Strasbourg, 27.10.2015

COM(2015) 610 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR


Programul de lucru al Comisiei pentru 2016

Circumstanțe excepționale, acțiuni pe măsură


În urmă cu un an, Comisia a luat un nou start. Pe baza orientărilor politice 1 , am definit prioritățile Comisiei și ne-am angajat să ne concentrăm eforturile pe chestiunile de importanță majoră acolo unde cetățenii se așteaptă să vadă intervenția Uniunii Europene. Am decis că vom schimba modul în care lucrăm, vom da dovadă de deschidere și ne vom asuma răspunderea pentru acțiunile noastre. Și am invitat Parlamentul European și Consiliul să colaboreze cu noi pentru a obține această schimbare, deoarece obținerea de rezultate împreună în domeniile care contează cu adevărat este singura modalitate de a recâștiga încrederea cetățenilor europeni în faptul că Uniunea se află în slujba lor.

Cetățenii vor judeca UE în funcție de măsura în care obține rezultate în ceea ce privește provocările majore cu care se confruntă societățile noastre în prezent. Ocuparea locurilor de muncă, creșterea și deficitul de investiții. Refugiați nevoiți să caute refugiu în fața instabilității și a războiului. Schimbările climatice și presiunea asupra resurselor naturale. Inegalitatea, intoleranța și un sentiment de insecuritate în unele părți ale comunităților noastre. Realitatea interdependenței globale și lipsa noastră de încredere în Europa și în rolul pe care îl poate juca în emergența unei noi ordini mondiale.

Cele zece priorități stabilite în Agenda pentru locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice — care este în același timp declarația de misiune a Comisiei Juncker și baza pe care am fost aleși — abordează aceste provocări. Evenimentele marcante de anul trecut - de la redresarea economiilor noastre într-un ritm mai lent decât cel prevăzut și necesitatea de a restabili stabilitatea economiei Greciei, la presiunea exercitată de migrație la frontierele noastre externe, alimentată de insecuritatea din vecinătatea noastră, până la atacurile teroriste comise asupra redacției „Charlie Hebdo” și în alte părți pe teritoriul european — nu au făcut decât să consolideze hotărârea noastră de a menține accentul asupra acestor priorități, de a face lucruri diferite și de a le face altfel.

A face lucruri diferite

Anul trecut am spus că vom face lucruri diferite și că ne vom concentra pe lucrurile importante. De atunci, am definit viziunea noastră și măsurile concrete care trebuie luate în ceea ce privește planul de investiții, piața unică digitală, uniunea energetică, Agenda europeană privind securitatea, Agenda europeană privind migrația, uniunea piețelor de capital, planul de acțiune pentru impozitarea echitabilă și eficientă a societăților, noua strategie privind comerțul și cele mai recente propuneri privind aprofundarea și consolidarea Uniunii economice și monetare. În această săptămână vom prezenta strategia noastră privind piața unică pentru bunuri și servicii 2 și, până la sfârșitul anului, vom completa acest tablou cu planurile noastre pentru o economie circulară durabilă, mobilitatea forței de muncă și o mai bună gestionare a frontierelor noastre externe. Toate aceste acțiuni sunt susținute de noua Agendă a Comisiei privind o mai bună legiferare.

În urma unui dialog continuu cu Parlamentul European și cu Consiliul, lansat de discursul președintelui privind starea Uniunii din 9 septembrie 3 , prezentul program de lucru prezintă inițiative-cheie pe care le vom adopta în următoarele douăsprezece luni pentru a îndeplini aceste angajamente 4 . Nu putem îndeplini totul într-un an, dar angajamentele noastre reprezintă un program legislativ substanțial, precum și un cadru pentru acțiunile ulterioare care vor fi incluse în viitoarele programe de lucru, pentru care lucrările pregătitoare, inclusiv evaluarea, consultările și evaluările impactului, vor începe în 2016.

Am acordat prioritate schimbărilor legislative care - în cazul sunt adoptate rapid — pot avea un impact direct asupra locurilor de muncă și a creșterii, asupra mediului înconjurător și a bunăstării sociale, asupra securității noastre și a modului în care participăm la o lume interconectată.

Parlamentul European, ales în mod direct, și Consiliul de miniștri ai fiecărui guvern național, care sunt colegiuitorii UE, au aprobat cu o rapiditate fără precedent propunerile Comisiei referitoare la Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), modificarea bugetului UE pe 2015 în scopul de a consolida sprijinul financiar în contextul crizei refugiaților, un pachet de 35 de miliarde EUR pentru creștere economică și locuri de muncă în Grecia și deciziile de urgență pentru relocarea în interiorul UE a refugiaților care au nevoie de protecție internațională. Acest efort comun de a obține rezultate rapid în cazul în care este nevoie urgentă de decizii nu ar trebui să mai constituie o excepție, ci trebuie să devină regulă.

Prin urmare, înainte de elaborarea prezentului program de lucru, Comisia s-a angajat în discuții intense și constructive cu partenerii noștri instituționali pentru a pune bazele unei înțelegeri comune a modului de a concentra eforturile. Cele mai bune propuneri nu vor schimba nimic dacă stau pe masa negocierilor timp de mai mulți ani fără a se ajunge la un acord. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care am identificat o serie de propuneri existente care merită să fie adoptate rapid de către colegiuitori 5 , și motivul pentru care intenționăm să retragem o serie de propuneri anterioare ale Comisiei care nu mai sunt relevante, au fost blocate sau nu mai îndeplinesc nivelul necesar de ambiție, în scopul de a elibera spațiu pentru a ne concentra asupra propunerilor prioritare care au șanse mari de a fi adoptate 6 .

A face lucrurile altfel

Noi provocări necesită răspunsuri noi și ambițioase, dar trebuie să rămânem la fel de ambițioși pentru a face față provocărilor actuale și, mai presus de toate, să verificăm că, atunci când se justifică o reacție la nivel european, aceasta este cât se poate de eficace în realizarea obiectivelor noastre comune. Ceea ce contează sunt rezultatele, nu bunele intenții. Angajamentul Comisiei pentru o mai bună legiferare vizează studierea dovezilor disponibile și garantarea faptului că, atunci când intervine, UE procedează într-un mod care să aducă efectiv o schimbare pozitivă pe teren. De aceea, trebuie să fim în permanență atenți pentru a ne asigura că legislația noastră și programele noastre de finanțare sunt eficace și rămân adecvate scopului.

În multe domenii, este necesară o abordare comună la nivel european dacă dorim să ne atingem obiectivele ambițioase de politică — un nivel ridicat de protecție a mediului, standarde ridicate de protecție socială și de ocupare a forței de muncă, securitate energetică, o economie înfloritoare, care aduce beneficii tuturor, o politică în materie de migrație care să reflecte valorile noastre comune. Însă normele care nu mai sunt de actualitate sau sunt prea complicate sau prea complexe pentru a fi aplicate în practică nu își vor atinge obiectivele.

Verificarea faptului că normele noastre sunt într-adevăr adaptate realizării ambițiilor noastre în aceste domenii nu este un aspect de care trebuie să ne temem, ci o oportunitate de îmbunătățire a acestora — o șansă de a ne asigura că, în domenii cum ar fi legislația în materie de sănătate și siguranță, normele sunt funcționale și vor fi puse în aplicare, astfel încât standardele înalte pe care le-am stabilit sunt efectiv aplicate la locurile de muncă de pretutindeni, în beneficiul lucrătorilor din întreaga Uniune.

Din acest motiv, am decis să includem în prezentul program de lucru planurile noastre de revizuire a principalelor domenii ale legislației existente și să ne asigurăm că acestea sunt adecvate pentru a produce o schimbare reală pe teren 7 . Propunem, de asemenea, abrogarea unor legi care nu mai sunt relevante 8 . În același spirit, pentru informarea cetățenilor și a întreprinderilor, atragem atenția asupra unor noi acte legislative ale UE care se vor aplica pentru prima dată în cursul anului următor 9 .

Monitorizarea și, acolo unde este cazul, asigurarea aplicării legislației europene, este una dintre cele mai importante responsabilități ale Comisiei, dar nu s-a bucurat întotdeauna de atenția politică pe care o merită. Suntem pe cale să schimbăm acest lucru și să accelerăm activitățile de asigurare a respectării aplicării legislației în domeniile care contează cel mai mult, de exemplu normele noastre comune în materie de azil care trebuie să funcționeze corect dacă vrem să menținem încrederea în spațiul Schengen fără frontiere interne. Aplicarea normelor noastre europene comune pe teren înseamnă colaborarea în parteneriat strâns cu actorii de la toate nivelurile — național, regional și local.

Suntem hotărâți să mobilizăm toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a contribui la atingerea obiectivelor noastre. Într-un moment în care resursele trebuie să satisfacă cereri mai considerabile decât oricând, bugetul UE trebuie să se axeze pe rezultate. Evaluarea la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual va examina modalitățile de direcționare a finanțării asupra priorităților cu care ne confruntăm, cum ar fi dimensiunea internă și externă ale crizei refugiaților. În plus, Comisia va propune o strategie referitoare la „un buget UE axat pe rezultate” pentru a se asigura că finanțarea viitoare pune un accent mai mare pe obținerea de rezultate. Se poate face mai mult pentru a facilita utilizarea unor instrumente financiare inovatoare și există posibilități considerabile de simplificare (în special în domeniul agriculturii, al fondurilor structurale și de investiții europene și al consolidării eforturilor privind cercetarea), de ameliorare a performanțelor și de măsuri de corelare a eficacității fondurilor cu o bună guvernanță economică.

În acest al doilea an al mandatului nostru, prioritatea Comisiei rămâne clară: aceasta va da dovadă de ambiție atunci când e vorba de chestiuni de importanță majoră și va îmbunătăți modul în care realizează obiectivele urmărite 10 ; și se va arăta mai discretă atunci când e vorba de chestiuni mai puțin importante care nu necesită acțiuni comune ale UE. Cu acest program de lucru, structurat în jurul a zece priorități stabilite de președintele Juncker la începutul mandatului nostru, ne reafirmăm angajamentul de a colabora cu partenerii noștri în cadrul Parlamentului European și al Consiliului, pentru a obține rezultatele pe care europenii le așteaptă. Având în vedere provocările cu care se confruntă Europa în prezent, este timpul pentru acțiuni excepționale.

***

1.    Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții

Istoria a arătat că europenii au o aptitudine înnăscută de a depune eforturi susținute, de a inova, de a crea și de a-și vinde ideile la nivel mondial. Nu ne putem permite să pierdem o generație cu acest talent și potențial. Comisia va continua să sprijine statele membre în eforturile lor de a reintegra cât mai multe persoane pe piața muncii. Am alocat anticipat 1 miliard EUR pentru a accelera punerea în aplicare a inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, în scopul de a ajuta până la 650 000 de tineri să-și găsească un loc de muncă, o ucenicie, un stagiu sau o formare continuă în întreaga Europă. Am propus orientări statelor membre pentru a ajuta șomerii pe termen lung să se întoarcă la muncă.

Trebuie să oferim europenilor mijloacele de a se adapta la nevoile unei lumi aflate în schimbare rapidă și la piețele forței de muncă emergente. Agenda noastră privind noi competențe pentru Europa va promova investițiile în capitalul uman pe tot parcursul vieții, de la învățământul profesional și învățământul superior la competențe digitale și în materie de înalte tehnologii și la competențele de viață necesare pentru participarea activă a cetățenilor la locurile de muncă și în societățile aflate în schimbare. Se va acorda o atenție specială echilibrului dintre viața profesională și viața privată a familiilor care muncesc, în vederea creșterii participării femeilor pe piața forței de muncă. Directiva privind femeile din consiliile de administrație ar trebui adoptată în 2016, iar Comisia își va continua activitățile practice în vederea promovării egalității de gen.

Dorim, de asemenea, ca întreprinderile europene să profite la maximum de oportunitățile oferite de piața unică, pentru a crește și a concura la scară globală. În acest scop, acestea au nevoie de o finanțare stabilă, un mediu de afaceri solid și o infrastructură modernă. Planul de investiții pentru Europa funcționează în prezent. Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) este operațional și furnizează investiții de înaltă calitate, pentru a stimula în continuare economia europeană, inclusiv în domeniul cercetării. Ne vom concentra acum pe îmbunătățirea mediului de investiții și aprofundarea pieței unice, pentru ca aceasta să ofere rezultate mai bune pentru europeni, mai puține obstacole pentru întreprinderi și un mediu propice pentru inovare.

Trebuie să începem acum să depunem eforturi pentru a asigura durabilitatea viitoare a Europei. Vom prezenta o nouă abordare pentru asigurarea creșterii economice și a durabilității sociale și de mediu dincolo de orizontul 2020, ținând seama de revizuirea Strategiei Europa 2020 și de punerea în aplicare internă și externă a obiectivelor de dezvoltare durabilă a Organizației Națiunilor Unite.

Optimizarea utilizării resurselor este esențială pentru a asigura o creștere ecologică și favorabilă incluziunii. Începând de anul viitor, vom pune în aplicare un plan de acțiune privind economia circulară, care va crea o piață unică pentru reutilizarea materialelor și a resurselor, sprijinind trecerea de la o economie liniară. Aceasta va necesita acțiuni în toate părțile componente ale ciclului economic, de la aprovizionare la producție, consum, deșeuri și reciclare și inovare, pentru a valorifica oportunitățile de afaceri eficiente din punctul de vedere economic și al mediului.

Un viitor durabil înseamnă, de asemenea, prevederea și atenuarea amenințărilor la adresa unui mediu sănătos. Comisia își va continua eforturile de a sprijini statele membre în abordarea provocării reprezentate de rezistența la agenții antimicrobieni și pentru a contribui la eforturile globale de a aborda această amenințare. De asemenea, vom lansa lucrări pregătitoare și vom consolida consultarea privind evaluarea tehnologiei medicale pentru a îmbunătăți funcționarea pieței unice a produselor de sănătate. Vom încheia lucrările pregătitoare complexe aflate deja în curs de desfășurare pentru a proteja europenii de pericolele perturbatorilor endocrini 11 și le vom da curs. Examinarea noastră privind legislația existentă în materie de sănătate și siguranță la locul de muncă, inclusiv privind agenții cancerigeni și mutageni, va îmbunătăți eficiența și eficacitatea unui cadru UE pentru protecția lucrătorilor.

2.    O piață unică digitală conectată

O economie digitală prosperă poate extinde piețele și poate crea noi surse de locuri de muncă. Europa poate juca un rol de prim plan în acest domeniu dacă reușim să depășim fragmentarea, să îmbunătățim oferta pentru consumatorii europeni și să deschidem noi oportunități pentru întreprinderi. Acesta este motivul pentru care Comisia a propus strategia pieței unice digitale în mai 2015. Scopul nostru este să prezentăm toate propunerile relevante înainte de sfârșitul anului 2016, astfel încât Uniunea să poată realiza o piață unică digitală pe deplin funcțională în timpul mandatului actualei Comisii.

În decembrie, vom prezenta viziunea noastră pentru o abordare mai modernă, mai europeană privind drepturile de autor pentru a ține seama de revoluția digitală. De asemenea, vom prezenta propuneri privind drepturile în materie de contracte digitale. Alte inițiative privind drepturile de autor, geoblocarea, libera circulație a datelor, tehnologia de tip cloud și TVA pentru comerțul electronic vor urma în cursul anului 2016.

În urma acordului privind propunerile din cadrul inițiativei Continentul conectat, inclusiv eliminarea tarifelor de roaming până în 2017, lucrăm în prezent la o revizuire cuprinzătoare a cadrului de reglementare a telecomunicațiilor. Ca urmare a reexaminărilor respective efectuate în cadrul programului REFIT, vom revizui Directiva privind serviciile mass-media audiovizuale, Directiva privind transmisiile prin satelit și cablu, precum și regulamentul privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului, pentru a ne asigura că sistemul funcționează efectiv în slujba cetățenilor. Vom colabora cu colegiuitorii pentru a ajunge la un acord până la sfârșitul anului cu privire la reforma în domeniul protecției datelor și directiva privind securitatea informațiilor — două elemente esențiale pentru instaurarea unui climat de încredere și de securitate pe piața unică digitală aflată în expansiune.

Ambiția noastră este și rămâne 12 să înlăturăm fragmentarea națională în ceea ce privește reglementările în domeniul telecomunicațiilor, legislația privind drepturile de autor și protecția datelor, gestionarea frecvențelor radio și aplicarea dreptului concurenței, ținând seama pe deplin de diversitatea culturală. Prin crearea unei piețe unice digitale conectate, în cursul mandatului prezentei Comisii putem genera în Europa o creștere suplimentară în valoare de până la 250 de miliarde EUR, creând astfel sute de mii de noi locuri de muncă, în special pentru persoanele tinere aflate în căutarea unui loc de muncă, și o societate bazată pe cunoaștere dinamică.

3.    O uniune energetică rezilientă, însoțită de o politică în domeniul schimbărilor climatice orientată spre viitor

În cadrul strategiei noastre privind uniunea energetică, Comisia a stabilit principalele măsuri necesare pentru a garanta aprovizionarea Europei cu energie și a reduce dependența de importuri, pentru a integra piețele energetice naționale, a plasa eficiența energetică pe primul plan, a decarboniza economia și a promova cercetarea, inovarea și competitivitatea. În 2016, vom prezenta cea mai mare parte a elementelor prevăzute în foaia de parcurs pentru uniunea energetică. Vom raporta cu privire la progresele înregistrate și la ceea ce mai trebuie încă realizat în cadrul unui raport periodic privind starea uniunii energetice.

UE fiind unul dintre principalii actori în cadrul negocierilor de la Paris privind schimbările climatice, punerea în aplicare a pachetului privind energia și clima pentru 2030 va fi o prioritate-cheie în anul următor pentru a asigura faptul că obiectivele sunt îndeplinite în mod corespunzător. În 2016, Comisia va prezenta o propunere de repartizare a eforturilor pentru sectoarele care nu fac obiectul schemei de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), cum ar fi construcțiile, agricultura și decarbonizarea transporturilor. Vom promova utilizarea unor sisteme de percepere a taxelor de drum nediscriminatorii, pe baza principiilor „poluatorul plătește” și „utilizatorul plătește” și eforturile de a crea un spațiu european unic al transporturilor, permițând o utilizare mai eficientă a infrastructurii rutiere existente și o utilizare mai flexibilă a parcului de vehicule. Pentru a accelera tranziția energetică, Comisia va propune, de asemenea, inițiative referitoare la o nouă organizare a pieței energiei, la atingerea obiectivului în materie de interconectare electrică de 15 % până în 2030, la securitatea aprovizionării cu energie, la sursele regenerabile de energie și eficiența energetică. În sfârșit, vom elabora o strategie integrată pentru cercetare, inovare și competitivitate în cadrul Uniunii energetice, în vederea valorificării potențialului de creare de locuri de muncă și de creștere al economiei cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

4.    O piață internă mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată

Piața unică este un atu prețios al Europei, chiar cel mai mare atu al său. Ea permite persoanelor, produselor, serviciilor și capitalurilor să circule mai liber; asigură o ofertă mai variată și prețuri mai mici pentru consumatori; le permite oamenilor să trăiască, să lucreze și să studieze oriunde doresc; oferă oportunități pentru profesioniști și întreprinderi, prin reducerea birocrației cu care se confruntă în cazul în care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier; este piatra de temelie pentru competitivitatea industriilor noastre europene.

Prin adoptarea Strategiei privind piața unică în această săptămână, am subliniat necesitatea de a consolida aceste atuuri și de a continua să valorificăm întregul potențial al pieței noastre interne, adaptându-l la realitățile economice în schimbare și transformându-l într-o rampă de lansare pentru ca întreprinderile noastre și sectoarele noastre de activitate să se dezvolte într-o economie globală. În prezent, atenția noastră se va concentra asupra măsurilor concrete, de la sprijinirea dezvoltării întreprinderilor nou-înființate, la valorificarea potențialului oferit de noile modele de afaceri care își au originea în economia colaborativă, până la facilitarea prestării transfrontaliere de servicii, actualizarea sistemului nostru de standarde și garantarea faptului că legislația privind piața unică este corect aplicată și că se asigură respectarea sa în practică. Vom depune eforturi pentru a elimina obstacolele tehnice și juridice din calea accesului la piața transportului rutier și pentru a consolida punerea în aplicare a legislației sociale aplicabile. Ne-am axat pe sprijinirea dezvoltării IMM-urilor și a întreprinderilor nou-înființate prin abordarea obstacolelor de reglementare și facilitarea accesului la finanțare. Vom prezenta o nouă inițiativă privind procedurile preventive de restructurare și vizând acordarea unei a doua șanse antreprenorilor după faliment.

Punerea în aplicare a Uniunii piețelor de capital este o componentă esențială a acestor activități, având în vedere că pentru realizarea unei piețe unice de capital, finanțarea și economiile vor juca un rol esențial în eliminarea blocajelor și de investiții și în sprijinirea dezvoltării întreprinderilor în cadrul pieței unice. Va fi important un acord rapid al colegiuitorilor cu privire la propunerea Comisiei privind securitizarea. Mai târziu în cursul acestui an, Comisia va prezenta, de asemenea, o propunere de revizuire a Directivei privind prospectul, pentru ca micile întreprinderi să poată fi mai ușor cotate la bursă și să aibă acces la finanțare pe piață, precum și măsuri suplimentare pentru a sprijini crearea fondurilor cu capital de risc și a dezvolta o nouă cultură a capitalului de risc, în vederea creării de oportunități pentru antreprenoriat.

Pentru a ajuta cetățenii europeni să valorifice la maximum oportunitățile de angajare în cadrul pieței unice, am propus deja măsuri pentru a consolida Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă (EURES) și cooperarea între serviciile de ocupare a forței de muncă. Propunerile privind mobilitatea forței de muncă pe care le vom prezenta mai târziu în cursul acestui an vor include măsuri de combatere a abuzurilor prin intermediul unei mai bune puneri în aplicare și coordonări a sistemelor de securitate socială, și vom prezenta o revizuire precis orientată a Directivei privind detașarea lucrătorilor pentru a aborda practicile comerciale neloiale care duc la dumping social și la exodul de creiere prin garantarea faptului că același tip de muncă efectuată în același loc este recompensat prin aceeași remunerație.

De asemenea, vom pune un accent deosebit pe îmbunătățirea accesului la anumite bunuri și servicii destinate persoanelor cu handicap.

De asemenea, în 2016, vom analiza mai îndeaproape câteva sectoare selectate, fie din cauza potențialului lor de creștere, fie deoarece acestea se confruntă cu provocări specifice. Vom prezenta o strategie în vederea exploatării tuturor avantajelor oferite de programele spațiale europene, cum sunt Galileo și Copernicus, pentru economia europeană și pentru cetățenii europeni. Vom elabora și vom pune în aplicare un plan de acțiune european pentru a ne asigura că piața europeană apărării este pregătită să facă față nevoilor viitoare în materie de securitate. Vom realiza acțiunile care decurg din strategia în domeniul aviației care va fi prezentată mai târziu în cursul anului. Și ținând seama de evoluțiile din sectorul agricol, vom prezenta, deja pentru anul viitor, raportul nostru privind funcționarea pieței laptelui.

Comisia va prezenta un plan de acțiune privind TVA care va prevedea noi etape către un sistem definitiv eficient și mai rezistent la fraudă și inițiative privind cotele de TVA și comerțul electronic, în contextul pieței unice digitale. De asemenea, intenționăm să retragem o serie de propuneri pendinte în materie de TVA care au realizat puține progrese în cadrul Consiliului sau al căror potențial de simplificare semnificativă a fost redus în mod inacceptabil, așa cum este cazul în ceea ce privește declarația standard privind TVA.

Dorim, de asemenea, să realizăm noi progrese către o impozitare echitabilă, eficientă și favorabilă creșterii a societăților, pe baza principiului că întreprinderile ar trebui să plătească impozite în țara în care sunt generate profiturile. Vom prezenta o serie de măsuri menite să sporească transparența sistemului de impozitare a societăților și să combată evaziunea fiscală, inclusiv prin punerea în aplicare a unor standarde internaționale privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor. Intenționăm să retragem propunerea blocată pentru o bază fiscală consolidată comună a societăților și să o înlocuim cu propuneri privind o abordare progresivă, începând cu obținerea unui acord cu privire la o bază impozabilă obligatorie. Acest lucru va îmbunătăți piața unică pentru întreprinderi, eliminând lacunele și asigurând faptul că toate întreprinderile își plătesc impozitele care le revin.

5.    O Uniune economică și monetară mai profundă și mai echitabilă

Comisia a prezentat recent elementele-cheie ale primei etape a procedurii care vizează finalizarea Uniunii economice și monetare (UEM), stabilite în raportul celor cinci președinți 13 . Am propus o abordare reînnoită în ceea ce privește semestrul european și un set de instrumente îmbunătățit pentru guvernanța economică, inclusiv instituirea unor consilii naționale în materie de competitivitate și a unui consiliu fiscal european cu rol consultativ. Propunem stabilirea unui dialog mai bun între Comisie și Parlamentul European pentru a îmbunătăți responsabilitatea democratică a sistemului nostru de guvernanță economică. De asemenea, solicităm o reprezentare unificată a zonei euro în cadrul organizațiilor internaționale (în special FMI). Până la sfârșitul anului vom prezenta un sistem de garantare a depozitelor bancare europene pe baza unui mecanism de reasigurare și vom stabili modalități de a reduce în continuare riscul și de a asigura condiții de concurență echitabile în sectorul bancar.

Aceste măsuri reprezintă un pas important către o UEM mai rezistentă și mai prosperă. În acest context, semestrul european 2016 va pune, de asemenea, un accent mai puternic asupra situației economice și bugetare în zona euro în ansamblu, va consolida importanța acordată performanțelor statele membre în domeniul ocupării forței de muncă și în domeniul social și va promova convergența, inclusiv prin înlăturarea barierelor naționale în calea investițiilor.

Dezvoltarea unui pilon european al drepturilor sociale va contribui la acest obiectiv. Comisia va urmări două direcții de acțiune complementare: în primul rând, modernizarea și eliminarea lacunelor din legislația existentă în domeniul politicilor sociale pentru a ține seama de mediul de lucru de astăzi și a asigura faptul că noile modele de muncă păstrează un just echilibru în relațiile dintre angajatori și lucrători; și, în al doilea rând, identificarea criteriilor sociale, în special în ceea ce privește conceptul de flexicuritate, bazate pe cele mai bune practici din statele membre în vederea convergenței ascendente, în special în zona euro, în ceea ce privește funcționarea pieței forței de muncă, competențele și protecția socială.

Vom continua aceste eforturi în cadrul unui dialog aprofundat cu Parlamentul European, statele membre, parlamentele naționale și partenerii sociali. Pentru a pregăti tranziția de la etapa 1 la etapa 2 a finalizării UEM și Cartea albă a Comisiei programată pentru primăvara anului 2017, Comisia va lansa o consultare vastă și o dezbatere în întreaga UE. De asemenea, ne vom baza pe datele analitice furnizate de un grup de experți la nivel înalt care va fi înființat în vara anului 2016. Parlamentul European va fi implicat îndeaproape în toate aceste acțiuni pregătitoare.

6.     Un acord de liber schimb rezonabil și echilibrat cu SUA

Comerțul internațional și investițiile reprezintă factori-cheie pentru redresarea economiei europene. UE este deosebit de bine plasată pentru a asigura că oportunitățile oferite de globalizare funcționează în beneficiul cetățenilor europeni, într-un mod transparent și responsabil din punct de vedere social și ecologic. O politică comercială activă va asigura faptul suntem conectați cu noile centre emergente ale creșterii globale și că facem parte din noile lanțuri de valori digitale și globale. Acest lucru va oferi oportunități pentru întreprinderile noastre și va crea locuri de muncă de înaltă calitate, fără a compromite standardele sau valorile noastre europene.

Acordul privind Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) cu Statele Unite rămâne o prioritate majoră pentru 2016. Ne exprimăm angajamentul de a negocia un acord echitabil și echilibrat cu SUA, cu o nouă abordare privind protecția investițiilor. Intenționăm să intensificăm cooperarea cu regiunea Asia-Pacific, de exemplu prin negocierile privind Acordul de liber schimb între UE și Japonia (ALS) și un acord de investiții între UE și China, prin care se solicită autorizarea de a negocia acorduri de liber schimb cu Australia și Noua Zeelandă, precum și deschiderea negocierilor în vederea unui acord de liber schimb cu Filipine și Indonezia, în momentul în care sunt îndeplinite condițiile. Acest ambițios program de acorduri comerciale bilaterale, care acoperă deja 27 de parteneri de negociere, completează sistemul multilateral al Organizației Mondiale a Comerțului care rămâne în centrul abordării UE.

În 2016, Comisia urmărește să asigure aplicarea provizorie a câtorva acorduri noi, inclusiv cele cu Canada și cu mai multe regiuni din Africa, zona Caraibilor și Pacific. Vom monitoriza îndeaproape acordurile existente, cum ar fi cele încheiate cu țările din vecinătatea noastră estică. Vom începe să lucrăm la modernizarea unora dintre acordurile noastre existente în lumina noilor realități economice, inclusiv cu țări precum Turcia, Mexic și Chile.

Prin noua strategie în materie de comerț și investiții prezentată la începutul acestei luni, obiectivul nostru este de a actualiza instrumentele politicii comerciale și a o orienta mai mult către servicii, comerțul digital, mobilitate, accesul la resursele naturale, inovare și alți factori determinanți ai ocupării locurilor de muncă și ai creșterii. Vom colabora mai mult cu privire la punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației, pentru a ne asigura că oportunitățile create prin acorduri comerciale produc rezultate reale, acordând o atenție deosebită IMM-urilor și ajutând lucrătorii să se adapteze la schimbări. De asemenea, vom continua eforturile noastre privind sporirea transparenței pentru părțile interesate și cetățeni cu privire la negocierile noastre comerciale.

7.    Un spațiu al justiției și al drepturilor fundamentale bazat pe încredere reciprocă

Terorismul și a radicalizarea, criminalitatea organizată, precum și criminalitatea informatică amenință securitatea cetățenilor europeni și sunt, prin natura lor, transnaționale și necesită o reacție a UE. Comisia se va concentra asupra punerii în aplicare a agendei europene în materie de securitate, cu propuneri cum ar fi o revizuire a Deciziei-cadru privind terorismul, pentru a aborda fenomenul luptătorilor teroriști străini, precum și o propunere privind combaterea fraudei și a falsificării mijloacelor de plată altele decât numerarul. Vor continua lucrările de revizuire a cadrului legislativ pentru controlul armelor de foc. Vom acorda o atenție sporită dezvoltării cooperării operaționale și a instrumentelor care contribuie la încrederea reciprocă, esențială pentru eficacitatea activității transfrontaliere în domeniul asigurării aplicării legislației, respectând totodată pe deplin drepturile fundamentale.

Reforma în materie de protecție a datelor (regulament și directivă) și propunerea privind registrul UE cu numele pasagerilor ar trebui să fie adoptate de către colegiuitori până la sfârșitul anului. Comisia își propune să încheie un acord solid cu Statele Unite privind transferul de date cu caracter personal în scopuri de aplicare a legii care să ofere garanțiile necesare, inclusiv căi de atac pentru persoane fizice. În lumina jurisprudenței recente, vom depune eforturi în vederea unui nou cadru care să asigure protecția adecvată a datelor cu caracter personal stocate de societăți în SUA.

În 2016, va fi importantă realizarea de progrese de către colegiuitori în ceea ce privește Parchetul European și reforma Europol. De asemenea, Comisia își va continua activitatea de clarificare a accesului la justiție în probleme de mediu.

Comisia va continua, de asemenea, lucrările privind aderarea UE la Convenția europeană a drepturilor omului, ținând seama pe deplin de avizul Curții de Justiție 14 .

8.    Către o nouă politică în domeniul migrației

Abordarea crizei refugiaților și gestionarea presiunii exercitate de migrație la frontierele noastre externe reprezintă prioritatea cea mai presantă cu care se confruntă Uniunea în prezent, iar instabilitatea, războiul și sărăcia în vecinătatea noastră înseamnă că această chestiune va trebui să rămână în prim-planul agendei politice pentru anii următori.

Agenda europeană privind migrația pe care am prezentat-o în mai 2015, oferă o abordare cuprinzătoare a gestionării migrației pe baza principiilor solidarității și a responsabilității. Două mecanisme de urgență pentru transferul a 160 000 de persoane care au nevoie de protecție internațională din statele membre cele mai afectate în alte state membre ale UE sunt deja operaționale. În fiecare zi, operațiunile comune Poseidon și Triton ale Frontex salvează persoane naufragiate în Marea Mediterană. Echipele de sprijin pentru gestionarea fluxurilor de migrație în zonele desemnate ca puncte de acces (hotspots) ajută în prezent autoritățile naționale în Grecia și în Italia la identificarea și înregistrarea noilor sosiți, precum și la prelucrarea dosarelor acestora. Au fost intensificate eforturile pentru combaterea introducerii ilegale de persoane și desființarea grupurilor care se ocupă cu introducerea ilegală de migranți. Se iau măsuri pentru a returna mai multe persoane care nu au nevoie de protecție internațională.

UE a mobilizat deja suma de 4 miliarde EUR sub formă de asistență umanitară, asistență pentru dezvoltare, asistență economică și asistență pentru stabilizare destinată atât locuitorilor Siriei, cât și refugiaților sirieni și comunităților care i-au găzduit în Liban, Iordania, Irak, Turcia și Egipt. O sumă suplimentară de 1,8 miliarde EUR va fi folosită pentru înființarea unui „fond fiduciar de urgență al Uniunii Europene pentru stabilitate și abordarea cauzelor profunde ale migrației ilegale și ale persoanelor strămutate în interiorul țării în Africa”. Este fundamentală consolidarea și aprofundarea cooperării cu țările terțe de origine și de tranzit pentru o mai bună gestionare a migrației, inclusiv un efort concertat pentru a oferi sprijin pentru numărul tot mai mare de refugiați și de persoane strămutate în interiorul unor țări terțe.

Criza a demonstrat că, pe lângă aceste măsuri imediate, trebuie să regândim în întregime modul în care gestionăm frontierele noastre externe comune și cadrul nostru european în materie de azil. În cursul acestui an, Comisia va prezenta propuneri pentru un sistem european de pază a frontierelor și a zonelor de coastă, pe baza unei consolidări semnificative a Frontex.

Vom revizui sistemul nostru comun de azil pentru a corecta lacunele și deficiențele expuse în sistemul de la Dublin și pentru a consolida rolul Biroului European de Sprijin pentru Azil. Vom insista pentru ca planul de acțiune privind returnarea să fie pe deplin și rapid pus în aplicare și pentru un acord privind propunerile pendinte referitoare la punerea în aplicare a Agendei europene privind migrația. De asemenea, vom prezenta propuneri pentru un sistem structurat de reinstalare, astfel încât să se permită trecerea în siguranță în UE a persoanelor care au nevoie de protecție, fără să își riște viețile în mâinile persoanelor care introduc ilegal migranți, alături de îmbunătățirea sistemelor de protecție în regiunile învecinate.

În sfârșit, pentru a face față nevoilor viitoare demografice și ale pieței forței de muncă în Europa, vom prezenta o nouă abordare privind migrația legală, inclusiv măsuri de îmbunătățire a directivei privind cartea albastră.

9.     Un actor mai puternic pe plan mondial

Într-o lume din ce în ce mai conectată, contestată și complexă, marcată de schimbări dinamice, coerența acțiunii externe a UE și capacitatea noastră de a folosi toate instrumentele disponibile într-o manieră coordonată pentru atingerea obiectivelor noastre și consolidarea politicilor noastre interne sunt din ce în ce mai importante. Provocări precum migrația, accesul la energie și la alte resurse, precum și schimbările climatice demonstrează necesitatea unei dimensiuni externe efective pentru a îndeplini obiectivele majore ale politicii interne și pentru a permite UE să profite de oportunități pentru a-și promova valorile cum ar fi democrația, drepturile omului, egalitatea și solidaritatea, precum și istoria și cultura europeană în întreaga lume. Prin urmare, Comisia va aduce o contribuție substanțială pentru a sprijini activitatea Înaltului Reprezentant/Vicepreședintelui referitoare la o nouă strategie globală în domeniul politicii externe și de securitate.

Pentru a face față crizelor acute, cum ar fi conflictele din Siria, Libia și Ucraina, Comisia va continua să se angajeze în mod proactiv în sprijinul actorilor internaționali, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, bazându-se pe întreaga gamă de politici, de finanțări și de alte instrumente pe care le are la dispoziție. Vom trece în revistă și vom dezvolta în continuare instrumentele de care dispunem pentru a consolida securitatea și dezvoltarea în țările partenere și vom propune măsuri pentru a le ajuta să îmbunătățească guvernanța sectorului de securitate și consolidarea capacităților.

În urma consultării publice în curs, vom prezenta un nou cadru de politici post-Cotonou pentru a reglementa relațiile cu țările și regiunile din Africa, Caraibe și Pacific. Politica de dezvoltare a Comisiei Europene, precum și noua strategie în materie de comerț și investiții, va promova, de asemenea, dezvoltarea economică, sprijinul social și protecția mediului, apărarea drepturilor omului, combaterea corupției, precum și îmbunătățirea gestionării fluxurilor de migrație, abordând în același timp cauzele sale profunde.

Comisia va continua să depună eforturi pentru concretizarea perspectivelor de aderare ale țărilor candidate. În acest context, vom consolida parteneriatul nostru cu Turcia, inclusiv prin punerea în aplicare a planului de acțiune privind migrația și modernizarea Uniunii vamale. Noua politică europeană de vecinătate va oferi un cadru mai bine orientat și adaptat pentru a sprijini stabilizarea și dezvoltarea democratică a țărilor din vecinătatea estică și sudică.

De asemenea, vom sprijini Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele în aprofundarea relațiilor bilaterale cu partenerii-cheie ai UE. Abordările strategice adaptate vor trebui să fie actualizate în mod regulat, politica UE privind China fiind un prim exemplu. În urma încheierii cu succes a negocierilor în domeniul nuclear cu Iranul, un cadru reînnoit pentru angajamentul UE față de această țară ar putea fi avut în vedere sub rezerva punerii în aplicare integrale a acordului.

10. O Uniune a schimbărilor democratice

Comisia va lucra în parteneriat cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a se asigura că negocierile cu privire la un nou acord interinstituțional privind o mai bună legiferare pot fi încheiate până la sfârșitul anului, pentru a consolida angajamentul nostru comun pentru de o mai bună legiferare ca instrument pentru obținerea unor rezultate mai bune, a spori transparența cu privire la modul în care se iau deciziile europene și pentru a oferi celor trei instituții mijloacele necesare pentru a conlucra mai bine în viitor.

În 2016, vom înainta propunerea noastră pentru un acord interinstituțional privind un registru de transparență obligatoriu pentru reprezentanții de interese care doresc să influențeze elaborarea politicilor în cadrul Parlamentului European, al Consiliului și al Comisiei.

Anul trecut, am intensificat angajamentul Comisiei și dialogul cu parlamentele naționale, atât în ceea ce privește reuniunile și schimburile de opinii cu comisiile parlamentare, cât și prin intermediul unui angajament reînnoit față de dialogul politic cu privire la proiectele de propuneri. Intenționăm să continuăm aceste acțiuni în 2016 prin adoptarea unor măsuri suplimentare, pentru a ne asigura că parlamentele naționale vor avea un cuvânt important de spus în procesul de elaborare a politicilor europene.

În sfârșit, vom continua să extindem „dialogurile cu cetățenii”, care permit membrilor Comisiei să asculte în mod direct cetățenii în regiunile lor și să răspundă la chestiunile care contează cel mai mult pentru ei.

***

Uniunea Europeană se află într-un moment hotărâtor. Ne confruntăm cu mai multe provocări fără precedent: criza refugiaților, șomajul și decalajele în materie de locuri de muncă și de creștere, necesitatea de a aprofunda Uniunea noastră economică și monetară, schimbările climatice, instabilitatea în vecinătatea estică și sudică, precum și un acord echitabil pentru Regatul Unit în cadrul unei Uniuni Europene aflată în slujba celor patru libertăți ale pieței unice și a valorilor comune ale tuturor celor 28 de state membre.

Prin urmare, este timpul pentru acțiuni excepționale; acesta este motivul pentru care, în prezentul program de lucru, Comisia se angajează să întreprindă acțiuni îndrăznețe, precise și pragmatice, care ne vor permite să depășim aceste provocări și să ieșim din situația actuală mai puternici, într-un spirit de solidaritate și responsabilitate europeană. Contăm pe faptul că partenerii noștri din Parlamentul European și Consiliu se vor angaja alături de noi pentru a obține rapid rezultatele pe care cetățenii europeni le așteaptă de la Uniunea lor.

(1)

http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_ro.pdf

(2)

COM (2015) 550, 28.10.2015.

(3)

  http://ec.europa.eu/priorities/soteu .

A se vedea, de asemenea, scrisoarea de intenție semnată de către președinte și prim-vicepreședinte și adresată președinților Parlamentului European și al Consiliului. Pe această bază, au avut loc întâlniri între președinte și Coreper la 10 septembrie, prim-vicepreședintele a discutat cu Consiliul Afaceri Generale la 13 octombrie, Comisia s-a întâlnit cu Conferința președinților de comisii [parlamentare] la 6 octombrie și președintele și prim-vicepreședintele s-au întâlnit cu Conferința președinților la 20 octombrie.

(4)

Anexa I.

(5)

Anexa III.

(6)

Anexa IV.

(7)

Anexa II.

(8)

Anexa V.

(9)

Anexa VI.

(10)

În acest context, Comisia își va concentra activitatea de comunicare în 2016 asupra priorităților Comisiei, pe baza acțiunii de comunicare instituțională în 2016 în cadrul financiar multianual 2014-2020 [C (2015) 7346 din 27.10.2015].

(11)

 Perturbatorii endocrini sunt substanțe chimice care, în anumite doze, pot să interfereze cu sistemul hormonal la mamifere.

(12)

http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_ro.pdf

(13)

http://ec.europa.eu/priorities/economic-monetary-union/docs/5-presidents-report_ro.pdf

(14)

JO C 65, 23.2.2015, p. 2


Strasbourg, 27.10.2015

COM(2015) 610 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR


Programul de lucru al Comisiei pentru 2016

Circumstanțe excepționale, acțiuni pe măsură


Anexa I: Noi inițiative

Nr.

Titlul

Tipul de inițiativă

Descrierea domeniului de aplicare și a obiectivelor

Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții

1.

Agenda privind noi competențe pentru Europa

Legislativă/Fără caracter legislativ

Agenda vizează promovarea dezvoltării competențelor, inclusiv recunoașterea reciprocă a calificărilor, sprijinind învățământul profesional și învățământul superior și favorizând valorificarea întregului potențial al locurilor de muncă din sectorul digital.

2.

Un nou start pentru părinții care lucrează

Legislativă/Fără caracter legislativ

O serie de măsuri legislative și nelegislative pentru a aborda mai bine provocările legate de echilibrul dintre viața profesională și cea privată cu care se confruntă părinții care lucrează și a sprijini participarea femeilor la piața forței de muncă.

3.

Pachetul de măsuri privind economia circulară

Legislativă/Fără caracter legislativ

Obiectivul este de a aborda problemele economice și de mediu prin maximizarea eficienței în utilizarea resurselor, acoperind întregul lanț valoric (inclusiv consumul durabil, producția durabilă și gestionarea durabilă a deșeurilor) și prin inovare, permițând astfel dezvoltarea de noi piețe și modele de afaceri. Pachetul va consta într-un plan de acțiune cuprinzător, inclusiv acțiunile privind monitorizarea progreselor efective, precum și o propunere în materie de deșeuri cu obiective pe termen lung.

4.

Revizuirea cadrului financiar multianual (CFM) 2014-2020

Legislativă/Fără caracter legislativ

Revizuirea la jumătatea perioadei a CFM va aborda modalitățile pentru o mai bună direcționare a finanțării către prioritățile cu care se confruntă UE. De asemenea, revizuirea va căuta modalități de a orienta în continuare bugetul UE către rezultate și de a simplifica normele aplicabile (REFIT), de exemplu, pentru fondurile structurale și de investiții europene (ESI) și pentru politica agricolă comună (PAC), și va examina posibilitățile de simplificare suplimentară în cadrul finanțării programului Orizont 2020. 

5.

Pașii următori pentru un viitor durabil al Europei

Fără caracter legislativ

Această inițiativă va stabili o nouă abordare pentru asigurarea creșterii economice și a durabilității sociale și de mediu a Europei dincolo de orizontul 2020, ținând seama de revizuirea Strategiei Europa 2020 și de punerea în aplicare internă și externă a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.

O piață unică digitală conectată

6.

Punerea în aplicare a strategiei privind piața unică digitală

Legislativă/Fără caracter legislativ

Strategia privind piața unică digitală, prezentată în mai 2015, va fi pusă în aplicare prin trei serii de acțiuni: 1) o comunicare privind drepturile de autor și o propunere legislativă privind portabilitatea, urmate de propuneri legislative privind drepturile de autor și de revizuirea Directivei privind transmisiile prin satelit și cablu (REFIT), propuneri legislative privind drepturile în materie de contracte digitale, geoblocarea și TVA pentru comerțul electronic (REFIT), precum și revizuirea Regulamentului privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului (REFIT); 2) revizuirea cadrului de reglementare a telecomunicațiilor (REFIT) și a Directivei privind serviciile mass-media audiovizuale (REFIT) și 3) o propunere legislativă privind libera circulație a datelor.

O uniune energetică rezilientă, însoțită de o politică în domeniul schimbărilor climatice orientată spre viitor

7.

Pachetul referitor la uniunea energetică

Legislativă/Fără caracter legislativ

În continuarea strategiei-cadru, pachetul este compus din: propuneri legislative privind organizarea pieței energiei electrice și cadrul de reglementare, inclusiv reexaminarea Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), precum și revizuirea Regulamentului privind securitatea aprovizionării cu energie electrică; revizuirea Regulamentului privind securitatea aprovizionării cu gaze și revizuirea deciziei privind acordurile interguvernamentale; decizia privind partajarea eforturilor și integrarea sectorului exploatării terenurilor, al schimbării destinației terenurilor și al silviculturii (LULUCF) în cadrul pentru 2030 în materie de schimbări climatice; un pachet privind energia din surse regenerabile (REFIT), inclusiv criteriile de durabilitate pentru biomasă, precum și un pachet privind eficiența energetică, inclusiv eficiența energetică pentru clădiri (REFIT).

O piață internă mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată

8.

Pachetul privind mobilitatea forței de muncă

Legislativă/Fără caracter legislativ

Această inițiativă cuprinde o comunicare privind mobilitatea forței de muncă, o revizuire precis orientată a Directivei privind detașarea lucrătorilor și revizuirea regulamentelor privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

9.

Acțiuni în continuarea strategiei privind piața unică

Legislativă/Fără caracter legislativ

Strategia privind piața unică va fi continuată prin orientări cu privire la modul în care legislația UE se aplică modelelor de afaceri ale economiei colaborative; măsuri pentru a contribui la dezvoltarea IMM-urilor și a întreprinderilor nou-înființate; inițiative privind reglementarea profesiilor; o inițiativă legislativă care definește o nouă abordare privind eșecul în afaceri și insolvența; inițiative legislative pentru a facilita prestarea transfrontalieră de servicii, a înlătura obstacolele de reglementare pentru principalele servicii pentru întreprinderi și servicii de construcții și a aborda problema discriminării bazate pe naționalitate sau pe locul de reședință; revizuirea cadrului UE în materie de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală (REFIT); măsuri privind standardizarea, inclusiv standardele pentru servicii; propuneri privind instrumentele de colectare a informațiilor referitoare la piață și o mai bună procedură de notificare în cadrul Directivei privind serviciile; și un plan de acțiune pentru a crește gradul de conștientizare privind principiile de recunoaștere reciprocă în sectorul mărfurilor.

10.

Planul de acțiune privind apărarea europeană

Legislativă/Fără caracter legislativ

Obiectivul este instituirea unui cadru juridic și de politici pentru a garanta că piața europeană, baza industrială și baza de competențe vor fi în măsură să furnizeze capacitățile militare prioritare care ar putea fi necesare statelor membre pentru a răspunde nevoilor în materie de securitate.

11.

Planul de acțiune privind TVA

Legislativă/Fără caracter legislativ

Planul de acțiune urmărește punerea în aplicare a unor regimuri de TVA eficiente și invulnerabile la fraude și va include inițiative privind cotele de TVA (REFIT) și o propunere privind TVA pentru comerțul electronic (REFIT) în contextul Strategiei pentru piața unică digitală, precum și o comunicare de stabilire a regimului definitiv de TVA (REFIT).

12.

Pachetul privind impozitarea societăților

Legislativă/Fără caracter legislativ

Ca urmare a comunicării privind Un sistem de impozitare a întreprinderilor echitabil și eficient în Uniunea Europeană: 5 domenii-cheie, pachetul include o serie de măsuri menite să sporească transparența sistemului de impozitare a societăților și să combată evaziunea fiscală, inclusiv prin punerea în aplicare a standardelor internaționale în materie de erodare a bazei impozabile și de transfer de profituri, precum și o abordare progresivă, începând cu o bază impozabilă obligatorie (REFIT) împreună cu retragerea propunerii existente privind baza fiscală consolidată comună a societăților (CCCTB).

13.

O strategie spațială pentru Europa

Fără caracter legislativ

Strategia va coordona diversele componente ale activităților spațiale ale UE, inclusiv o foaie de parcurs pentru acțiuni concrete care să permită aplicații sectoriale specifice și dezvoltarea în continuare a programelor spațiale ale UE în beneficiul economiei, al autorităților publice și al societății în ansamblu.

O Uniune economică și monetară mai profundă și mai echitabilă

14.

Pilonul drepturilor sociale

Legislativă/Fără caracter legislativ

Inițiativa va remedia lacunele din cadrul legislației existente și va identifica principiile comune și criteriile de referință în vederea unei convergențe sporite a performanțelor în domeniul ocupării forței de muncă și în domeniul social de-a lungul timpului.

15.

Sistemul european de asigurare a depozitelor bancare/finalizarea Uniunii bancare

Legislativă/Fără caracter legislativ

În urma raportului celor cinci președinți, propunerea va defini măsuri în vederea creării unui sistem european de asigurare a depozitelor bancare, pe baza unui mecanism de reasigurare. O comunicare va stabili noi măsuri în vederea finalizării Uniunii bancare.

Comerț: Un acord de liber schimb rezonabil și echilibrat cu SUA

16.

Acțiuni în continuarea strategiei privind comerțul și investițiile

Legislativă/Fără caracter legislativ

În contextul strategiei „Comerț pentru toți” pentru o sporire a eficienței și a transparenței politicii comerciale și de investiții bazate pe valori, Comisia va continua negocierile purtate cu SUA privind Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP), precum și realizarea de progrese în cadrul OMC, va stabili o cooperare strategică cu Asia și se va asigura că acordurile de parteneriat economic (APE) sunt puse în aplicare în mod adecvat.

Un spațiu al justiției și al drepturilor fundamentale bazat pe încredere reciprocă

17.

Punerea în aplicare a Agendei europene privind securitatea

Legislativă/Fără caracter legislativ

Acțiuni de punere în aplicare a Agendei europene privind securitatea, inclusiv o propunere de modificare a Deciziei-cadru privind terorismul, norme îmbunătățite privind armele de foc și o propunere privind combaterea fraudei și a falsificării mijloacelor de plată altele decât numerarul.

Către o nouă politică în domeniul migrației

18.

O mai bună gestionare a migrației

Legislativă/Fără caracter legislativ

Inițiativa are două dimensiuni: 1) migrația legală: o comunicare și măsuri legislative suplimentare, inclusiv extinderea abordării privind cartea albastră; 2) dreptul de azil și refugiații: o propunere pentru un sistem structurat de reinstalare a refugiaților și revizuirea sistemului de la Dublin privind azilul.

19.

Pachetul privind gestionarea frontierelor

Legislativă/Fără caracter legislativ

Obiectivul este de a evolua către un sistem european de pază a frontierelor și a zonelor de coastă, pe baza unei consolidări a Frontex.

Un actor mai puternic pe plan mondial

20.

Cadrul post-Cotonou

Fără caracter legislativ

Un nou cadru de politică menit să reglementeze relațiile cu țările și regiunile ACP.

21.

Consolidarea capacităților în domeniul securității

Legislativă/Fără caracter legislativ

Pachetul acoperă reforma sectorului de securitate și un posibil nou instrument specific pentru consolidarea capacităților în sprijinul securității și al dezvoltării în țările terțe.

22.

Contribuția Comisiei la Strategia globală

Fără caracter legislativ

Comisia va contribui activ la strategia globală în domeniul politicii externe și de securitate sub responsabilitatea Înaltului Reprezentant/Vicepreședintelui, în vederea unei mai bune orientări a acțiunii externe a UE.



O Uniune a schimbărilor democratice

23.

Propunere de Acord interinstituțional privind un registru de transparență obligatoriu

Fără caracter legislativ

Propunerea de acord interinstituțional cu Parlamentul European și cu Consiliul va promova deschiderea și răspunderea prin stabilirea obligativității registrului de transparență pentru toți reprezentanții de interese care doresc să influențeze elaborarea politicilor în oricare dintre cele trei instituții.


Strasbourg, 27.10.2015

COM(2015) 610 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR


Programul de lucru al Comisiei pentru 2016

Circumstanțe excepționale, acțiuni pe măsură


Anexa II: Inițiative REFIT 1  

REFIT este programul Comisiei Europene privind o reglementare adecvată și performantă, care vizează simplificarea legislației UE și reducerea costurilor aferente reglementării, fără a afecta obiectivele de politică. REFIT contribuie astfel la crearea unui cadru de reglementare clar, stabil și previzibil, favorabil creșterii și creării de locuri de muncă.

Nr.

Titlul

Tipul de inițiativă 2

Descrierea domeniului de aplicare și a obiectivelor

Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții

1.

REACH

Legislativă/Evaluare

Acțiunile includ un regulament de punere în aplicare al Comisiei privind simplificarea procedurii de autorizare în temeiul REACH, un regulament de punere în aplicare al Comisiei privind transparența și partajarea costurilor în cadrul sistemului de forumuri pentru schimbul de informații privind substanțele (SIEF) în cadrul REACH și lansarea unei evaluări care urmează să fie finalizată în 2017, având în vedere obligația Comisiei, care decurge din articolul 117 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, de a elabora un raport până la 1 iunie 2017 cu privire la punerea în aplicare a REACH.

2.

Formularul-tip pentru documentul european de achiziție unic și formularele-tip pentru achizițiile publice

Legislativă

Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei privind formularul-tip pentru documentul european de achiziție unic (introdus de noile directive privind achizițiile publice pentru a evita obligația de a introduce în mod repetat aceleași informații pentru fiecare ofertă). Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei — actualizare a formularelor-tip pentru anunțurile de participare la licitație pentru achizițiile publice.

3.

Ascensoare (Directiva 95/16/CE)

Evaluare

Evaluarea va acoperi domeniul de aplicare, cerințele esențiale în materie de sănătate și siguranță și legăturile acestora cu procedura de evaluare a conformității corespunzătoare.

4.

Ajutoare de stat: Comunicarea Comisiei privind o procedură simplificată de tratare a anumitor tipuri de ajutoare de stat (denumită în continuare „Comunicarea privind procedura simplificată”) (2009/C136/03)

Evaluare

Obiectivul acestei evaluări va fi de a lua în considerare evoluția legislației în materie de ajutoare de stat, practica decizională, precum și experiența dobândită în aplicarea procedurii simplificate. Evaluarea va identifica, de asemenea, posibilități suplimentare de simplificare procedurală/administrativă.

O uniune energetică rezilientă, însoțită de o politică în domeniul schimbărilor climatice orientată spre viitor

5.

Revizuire precis orientată a Regulamentului delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei (zone de interes ecologic)

Legislativă

Act delegat/de punere în aplicare revizuit în urma angajamentului Comisiei de a evalua experiența dobândită în ceea ce privește implementarea zonelor de interes ecologic (ZIE) în Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei după primul an de aplicare. Face parte din exercițiul de simplificare a PAC.

6.

Legislația UE privind natura

Acțiuni subsecvente evaluării

Acțiuni subsecvente verificării adecvării Directivei 2009/147/CEE privind conservarea păsărilor sălbatice și a Directivei 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică.

7.

Regulamentul privind Registrul European al Poluanților Emiși și Transferați (E-PRTR)

Acțiuni subsecvente evaluării

Această inițiativă ar fi adoptată în urma unei evaluări în cadrul programului REFIT al Comisiei și unui raport referitor la implementarea Regulamentului E-PRTR pentru perioada 2010-2013.

8.

Directiva privind calitatea carburanților

Acțiuni subsecvente evaluării

Această inițiativă ar fi adoptată în urma rezultatelor unei evaluări REFIT.

9.

Inițiativa privind raportarea în materie de mediu

Evaluare

Verificarea adecvării pentru a identifica posibilitățile de a simplifica și a diminua obligațiile de raportare care decurg din legislația UE în materie de mediu cu scopul de a dezvolta un sistem mai modern, eficient și eficace pentru monitorizarea cadrului de reglementare.

10.

Inițiativa privind raportarea în cadrul Uniunii energetice

Evaluare

Verificarea adecvării/evaluările în materie de politică energetică și climatică pentru a evalua coerența și formalitățile administrative legate de obligațiile de raportare.

O piață internă mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată

11.

Revizuirea Directivei privind prospectul

Legislativă

Se înscrie în cadrul Uniunii piețelor de capital, în urma unei evaluări REFIT a Directivei privind prospectul.

12.

Revizuirea Regulamentului privind fondurile europene cu capital de risc (EuVECA) și a Regulamentului privind fondurile europene de antreprenoriat social (EuSEF).

Legislativă

Revizuire juridică a Regulamentului privind fondurile europene cu capital de risc (EuVECA) (Regulamentul nr. 345/2013) și a Regulamentului privind fondurile europene de antreprenoriat social (EuSEF) (Regulamentul nr. 346/2013) , cu scopul de a îmbunătăți absorbția acestor fonduri în cadrul uniunii piețelor de capital fără a reduce nivelul de protecție a investitorilor. Aceste fonduri specializate de investiții cu capital de risc au fost disponibile începând cu 2013, dar numai un număr mic de fonduri instituite ca EuVECA și EuSEF au fost create până acum.

13.

Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun [Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 ] - Reformare

Legislativă

Obiectivul reformării este de a alinia legislația existentă la Tratatul de la Lisabona. De asemenea, Comisia va simplifica și va reduce sarcina de reglementare prin sporirea clarității și îmbunătățirea lizibilității regulamentului.

14.

Accizele aplicabile tutunului (Directiva 2011/64/UE a Consiliului) — revizuire

Legislativă

Inițiativă preconizată a aborda rezultatele unei evaluări REFIT a Directivei 2011/64/UE a Consiliului din 21 iunie 2011 privind structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat.

15.

Instalații portuare de preluare (Directiva 2000/59/CE) — revizuire

Legislativă

Inițiativă care vizează adaptarea directivei la modificările substanțiale aduse Convenției MARPOL. Adaptând această directivă, revizuirea reprezintă, de asemenea, o acțiune subsecventă adoptată în urma rezultatelor evaluării REFIT a directivei efectuate în 2015.

16.

Legislația privind sănătatea și siguranța la locul de muncă

Acțiuni subsecvente evaluării / Legislativă

Acțiune subsecventă evaluării REFIT a Directivei 89/391/CEE a Consiliului din 12 iunie 1989 privind punerea în aplicare de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și a sănătății lucrătorilor la locul de muncă și a 23 de directive conexe, vizând sporirea eficacității și eficienței sale.

17.

Legislația privind alimentele

Acțiuni subsecvente evaluării

Acțiune subsecventă verificării adecvării legislației generale în domeniul alimentar.

18.

Acțiune subsecventă „Raportului privind revizuirea legislației financiare”

Acțiune subsecventă

Comisia dorește să identifice posibile neconcordanțe, incoerențe și lacune în ceea ce privește normele financiare, precum și sarcinile inutile impuse prin reglementări și factorii care afectează în mod negativ investițiile pe termen lung și creșterea. În urma acestei cereri de contribuții, serviciile Comisiei vor prezenta un raport cu privire la principalele constatări și etapele următoare până la jumătatea anului 2016.

19.

Directiva privind conglomeratele financiare

Evaluare

Directiva privind conglomeratele financiare (Directiva 2011/89/UE de modificare a Directivei 2002/87/CE) are drept obiectiv supravegherea suplimentară a entităților reglementate care fac parte dintr-un conglomerat financiar, mai precis grupuri ce dețin licențe atât în sectorul bancar, cât și în sectorul asigurărilor, concentrându-se asupra riscurilor potențiale ale utilizării suprapuse (utilizarea multiplă a capitalului) și asupra așa-numitelor „riscuri de grup” (riscul de contaminare, complexitatea gestionării, riscul de concentrare și conflictele de interese). Evaluarea va determina dacă directiva poate fi considerată ca fiind „adecvată scopului”.

20.

Mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare

Evaluare / Legislativă

Obiectivul acestei evaluări este de a determina dacă cerințele actuale pentru profilurile nutritive, precum și mențiunile referitoare la substanțele vegetale sunt adecvate obiectivului urmărit.

21.

Verificarea adecvării legislației maritime

Evaluare

Verificarea adecvării va acoperi legislația privind responsabilitățile statelor de pavilion, controlul efectuat de statul portului, monitorizarea traficului navelor și sistemul de informare, precum și directiva privind formalitățile de raportare.

22.

Personalul navigant maritim (Directiva 2008/106/CE și Directiva 2005/45/CE)

Evaluare

Directiva 2008/106/CE stabilește standarde minime de instruire, certificare și executare a serviciului de cart al navigatorilor care își desfășoară activitatea la bordul navelor comunitare. Directiva 2005/45/CE se referă la recunoașterea reciprocă a brevetelor navigatorilor eliberate de statele membre (directivă de modificare a Directivei 2001/25/CE).

23.

Directiva 91/533/CE privind declarația scrisă

Evaluare

Directiva 91/533/CEE a Consiliului din 14 octombrie 1991 privind obligația angajatorului de a informa lucrătorii asupra condițiilor aplicabile contractului sau raportului de muncă.

24.

Pesticide: legislația care reglementează fixarea limitelor maxime ale reziduurilor și introducerea pe piață a produselor de protecție a plantelor

Evaluare

Obiectivul este de a lansa o evaluare a Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 și a Regulamentului (CE) nr. 396/2005 și de a îndeplini obligația Comisiei în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 [articolul 82 și articolul 62 alineatul (5)] și al Regulamentului (CE) nr. 396/2005 (articolul 47), inclusiv elaborarea de rapoarte către Parlamentul European și Consiliu.

25.

Directiva privind asigurările auto

Evaluare

Evaluarea Directivei 2009/103/CE, al cărei obiectiv este de a ajuta rezidenții UE implicați într-un accident rutier într-un alt stat membru al UE. În temeiul directivei, persoanele care au subscris o poliță de asigurare auto, obligatorie în toate țările UE, beneficiază de acoperire pe întreg teritoriul UE.

O Uniune economică și monetară mai profundă și mai echitabilă

26.

Pachetul privind statisticile

Legislativă/Fără caracter legislativ

Pachetul prevede integrarea statisticilor sociale, integrarea statisticilor privind întreprinderile (FRIBS) și Regulamentul-cadru în ceea ce privește statisticile agricole.

Un spațiu al justiției și al drepturilor fundamentale bazat pe încredere reciprocă

27.

Hotărârile judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești (Regulamentul Bruxelles IIa)

Legislativă

Prezenta inițiativă este adoptată în urma unei evaluări a aplicării Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești.

(1)

Prezenta anexă enumeră noile inițiative, care urmează să fie lansate în 2016 și care nu au fost deja enumerate în anexa I. Toate elementele au fost adăugate celor prevăzute în cea mai recentă versiune a tabloului de bord REFIT: http://ec.europa.eu/smart-regulation/better_regulation/key_docs_en.htm

(2)

Tipul de inițiativă este furnizat cu titlu indicativ și s-ar putea modifica, în special din perspectiva rezultatului unui proces de evaluare a impactului. Tabelul menționează „acțiunile subsecvente evaluării” pentru cazurile în care o evaluare REFIT este încă în curs de desfășurare și, deși o anumită formă de acțiune subsecventă este planificată pentru 2016, domeniul său de aplicare și natura sa rămân prea nesigure în această etapă. În cursul anului 2016, vor fi publicate foi de parcurs/evaluări inițiale ale impactului, pentru a informa publicul cu privire la orice astfel de acțiune subsecventă preconizată și pentru a permite părților interesate să își exprime opinia: http://ec.europa.eu/smart-regulation/roadmaps/index_ro.htm


Strasbourg, 27.10.2015

COM(2015) 610 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR


Programul de lucru al Comisiei pentru 2016

Circumstanțe excepționale, acțiuni pe măsură


Anexa III: Propuneri pendinte prioritare

Obiect

Titlu complet

Referință

Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții

1.

Integrarea șomerilor de lungă durată

Propunere de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind integrarea șomerilor de lungă durată pe piața forței de muncă

2015/0219/NLE

2.

EURES

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind o rețea europeană de servicii de ocupare a forței de muncă, accesul lucrătorilor la serviciile de mobilitate și integrarea în continuare a piețelor forței de muncă

2014/0002/COD

3.

Prezența femeilor în organele de conducere ale întreprinderilor

PROPUNERE DE DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN SI A CONSILIULUI privind consolidarea echilibrului de gen în rândul administratorilor neexecutivi ai societăților cotate la bursă și măsuri conexe

2012/0299/COD

O piață unică digitală conectată

4.

Securitatea Rețelelor și a Informațiilor

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind măsuri de asigurare a unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a informației în Uniune

2013/0027/COD

O uniune energetică rezilientă, însoțită de o politică în domeniul schimbărilor climatice orientată spre viitor

5.

Reducerea emisiilor naționale

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici și de modificare a Directivei 2003/35/CE

2013/0443/COD

O piață internă mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată

6.

Taxa pe tranzacțiile financiare - cooperarea consolidată

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de punere în aplicare a cooperării consolidate în domeniul taxei pe tranzacțiile financiare

2013/0045/CNS

7.

Cadru UE în materie de securitizare

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a unor norme comune privind securitizarea și de creare a unui cadru european pentru o securitizare simplă, transparentă și standardizată și de modificare a Directivelor 2009/65/CE, 2009/138/CE, 2011/61/UE, precum și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 și (UE) nr. 648/2012

2015/0226/COD

8.

Servicii portuare

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a unui cadru privind accesul la piața serviciilor portuare și transparența financiară a porturilor

2013/0157/COD

O uniune economică și monetară mai profundă și mai echitabilă

9.

Platforma europeană privind munca nedeclarată

Propunere de DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind instituirea unei platforme europene pentru intensificarea cooperării în materie de prevenire și descurajare a muncii nedeclarate

2014/0124/COD

Un spațiu al justiției și al drepturilor fundamentale bazat pe încredere reciprocă

10.

Reforma în materie de protecție a datelor

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (Regulament general privind protecția datelor)

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, identificării, investigării sau urmăririi penale a infracțiunilor sau al executării pedepselor și la libera circulație a acestor date

2012/0010, 0011/COD

11.

Parchetul European (EPPO)

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de instituire a Parchetului European

2013/0255/APP

12.

Agenția Uniunii Europene pentru cooperare și formare în materie de aplicare a legii (Europol)

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind Agenția Uniunii Europene pentru cooperare și formare în materie de aplicare a legii (Europol) și de abrogare a Deciziilor 2009/371/JAI și 2005/681/JAI

2013/0091/COD

13.

Registrul cu numele pasagerilor în UE (Passenger Name Record, PNR)

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor pentru prevenirea, depistarea, cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave

2011/0023/COD

14.

Combaterea discriminării

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI privind punerea în aplicare a principiului tratamentului egal al persoanelor indiferent de religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală

2008/0140/CNS

Către o nouă politică în domeniul migrației

15.

Program de transfer permanent

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a unui mecanism de transfer în caz de criză și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid

2015/0208/COD

16.

Lista UE a țărilor de origine sigure

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de constituire a unei liste comune la nivelul UE a țărilor de origine sigure în sensul Directivei 2013/32/UE a Parlamentului  European și a Consiliului privind procedurile comune de acordare și retragere a protecției internaționale, precum și de modificare a Directivei 2013/32/UE

2015/0211/COD

O Uniune a schimbărilor democratice

17.

Organisme modificate genetic (OMG)

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1829/2003 în ceea ce privește posibilitatea statelor membre de a restricționa sau de a interzice utilizarea produselor alimentare și furajelor modificate genetic pe teritoriul lor

2015/0093/COD


Strasbourg, 27.10.2015

COM(2015) 610 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR


Programul de lucru al Comisiei pentru 2016

Circumstanțe excepționale, acțiuni pe măsură


Anexa IV: Lista propunerilor pendinte care urmează să fie retrase sau modificate

Comisia intenționează să retragă propunerile enumerate mai jos în termen de șase luni (până în aprilie 2016).

Retragerile din alte motive decât caducitatea, precum și modificările, sunt indicate cu caractere aldine.

Nr.

Referința COM/interinstituțională

Titlul

Motivele retragerii/modificării

Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă

1.

COM/2007/0746.

Propunerea de REGULAMENT AL CONSILIULUI de stabilire a dispozițiilor de aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește tratamentul aplicat serviciilor financiare și de asigurări

Propunerea datează din 2007 și nu se prevede niciun acord (nicio Președinție a Consiliului nu a reluat recent discuțiile cu privire la aceasta).

2.

COM/2007/0747

2007/0267/CNS

Propunerea de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește tratamentul aplicat serviciilor financiare și de asigurări

Propunerea datează din 2007 și nu se prevede niciun acord (nicio Președinție a Consiliului nu a reluat recent discuțiile cu privire la aceasta).

3.

COM/2013/0721

2013/0343/CNS

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește o declarație standard privind TVA

Negocierile au avut drept rezultat un proiect de text de compromis care a denaturat complet conținutul propunerii Comisiei. În special, cele mai recente evoluții s-au îndepărtat de obiectivele de simplificare, armonizare și de reducere substanțială a sarcinii administrative stabilite în propunerea Comisiei.

4.

COM/2011/0594

2011/0261/CNS

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI privind sistemul comun al taxei pe tranzacțiile financiare și de modificare a Directivei 2008/7/CE

Această propunere a fost înlocuită cu o propunere corespunzătoare din 2013, în conformitate cu procedura de cooperare consolidată.

5.

COM/2011/0738

2011/0334/CNS

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resursei proprii bazate pe taxa pe tranzacțiile financiare.

Consiliul European din februarie 2013, atunci când a decis cu privire la pachetul 2014-2020, „a invitat statele membre participante să examineze dacă această taxă (și anume, taxa pe tranzacțiile financiare) ar putea deveni baza pentru o nouă resursă proprie”. Ar trebui remarcat faptul că Grupul la nivel înalt privind resursele proprii a fost însărcinat cu efectuarea „unei revizuiri generale a sistemului de resurse proprii, bazată pe obiectivele generale de simplitate, transparență, echitate și răspundere democratică”. Având în vedere că regulamentul privind punerea la dispoziție s-a bazat pe propunerea Comisiei din iunie 2011 pentru o nouă decizie privind resursele proprii, care a fost nu a fost reținută în ceea ce privește acest aspect, propunerea de regulament privind punerea la dispoziție nu mai este relevantă și, prin urmare, Comisia intenționează să o retragă. Orice eventuală viitoare propunere a Comisiei privind o resursă proprie bazată pe taxa pe tranzacțiile financiare ar trebui din nou să fie însoțită de un regulament privind punerea la dispoziție corespunzător.

6.

COM/2011/0121

2011/0058/CNS

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI privind o bază fiscală consolidată comună a societăților (CCCTB)

Astfel cum s-a anunțat în comunicarea intitulată „Un sistem de impozitare a întreprinderilor echitabil și eficient în Uniunea Europeană: 5 domenii-cheie” [COM(2015)302], Comisia relansează lucrările cu o nouă abordare în mai multe etape. Propunerea existentă va fi retrasă în paralel.

7.

COM/1998/0637

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind reprezentarea Comunității și adoptarea de către aceasta a unei poziții la nivel internațional în contextul Uniunii Economice și Monetare

Propunerea a fost retrasă [C(2015)8001] și înlocuită cu o nouă propunere la 21 octombrie 2015 [COM(2015)603].

Afaceri externe și politica de securitate

8.

COM/2007/0141

2007/0049/APP

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI ȘI COMISIEI privind încheierea protocolului la Acordul de parteneriat și cooperare între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Turkmenistan, pe de altă parte, pentru a ține seama de aderarea Republicii Bulgaria și a României la Uniunea Europeană

Caducă: acest protocol de adaptare trebuia adoptat pentru a ține seama de aderarea Bulgariei și României; cu toate acestea, el nu a fost niciodată finalizat și s-a decis ulterior să se propună o decizie care acoperă toate aderările la UE care au avut loc începând cu 2004.

9.

COM/2007/0144

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind semnarea și punerea în aplicare cu titlu provizoriu a unui protocol la Acordul de parteneriat și cooperare între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Turkmenistan, pe de altă parte, pentru a ține seama de aderarea Republicii Bulgaria și a României la Uniunea Europeană

Caducă: acest protocol de adaptare trebuia adoptat pentru a ține seama de aderarea Bulgariei și României; cu toate acestea, el nu a fost niciodată finalizat și s-a decis ulterior să se propună o decizie care acoperă toate aderările la UE care au avut loc începând cu 2004.

10.

COM/2004/808

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind semnarea, în numele Comunității Europene, și aplicarea provizorie a anumitor dispoziții ale unui Acord de asociere euro-mediteraneean între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Arabă Siriană, pe de altă parte

Acest acord nu va fi finalizat, iar textele juridice din 2004 și 2008 au devenit caduce între timp.

11.

COM/2008/853

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind semnarea, în numele Comunității Europene, și aplicarea provizorie a anumitor dispoziții ale unui Acord de asociere euro-mediteraneean între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Arabă Siriană, pe de altă parte

Acest acord nu va fi finalizat, iar textele juridice din 2004 și 2008 au devenit caduce între timp.

Comerț

12.

COM/2008/0522

2008/0169/APP

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind încheierea acordului de stabilire a unui cadru pentru un Acord de parteneriat economic între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și statele partenere din Comunitatea Africii Orientale, pe de altă parte

Acest acord nu va fi finalizat și a devenit caduc în urma încheierii unui acord mai cuprinzător negociat după 2007 și parafat în 2014.

13.

COM/2008/0565

2008/0177/APP

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de încheiere a Acordului de parteneriat economic interimar între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și statele părți la APE din SADC, pe de altă parte

Acest acord nu va fi finalizat și a devenit caduc în urma încheierii unui acord mai cuprinzător negociat după 2007 și parafat în 2014.

14.

COM/2012/0593

2012/0287/NLE

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de cooperare instituit prin Acordul de parteneriat și cooperare de instituire a unui parteneriat între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Federația Rusă, pe de altă parte, din 24 iunie 1994, în ceea ce privește stabilirea unei liste de conciliatori

Caducă. Rusia a refuzat în mod oficial, la 13 decembrie 2012, să stabilească o listă de conciliatori pentru a concretiza sistemul de soluționare a litigiilor care face parte din acordului de parteneriat și cooperare. UE recurge la dispozițiile generale ale OMC.

Transporturi

15.

COM/2014/0083

2014/0042/NLE

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene pe lângă Organizația Maritimă Internațională cu ocazia celei de-a 66-a sesiuni a Comitetului pentru protecția mediului marin în legătură cu adoptarea modificărilor anexei VI la Convenția MARPOL referitoare la amânarea introducerii normelor de emisii de NOx de nivelul III

Deși poziția Comisiei, astfel cum figurează în propunerea de decizie este încă valabilă, propunerea a devenit caducă deoarece cea de-a 66-a sesiune a Comitetului pentru protecția mediului marin a avut deja loc (31 martie — 4 aprilie 2014).

16.

COM/2013/484

2013/0226/COD

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1365/2006 privind statistica transportului de mărfuri pe căi navigabile interioare în ceea ce privește acordarea de competențe delegate și de executare Comisiei pentru adoptarea anumitor măsuri

În cazul în care nu este aprobată în termen de șase luni, propunerea ar trebui retrasă.

17.

COM/2013/0611

2013/0297/COD

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentul (CE) nr. 91/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2002 privind statisticile din transportul feroviar, în ceea ce privește colectarea datelor privind mărfurile, călătorii și accidentele

În cazul în care nu este aprobată în termen de șase luni, propunerea ar trebui retrasă.

Migrație, afaceri interne și cetățenie

18.

COM/2013/0095

2013/0057/COD

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a sistemului de intrare/ieșire (EES) pentru înregistrarea datelor referitoare la intrarea și ieșirea resortisanților țărilor terțe care trec frontierele externe ale statelor membre ale Uniunii Europene („pachetul privind frontierele inteligente”)

Comisia a anunțat în cadrul „Agendei europene privind migrațiaˮ [COM(2015)240], intenția sa de a prezenta o propunere modificată în 2016.

19.

COM/2013/0097

2013/0059/COD

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a programului de înregistrare a călătorilor („pachetul privind frontierele inteligente”)

Comisia a anunțat în cadrul „Agendei europene privind migrațiaˮ [COM(2015)240], intenția sa de a prezenta o propunere modificată în 2016.

20.

COM/2013/0096

2013/0060/COD

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 562/2006 în ceea ce privește utilizarea sistemului de intrare/ieșire (EES) și a programului de înregistrare a călătorilor (RTP) („pachetul privind frontierele inteligente”)

Comisia a anunțat în cadrul „Agendei europene privind migrațiaˮ [COM(2015)240], intenția sa de a prezenta o propunere modificată în 2016.


Strasbourg, 27.10.2015

COM(2015) 610 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR


Programul de lucru al Comisiei pentru 2016

Circumstanțe excepționale, acțiuni pe măsură


Anexa V: Lista abrogărilor preconizate

Nr.

Domeniul de politică

Titlul

Motivele abrogării

1.

Agricultură

Acțiune orizontală prin care se declară caduce o serie de acte referitoare la politica agricolă comună

Scopul acestei acțiuni este de a declara în mod oficial că actele care și-au epuizat efectele sunt caduce, dar nu pot fi abrogate din cauza lipsei unui temei juridic.

2.

Mediu

Directiva Consiliului din 23 decembrie 1991 de standardizare și raționalizare a rapoartelor privind aplicarea anumitor directive referitoare la mediu (91/692/CEE)

În 2016, Comisia intenționează să elaboreze o comunicare care stabilește strategia și nivelul de ambiție al verificării adecvării privind obligațiile de monitorizare și raportare în cadrul politicii de mediu și documentează unele acțiuni precoce în acest domeniu, printre altele situația actuală a directivei privind standardizarea raportării și chestionarele conexe, inclusiv o posibilă propunere de abrogare.

3.

Mediu

„Chestionarul privind apa” (Decizia 95/337/CEE a Comisiei)

Această decizie este o decizie de punere în aplicare pe baza directivei privind standardizarea raportării care ar putea fi abrogată în 2016. În 2016, Comisia intenționează să elaboreze o comunicare care stabilește strategia și nivelul de ambiție al verificării adecvării privind obligațiile de monitorizare și raportare în cadrul politicii de mediu și documentează unele acțiuni precoce în acest domeniu, printre altele situația actuală a directivei privind standardizarea raportării și chestionarele conexe, inclusiv o posibilă propunere de abrogare.

4.

Afaceri interne

Decizia Comisiei (2008/602/CE) din 17 iunie 2008 de stabilire a arhitecturii fizice și a cerințelor privind interfețele naționale și infrastructura de comunicații dintre Sistemul central de informații privind vizele (VIS) și interfețele naționale pentru etapa de dezvoltare [notificată cu numărul C(2008) 2693] (JO L 194, 23.7.2008, p. 3)

Acest act este caduc, VIS a fost dezvoltat și este operațional din octombrie 2011.

5.

Afaceri interne

Decizia Comisiei (2006/752/CE) din 3 noiembrie 2006 de stabilire a amplasamentelor pentru Sistemul de Informații privind Vizele în timpul fazei de dezvoltare (JO L 305, 4.11.2006, p. 13)

Acest act este caduc, VIS a fost dezvoltat și este operațional din octombrie 2011.

6.

Afaceri interne

Regulamentul (CE) nr. 189/2008 al Consiliului din 18 februarie  2008 privind testele Sistemului de Informații Schengen din a doua generație (SIS II) (JO L 57, 1.3.2008, p. 1);

Acest regulament a fost legat de testarea Sistemului central SIS II înainte de intrarea în funcțiune a sistemului. Conținutul său este caduc pentru testarea unui sistem operațional.

7.

Afaceri interne

Decizia 2008/173/CE a Consiliului din 18 februarie 2008 privind testele Sistemului de Informații Schengen din a doua generație (SIS II) (JO L 57, 1.3.2008, p. 14); Rectificarea JO L 24, 28.1.2009, p. 24)

Acest regulament a fost legat de testarea Sistemului central SIS II înainte de intrarea în funcțiune a sistemului. Conținutul său este caduc pentru testarea unui sistem operațional.

8.

Afaceri interne

Regulamentul (CE) nr. 1295/2003 al Consiliului din 15 iulie 2003 privind măsurile avute în vedere pentru facilitarea procedurilor de cerere și de eliberare a vizelor pentru membrii familiei olimpice care participă la Jocurile Olimpice sau Paralimpice din 2004 de la Atena (Schengen)

Acest act este caduc deoarece aplicarea sa a avut o limită temporală (Jocurile Olimpice de la Atena)

9.

Afaceri interne

Regulamentul (CE) nr. 2046/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2005 privind măsurile avute în vedere pentru facilitarea procedurilor de cerere și de eliberare a vizelor pentru membrii familiei olimpice care participă la Jocurile Olimpice și/sau Paralimpice de iarnă din 2006 de la Torino (Schengen)

Acest act este caduc deoarece aplicarea sa a avut o limită temporală (Jocurile Olimpice de la Torino)

10.

Afaceri interne

Acquis-ul Schengen: decizia Comitetului Executiv din 7 octombrie 1997 privind contribuțiile Norvegiei și ale Islandei la costurile de instalare și de exploatare a C.SIS [SCH/Com-ex (97) 18].

Finanțarea sistemului central SIS II și contribuția țărilor asociate la eu-LISA se bazează pe Acordul de asociere și pe Regulamentul de instituire a eu-LISA.

11.

Afaceri interne

Acquis-ul Schengen: decizia Comitetului Executiv din 7 octombrie 1997 privind dezvoltarea SIS [SCH/Com-ex (97) 24]

Acest act este caduc, având în vedere că SIS II a fost dezvoltat și a devenit operațional la 9 aprilie 2013.

12.

Afaceri interne

Acquis-ul Schengen: decizia Comitetului Executiv din 16 septembrie 1998 privind transmiterea Manualului comun statelor candidate la UE [SCH/Com-ex (98) 35 rev. 2]

Acest act este caduc deoarece Manualul comun (care era „restricționat”) a fost eliminat în momentul adoptării Codului frontierelor Schengen, care este un regulament publicat în JO

13.

Afaceri interne

Acquis-ul Schengen: decizia Comitetului Executiv din 16 septembrie 1998 de instituire a unui comitet ad-hoc pentru Grecia [SCH/Com-ex (98) 43 rev.];

Acest act este caduc începând din momentul în care Grecia a aderat la spațiul Schengen

14.

Pescuit și afaceri maritime

Regulamentul (UE) nr. 1242/2012 al Consiliului din 18 decembrie 2012 de stabilire, pentru anul de pescuit 2013, a prețurilor orientative și a prețurilor de producție la nivelul Uniunii pentru anumite produse pescărești, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 104/2000.

Acest act nu conține o clauză de limitare în timp, însă, de facto, nu mai este în vigoare, deoarece se referă la acțiuni trecute.

15.

Pescuit și afaceri maritime

Regulamentul (CE) nr. 645/2008 al Consiliului din 8 iulie 2008 privind deschiderea și modul de gestionare a unor contingente tarifare comunitare autonome la importul anumitor produse pescărești în Insulele Canare.

Acest act nu conține o clauză de limitare în timp, însă, de facto, nu mai este în vigoare, deoarece se referă la acțiuni trecute. A fost înlocuit de Regulamentul (UE) nr.  1412/2013 al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind deschiderea și modul de gestionare a unor contingente tarifare autonome ale Uniunii la importul anumitor produse pescărești în Insulele Canare în perioada 2014-2020.

16.

Pescuit și afaceri maritime

Regulamentul (UE) nr. 1388/2011 al Consiliului din 16 decembrie 2011 de stabilire, pentru anul de pescuit 2012, a prețurilor orientative și a prețurilor de producție la nivelul Uniunii pentru anumite produse pescărești, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 104/2000.

Acest act nu conține o clauză de limitare în timp, însă, de facto, nu mai este în vigoare, deoarece se referă la acțiuni trecute.

17.

Pescuit și afaceri maritime

Regulamentul (CEE) nr. 110/76 al Consiliului din 19 ianuarie 1976 privind stabilirea, în sectorul produselor pescărești, a normelor generale referitoare la acordarea de restituiri la export și a criteriilor de fixare a valorii acestora.

Acest act nu conține o clauză de limitare în timp, însă, de facto, nu mai este în vigoare, deoarece se referă la acțiuni trecute.

18.

Pescuit și afaceri maritime

Regulamentul (CE) nr. 1299/2008 al Consiliului din 9 decembrie 2008 de stabilire, pentru anul de pescuit 2009, a prețurilor orientative și a prețurilor comunitare de producție pentru anumite produse pescărești, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 104/2000.

Acest act nu conține o clauză de limitare în timp, însă, de facto, nu mai este în vigoare, deoarece se referă la acțiuni trecute.

19.

Pescuit și afaceri maritime

Regulamentul (CE) nr. 2326/2003 al Consiliului din 19 decembrie 2003 de stabilire, pentru anul de pescuit 2004, a prețurilor orientative și a prețurilor comunitare de producție pentru anumite produse pescărești, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 104/2000.

Acest act nu conține o clauză de limitare în timp, însă, de facto, nu mai este în vigoare, deoarece se referă la acțiuni trecute.

20.

Statistici

Regulamentul (CE) nr. 48/2004 din 5 decembrie 2003 privind elaborarea statisticilor comunitare anuale privind industria siderurgică în anii de referință 2003-2009

Acest regulament a devenit caduc deoarece datele respective nu mai sunt colectate. Regulamentul privind statisticile din industria siderurgică va fi propus în mod oficial pentru abrogare în cadrul propunerii de regulament referitor la statisticile privind întreprinderile, planificată pentru adoptarea de către Comisie în al 4-lea trimestru al anului 2016.

21.

Transporturi

Regulamentul (CEE) nr. 1101/89 al Consiliului privind dezvoltările structurale în transportul pe căile navigabile interioare

Acest regulament al Consiliului a expirat la 28 aprilie 1999 [a se vedea considerentul N1 din Regulamentul (CE) nr. 718/1999 al Consiliului].

22.

Transporturi

Regulamentul (CE) nr. 2812/94 al Comisiei privind condițiile aplicabile la punerea în funcțiune a noilor capacități în transportul pe căile navigabile interioare

Acest regulament modifică Regulamentul (CEE) nr. 1101/89 care a expirat la 28 aprilie 1999.

23.

Transporturi

Regulamentul (CE) nr. 685/2001 al Parlamentului European și al Consiliului privind distribuția autorizațiilor între statele membre primite prin acordurile de stabilire a anumitor condiții pentru transportul rutier de mărfuri și promovarea transportului combinat între Comunitatea Europeană și Republica Bulgaria și între Comunitatea Europeană și Republica Ungaria

Regulamentul nu mai este necesar deoarece Bulgaria și Ungaria sunt state membre ale UE (nu mai sunt supuse unui sistem de autorizații în ceea ce privește accesul la piața transporturilor rutiere de marfă).

24.

Transporturi

Regulamentul (CEE) nr. 2158/93 al Comisiei privind aplicarea modificărilor la Convenția internațională din 1974 privind siguranța vieții pe mare și la Convenția internațională din 1973 privind prevenirea poluării cauzate de nave, în înțelesul Regulamentului (CEE) nr. 613/91 al Consiliului

Regulamentul Comisiei nu mai este aplicabil, deoarece acesta se referă la un instrument (Regulamentul nr. 613 al Consiliului din 1991), care a fost abrogat prin Regulamentul (CE) nr. 789/2004 privind transferul în alt registru al cargoboturilor și al navelor de pasageri.

25.

Transporturi

Regulamentul (CE) nr. 3298/94 al Comisiei de stabilire a măsurilor detaliate referitoare la sistemul drepturilor de tranzit (ecopuncte) pentru vehiculele grele de marfă care tranzitează Austria

Sistemul de ecopuncte, care a fost conceput pentru a reduce impactul asupra mediului al traficului de tranzit al vehiculelor grele pentru transportul de mărfuri, a devenit caduc odată cu introducerea taxei HGV („Maut”) pe autostrăzile și drumurile expres din Austria la 1 ianuarie 2004 și nu mai este aplicat de către Austria. Prin urmare, temeiul juridic pentru ecopuncte a devenit, de asemenea, caduc și poate fi abrogat.

26.

Transporturi

Regulamentul (CE) nr. 2888/2000 al Parlamentului European și al Consiliului privind distribuirea de permise pentru circulația vehiculelor grele de mărfuri în Elveția

Acest regulament privind permisele, care distribuie contingentele pe care Comunitatea le-a primit din partea Elveției pentru anii 2001-2004 între statele membre ale UE, nu se mai aplică. Accesul la piața transportului rutier de marfă este reglementată în prezent de dispozițiile Acordului UE-Elveția.

27.

Transporturi

Regulamentul (CE) nr. 103/2007 al Comisiei privind prelungirea perioadei de tranziție menționate la articolul 53 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002

Perioada de tranziție a fost prelungită până la 31 decembrie 2007; acest regulament este, prin urmare, caduc.

28.

Fiscalitate

Regulamentul (CE) nr. 2579/98 al Comisiei din 30 noiembrie 1998 de stabilire a listei de produse textile pentru care nu se solicită nici o dovadă de origine în momentul punerii lor în liberă circulație în cadrul Comunității

Acest regulament al Comisiei a fost un act de punere în aplicare pentru Regulamentul (CE) nr. 1541/98 al Consiliului, care, la rândul său, a fost abrogat în 2011.


Strasbourg, 27.10.2015

COM(2015) 610 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR


Programul de lucru al Comisiei pentru 2016

Circumstanțe excepționale, acțiuni pe măsură


Anexa VI: Acte legislative care devin aplicabile în 2016

Informații suplimentare privind actele delegate și actele de punere în aplicare care devin aplicabile în 2016 vor fi disponibile la următoarea adresă: http://ec.europa.eu/atwork/key-documents/index_ro.htm

În ceea ce privește data (datele) de aplicare, un asterisc (*) înseamnă că este posibil ca, în afara datei indicate, altor părți ale actului legislativ să le corespundă alte date.

Nr.

Titlul

Domeniul de politică

Data aplicării

1.

Directiva 2014/48/UE a Consiliului din 24 martie 2014 de modificare a Directivei 2003/48/CE privind impozitarea veniturilor din economii sub forma plăților de dobânzi

Fiscalitate

1 ianuarie 2016

2.

Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) (Text cu relevanță pentru SEE)

Servicii financiare

1 ianuarie 2016*

3.

Directiva 2014/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind măsuri de reducere a costului instalării rețelelor de comunicații electronice de mare viteză

Economia și societatea digitală

1 ianuarie 2016

4.

Regulamentul (UE) nr. 806/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2014 de stabilire a unor norme uniforme și a unei proceduri uniforme de rezoluție a instituțiilor de credit și a anumitor firme de investiții în cadrul unui mecanism unic de rezoluție și al unui fond unic de rezoluție și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010

Stabilitatea financiară

1 ianuarie 2016*

5.

Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului

Agricultură și dezvoltare rurală

1 ianuarie 2016*

6.

Regulamentul (UE) nr. 167/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 februarie 2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele agricole și forestiere

Piața internă

1 ianuarie 2016*

7.

Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri

Piața internă

1 ianuarie 2016*

8.

Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și societățile de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012

Servicii financiare

1 ianuarie 2016*

9.

Regulamentul (UE) nr. 660/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 privind transferurile de deșeuri

Mediu

1 ianuarie 2016*

10.

Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene

Aspecte instituționale

1 ianuarie 2016*

11.

Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

Agricultură și dezvoltare rurală

4 ianuarie 2016*

12.

Regulamentul (UE) nr. 524/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind soluționarea online a litigiilor în materie de consum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 și a Directivei 2009/22/CE (Regulamentul privind SOL în materie de consum)

Consumatori

9 ianuarie 2016*

13.

Directiva 2013/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 noiembrie 2013 privind ambarcațiunile de agrement și motovehiculele nautice și de abrogare a Directivei 94/25/CE

Piața internă

18 ianuarie 2016

14.

Directiva 2013/55/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 noiembrie 2013 de modificare a Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale și a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 privind cooperarea administrativă prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne („Regulamentul IMI”)

Piața internă

18 ianuarie 2016

15.

Directiva 2014/64/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 de modificare a Directivei 64/432/CEE a Consiliului în ceea ce privește bazele de date electronice care fac parte din rețelele de supraveghere din statele membre

Siguranța produselor alimentare

18 ianuarie 2016

16.

Directiva (UE) 2015/254 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 februarie 2015 de abrogare a Directivei 93/5/CEE a Consiliului privind asistența ce trebuie acordată Comisiei și colaborarea dintre statele membre în domeniul examinării științifice a problemelor legate de produsele alimentare

Siguranța produselor alimentare

29 februarie 2016

17.

Decizia (UE) nr. 2015/137 a Consiliului din 26 ianuarie 2015 de reînnoire a mandatului vicepreședintelui Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (Mărci, desene și modele industriale) și a doi președinți de camere de recurs ale Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (Mărci, desene și modele industriale)

Piața internă

1 martie 2016*

18.

Regulamentul (UE) nr. 165/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 februarie 2014 privind tahografele în transportul rutier, de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului privind aparatura de înregistrare în transportul rutier și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind armonizarea anumitor dispoziții ale legislației sociale în domeniul transporturilor rutiere

Transporturi

2 martie 2016*

19.

Directiva 2014/91/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iulie 2014 de modificare a Directivei 2009/65/CE de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), în ceea ce privește funcțiile de depozitar, politicile de remunerare și sancțiunile

Servicii financiare

18 martie 2016

20.

Directiva 2014/17/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 februarie 2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale și de modificare a Directivelor 2008/48/CE și 2013/36/UE și a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010

Servicii financiare

21 martie 2016

21.

Directiva 2014/26/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piața internă

Economia și societatea digitală

10 aprilie 2016

22.

Directiva 2014/23/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind atribuirea contractelor de concesiune

Piața internă

18 aprilie 2016

23.

Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE.

Piața internă

18 aprilie 2016

24.

Directiva 2014/25/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile efectuate de entitățile care își desfășoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale și de abrogare a Directivei 2004/17/CΕ

Piața internă

18 aprilie 2016

25.

Directiva 2014/33/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 de armonizare a legislațiilor statelor membre referitoare la ascensoare și la componentele de siguranță pentru ascensoare

Piața internă

19 aprilie 2016

26.

Directiva 2014/28/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață și controlul explozivilor de uz civil (reformare)

Piața internă

20 aprilie 2016

27.

Directiva 2014/29/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a recipientelor simple sub presiune

Piața internă

20 aprilie 2016

28.

Directiva 2014/30/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislațiilor statelor membre cu privire la compatibilitatea electromagnetică (reformare)

Piața internă

20 aprilie 2016

29.

Directiva 2014/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a aparatelor de cântărit cu funcționare neautomată

Piața internă

20 aprilie 2016

30.

Directiva 2014/32/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a mijloacelor de măsurare (reformare)

Piața internă

20 aprilie 2016

31.

Directiva 2014/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la echipamentele și sistemele de protecție destinate utilizării în atmosfere potențial explozive (reformare)

Piața internă

20 aprilie 2016

32.

Directiva 2014/35/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor electrice destinate utilizării în cadrul unor anumite limite de tensiune

Piața internă

20 aprilie 2016

33.

Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii

Fiscalitate

1 mai 2016*

34.

Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de abrogare a Directivei 2001/37/CE

Sănătate

20 mai 2016

35.

Directiva 2014/54/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind măsurile de facilitare a exercitării drepturilor conferite lucrătorilor în contextul liberei circulații a lucrătorilor

Ocuparea forței de muncă

21 mai 2016

36.

Directiva 2014/62/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind protecția prin măsuri de drept penal a monedei euro și a altor monede împotriva falsificării și de înlocuire a Deciziei-cadru 2000/383/JAI a Consiliului

Antifraudă

23 mai 2016

37.

Regulamentul (UE) 2015/751 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind comisioanele interbancare pentru tranzacțiile de plată cu cardul

Servicii financiare

9 iunie 2016*

38.

Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio și de abrogare a Directivei 1999/5/CE

Piața internă

13 iunie 2016

39.

Regulamentul (UE) nr. 598/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 de stabilire a normelor și a procedurilor cu privire la introducerea restricțiilor de operare referitoare la zgomot pe aeroporturile din Uniune în cadrul unei abordări echilibrate și de abrogare a Directivei 2002/30/CE

Mediu

13 iunie 2016

40.

Directiva 2014/56/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 de modificare a Directivei 2006/43/CE privind auditul legal al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare consolidate

Piața internă

17 iunie 2016

41.

Regulamentul (UE) nr. 537/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind cerințe specifice referitoare la auditul statutar al entităților de interes public și de abrogare a Deciziei 2005/909/CE a Comisiei

Piața internă

17 iunie 2016*

42.

Directiva 2014/67/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind asigurarea respectării aplicării Directivei 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 privind cooperarea administrativă prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne ( „Regulamentul IMI”)

Ocuparea forței de muncă

18 iunie 2016

43.

Regulamentul (UE) nr. 2015/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2015 privind procedurile de insolvență

Justiție

26 iunie 2016*

44.

Directiva 2013/64/UE a Consiliului din 17 decembrie 2013 de modificare a Directivelor 91/271/CEE și 1999/74/CE ale Consiliului și a Directivelor 2000/60/CE, 2006/7/CE, 2006/25/CE și 2011/24/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, ca urmare a schimbării statutului Mayotte în raport cu Uniunea Europeană

Politica regională

30 iunie 2016*

45.

Directiva 2013/35/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele minime de sănătate și securitate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de agenții fizici (câmpuri electromagnetice) [a douăzecea directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE] și de abrogare a Directivei 2004/40/CE

Ocuparea forței de muncă

1 iulie 2016

46.

Regulamentul (UE) nr. 540/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind nivelul sonor al autovehiculelor și al amortizoarelor de zgomot de înlocuire, de modificare a Directivei 2007/46/CE și de abrogare a Directivei 70/157/CEE

Piața internă

1 iulie 2016*

47.

Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE

Piața internă

1 iulie 2016*

48.

Directiva 2014/57/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind sancțiunile penale pentru abuzul de piață (directiva privind abuzul de piață)

Piața internă

3 iulie 2016

49.

Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE

Servicii financiare

3 iulie 2016

50.

Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei

Piața internă

3 iulie 2016*

51.

Regulamentul (UE) nr. 655/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 de instituire a unei proceduri pentru ordonanța asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare în vederea facilitării recuperării transfrontaliere a datoriilor în materie civilă și comercială

Justiție

18 iulie 2016 (doar articolul 50; pentru restul regulamentului, 18 ianuarie 2016)

52.

Directiva 2014/68/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor sub presiune

Piața internă

19 iulie 2016*

53.

Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale și înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății și de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE și 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentelor (CE) nr. 41/2009 și (CE) nr. 953/2009 ale Comisiei

Siguranța produselor alimentare

20 iulie 2016*

54.

Directiva 2014/89/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iulie 2014 de stabilire a unui cadru pentru amenajarea spațiului maritim

Afaceri maritime

18 septembrie 2016

55.

Directiva 2014/90/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iulie 2014 privind echipamentele maritime și de abrogare a Directivei 96/98/CE a Consiliului

Transportul

18 septembrie 2016

56.

Directiva 2014/92/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iulie 2014 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază

Servicii financiare

18 septembrie 2016

57.

Directiva 2014/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe în scopul ocupării unui loc de muncă în calitate de lucrători sezonieri

Afaceri interne

30 septembrie 2016

58.

Decizia (PESC) 2015/1763 a Consiliului din 1 octombrie 2015 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Burundi

Afaceri externe

3 octombrie 2016

59.

Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană

Justiție

4 octombrie 2016

60.

Directiva 2014/94/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2014 privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi

Energie

18 noiembrie 2016

61.

Directiva (UE) 2015/720 a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire

Mediu

27 noiembrie 2016

62.

Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale și al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum și dreptul ca o persoană terță să fie informată în urma privării de libertate și dreptul de a comunica cu persoane terțe și cu autorități consulare în timpul privării de libertate

Justiție

27 noiembrie 2016

63.

Directiva 2014/66/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe în contextul unui transfer în cadrul aceleiași companii

Afaceri interne

29 noiembrie 2016

64.

Directiva 2014/95/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2014 de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce privește prezentarea de informații nefinanciare și de informații privind diversitatea de către anumite întreprinderi și grupuri mari

Piața internă

6 decembrie 2016

65.

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

Consumatori

13 decembrie 2016*

66.

Directiva 2014/104/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 noiembrie 2014 privind anumite norme care guvernează acțiunile în despăgubire în temeiul dreptului intern în cazul încălcărilor dispozițiilor legislației în materie de concurență a statelor membre și a Uniunii Europene

Concurența

27 decembrie 2016

67.

Directiva 2014/112/UE a Consiliului din 19 decembrie 2014 de punere în aplicare a Acordului european privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru în transportul pe căi navigabile interioare, încheiat de „European Barge Union” (Uniunea Europeană a Navigației Interioare) (EBU), „European Skippers Organisation” (Uniunea Europeană a Marinarilor Fluviali) (ESO) și Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF)

Ocuparea forței de muncă

31 decembrie 2016

68.

Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 noiembrie 2014 privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP)

Servicii financiare

31 decembrie 2016*