COMISIA EUROPEANĂ
Strasbourg, 27.10.2015
COM(2015) 610 final
COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR
Programul de lucru al Comisiei pentru 2016
Circumstanțe excepționale, acțiuni pe măsură
În urmă cu un an, Comisia a luat un nou start. Pe baza orientărilor politice, am definit prioritățile Comisiei și ne-am angajat să ne concentrăm eforturile pe chestiunile de importanță majoră acolo unde cetățenii se așteaptă să vadă intervenția Uniunii Europene. Am decis că vom schimba modul în care lucrăm, vom da dovadă de deschidere și ne vom asuma răspunderea pentru acțiunile noastre. Și am invitat Parlamentul European și Consiliul să colaboreze cu noi pentru a obține această schimbare, deoarece obținerea de rezultate împreună în domeniile care contează cu adevărat este singura modalitate de a recâștiga încrederea cetățenilor europeni în faptul că Uniunea se află în slujba lor.
Cetățenii vor judeca UE în funcție de măsura în care obține rezultate în ceea ce privește provocările majore cu care se confruntă societățile noastre în prezent. Ocuparea locurilor de muncă, creșterea și deficitul de investiții. Refugiați nevoiți să caute refugiu în fața instabilității și a războiului. Schimbările climatice și presiunea asupra resurselor naturale. Inegalitatea, intoleranța și un sentiment de insecuritate în unele părți ale comunităților noastre. Realitatea interdependenței globale și lipsa noastră de încredere în Europa și în rolul pe care îl poate juca în emergența unei noi ordini mondiale.
Cele zece priorități stabilite în Agenda pentru locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice — care este în același timp declarația de misiune a Comisiei Juncker și baza pe care am fost aleși — abordează aceste provocări. Evenimentele marcante de anul trecut - de la redresarea economiilor noastre într-un ritm mai lent decât cel prevăzut și necesitatea de a restabili stabilitatea economiei Greciei, la presiunea exercitată de migrație la frontierele noastre externe, alimentată de insecuritatea din vecinătatea noastră, până la atacurile teroriste comise asupra redacției „Charlie Hebdo” și în alte părți pe teritoriul european — nu au făcut decât să consolideze hotărârea noastră de a menține accentul asupra acestor priorități, de a face lucruri diferite și de a le face altfel.
A face lucruri diferite
Anul trecut am spus că vom face lucruri diferite și că ne vom concentra pe lucrurile importante. De atunci, am definit viziunea noastră și măsurile concrete care trebuie luate în ceea ce privește planul de investiții, piața unică digitală, uniunea energetică, Agenda europeană privind securitatea, Agenda europeană privind migrația, uniunea piețelor de capital, planul de acțiune pentru impozitarea echitabilă și eficientă a societăților, noua strategie privind comerțul și cele mai recente propuneri privind aprofundarea și consolidarea Uniunii economice și monetare. În această săptămână vom prezenta strategia noastră privind piața unică pentru bunuri și servicii și, până la sfârșitul anului, vom completa acest tablou cu planurile noastre pentru o economie circulară durabilă, mobilitatea forței de muncă și o mai bună gestionare a frontierelor noastre externe. Toate aceste acțiuni sunt susținute de noua Agendă a Comisiei privind o mai bună legiferare.
În urma unui dialog continuu cu Parlamentul European și cu Consiliul, lansat de discursul președintelui privind starea Uniunii din 9 septembrie, prezentul program de lucru prezintă inițiative-cheie pe care le vom adopta în următoarele douăsprezece luni pentru a îndeplini aceste angajamente. Nu putem îndeplini totul într-un an, dar angajamentele noastre reprezintă un program legislativ substanțial, precum și un cadru pentru acțiunile ulterioare care vor fi incluse în viitoarele programe de lucru, pentru care lucrările pregătitoare, inclusiv evaluarea, consultările și evaluările impactului, vor începe în 2016.
Am acordat prioritate schimbărilor legislative care - în cazul sunt adoptate rapid — pot avea un impact direct asupra locurilor de muncă și a creșterii, asupra mediului înconjurător și a bunăstării sociale, asupra securității noastre și a modului în care participăm la o lume interconectată.
Parlamentul European, ales în mod direct, și Consiliul de miniștri ai fiecărui guvern național, care sunt colegiuitorii UE, au aprobat cu o rapiditate fără precedent propunerile Comisiei referitoare la Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), modificarea bugetului UE pe 2015 în scopul de a consolida sprijinul financiar în contextul crizei refugiaților, un pachet de 35 de miliarde EUR pentru creștere economică și locuri de muncă în Grecia și deciziile de urgență pentru relocarea în interiorul UE a refugiaților care au nevoie de protecție internațională. Acest efort comun de a obține rezultate rapid în cazul în care este nevoie urgentă de decizii nu ar trebui să mai constituie o excepție, ci trebuie să devină regulă.
Prin urmare, înainte de elaborarea prezentului program de lucru, Comisia s-a angajat în discuții intense și constructive cu partenerii noștri instituționali pentru a pune bazele unei înțelegeri comune a modului de a concentra eforturile. Cele mai bune propuneri nu vor schimba nimic dacă stau pe masa negocierilor timp de mai mulți ani fără a se ajunge la un acord. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care am identificat o serie de propuneri existente care merită să fie adoptate rapid de către colegiuitori, și motivul pentru care intenționăm să retragem o serie de propuneri anterioare ale Comisiei care nu mai sunt relevante, au fost blocate sau nu mai îndeplinesc nivelul necesar de ambiție, în scopul de a elibera spațiu pentru a ne concentra asupra propunerilor prioritare care au șanse mari de a fi adoptate.
A face lucrurile altfel
Noi provocări necesită răspunsuri noi și ambițioase, dar trebuie să rămânem la fel de ambițioși pentru a face față provocărilor actuale și, mai presus de toate, să verificăm că, atunci când se justifică o reacție la nivel european, aceasta este cât se poate de eficace în realizarea obiectivelor noastre comune. Ceea ce contează sunt rezultatele, nu bunele intenții. Angajamentul Comisiei pentru o mai bună legiferare vizează studierea dovezilor disponibile și garantarea faptului că, atunci când intervine, UE procedează într-un mod care să aducă efectiv o schimbare pozitivă pe teren. De aceea, trebuie să fim în permanență atenți pentru a ne asigura că legislația noastră și programele noastre de finanțare sunt eficace și rămân adecvate scopului.
În multe domenii, este necesară o abordare comună la nivel european dacă dorim să ne atingem obiectivele ambițioase de politică — un nivel ridicat de protecție a mediului, standarde ridicate de protecție socială și de ocupare a forței de muncă, securitate energetică, o economie înfloritoare, care aduce beneficii tuturor, o politică în materie de migrație care să reflecte valorile noastre comune. Însă normele care nu mai sunt de actualitate sau sunt prea complicate sau prea complexe pentru a fi aplicate în practică nu își vor atinge obiectivele.
Verificarea faptului că normele noastre sunt într-adevăr adaptate realizării ambițiilor noastre în aceste domenii nu este un aspect de care trebuie să ne temem, ci o oportunitate de îmbunătățire a acestora — o șansă de a ne asigura că, în domenii cum ar fi legislația în materie de sănătate și siguranță, normele sunt funcționale și vor fi puse în aplicare, astfel încât standardele înalte pe care le-am stabilit sunt efectiv aplicate la locurile de muncă de pretutindeni, în beneficiul lucrătorilor din întreaga Uniune.
Din acest motiv, am decis să includem în prezentul program de lucru planurile noastre de revizuire a principalelor domenii ale legislației existente și să ne asigurăm că acestea sunt adecvate pentru a produce o schimbare reală pe teren. Propunem, de asemenea, abrogarea unor legi care nu mai sunt relevante. În același spirit, pentru informarea cetățenilor și a întreprinderilor, atragem atenția asupra unor noi acte legislative ale UE care se vor aplica pentru prima dată în cursul anului următor.
Monitorizarea și, acolo unde este cazul, asigurarea aplicării legislației europene, este una dintre cele mai importante responsabilități ale Comisiei, dar nu s-a bucurat întotdeauna de atenția politică pe care o merită. Suntem pe cale să schimbăm acest lucru și să accelerăm activitățile de asigurare a respectării aplicării legislației în domeniile care contează cel mai mult, de exemplu normele noastre comune în materie de azil care trebuie să funcționeze corect dacă vrem să menținem încrederea în spațiul Schengen fără frontiere interne. Aplicarea normelor noastre europene comune pe teren înseamnă colaborarea în parteneriat strâns cu actorii de la toate nivelurile — național, regional și local.
Suntem hotărâți să mobilizăm toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a contribui la atingerea obiectivelor noastre. Într-un moment în care resursele trebuie să satisfacă cereri mai considerabile decât oricând, bugetul UE trebuie să se axeze pe rezultate. Evaluarea la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual va examina modalitățile de direcționare a finanțării asupra priorităților cu care ne confruntăm, cum ar fi dimensiunea internă și externă ale crizei refugiaților. În plus, Comisia va propune o strategie referitoare la „un buget UE axat pe rezultate” pentru a se asigura că finanțarea viitoare pune un accent mai mare pe obținerea de rezultate. Se poate face mai mult pentru a facilita utilizarea unor instrumente financiare inovatoare și există posibilități considerabile de simplificare (în special în domeniul agriculturii, al fondurilor structurale și de investiții europene și al consolidării eforturilor privind cercetarea), de ameliorare a performanțelor și de măsuri de corelare a eficacității fondurilor cu o bună guvernanță economică.
În acest al doilea an al mandatului nostru, prioritatea Comisiei rămâne clară: aceasta va da dovadă de ambiție atunci când e vorba de chestiuni de importanță majoră și va îmbunătăți modul în care realizează obiectivele urmăriteși se va arăta mai discretă atunci când e vorba de chestiuni mai puțin importante care nu necesită acțiuni comune ale UE. Cu acest program de lucru, structurat în jurul a zece priorități stabilite de președintele Juncker la începutul mandatului nostru, ne reafirmăm angajamentul de a colabora cu partenerii noștri în cadrul Parlamentului European și al Consiliului, pentru a obține rezultatele pe care europenii le așteaptă. Având în vedere provocările cu care se confruntă Europa în prezent, este timpul pentru acțiuni excepționale.
***
1.
Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții
Istoria a arătat că europenii au o aptitudine înnăscută de a depune eforturi susținute, de a inova, de a crea și de a-și vinde ideile la nivel mondial. Nu ne putem permite să pierdem o generație cu acest talent și potențial. Comisia va continua să sprijine statele membre în eforturile lor de a reintegra cât mai multe persoane pe piața muncii. Am alocat anticipat 1 miliard EUR pentru a accelera punerea în aplicare a inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, în scopul de a ajuta până la 650 000 de tineri să-și găsească un loc de muncă, o ucenicie, un stagiu sau o formare continuă în întreaga Europă. Am propus orientări statelor membre pentru a ajuta șomerii pe termen lung să se întoarcă la muncă.
Trebuie să oferim europenilor mijloacele de a se adapta la nevoile unei lumi aflate în schimbare rapidă și la piețele forței de muncă emergente. Agenda noastră privind noi competențe pentru Europa va promova investițiile în capitalul uman pe tot parcursul vieții, de la învățământul profesional și învățământul superior la competențe digitale și în materie de înalte tehnologii și la competențele de viață necesare pentru participarea activă a cetățenilor la locurile de muncă și în societățile aflate în schimbare. Se va acorda o atenție specială echilibrului dintre viața profesională și viața privată a familiilor care muncesc, în vederea creșterii participării femeilor pe piața forței de muncă. Directiva privind femeile din consiliile de administrație ar trebui adoptată în 2016, iar Comisia își va continua activitățile practice în vederea promovării egalității de gen.
Dorim, de asemenea, ca întreprinderile europene să profite la maximum de oportunitățile oferite de piața unică, pentru a crește și a concura la scară globală. În acest scop, acestea au nevoie de o finanțare stabilă, un mediu de afaceri solid și o infrastructură modernă. Planul de investiții pentru Europa funcționează în prezent. Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) este operațional și furnizează investiții de înaltă calitate, pentru a stimula în continuare economia europeană, inclusiv în domeniul cercetării. Ne vom concentra acum pe îmbunătățirea mediului de investiții și aprofundarea pieței unice, pentru ca aceasta să ofere rezultate mai bune pentru europeni, mai puține obstacole pentru întreprinderi și un mediu propice pentru inovare.
Trebuie să începem acum să depunem eforturi pentru a asigura durabilitatea viitoare a Europei. Vom prezenta o nouă abordare pentru asigurarea creșterii economice și a durabilității sociale și de mediu dincolo de orizontul 2020, ținând seama de revizuirea Strategiei Europa 2020 și de punerea în aplicare internă și externă a obiectivelor de dezvoltare durabilă a Organizației Națiunilor Unite.
Optimizarea utilizării resurselor este esențială pentru a asigura o creștere ecologică și favorabilă incluziunii. Începând de anul viitor, vom pune în aplicare un plan de acțiune privind economia circulară, care va crea o piață unică pentru reutilizarea materialelor și a resurselor, sprijinind trecerea de la o economie liniară. Aceasta va necesita acțiuni în toate părțile componente ale ciclului economic, de la aprovizionare la producție, consum, deșeuri și reciclare și inovare, pentru a valorifica oportunitățile de afaceri eficiente din punctul de vedere economic și al mediului.
Un viitor durabil înseamnă, de asemenea, prevederea și atenuarea amenințărilor la adresa unui mediu sănătos. Comisia își va continua eforturile de a sprijini statele membre în abordarea provocării reprezentate de rezistența la agenții antimicrobieni și pentru a contribui la eforturile globale de a aborda această amenințare. De asemenea, vom lansa lucrări pregătitoare și vom consolida consultarea privind evaluarea tehnologiei medicale pentru a îmbunătăți funcționarea pieței unice a produselor de sănătate. Vom încheia lucrările pregătitoare complexe aflate deja în curs de desfășurare pentru a proteja europenii de pericolele perturbatorilor endocrini și le vom da curs. Examinarea noastră privind legislația existentă în materie de sănătate și siguranță la locul de muncă, inclusiv privind agenții cancerigeni și mutageni, va îmbunătăți eficiența și eficacitatea unui cadru UE pentru protecția lucrătorilor.
2.
O piață unică digitală conectată
O economie digitală prosperă poate extinde piețele și poate crea noi surse de locuri de muncă. Europa poate juca un rol de prim plan în acest domeniu dacă reușim să depășim fragmentarea, să îmbunătățim oferta pentru consumatorii europeni și să deschidem noi oportunități pentru întreprinderi. Acesta este motivul pentru care Comisia a propus strategia pieței unice digitale în mai 2015. Scopul nostru este să prezentăm toate propunerile relevante înainte de sfârșitul anului 2016, astfel încât Uniunea să poată realiza o piață unică digitală pe deplin funcțională în timpul mandatului actualei Comisii.
În decembrie, vom prezenta viziunea noastră pentru o abordare mai modernă, mai europeană privind drepturile de autor pentru a ține seama de revoluția digitală. De asemenea, vom prezenta propuneri privind drepturile în materie de contracte digitale. Alte inițiative privind drepturile de autor, geoblocarea, libera circulație a datelor, tehnologia de tip cloud și TVA pentru comerțul electronic vor urma în cursul anului 2016.
În urma acordului privind propunerile din cadrul inițiativei Continentul conectat, inclusiv eliminarea tarifelor de roaming până în 2017, lucrăm în prezent la o revizuire cuprinzătoare a cadrului de reglementare a telecomunicațiilor. Ca urmare a reexaminărilor respective efectuate în cadrul programului REFIT, vom revizui Directiva privind serviciile mass-media audiovizuale, Directiva privind transmisiile prin satelit și cablu, precum și regulamentul privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului, pentru a ne asigura că sistemul funcționează efectiv în slujba cetățenilor. Vom colabora cu colegiuitorii pentru a ajunge la un acord până la sfârșitul anului cu privire la reforma în domeniul protecției datelor și directiva privind securitatea informațiilor — două elemente esențiale pentru instaurarea unui climat de încredere și de securitate pe piața unică digitală aflată în expansiune.
Ambiția noastră este și rămâne să înlăturăm fragmentarea națională în ceea ce privește reglementările în domeniul telecomunicațiilor, legislația privind drepturile de autor și protecția datelor, gestionarea frecvențelor radio și aplicarea dreptului concurenței, ținând seama pe deplin de diversitatea culturală. Prin crearea unei piețe unice digitale conectate, în cursul mandatului prezentei Comisii putem genera în Europa o creștere suplimentară în valoare de până la 250 de miliarde EUR, creând astfel sute de mii de noi locuri de muncă, în special pentru persoanele tinere aflate în căutarea unui loc de muncă, și o societate bazată pe cunoaștere dinamică.
3.
O uniune energetică rezilientă, însoțită de o politică în domeniul schimbărilor climatice orientată spre viitor
În cadrul strategiei noastre privind uniunea energetică, Comisia a stabilit principalele măsuri necesare pentru a garanta aprovizionarea Europei cu energie și a reduce dependența de importuri, pentru a integra piețele energetice naționale, a plasa eficiența energetică pe primul plan, a decarboniza economia și a promova cercetarea, inovarea și competitivitatea. În 2016, vom prezenta cea mai mare parte a elementelor prevăzute în foaia de parcurs pentru uniunea energetică. Vom raporta cu privire la progresele înregistrate și la ceea ce mai trebuie încă realizat în cadrul unui raport periodic privind starea uniunii energetice.
UE fiind unul dintre principalii actori în cadrul negocierilor de la Paris privind schimbările climatice, punerea în aplicare a pachetului privind energia și clima pentru 2030 va fi o prioritate-cheie în anul următor pentru a asigura faptul că obiectivele sunt îndeplinite în mod corespunzător. În 2016, Comisia va prezenta o propunere de repartizare a eforturilor pentru sectoarele care nu fac obiectul schemei de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), cum ar fi construcțiile, agricultura și decarbonizarea transporturilor. Vom promova utilizarea unor sisteme de percepere a taxelor de drum nediscriminatorii, pe baza principiilor „poluatorul plătește” și „utilizatorul plătește” și eforturile de a crea un spațiu european unic al transporturilor, permițând o utilizare mai eficientă a infrastructurii rutiere existente și o utilizare mai flexibilă a parcului de vehicule. Pentru a accelera tranziția energetică, Comisia va propune, de asemenea, inițiative referitoare la o nouă organizare a pieței energiei, la atingerea obiectivului în materie de interconectare electrică de 15 % până în 2030, la securitatea aprovizionării cu energie, la sursele regenerabile de energie și eficiența energetică. În sfârșit, vom elabora o strategie integrată pentru cercetare, inovare și competitivitate în cadrul Uniunii energetice, în vederea valorificării potențialului de creare de locuri de muncă și de creștere al economiei cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
4.
O piață internă mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată
Piața unică este un atu prețios al Europei, chiar cel mai mare atu al său. Ea permite persoanelor, produselor, serviciilor și capitalurilor să circule mai liber; asigură o ofertă mai variată și prețuri mai mici pentru consumatori; le permite oamenilor să trăiască, să lucreze și să studieze oriunde doresc; oferă oportunități pentru profesioniști și întreprinderi, prin reducerea birocrației cu care se confruntă în cazul în care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier; este piatra de temelie pentru competitivitatea industriilor noastre europene.
Prin adoptarea Strategiei privind piața unică în această săptămână, am subliniat necesitatea de a consolida aceste atuuri și de a continua să valorificăm întregul potențial al pieței noastre interne, adaptându-l la realitățile economice în schimbare și transformându-l într-o rampă de lansare pentru ca întreprinderile noastre și sectoarele noastre de activitate să se dezvolte într-o economie globală. În prezent, atenția noastră se va concentra asupra măsurilor concrete, de la sprijinirea dezvoltării întreprinderilor nou-înființate, la valorificarea potențialului oferit de noile modele de afaceri care își au originea în economia colaborativă, până la facilitarea prestării transfrontaliere de servicii, actualizarea sistemului nostru de standarde și garantarea faptului că legislația privind piața unică este corect aplicată și că se asigură respectarea sa în practică. Vom depune eforturi pentru a elimina obstacolele tehnice și juridice din calea accesului la piața transportului rutier și pentru a consolida punerea în aplicare a legislației sociale aplicabile. Ne-am axat pe sprijinirea dezvoltării IMM-urilor și a întreprinderilor nou-înființate prin abordarea obstacolelor de reglementare și facilitarea accesului la finanțare. Vom prezenta o nouă inițiativă privind procedurile preventive de restructurare și vizând acordarea unei a doua șanse antreprenorilor după faliment.
Punerea în aplicare a Uniunii piețelor de capital este o componentă esențială a acestor activități, având în vedere că pentru realizarea unei piețe unice de capital, finanțarea și economiile vor juca un rol esențial în eliminarea blocajelor și de investiții și în sprijinirea dezvoltării întreprinderilor în cadrul pieței unice. Va fi important un acord rapid al colegiuitorilor cu privire la propunerea Comisiei privind securitizarea. Mai târziu în cursul acestui an, Comisia va prezenta, de asemenea, o propunere de revizuire a Directivei privind prospectul, pentru ca micile întreprinderi să poată fi mai ușor cotate la bursă și să aibă acces la finanțare pe piață, precum și măsuri suplimentare pentru a sprijini crearea fondurilor cu capital de risc și a dezvolta o nouă cultură a capitalului de risc, în vederea creării de oportunități pentru antreprenoriat.
Pentru a ajuta cetățenii europeni să valorifice la maximum oportunitățile de angajare în cadrul pieței unice, am propus deja măsuri pentru a consolida Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă (EURES) și cooperarea între serviciile de ocupare a forței de muncă. Propunerile privind mobilitatea forței de muncă pe care le vom prezenta mai târziu în cursul acestui an vor include măsuri de combatere a abuzurilor prin intermediul unei mai bune puneri în aplicare și coordonări a sistemelor de securitate socială, și vom prezenta o revizuire precis orientată a Directivei privind detașarea lucrătorilor pentru a aborda practicile comerciale neloiale care duc la dumping social și la exodul de creiere prin garantarea faptului că același tip de muncă efectuată în același loc este recompensat prin aceeași remunerație.
De asemenea, vom pune un accent deosebit pe îmbunătățirea accesului la anumite bunuri și servicii destinate persoanelor cu handicap.
De asemenea, în 2016, vom analiza mai îndeaproape câteva sectoare selectate, fie din cauza potențialului lor de creștere, fie deoarece acestea se confruntă cu provocări specifice. Vom prezenta o strategie în vederea exploatării tuturor avantajelor oferite de programele spațiale europene, cum sunt Galileo și Copernicus, pentru economia europeană și pentru cetățenii europeni. Vom elabora și vom pune în aplicare un plan de acțiune european pentru a ne asigura că piața europeană apărării este pregătită să facă față nevoilor viitoare în materie de securitate. Vom realiza acțiunile care decurg din strategia în domeniul aviației care va fi prezentată mai târziu în cursul anului. Și ținând seama de evoluțiile din sectorul agricol, vom prezenta, deja pentru anul viitor, raportul nostru privind funcționarea pieței laptelui.
Comisia va prezenta un plan de acțiune privind TVA care va prevedea noi etape către un sistem definitiv eficient și mai rezistent la fraudă și inițiative privind cotele de TVA și comerțul electronic, în contextul pieței unice digitale. De asemenea, intenționăm să retragem o serie de propuneri pendinte în materie de TVA care au realizat puține progrese în cadrul Consiliului sau al căror potențial de simplificare semnificativă a fost redus în mod inacceptabil, așa cum este cazul în ceea ce privește declarația standard privind TVA.
Dorim, de asemenea, să realizăm noi progrese către o impozitare echitabilă, eficientă și favorabilă creșterii a societăților, pe baza principiului că întreprinderile ar trebui să plătească impozite în țara în care sunt generate profiturile. Vom prezenta o serie de măsuri menite să sporească transparența sistemului de impozitare a societăților și să combată evaziunea fiscală, inclusiv prin punerea în aplicare a unor standarde internaționale privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor. Intenționăm să retragem propunerea blocată pentru o bază fiscală consolidată comună a societăților și să o înlocuim cu propuneri privind o abordare progresivă, începând cu obținerea unui acord cu privire la o bază impozabilă obligatorie. Acest lucru va îmbunătăți piața unică pentru întreprinderi, eliminând lacunele și asigurând faptul că toate întreprinderile își plătesc impozitele care le revin.
5.
O Uniune economică și monetară mai profundă și mai echitabilă
Comisia a prezentat recent elementele-cheie ale primei etape a procedurii care vizează finalizarea Uniunii economice și monetare (UEM), stabilite în raportul celor cinci președinți. Am propus o abordare reînnoită în ceea ce privește semestrul european și un set de instrumente îmbunătățit pentru guvernanța economică, inclusiv instituirea unor consilii naționale în materie de competitivitate și a unui consiliu fiscal european cu rol consultativ. Propunem stabilirea unui dialog mai bun între Comisie și Parlamentul European pentru a îmbunătăți responsabilitatea democratică a sistemului nostru de guvernanță economică. De asemenea, solicităm o reprezentare unificată a zonei euro în cadrul organizațiilor internaționale (în special FMI). Până la sfârșitul anului vom prezenta un sistem de garantare a depozitelor bancare europene pe baza unui mecanism de reasigurare și vom stabili modalități de a reduce în continuare riscul și de a asigura condiții de concurență echitabile în sectorul bancar.
Aceste măsuri reprezintă un pas important către o UEM mai rezistentă și mai prosperă. În acest context, semestrul european 2016 va pune, de asemenea, un accent mai puternic asupra situației economice și bugetare în zona euro în ansamblu, va consolida importanța acordată performanțelor statele membre în domeniul ocupării forței de muncă și în domeniul social și va promova convergența, inclusiv prin înlăturarea barierelor naționale în calea investițiilor.
Dezvoltarea unui pilon european al drepturilor sociale va contribui la acest obiectiv. Comisia va urmări două direcții de acțiune complementare: în primul rând, modernizarea și eliminarea lacunelor din legislația existentă în domeniul politicilor sociale pentru a ține seama de mediul de lucru de astăzi și a asigura faptul că noile modele de muncă păstrează un just echilibru în relațiile dintre angajatori și lucrători; și, în al doilea rând, identificarea criteriilor sociale, în special în ceea ce privește conceptul de flexicuritate, bazate pe cele mai bune practici din statele membre în vederea convergenței ascendente, în special în zona euro, în ceea ce privește funcționarea pieței forței de muncă, competențele și protecția socială.
Vom continua aceste eforturi în cadrul unui dialog aprofundat cu Parlamentul European, statele membre, parlamentele naționale și partenerii sociali. Pentru a pregăti tranziția de la etapa 1 la etapa 2 a finalizării UEM și Cartea albă a Comisiei programată pentru primăvara anului 2017, Comisia va lansa o consultare vastă și o dezbatere în întreaga UE. De asemenea, ne vom baza pe datele analitice furnizate de un grup de experți la nivel înalt care va fi înființat în vara anului 2016. Parlamentul European va fi implicat îndeaproape în toate aceste acțiuni pregătitoare.
6.
Un acord de liber schimb rezonabil și echilibrat cu SUA
Comerțul internațional și investițiile reprezintă factori-cheie pentru redresarea economiei europene. UE este deosebit de bine plasată pentru a asigura că oportunitățile oferite de globalizare funcționează în beneficiul cetățenilor europeni, într-un mod transparent și responsabil din punct de vedere social și ecologic. O politică comercială activă va asigura faptul suntem conectați cu noile centre emergente ale creșterii globale și că facem parte din noile lanțuri de valori digitale și globale. Acest lucru va oferi oportunități pentru întreprinderile noastre și va crea locuri de muncă de înaltă calitate, fără a compromite standardele sau valorile noastre europene.
Acordul privind Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) cu Statele Unite rămâne o prioritate majoră pentru 2016. Ne exprimăm angajamentul de a negocia un acord echitabil și echilibrat cu SUA, cu o nouă abordare privind protecția investițiilor. Intenționăm să intensificăm cooperarea cu regiunea Asia-Pacific, de exemplu prin negocierile privind Acordul de liber schimb între UE și Japonia (ALS) și un acord de investiții între UE și China, prin care se solicită autorizarea de a negocia acorduri de liber schimb cu Australia și Noua Zeelandă, precum și deschiderea negocierilor în vederea unui acord de liber schimb cu Filipine și Indonezia, în momentul în care sunt îndeplinite condițiile. Acest ambițios program de acorduri comerciale bilaterale, care acoperă deja 27 de parteneri de negociere, completează sistemul multilateral al Organizației Mondiale a Comerțului care rămâne în centrul abordării UE.
În 2016, Comisia urmărește să asigure aplicarea provizorie a câtorva acorduri noi, inclusiv cele cu Canada și cu mai multe regiuni din Africa, zona Caraibilor și Pacific. Vom monitoriza îndeaproape acordurile existente, cum ar fi cele încheiate cu țările din vecinătatea noastră estică. Vom începe să lucrăm la modernizarea unora dintre acordurile noastre existente în lumina noilor realități economice, inclusiv cu țări precum Turcia, Mexic și Chile.
Prin noua strategie în materie de comerț și investiții prezentată la începutul acestei luni, obiectivul nostru este de a actualiza instrumentele politicii comerciale și a o orienta mai mult către servicii, comerțul digital, mobilitate, accesul la resursele naturale, inovare și alți factori determinanți ai ocupării locurilor de muncă și ai creșterii. Vom colabora mai mult cu privire la punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației, pentru a ne asigura că oportunitățile create prin acorduri comerciale produc rezultate reale, acordând o atenție deosebită IMM-urilor și ajutând lucrătorii să se adapteze la schimbări. De asemenea, vom continua eforturile noastre privind sporirea transparenței pentru părțile interesate și cetățeni cu privire la negocierile noastre comerciale.
7.
Un spațiu al justiției și al drepturilor fundamentale bazat pe încredere reciprocă
Terorismul și a radicalizarea, criminalitatea organizată, precum și criminalitatea informatică amenință securitatea cetățenilor europeni și sunt, prin natura lor, transnaționale și necesită o reacție a UE. Comisia se va concentra asupra punerii în aplicare a agendei europene în materie de securitate, cu propuneri cum ar fi o revizuire a Deciziei-cadru privind terorismul, pentru a aborda fenomenul luptătorilor teroriști străini, precum și o propunere privind combaterea fraudei și a falsificării mijloacelor de plată altele decât numerarul. Vor continua lucrările de revizuire a cadrului legislativ pentru controlul armelor de foc. Vom acorda o atenție sporită dezvoltării cooperării operaționale și a instrumentelor care contribuie la încrederea reciprocă, esențială pentru eficacitatea activității transfrontaliere în domeniul asigurării aplicării legislației, respectând totodată pe deplin drepturile fundamentale.
Reforma în materie de protecție a datelor (regulament și directivă) și propunerea privind registrul UE cu numele pasagerilor ar trebui să fie adoptate de către colegiuitori până la sfârșitul anului. Comisia își propune să încheie un acord solid cu Statele Unite privind transferul de date cu caracter personal în scopuri de aplicare a legii care să ofere garanțiile necesare, inclusiv căi de atac pentru persoane fizice. În lumina jurisprudenței recente, vom depune eforturi în vederea unui nou cadru care să asigure protecția adecvată a datelor cu caracter personal stocate de societăți în SUA.
În 2016, va fi importantă realizarea de progrese de către colegiuitori în ceea ce privește Parchetul European și reforma Europol. De asemenea, Comisia își va continua activitatea de clarificare a accesului la justiție în probleme de mediu.
Comisia va continua, de asemenea, lucrările privind aderarea UE la Convenția europeană a drepturilor omului, ținând seama pe deplin de avizul Curții de Justiție.
8.
Către o nouă politică în domeniul migrației
Abordarea crizei refugiaților și gestionarea presiunii exercitate de migrație la frontierele noastre externe reprezintă prioritatea cea mai presantă cu care se confruntă Uniunea în prezent, iar instabilitatea, războiul și sărăcia în vecinătatea noastră înseamnă că această chestiune va trebui să rămână în prim-planul agendei politice pentru anii următori.
Agenda europeană privind migrația pe care am prezentat-o în mai 2015, oferă o abordare cuprinzătoare a gestionării migrației pe baza principiilor solidarității și a responsabilității. Două mecanisme de urgență pentru transferul a 160 000 de persoane care au nevoie de protecție internațională din statele membre cele mai afectate în alte state membre ale UE sunt deja operaționale. În fiecare zi, operațiunile comune Poseidon și Triton ale Frontex salvează persoane naufragiate în Marea Mediterană. Echipele de sprijin pentru gestionarea fluxurilor de migrație în zonele desemnate ca puncte de acces (hotspots) ajută în prezent autoritățile naționale în Grecia și în Italia la identificarea și înregistrarea noilor sosiți, precum și la prelucrarea dosarelor acestora. Au fost intensificate eforturile pentru combaterea introducerii ilegale de persoane și desființarea grupurilor care se ocupă cu introducerea ilegală de migranți. Se iau măsuri pentru a returna mai multe persoane care nu au nevoie de protecție internațională.
UE a mobilizat deja suma de 4 miliarde EUR sub formă de asistență umanitară, asistență pentru dezvoltare, asistență economică și asistență pentru stabilizare destinată atât locuitorilor Siriei, cât și refugiaților sirieni și comunităților care i-au găzduit în Liban, Iordania, Irak, Turcia și Egipt. O sumă suplimentară de 1,8 miliarde EUR va fi folosită pentru înființarea unui „fond fiduciar de urgență al Uniunii Europene pentru stabilitate și abordarea cauzelor profunde ale migrației ilegale și ale persoanelor strămutate în interiorul țării în Africa”. Este fundamentală consolidarea și aprofundarea cooperării cu țările terțe de origine și de tranzit pentru o mai bună gestionare a migrației, inclusiv un efort concertat pentru a oferi sprijin pentru numărul tot mai mare de refugiați și de persoane strămutate în interiorul unor țări terțe.
Criza a demonstrat că, pe lângă aceste măsuri imediate, trebuie să regândim în întregime modul în care gestionăm frontierele noastre externe comune și cadrul nostru european în materie de azil. În cursul acestui an, Comisia va prezenta propuneri pentru un sistem european de pază a frontierelor și a zonelor de coastă, pe baza unei consolidări semnificative a Frontex.
Vom revizui sistemul nostru comun de azil pentru a corecta lacunele și deficiențele expuse în sistemul de la Dublin și pentru a consolida rolul Biroului European de Sprijin pentru Azil. Vom insista pentru ca planul de acțiune privind returnarea să fie pe deplin și rapid pus în aplicare și pentru un acord privind propunerile pendinte referitoare la punerea în aplicare a Agendei europene privind migrația. De asemenea, vom prezenta propuneri pentru un sistem structurat de reinstalare, astfel încât să se permită trecerea în siguranță în UE a persoanelor care au nevoie de protecție, fără să își riște viețile în mâinile persoanelor care introduc ilegal migranți, alături de îmbunătățirea sistemelor de protecție în regiunile învecinate.
În sfârșit, pentru a face față nevoilor viitoare demografice și ale pieței forței de muncă în Europa, vom prezenta o nouă abordare privind migrația legală, inclusiv măsuri de îmbunătățire a directivei privind cartea albastră.
9.
Un actor mai puternic pe plan mondial
Într-o lume din ce în ce mai conectată, contestată și complexă, marcată de schimbări dinamice, coerența acțiunii externe a UE și capacitatea noastră de a folosi toate instrumentele disponibile într-o manieră coordonată pentru atingerea obiectivelor noastre și consolidarea politicilor noastre interne sunt din ce în ce mai importante. Provocări precum migrația, accesul la energie și la alte resurse, precum și schimbările climatice demonstrează necesitatea unei dimensiuni externe efective pentru a îndeplini obiectivele majore ale politicii interne și pentru a permite UE să profite de oportunități pentru a-și promova valorile cum ar fi democrația, drepturile omului, egalitatea și solidaritatea, precum și istoria și cultura europeană în întreaga lume. Prin urmare, Comisia va aduce o contribuție substanțială pentru a sprijini activitatea Înaltului Reprezentant/Vicepreședintelui referitoare la o nouă strategie globală în domeniul politicii externe și de securitate.
Pentru a face față crizelor acute, cum ar fi conflictele din Siria, Libia și Ucraina, Comisia va continua să se angajeze în mod proactiv în sprijinul actorilor internaționali, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, bazându-se pe întreaga gamă de politici, de finanțări și de alte instrumente pe care le are la dispoziție. Vom trece în revistă și vom dezvolta în continuare instrumentele de care dispunem pentru a consolida securitatea și dezvoltarea în țările partenere și vom propune măsuri pentru a le ajuta să îmbunătățească guvernanța sectorului de securitate și consolidarea capacităților.
În urma consultării publice în curs, vom prezenta un nou cadru de politici post-Cotonou pentru a reglementa relațiile cu țările și regiunile din Africa, Caraibe și Pacific. Politica de dezvoltare a Comisiei Europene, precum și noua strategie în materie de comerț și investiții, va promova, de asemenea, dezvoltarea economică, sprijinul social și protecția mediului, apărarea drepturilor omului, combaterea corupției, precum și îmbunătățirea gestionării fluxurilor de migrație, abordând în același timp cauzele sale profunde.
Comisia va continua să depună eforturi pentru concretizarea perspectivelor de aderare ale țărilor candidate. În acest context, vom consolida parteneriatul nostru cu Turcia, inclusiv prin punerea în aplicare a planului de acțiune privind migrația și modernizarea Uniunii vamale. Noua politică europeană de vecinătate va oferi un cadru mai bine orientat și adaptat pentru a sprijini stabilizarea și dezvoltarea democratică a țărilor din vecinătatea estică și sudică.
De asemenea, vom sprijini Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele în aprofundarea relațiilor bilaterale cu partenerii-cheie ai UE. Abordările strategice adaptate vor trebui să fie actualizate în mod regulat, politica UE privind China fiind un prim exemplu. În urma încheierii cu succes a negocierilor în domeniul nuclear cu Iranul, un cadru reînnoit pentru angajamentul UE față de această țară ar putea fi avut în vedere sub rezerva punerii în aplicare integrale a acordului.
10. O Uniune a schimbărilor democratice
Comisia va lucra în parteneriat cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a se asigura că negocierile cu privire la un nou acord interinstituțional privind o mai bună legiferare pot fi încheiate până la sfârșitul anului, pentru a consolida angajamentul nostru comun pentru de o mai bună legiferare ca instrument pentru obținerea unor rezultate mai bune, a spori transparența cu privire la modul în care se iau deciziile europene și pentru a oferi celor trei instituții mijloacele necesare pentru a conlucra mai bine în viitor.
În 2016, vom înainta propunerea noastră pentru un acord interinstituțional privind un registru de transparență obligatoriu pentru reprezentanții de interese care doresc să influențeze elaborarea politicilor în cadrul Parlamentului European, al Consiliului și al Comisiei.
Anul trecut, am intensificat angajamentul Comisiei și dialogul cu parlamentele naționale, atât în ceea ce privește reuniunile și schimburile de opinii cu comisiile parlamentare, cât și prin intermediul unui angajament reînnoit față de dialogul politic cu privire la proiectele de propuneri. Intenționăm să continuăm aceste acțiuni în 2016 prin adoptarea unor măsuri suplimentare, pentru a ne asigura că parlamentele naționale vor avea un cuvânt important de spus în procesul de elaborare a politicilor europene.
În sfârșit, vom continua să extindem „dialogurile cu cetățenii”, care permit membrilor Comisiei să asculte în mod direct cetățenii în regiunile lor și să răspundă la chestiunile care contează cel mai mult pentru ei.
***
Uniunea Europeană se află într-un moment hotărâtor. Ne confruntăm cu mai multe provocări fără precedent: criza refugiaților, șomajul și decalajele în materie de locuri de muncă și de creștere, necesitatea de a aprofunda Uniunea noastră economică și monetară, schimbările climatice, instabilitatea în vecinătatea estică și sudică, precum și un acord echitabil pentru Regatul Unit în cadrul unei Uniuni Europene aflată în slujba celor patru libertăți ale pieței unice și a valorilor comune ale tuturor celor 28 de state membre.
Prin urmare, este timpul pentru acțiuni excepționale; acesta este motivul pentru care, în prezentul program de lucru, Comisia se angajează să întreprindă acțiuni îndrăznețe, precise și pragmatice, care ne vor permite să depășim aceste provocări și să ieșim din situația actuală mai puternici, într-un spirit de solidaritate și responsabilitate europeană. Contăm pe faptul că partenerii noștri din Parlamentul European și Consiliu se vor angaja alături de noi pentru a obține rapid rezultatele pe care cetățenii europeni le așteaptă de la Uniunea lor.