25.3.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 86/8


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

2014/C 86/06

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

CERERE DE MODIFICARE

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare  (2)

CERERE DE MODIFICARE ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 9

„PANCETTA PIACENTINA”

NR. CE: IT-PDO-0117-01103-08.04.2013

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării

Denumirea produsului

Descrierea produsului

Aria geografică

Dovada originii

Metoda de obținere

Legătura

Etichetarea

Cerințele naționale

Altele [de precizat]

2.   Tipul modificării (modificărilor)

Modificare a documentului unic sau a fișei-rezumat

Modificare a caietului de sarcini al DOP sau al IGP înregistrate pentru care nu s-a publicat niciun document unic și nicio fișă-rezumat

Modificare a caietului de sarcini care nu generează nicio modificare a documentului unic publicat [articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Modificare temporară a caietului de sarcini ca urmare a adoptării unor măsuri sanitare sau fitosanitare obligatorii de către autoritățile publice [articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

3.   Modificare (modificări)

Modificarea prin care se introduce utilizarea nitriților, cu respectarea deplină a cantităților stabilite prin lege, este necesară întrucât prezența acestora, alături de nitrați, garantează o eficacitate sporită împotriva patogenilor și a fenomenelor de oxidare, pe parcursul etapelor de producție a „Pancetta Piacentina” DOP.

S-a considerat necesară eliminarea indicației privind poziționarea produsului în etapa de maturare, întrucât stivuirea acestora pe suprafețe speciale pare a nu avea niciun impact asupra procesului de producție al DOP, în ansamblul său.

Modificarea referitoare la modul de legare sau de coasere a produsului după rulare a fost introdusă pentru a preciza mai în detaliu și pentru a clarifica această etapă a producției.

Modificarea care vizează autorizarea utilizării tuturor tipurilor de intestine de porc și de foi de celuloză permite utilizarea unor învelitori adecvate din perspectiva producției și răspunde evoluției reale a condițiilor de piață care fac extrem de dificilă (și, în unele situații de piață, imposibilă) găsirea tipurilor specifice de învelitori prevăzute anterior.

Prelungirea duratei minime de maturare, de la trei la patru luni, are ca scop creșterea calității produsului asociat denumirii de origine protejate.

La această creștere a calității produsului contribuie și creșterea temperaturii maxime de maturare, de la 14 °C la 18 °C, precum și introducerea unei marje de toleranță de 10 % în ceea ce privește parametrii de umiditate ai mediului de maturare, elemente care permit o mai bună dezvoltare a aromei și excluderea oricărui posibil defect al produsului.

În fine, reducerea cenușilor minime, de la 2 % la 1,5 %, corespunde nivelului minim de sare admis de care depinde în mod direct procentul de cenușă și respectă tendința constantă de reducere a cantității de sare din alimente.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare  (3)

„PANCETTA PIACENTINA”

NR. CE: IT-PDO-0117-01103-08.04.2013

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Denumire

„Pancetta Piacentina”

2.   Statul membru sau țara terță

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tip de produs

Clasa 1.2.

Produse din carne (preparată, sărată, afumată etc.)

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Pancetta Piacentina” face parte din categoria produselor sărate, maturate natural, care se conservă crude. Ea este produsă din grăsimea care acoperă partea ventrală a jumătății de carcasă, din regiunea retrosternală până în zona inghinală și din țesutul muscular abdominal.

Produsul finit are formă cilindrică, greutatea cuprinsă între 4 kg și 8 kg și este de culoare roșu-aprins, întretăiat de albul pur al părților grase. Carnea are un parfum plăcut, dulce și savuros.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate)

„Pancetta Piacentina” este obținută din porcine născute, crescute și sacrificate în provinciile Emilia Romagna și Lombardia. Denumirea „Pancetta Piacentina” beneficiază de derogarea prevăzută la articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)

Trebuie respectate reguli detaliate privind utilizarea și alcătuirea rației alimentare. Hrănirea porcinelor se compune din două faze și e bazată în principal pe producția cerealieră care provine din macrozona delimitată la punctul 3.3. Rația medie furajeră a porcinelor este compusă în majoritate din porumb terciuit, urmată de orz, tărâțe, soia și suplimente minerale. Subprodusele procesului de producție al brânzei (zer, coaguli și zară) sunt în mare majoritate furnizate de fabricile de brânzeturi din aria geografică delimitată.

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele de producție, finisare, sărare uscată, legare, uscare și maturare a produsului „Pancetta Piacentina” au loc în aria indicată la punctul 4 de mai jos.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.

Operațiunile de ambalare, feliere și porționare trebuie să aibă loc sub supravegherea organismului de control desemnat, exclusiv în aria de prelucrare indicată la punctul 4. Pentru a garanta păstrarea caracteristicilor originale și particulare ale produsului este necesar ca operațiunile de ambalare, feliere și porționare să fie efectuate în aria geografică de producție, de către un personal cu cunoștințe specifice privind produsul. Înainte de feliere, operatorii trebuie să se asigure că șoriciul este complet eliminat. Contactul cu aerul și expunerea produsului lipsit de învelitoarea sa naturală, șoriciul, la condiții de mediu necunoscute riscă să provoace oxidarea și înnegrirea subsecventă a feliilor sau a suprafeței expuse prin tăiere, conducând astfel la pierderea culorii roșu-aprins caracteristice părții macre, la râncezirea părții grase și la alterarea implicită a aromei.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea

Produsul comercializat trebuie să poarte mențiunea „Pancetta Piacentina”.

Denumirea „Pancetta Piacentina” trebuie să figureze pe etichetă cu caractere clare, indelebile, care să poată fi distinse cu claritate de restul informațiilor care apar pe etichetă și trebuie să fie urmată imediat de mențiunea „Denominazione di Origine Protetta”.

Se interzice adăugarea oricărei informații care nu este prevăzută în mod expres.

Este permisă însă utilizarea unor indicații care fac referire la nume, denumiri comerciale sau mărci private – cu condiția ca aceste referiri să nu aibă caracter laudativ și să nu inducă în eroare consumatorii – precum și la denumirea crescătoriei de porcine din care provine produsul.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Zona de producție a „Pancetta Piacentina” cuprinde întreg teritoriul provinciei Piacenza și se limitează la zonele situate la altitudini de până la 900 de metri deasupra nivelului mării.

5.   Legătura cu aria geografică

5.1.   Specificitatea ariei geografice

Producția de „Pancetta Piacentina” își are originile în epoca romană și s-a transmis de-a lungul timpului, concentrându-se în aria geografică a provinciei Piacenza.

Importanța ariei de producție a „Pancetta Piacentina” este asociată evoluției unei culturi rurale comune întregii Padanii, de pe al cărei teritoriu provine materia primă (Emilia Romagna și Lombardia). În zona de aprovizionare cu materie primă, evoluția zootehniei este legată de prezența extinsă a culturilor de cereale și de sistemele de prelucrare ale industriei produselor lactate, puternic specializate, care au determinat orientarea producției locale spre creșterea porcinelor.

În provincia Piacenza s-a dezvoltat și transmis de-a lungul generațiilor o capacitate specifică a producătorilor locali de a selecționa și prelucra bucățile de carne. Operatorilor li se solicită competențe speciale în etapele de rulare și legare a produsului. Prezența unor văi răcoroase, bogate în apă și a unor zone colinare împădurite are o influență pozitivă asupra condițiilor locale de maturare.

5.2.   Specificitatea produsului

„Pancetta Piacentina” are formă cilindrică. Felia prezintă părți cu carne macră, de culoare roșu-aprins, alternând cu părți grase de culoare albă. Produsul are un parfum plăcut, dulce și savuros.

Bucățile de mușchi utilizate în producția de „Pancetta Piacentina” provin de la porcul greu italian.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

Condițiile de mediu, precum și factorul uman și cel natural contribuie în egală măsură la îndeplinirea cerințelor specifice pentru „Pancetta Piacentina”. În mod particular, caracterizarea materiei prime este strâns legată de aria geografică de aprovizionare delimitată, în interiorul căreia s-au dezvoltat tehnici de creștere a porcului greu italian care sunt fundamentale pentru calitatea bucăților de carne utilizate la producerea de „Pancetta Piacentina”.

În plus, prelucrarea „Pancetta Piacentina”, localizată în zona provinciei Piacenza, este legată de operatorii locali care au dezvoltat, pe parcursul timpului, cunoștințe specifice în ceea ce privește operațiunile de sărare, rulare și legare a produsului.

Operațiunile de rulare și legare conferă produsului forma sa caracteristică de cilindru și o alternanță a părților macre cu cele grase, la tăiere.

Competențele tehnice ale producătorilor în ceea ce privește operațiunile de sărare, alături de gestionarea pricepută a etapelor de maturare sunt mărturii ulterioare ale legăturii dintre „Pancetta Piacentina” și teritoriul său de producție.

Factorii de mediu sunt strâns legați de caracteristicile ariei de producție. Clima, în special, are o puternică influență asupra caracteristicilor produsului finit și contribuie la parcurgerea cu succes a etapei de maturare a acestuia.

Materia primă, produsul finit și denumirea acestuia formează un întreg, strâns legat de evoluția socioeconomică specifică a ariei în cauză și care are conotații imposibil de reprodus în altă parte.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 (4)]

Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil la adresa:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

sau

accesând direct pagina principală a site-ului internet al Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere (http://www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Qualità e sicurezza” (în partea superioară dreaptă a ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12. Înlocuit de Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

(3)  A se vedea nota de subsol nr. 2.

(4)  A se vedea nota de subsol nr. 2.