eficacității, direcționării, impactului, acoperirii și interacțiunii acestora cu ajutorul pentru venit și cu furnizarea de servicii sociale.

Amendamentul 5

Propunere de recomandare

Considerentul 10

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Măsurile propuse în prezenta recomandare ar trebui să fie pe deplin compatibile cu recomandările specifice fiecărei țări emise în contextul semestrului european și punerea lor în aplicare ar trebui să se desfășoare în deplină conformitate cu normele Pactului de stabilitate și de creștere.

Măsurile propuse în prezenta recomandare ar trebui să fie pe deplin compatibile cu recomandările specifice fiecărei țări emise în contextul semestrului european și punerea lor în aplicare ar trebui să se desfășoare în deplină conformitate cu normele Pactului de stabilitate și de creștere. Cu toate acestea, în contextul Pactului, pentru ca dezechilibrele dintr-o anumită țară să nu scape de sub control și ca să se poată trece în mod eficient la stabilizarea zonei euro, ar putea fi identificate măsuri excepționale, convenite de comun acord și limitate în timp, în vederea sprijinirii eforturilor de adaptare ale țărilor în care serviciile de ocupare a forței de muncă sunt mai îndepărtate de standardele stabilite de cele mai bune practici.

Expunere din motive

Având în vedere decalajele actuale dintre serviciile de ocupare a forței de muncă din statele membre, trebuie să se acționeze în vederea îmbunătățirii standardelor de intervenție în toate țările. Din acest motiv, recomandarea privind adaptarea structurii serviciilor de ocupare a forței de muncă trebuie însoțită de identificarea mecanismelor necesare de sprijinire a acesteia, dat fiind că structura respectivă este de obicei mai fragilă în țările în care rata șomajului de lungă durată este mai mare.

Amendamentul 6

Propunere de recomandare

Considerentul 15

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Ar trebui depuse eforturi intensificate de integrare pe piața forței de muncă a persoanelor cele mai afectate de șomajul de lungă durată. Acest lucru trebuie să fie corelat cu un grad sporit de înregistrare la serviciile de ocupare a forței de muncă și la alte agenții competente pentru a remedia acoperirea insuficientă a măsurilor de sprijin.

Ar trebui depuse eforturi intensificate de integrare pe piața forței de muncă a persoanelor cele mai afectate de șomajul de lungă durată. Acest lucru trebuie să fie corelat cu un grad sporit de înregistrare la serviciile de ocupare a forței de muncă și la alte agenții competente pentru a remedia acoperirea insuficientă a măsurilor de sprijin. În vederea înregistrării unui număr cât mai mare de șomeri la serviciile de ocupare a forței de muncă, este nevoie de o strategie de comunicare și de consiliere specifică, a cărei eficacitate ar putea spori prin implicarea organizațiilor societății civile. Cu toate acestea, înregistrarea singură nu este suficientă, dacă serviciile de ocupare a forței de muncă nu își dovedesc ulterior capacitatea de a propune un parcurs personalizat, în măsură să ducă la inserție profesională, iar șomerii nu se vor simți nici ei îndemnați să se înregistreze, dacă serviciile nu se vor dovedi eficiente. În acest context, este necesar ca serviciile de ocupare a forței de muncă să devină mai proactive în raport cu întreprinderile.

Expunere de motive

Înregistrarea la serviciile de ocupare a forței de muncă cere fără îndoială o strategie eficientă de comunicare, dar foarte multe depind de eficiența demonstrată a serviciilor respective sub aspectul reinserției profesionale. Din acest motiv, capacitatea efectivă a statelor membre de consolidare a structurilor existente este esențială inclusiv pentru a-i încuraja pe șomeri să se înregistreze.

Amendamentul 7

Propunere de recomandare

Considerentul 17

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Abordările individualizate în sprijinul șomerilor de lungă durată trebuie să contracareze obstacolele care duc la un șomaj persistent, prin actualizarea și completarea evaluărilor inițiale realizate în momentul înregistrării. Astfel, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă vor fi orientate către serviciile de sprijin, cum ar fi consilierea financiară în materie de datorii, reabilitarea, asistența socială, serviciile de îngrijire, integrarea migranților, sprijin în ceea ce privește locuința și transportul, care oferă soluții pentru a depăși obstacolele în calea găsirii unui loc de muncă și să capaciteze șomerii să atingă obiective clare care să conducă la angajare.

Abordările individualizate în sprijinul șomerilor de lungă durată trebuie să contracareze obstacolele care duc la un șomaj persistent, prin actualizarea și completarea evaluărilor inițiale realizate în momentul înregistrării. Astfel, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă vor fi orientate către serviciile de sprijin, cum ar fi consilierea financiară în materie de datorii, reabilitarea, asistența socială, serviciile de îngrijire, integrarea migranților, sprijin în ceea ce privește locuința și transportul, care oferă soluții pentru a depăși obstacolele în calea găsirii unui loc de muncă și să capaciteze șomerii să atingă obiective clare care să conducă la angajare. Ar trebui luată în considerare posibilitatea de a prevedea obligația înregistrării la serviciile de ocupare a forței de muncă, în cazul șomerilor de lungă durată care primesc ajutor social.

Amendamentul 8

Propunere de recomandare

Considerentul 20

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

În sensul prezentei recomandări, prin acord de integrare în muncă se înțelege un acord scris între persoana care caută un loc de muncă și un punct unic de contact, cu obiectivul de a facilita reîncadrarea în muncă. Redactate astfel încât să reflecte situația persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă, aceste acorduri cuprind un pachet de măsuri individualizate disponibile la nivel național (care țin cont de piața forței de muncă, educație, formare, servicii sociale), menite să susțină și să capaciteze persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să (își) depășească obstacole specifice în calea ocupării forței de muncă. Acestea definesc obiective, termene, responsabilități reciproce și clauze de revizuire și indică măsurile active de sprijinire, cele privind venitul și serviciile de sprijin social disponibile. Acordurile de integrare în muncă condiționează primirea unor indemnizații de participarea la măsuri active de ocupare și la activități de căutare a unui loc de muncă, în conformitate cu legislația națională existentă.

În sensul prezentei recomandări, prin acord de integrare în muncă se înțelege un acord scris între persoana care caută un loc de muncă și un punct unic de contact, cu obiectivul de a facilita reîncadrarea în muncă. Redactate astfel încât să reflecte situația persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă, aceste acorduri cuprind un pachet de măsuri individualizate disponibile la nivel național (care țin cont de piața forței de muncă, educație, formare, servicii sociale), menite să susțină și să capaciteze persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să (își) depășească obstacole specifice în calea ocupării forței de muncă. Acestea definesc obiective, termene, responsabilități reciproce și clauze de revizuire și indică măsurile active de sprijinire, cele privind venitul și serviciile de sprijin social disponibile. Acordurile de integrare în muncă , orientate către o integrare socială efectivă, condiționează primirea unor indemnizații de participarea la măsuri active de ocupare și la activități de căutare a unui loc de muncă, în conformitate cu legislația națională existentă.

Amendamentul 9

Propunere de recomandare

Primul paragraf

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Să sprijine înregistrarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și instituirea unor măsuri de integrare mai strâns legate de piața forței de muncă. Să efectueze o evaluare individuală a șomerilor de lungă durată înregistrați. Să le ofere posibilitatea de a încheia un acord specific de integrare în muncă cel târziu la 18 luni de la intrarea în șomaj. În acest sens:

Să sprijine înregistrarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și instituirea unor măsuri de integrare mai strâns legate de piața forței de muncă. Să efectueze o evaluare individuală a șomerilor de lungă durată înregistrați. Să le ofere posibilitatea de a încheia un acord specific de integrare în muncă cel târziu la 18 luni de la intrarea în șomaj ; să prevadă, pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, locuri de muncă subvenționate, ca măsură de reinserție profesională . În cazul în care inserția nu este încununată de succes, trebuie prevăzute măsuri generale de sprijinire a veniturilor. În acest sens:

Să consolideze serviciile existente de ocupare a forței de muncă.

Amendamentul 10

Propunere de recomandare

Primul paragraf – se introduce un nou paragraf după primul

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

 

Să instituie servicii de ocupare a forței de muncă capabile, în termeni de logistică și de calificare a personalului, să contribuie la realizarea obiectivelor recomandării. Standardele de definire a respectivelor servicii vor trebui să se bazeze într-o numită măsură pe rezultatele activității rețelei UE a serviciilor publice de ocupare a forței de muncă. Va trebui așadar să se precizeze ce resurse sunt necesare pentru adaptarea structurilor existente și să se stabilească cum și unde vor trebui găsite acestea, făcând referire la posibilitățile de cofinanțare deja existente, cum sunt Regulamentul (UE) nr. 1301/2013 privind FEDR și Regulamentul (UE) nr. 1304/2013 privind FSE, fără a exclude posibilitatea conceperii unor soluții finanțate la nivel european, prin alocarea unor fonduri europene exclusiv în acest scop și ținând seama de faptul că reducerea șomajului de lungă durată reprezintă un obiectiv strategic fundamental pentru întreaga Uniune. De asemenea, acordarea de sprijin economic ar putea fi condiționată de efectuarea unor reforme suplimentare în ceea ce privește organizarea sistemului serviciilor de ocupare a forței de muncă în țările în care Comisia și Consiliul ar considera că sunt necesare, în cadrul semestrului european.

Expunere de motive

Având în vedere decalajele actuale dintre serviciile de ocupare a forței de muncă din statele membre, trebuie să se acționeze în vederea îmbunătățirii standardelor de intervenție în toate țările. Din acest motiv, recomandarea privind adaptarea structurii serviciilor de ocupare a forței de muncă trebuie însoțită de identificarea mecanismelor necesare de sprijinire a acesteia, dat fiind că structura respectivă este de obicei mai fragilă în țările în care rata șomajului de lungă durată este mai mare. Regulamentele FEDER și FSE prevăd posibilitatea cofinanțării investițiilor în instituții de pe piața muncii și/sau în modernizarea acestora.

Amendamentul 11

Propunere de recomandare

Al treilea paragraf

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Evaluare și abordare individuale

Serviciile de ocupare a forței de muncă, împreună cu alți parteneri care sprijină integrarea pe piața forței de muncă, să ofere persoanelor în cauză orientare personalizată.

Evaluare și abordare individuale

Serviciile de ocupare a forței de muncă, împreună cu alți parteneri care sprijină integrarea pe piața forței de muncă și cu implicarea furnizorilor privați de servicii de ocupare a forței de muncă și a agențiilor autorizate din domeniul muncii , să ofere persoanelor în cauză orientare personalizată.

(2)

Să se asigure faptul că toți șomerii de lungă durată fac obiectul unor evaluări individuale aprofundate și că acestora li se oferă consiliere cel târziu la 18 luni de la intrarea în șomaj. Evaluarea ar trebui să includă perspectivele lor de inserție profesională, obstacolele în calea găsirii unui loc de muncă și eforturile anterioare de căutare a unui loc de muncă.

(2)

Să se asigure faptul că toți șomerii de lungă durată fac obiectul unor evaluări individuale aprofundate și că acestora li se oferă consiliere cel târziu la 18 luni de la intrarea în șomaj. Evaluarea ar trebui să includă perspectivele lor de inserție profesională, obstacolele în calea găsirii unui loc de muncă și eforturile anterioare de căutare a unui loc de muncă.

Expunere de motive

Agențiile private de servicii de ocupare a forței de muncă și agențiile autorizate din domeniul muncii au și ele un rol de jucat.

Amendamentul 12

Propunere de recomandare

Al șaselea paragraf

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Șomerilor de lungă durată înregistrați care nu pot beneficia de Garanția pentru tineret li se va oferi posibilitatea de a încheia un acord de integrare în muncă cel târziu la 18 luni de la intrarea în șomaj. Acest acord ar trebui să cuprindă cel puțin o ofertă individuală de servicii în vederea găsirii unui loc de muncă și identificarea unui punct de contact unic.

Șomerilor de lungă durată înregistrați care nu pot beneficia de Garanția pentru tineret li se va oferi posibilitatea de a încheia un acord de integrare în muncă în cursul primelor 18 luni de la intrarea în șomaj. Acest acord ar trebui să cuprindă cel puțin o ofertă individuală de servicii în vederea găsirii unui loc de muncă și identificarea unui punct de contact unic. Acordul de integrare în muncă trebuie elaborat printr-o interacțiune proactivă cu persoana aflată în șomaj, astfel încât aceasta să și-l asume și să devină părtaș la el.

Expunere de motive

Ar trebui ca măsurile privitoare la șomeri să fie luate cât mai devreme, adică în primele 12 luni (la sfârșitul cărora șomajul devine de lungă durată); ar mai trebui avută în vedere și o implicare mai activă a acestora în definirea profilului și capacităților proprii, inclusiv pentru a-i responsabiliza într-o mai mare măsură sub aspectul acceptării eventualelor propuneri de formare sau de angajare.

Amendamentul 13

Propunere de recomandare

Punctul 7

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Să stabilească parteneriate între angajatori, partenerii sociali, serviciile de ocupare a forței de muncă, autoritățile publice și serviciile sociale, pentru a garanta că ofertele sunt adaptate nevoilor reale ale întreprinderilor și angajaților.

Să stabilească parteneriate între partenerii sociali, serviciile de ocupare a forței de muncă, autoritățile publice și serviciile sociale, pentru a garanta că ofertele sunt adaptate nevoilor reale ale întreprinderilor și angajaților.

Amendamentul 14

Propunere de recomandare

Punctul 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Să creeze servicii pentru angajatori, cum ar fi examinarea ofertelor de locuri de muncă, sprijin în ceea ce privește plasarea forței de muncă, mentorat și formare la locul de muncă și sprijin după angajare pentru a facilita reintegrarea profesională a șomerilor de lungă durată.

Să creeze servicii pentru angajatori, cum ar fi examinarea ofertelor de locuri de muncă, sprijin în ceea ce privește plasarea forței de muncă, mentorat și formare la locul de muncă și sprijin după angajare pentru a facilita reintegrarea profesională a șomerilor de lungă durată , recurgând, ori de câte ori este necesar, la politicile active în vigoare în materie de ocupare a forței de muncă, destinate acestui public-țintă .

Expunere de motive

Pentru a se menționa importanța politicilor active de ocupare a forței de muncă.

Amendamentul 15

Propunere de recomandare

Punctul 9 – se adaugă un paragraf nou:

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

 

Să sporească gradul de integrare în utilizarea fondurilor structurale, făcând legătura de exemplu între intervențiile de natură formativă (finanțate prin FSE) și cele care vin în sprijinul creșterii și inovării (finanțate din alte fonduri structurale) și prevăzând în special posibilitatea acordării unor stimulente pentru întreprinderile care angajează șomeri de lungă durată, pentru formarea cărora ar putea fi folosite resursele FSE. Statele membre și regiunile sunt invitate să analizeze posibilitatea sprijinirii autorităților care promovează proiecte de integrare a fondurilor structurale, dacă se poate inclusiv prin intermediul „rezervei de performanță”.

Expunere de motive

Întrucât inserția profesională a șomerilor de lungă durată este ceva mai dificilă, trebuie fructificată la maximum utilizarea fondurilor structurale pentru a susține cererea, prin recompensarea întreprinderilor care, urmărind să facă angajări, se orientează către șomerii de lungă durată, a căror formare ar putea fi sprijinită din resursele FSE.

Amendamentul 16

Propunere de recomandare

Punctul 10 – se adaugă un nou paragraf după „RECOMANDĂ COMISIEI”

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

 

Să elaboreze o analiză ex ante a politicilor active de ocupare a forței de muncă orientate în mod specific către grupul șomerilor de lungă durată, cu scopul de a propune instituirea unor măsuri specifice în statele membre. De asemenea, să îmbunătățească analiza privind politicile active, însoțindu-le de programe de muncă în folos public și de sprijinire a veniturilor, pentru a corela evoluția carierei cu dobândirea de competențe utile pe piața muncii. Aceste inițiative de politici active corelate cu lucrări de utilitate publică ar trebui să fie gestionate de serviciile publice de ocupare a forței de muncă.

Expunere din motive

Se recomandă o analiză ex ante a politicilor active de ocupare a forței de muncă. Consolidarea măsurilor de politică activă trebuie corelată atât cu contractul/acordul de reinserție, cât și cu eventualul program de utilitate publică, în vederea dobândirii unor competențe profesionale utile pe piața muncii după finalizarea programului de utilitate publică.

Amendamentul 17

Propunere de recomandare

Punctul 10 – se adaugă un nou paragraf după „RECOMANDĂ COMISIEI”

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

 

Să precizeze, pe baza propunerilor rețelei serviciilor publice de ocupare a forței de muncă (instituită prin Decizia nr. 573/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014), care sunt standardele calitative și cantitative pe care serviciile respective din fiecare țară trebuie să le respecte, prevăzând inclusiv alocarea de fonduri europene pentru consolidarea serviciilor de ocupare a forței de muncă.

Expunere de motive

Statele membre vor trebui să își organizeze adecvat serviciile de ocupare a forței de muncă, pentru a combate șomajul structural prin utilizarea cât mai eficientă a resurselor FSE. Problema șomajului suplimentar generat de ciclu va putea fi rezolvată cu ajutorul resurselor comune, la care toate țările, indiferent de nivelul lor de șomaj structural, pot avea acces. Acest lucru ar permite o stabilizare a ciclului, de care fiecare țară ar putea să beneficieze pe termen mediu și lung.

Amendamentul 18

Propunere de recomandare

Punctul 10 – se adaugă un nou paragraf după „RECOMANDĂ COMISIEI”

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

 

Să facă distincție între șomajul structural (în cazul căruia fiecare țară trebuie să utilizeze resurse proprii sau pe cele alocate de FSE obiectivului tematic „Consolidarea capacității administrative”) și cel determinat de o recesiune intensă și de durată care, generând o creștere considerabilă a nivelului șomajului, supune serviciile de ocupare a forței de muncă unor presiuni suplimentare.

Să încurajeze statele membre să cuantifice, pe baza unor standarde predefinite, cerințele de consolidare temporară a structurilor existente, pentru a face față șocurilor conjuncturale.

Să evalueze posibilitatea de a finanța costurile suplimentare cu prilejul revizuirii la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual. Să dea urmare soluțiilor identificate, prin adoptarea și aplicarea de reforme ce vizează eficientizarea serviciilor publice și private de ocupare a forței de muncă din statele membre, în situațiile și în domeniile identificate în recomandările specifice fiecărei țări, formulate în contextul semestrului european.

Amendamentul 19

Propunere de recomandare

Punctul 10 – se adaugă un nou paragraf după „RECOMANDĂ COMISIEI”

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

 

Să încurajeze combinarea măsurilor de sprijinire a șomerilor de lungă durată cu măsurile generale de combatere a sărăciei, astfel încât, atunci când obiectivul reintegrării pe piața forței de muncă nu este atins, iar ajutorul de șomaj scade, șomerul să primească totuși un venit minim (bineînțeles, în condițiile unei stări de sărăcie dovedite), dacă acceptă să efectueze activități în folos public, temporar și în scop formativ, în vederea reinserției profesionale și a asigurării integrării sociale.

Expunere de motive

Dacă nu se reușește reintegrarea pe piața forței de muncă a șomerului de lungă durată, trebuie găsite soluții adecvate pentru ca, la momentul încetării ajutorului de șomaj, acesta să nu se găsească într-o situație de excluziune sau de sărăcie, care costă societatea și pune la încercare coeziunea socioeconomică.

Amendamentul 20

Propunere de recomandare

Punctul 15

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Să evalueze măsurile luate ca urmare a prezentei recomandări, în cooperare cu statele membre și după consultarea părților interesate, și să prezinte un raport Consiliului privind lecțiile învățate, până la … [3 ani de la adoptarea recomandării].

Să evalueze măsurile luate ca urmare a prezentei recomandări, în cooperare cu statele membre și după consultarea părților interesate, în special:

pentru a sprijini eforturile statelor membre de modernizare a sistemelor de protecție socială, cu scopul de a pune la punct un sistem european de asigurare împotriva șomajului de lungă durată, pe baza unor indicatori economico-financiari comuni;

pentru a identifica, în cursul exercițiului de evaluare a cadrului financiar multianual 2014-2020, prioritățile în materie de alocare a resurselor financiare ale UE, atât în vederea continuării acțiunilor legate de Garanția pentru tineret, cât și a adoptării unor măsuri mai adecvate de combatere a șomajului de lungă durată, prin intermediul unor inițiative excepționale precum crearea unui fond ad-hoc (un fond destinat adulților, după modelul Garanției pentru tineret), pentru a contracara șomajul de lungă durată;

și să prezinte un raport Consiliului privind lecțiile învățate, până la … [3 ani de la adoptarea recomandării].

Expunere de motive

Șomajul de lungă durată este doar un aspect al problemei generale reprezentate de sărăcie, cu consecințe economice și sociale deosebit de grave. Prin urmare, se impune ca acțiunile preconizate în recomandare să aibă și o dimensiune axată pe combaterea sărăciei, motiv pentru care toate țările ce nu au luat măsuri în acest sens până acum sunt invitate să o facă.

II.   RECOMANDĂRI POLITICE

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Observații preliminare

1.

deși recunoaște că propunerea de recomandare trebuie să respecte principiile subsidiarității și proporționalității, apreciază faptul că textul abordează problema șomajului de lungă durată, din cauza consecințelor sale pe plan economic și social. Conform raportului celor cinci președinți (intitulat „Finalizarea Uniunii economice și monetare a Europei”), acest fenomen „constituie una dintre principalele cauze ale inegalității și ale excluziunii sociale. Prin urmare, este crucial să existe piețe ale muncii eficiente care să promoveze un nivel ridicat de ocupare a forței de muncă și să fie în măsură să absoarbă șocurile fără a produce șomaj excesiv […]”.

2.

remarcă importanța pe care propunerea o acordă reintegrării șomerilor pe piața muncii, conferind serviciilor de ocupare a forței de muncă sarcina de a acorda asistență persoanelor respective și implicând toți actorii economici și sociali și din sectorul public în facilitarea reinserției profesionale;

3.

subliniază atenția acordată instrumentelor de guvernanță a sistemului, prin punerea accentului pe punctul unic de contact;

4.

subliniază necesitatea rezolvării problemei șomajului de lungă durată, pentru a asigura buna funcționare a economiilor locale; afirmă că șomajul de lungă durată nu trebuie să se perenizeze și reamintește importanța evaluării din timp a nevoilor în materie de competențe și a corelării lor cu cerințele pieței forței de muncă. În zonele caracterizate de necorelarea competențelor cu nevoile pieței sau de lipsuri semnificative din această perspectivă, trebuie intensificate programele de formare ce vizează dobândirea abilităților necesare. Un accent special ar trebui pus pe competențele lingvistice ale migranților șomeri și ale solicitanților de azil;

5.

observă că propunerea are implicații semnificative și în domeniul combaterii sărăciei, care rămâne unul dintre cele mai greu de atins obiective ale Strategiei Europa 2020, din cauza crizei economice.

Observații generale

observă însă că propunerea pare să ignore anumite aspecte, motiv pentru care:

6.

atrage atenția asupra necesității de a consolida serviciile publice de ocupare a forței de muncă și de a spori eficiența și eficacitatea acestora; într-adevăr, recomandarea se rezumă la a propune o mai mare coordonare a acțiunilor de sprijin care rămân, însă, în sarcina fiecărei țări în parte, și nu acordă suficientă atenție diferențelor existente sub aspectul amplorii problemei și al resurselor alocate structurilor care se ocupă de aceasta, după cum s-a putut observa deja în cazul punerii în aplicare a Garanției pentru tineret. Așadar, în multe țări este nevoie de consolidarea semnificativă a serviciilor de ocupare a forței de muncă. Un exemplu de decalaj este raportul dintre operatorii de astfel de servicii și populația activă, care este în Germania de 1 la 400, în Franța de 1 la 600 și în Italia de 1 la 3 000;

7.

recomandă așadar instituirea unei colaborări mai strânse cu agențiile private de servicii de ocupare a forței de muncă și implicarea celor care oferă contracte de muncă temporară, atunci când serviciile publice de ocupare a forței de muncă nu pot oferi suficientă consiliere și asistență șomerilor de lungă durată;

8.

recomandă o cooperare mai strânsă între statele membre și regiuni, în vederea reducerii cât mai mult posibil a nivelului șomajului în UE, rezervând acestui tip de programe un spațiu mai amplu în mass-media. De exemplu, rețeaua EURES poate fi promovată prin intermediul unei campanii publicitare la televizor, pe internet sau prin alte mijloace de informare în masă, pentru ca persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate să aibă la dispoziție informații actualizate privind posibilitățile de angajare. Astfel, recomandă stabilirea unei colaborări între state în domeniul serviciilor de ocupare a forței de muncă și al altor servicii sociale, în vederea unui schimb de informații și de date mai eficace și mai rapid;

9.

subliniază necesitatea identificării resurselor necesare pentru adaptarea la cele mai bune practici. Acest lucru se poate face prin utilizarea rezultatelor lucrărilor rețelei europene a serviciilor publice de ocupare a forței de muncă (instituită prin Decizia nr. 573/2014/UE), evaluarea resurselor financiare necesare pentru alinierea tuturor țărilor la standardele stabilite și propunerea de metode prin care fiecare țară va trebui să remedieze deficiențele;

10.

subliniază că trebuie să se facă distincție între componenta structurală a șomajului și cea dinamică, determinată de evoluția specifică a ciclului. Serviciile de ocupare a forței de muncă (structurate pentru a face față primei componente) vor trebui să devină capabile să se adapteze rapid la cerințele suplimentare impuse de ciclurile economice extrem de negative. Costurile de adaptare a structurilor existente la aceste cerințe vor trebui suportate de statele membre inclusiv grație utilizării FEDR și FSE (în cadrul obiectivului tematic „Consolidarea capacității administrative”). Impactul măsurilor poate fi evaluat, iar eventualele ajustări necesare ale dispozițiilor UE pot fi analizate cu prilejul evaluării la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual;

11.

subliniază importanța investițiilor în capitalul uman. În același timp, subliniază că, deoarece este vorba de investiții pe termen lung, întreprinderile îi privilegiază adesea pe tineri și pe absolvenți, ceea ce este în dezavantajul potențialei forțe de muncă în vârstă sau de vârstă medie. Combaterea șomajului presupune instrumente de încurajare și stimulare a șomerilor în vârstă și de vârstă medie în sensul formării și recalificării, astfel încât sectorul public și cel privat să fie interesate să angajeze aceste categorii de persoane. Pentru a preveni șomajul de lungă durată, este la fel de important să se promoveze învățarea pe tot parcursul vieții, în vederea recalificării forței de muncă existente și a formării lucrătorilor necalificați;

12.

subliniază că ideea modernizării serviciilor de ocupare a forței de muncă ar putea să își dovedească eficiența în privința șomajului de lungă durată, dar și în cazul șomerilor de scurtă durată și al șomajului în rândul tinerilor;

13.

constată că modernizarea propusă a serviciilor este un proces îndelungat și anevoios, mai ales în statele membre în care sistemul actual este rigid și birocratic. Buna funcționare a punctelor de contact individuale de la ghișeele unice depinde în mare măsură de flexibilitatea instituțiilor vizate și de difuzarea corespunzătoare și rapidă a informațiilor. Aceste puncte de contact pot asigura pregătirea ofertelor de intervenție personalizate, dar trebuie avut în vedere faptul că, în funcție de numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, acest lucru poate reprezenta o sarcină administrativă semnificativă. În același timp, aceste puncte de contact trebuie să aibă la dispoziție un personal calificat adecvat, care să poată nu numai să transmită ofertele existente, ci și să evalueze personalitatea și competențele esențiale ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Prin urmare, Comitetul solicită statelor membre să aibă în vedere acești factori la punerea în aplicare a mecanismelor;

14.

atrage atenția asupra necesității unor intervenții care să pună mai mult accent pe dimensiunea cererii, deoarece, atunci când aceasta stagnează, este dificil pentru un șomer să găsească din nou loc de muncă, chiar dacă este beneficiarul unui proiect individualizat de formare. În acest context, chiar dacă apreciază sugestiile din recomandare menite să strângă relațiile cu angajatorii, consideră că, pentru a spori cererea de forță de muncă, ar trebui impulsionată mai mult integrarea fondurilor structurale. Astfel, Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), care se adresează întreprinderilor capabile să propună proiecte inovatoare ce vizează creșterea competitivității sistemului, oferă adesea posibilitatea angajării de persoane bine pregătite. În aceste cazuri, legătura cu activitățile de formare finanțate prin FSE ar putea contribui la reinserția profesională a șomerilor. Utilizarea integrată a fondurilor ar putea fi încurajată de statele membre, nu în ultimul rând prin simplificarea accesului pentru IMM-uri și prin folosirea „rezervei de performanță”;

15.

observă că, întrucât în cazul unui eșec al parcursului de reinserție și al încetării ajutorului de șomaj, șomerul de lungă durată riscă să fie marginalizat, este esențial ca fiecare țară să prevadă acțiuni de combatere a sărăciei, în conformitate cu orientările definite deja de Comisia Europeană în Recomandarea Comisiei din 3 octombrie 2008 privind incluziunea activă a persoanelor excluse de pe piața muncii (2008/867/CE) și reafirmate prin Comunicarea Comisiei intitulată „Către investiții sociale pentru promovarea creșterii și coeziunii” [COM(2013) 83 final]. CoR speră că statele membre vor pune efectiv în practică recomandările Comisiei Europene;

16.

atrage atenția și asupra necesității de a condiționa accesul la măsuri de combatere a sărăciei de acordul privind efectuarea de activități în folos public, pe durată limitată și în cadrul unui parcurs formativ ce vizează reinserția profesională;

17.

accentuează că formarea în scopul reinserției profesionale trebuie organizată în strânsă colaborare cu instituțiile vizate, astfel încât statele membre să poată obține cele mai bune rezultate posibile la toate nivelurile și cu scopul de a reduce izolarea profesională și socială și nivelul de sărăcie. Atrage atenția asupra faptului că aceste măsuri au efecte pozitive asupra cetățenilor europeni care aleg să lucreze într-un alt stat membru din motive economice și de subzistență, încurajându-i să se întoarcă în țara lor de origine. Migrația din motive economice ar trebui să scadă, întrucât se ameliorează posibilitățile de a găsi un loc de muncă pe piața locală a forței de muncă și se îmbunătățesc mijloacele de subzistență;

18.

subliniază rolul central al regiunilor și al autorităților locale, care sunt în mod normal coordonatorii parcursului de îmbunătățire a serviciilor de ocupare a forței de muncă, aceasta și din cauză că, în multe state membre, programarea și gestionarea fondurilor structurale este de competența lor. În plus, autoritățile pot juca un rol important în organizarea și realizarea formării profesionale și a adulților, în măsura în care în numeroase regiuni și mai ales în sate nu există centre de educație a adulților. Rolul autorităților locale și regionale este cu atât mai important cu cât acestea dispun de informații privind piața locală a forței de muncă și au relații cu întreprinderile locale, care pot facilita învățământul profesional practic. De asemenea, persoanele care doresc să participe la o formare pentru adulți sau la o formare profesională trebuie să facă naveta timp de mai multe luni. Acest lucru produce cheltuieli suplimentare, ceea ce, pentru un șomer care beneficiază doar de o alocație redusă sau nu beneficiază de nicio indemnizație, reprezintă o povară;

19.

solicită așadar ca propunerea de recomandare a Comisiei să țină seama în mai mare măsură de dimensiunea regională a problemei și invită Consiliul să ia în considerare rolul esențial pe care autoritățile locale și regionale îl pot juca în creșterea eficienței serviciilor de ocupare a forței de muncă.

Bruxelles, 10 februarie 2016.

Președintele Comitetului European al Regiunilor

Markku MARKKULA


(15)  Concluziile Consiliului din 12 mai 2009 privind un cadru strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale („ET 2020”).

(16)  Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind competențele fundamentale pentru învățarea continuă.

(17)  C(2008) 5737.

(15)  Concluziile Consiliului din 12 mai 2009 privind un cadru strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale („ET 2020”).

(16)  Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind competențele fundamentale pentru învățarea continuă.

(17)  C(2008) 5737.

(18)  COM(2015) 098.

(18)  COM(2015) 098.