10.12.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 442/83


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Sănătate și Consumatori pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsurile agenției

(2014/C 442/10)

INTRODUCERE

1.

Agenția Executivă pentru Sănătate și Consumatori (denumită în continuare „agenția”), cu sediul la Luxemburg, a fost înființată prin Decizia 2004/858/CE a Comisiei (1), modificată prin Decizia 2008/544/CE (2). Agenția a fost înființată pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2005 și 31 decembrie 2015, pentru a gestiona acțiuni ale Uniunii în materie de politică în domeniul sănătății și al protecției consumatorilor (3). Prin Decizia 2013/770/UE a Comisiei (4), agenția a fost înlocuită cu succesoarea sa legală, Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate și Alimente (Chafea), înființată pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2014 și 31 decembrie 2024.

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

2.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale agenției. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale agenției, care cuprind situațiile financiare (5) și rapoartele privind execuția bugetară (6) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2013; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

4.

Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale agenției, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (7):

(a)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale agenției includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (8), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale agenției după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a agenției;

(b)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

5.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (9), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale agenției și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

6.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

7.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

8.

În opinia Curții, conturile anuale ale agenției prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2013, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

9.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2013 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

10.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

11.

Din cele 1,1 milioane de euro reportate din 2012, 0,23 milioane de euro (21 %) au fost anulate în 2013. Acest nivel al anulărilor indică deficiențe în planificarea bugetului, în special în ceea ce privește previzionarea costurilor aferente reuniunilor cu participanți externi.

12.

Nivelul global al creditelor angajate era relativ scăzut, situându-se la 94 %. În raport cu creditele angajate, ratele de plată din 2013 erau satisfăcătoare pentru titlurile I și II, ridicându-se la 97 % și, respectiv, la 87 %. Deși reportările aferente titlului III erau ridicate (1,0 milioane de euro, respectiv 43 % din creditele angajate aferente titlului III), această situație reflectă caracterul multianual al activităţilor agenției, iar plățile au fost planificate și efectuate conform nevoilor operaționale.

SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

13.

Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Milan Martin CVIKL, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 8 iulie 2014.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 369, 16.12.2004, p. 73.

(2)  JO L 173, 3.7.2008, p. 27.

(3)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile agenției.

(4)  JO L 341, 18.12.2013, p. 69.

(5)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(6)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

(7)  Articolele 62 și 68 coroborate cu articolele 53 și 58 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

(8)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

(9)  Articolul 162 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.


ANEXA I

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

Exercițiul

Observația Curții

Stadiul acțiunii corective

(finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

2011

Pentru titlul III – Cheltuieli legate de cheltuielile operaționale, s-a reportat în 2012 o sumă de 0,8 milioane de euro, care reprezintă 46 % din angajamentele efectuate. Nivelul ridicat al sumei reportate contravine principiului bugetar al anualității.

Nu se aplică

2012

Din cele 1,1 milioane de euro reportate din 2011, 0,2 milioane de euro (18 %) au fost anulate în 2012. Deși această situație este cauzată parțial de dificultățile legate de previziunile cu privire la cheltuielile aferente reuniunilor cu participanți externi, un nivel atât de ridicat indică existența unor deficiențe în materie de planificare bugetară.

Nu se aplică

2012

În raport cu creditele angajate, ratele de plată din 2012 sunt satisfăcătoare pentru titlurile I și II, ridicându-se la 96 % și, respectiv, la 84 %. Cu toate acestea, reportările pentru titlul III se ridică la 1,1 milioane de euro, ceea ce reprezintă 47 % din creditele angajate aferente titlului III. Deși acest fapt este cauzat parțial de întârzierea cu care participanții externi la reuniuni și-au prezentat declarațiile de cheltuieli de misiune, un nivel atât de ridicat contravine principiului bugetar al anualității.

Nu se aplică


ANEXA II

Agenția Executivă pentru Sănătate și Consumatori (Luxemburg)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

(articolele 168 și 169 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

În definirea și punerea în aplicare a tuturor politicilor și acțiunilor Uniunii se asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății umane. Acțiunea Uniunii, care completează politicile naționale, are în vedere îmbunătățirea sănătății publice și prevenirea bolilor și afecțiunilor umane, precum și a cauzelor de pericol pentru sănătatea umană. Această acțiune cuprinde, de asemenea, combaterea marilor epidemii, favorizând cercetarea cauzelor, a transmiterii și prevenirii acestora, precum și informarea și educația în materie de sănătate. Uniunea completează acțiunea statelor membre în vederea reducerii efectelor nocive ale drogurilor asupra sănătății, inclusiv prin informare și prevenire.

Pentru a promova interesele consumatorilor și pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, Uniunea contribuie la protecția sănătății, a siguranței și a intereselor economice ale consumatorilor, precum și la promovarea dreptului acestora la informare, educare și organizare în vederea apărării intereselor lor.

Competențele agenției

Obiective

Agenția este responsabilă de îndeplinirea sarcinilor de implementare din cadrul gestionării celui de Al doilea program de sănătate publică 2008-2013 adoptat prin Decizia nr. 1350/2007/CE, a Programului de protecție a consumatorilor pentru 2007-2013 adoptat prin Decizia nr. 1926/2006/CE și a măsurilor de formare profesională în domeniul siguranței alimentare prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 882/2004 și în Directiva 2000/29/CE.

Agenția gestionează, de asemenea, toate fazele ciclului măsurilor de implementare care îi sunt delegate în cadrul Programului de acțiune a Uniunii în domeniul sănătății publice 2003-2008, adoptat prin Decizia nr. 1786/2002/CE a Parlamentului European și a Consiliului.

Prin decizia sa de punere în aplicare din 17 decembrie 2013 (Decizia 2013/770/UE), Comisia Europeană a instituit Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate și Alimente (Chafea), care a înlocuit Agenția Executivă pentru Sănătate și Consumatori de la 1 ianuarie 2014, fiind succesoarea acesteia până la 31 decembrie 2024.

În consecință, orice trimitere din prezenta anexă la Agenția Executivă pentru Sănătate și Consumatori (EAHC) se consideră, de la 1 ianuarie 2014, o trimitere la nou înființata Agenție Executivă pentru Consumatori, Sănătate și Alimente (Chafea), care este succesoarea legală a EAHC.

Sarcini

În cadrul programelor Uniunii menționate în continuare, agenția este responsabilă de îndeplinirea următoarelor sarcini, astfel cum sunt definite acestea în actul de delegare adoptat la 9 septembrie 2008 (1):

Programul de sănătate publică 2003-2008 – Decizia nr. 1786/2002/CE

Programul de sănătate publică 2008-2013 – Decizia nr. 1350/2007/CE

Programul de protecție a consumatorilor 2007-2013 – Decizia nr. 1926/2006/CE

Măsuri de formare în domeniul siguranței alimentare – Regulamentul (CE) nr. 882/2004 și Directiva 2000/29/CE:

(a)

gestionarea tuturor fazelor ciclului proiectelor (în vederea monitorizării și a diseminării, agenția ia măsurile necesare pentru crearea unei baze de date a proiectelor sau pentru dezvoltarea unei baze de date existente, în această bază de date trebuind să figureze o descriere a fiecărui proiect și a rezultatelor finale ale acestuia);

(b)

monitorizarea proiectelor implementate în cadrul acestor programe și măsuri, inclusiv controalele necesare;

(c)

colectarea, prelucrarea și difuzarea datelor, în special compilarea, analizarea și transmiterea către Comisie a tuturor informațiilor necesare pentru a orienta implementarea programelor și a măsurilor Uniunii, pentru a promova coordonarea și sinergia cu alte programe ale Uniunii Europene, ale statelor membre sau ale unor organizații internaționale;

(d)

organizarea de reuniuni, seminare, dezbateri și acțiuni de formare;

(e)

realizarea unei contribuții la evaluarea impactului programelor, în special la evaluarea anuală și/sau intermediară a implementării programelor, precum și implementarea acțiunilor adoptate de Comisie ca urmare a evaluărilor respective;

(f)

difuzarea rezultatelor activităților de informare planificate și realizate de Comisie;

(g)

producerea de date globale privind controlul și supravegherea;

(h)

participarea la activități de pregătire a deciziilor de finanțare.

Organizare

Comitetul director

Este format din cinci membri numiți de Comisia Europeană. Membrii Comitetului director sunt numiți pentru o perioadă de doi ani.

Adoptă programul anual de activitate al agenției, după aprobarea de către Comisia Europeană. În plus, adoptă bugetul administrativ al agenției, precum și raportul anual de activitate al acesteia.

Directorul

Este numit de Comisia Europeană pentru o perioadă de patru ani.

Auditul extern

Curtea de Conturi Europeană.

Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

Resurse puse la dispoziția agenției în 2013 (2012)

Bugetul definitiv

Bugetul administrativ al agenției pentru exercițiul 2013 s-a ridicat la 7,23(7,22) milioane de euro.

Situația personalului la 31 decembrie 2013

La 31 decembrie 2013, agenția avea 49 (49) de angajați statutari, dintre care 11 (11) erau agenți temporari, iar 38 (39), agenți contractuali.

Produse și servicii furnizate în 2013

1.

Închiderea granturilor aferente exercițiilor 2005-2007, care au fost acordate în cadrul Programului de sănătate publică (PSP) 2003-2008; monitorizarea granturilor aferente exercițiilor 2008-2012, care au fost acordate în cadrul celui de al doilea Program de sănătate (PS) 2008-2013; finalizarea cu succes a negocierilor privind granturile din cadrul cererilor de propuneri pentru 2013, printre care se numără granturi pentru proiecte, granturi pentru conferințe, granturi de funcționare și granturi pentru acțiuni comune. Gestionarea cererii de propuneri pentru 2013, a granturilor și a contractelor acordate în cadrul cererilor de propuneri din 2008 și în cadrul procedurilor de achiziții aferente Programului de protecție a consumatorilor 2007-2013, precum și a atribuirii proiectelor în cadrul procedurilor de achiziții pentru 2007, 2008 și 2009 aferente măsurilor de formare în domeniul siguranței alimentare.

2.

Programul de activitate aferent Programului de sănătate

Cererea de propuneri pentru 2013 a fost lansată la 20 decembrie 2012 și s-a încheiat la 22 martie 2013. Aceasta a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene  (2), pe site-ul web al agenției (3) și pe site-ul web Europa.

Propuneri de proiecte: 9 dintre cele 52 de propuneri de proiecte evaluate din punct de vedere tehnic (17,3 %) au fost recomandate în vederea finanțării (plus o listă de rezervă), pentru o cofinanțare propusă din partea UE în valoare totală de 1 2 2 43  354 de euro.

Propuneri de conferințe: 11 dintre cele 46 de propuneri de conferințe evaluate din punct de vedere tehnic (24 %) au fost recomandate în vederea finanțării. Cofinanțarea propusă din partea UE se ridică la 7 19  758 de euro.

Propuneri de granturi de funcționare: 20 dintre cele 44 de propuneri de granturi de funcționare evaluate din punct de vedere tehnic (45,4 %) au fost recomandate în vederea finanțării. Cofinanțarea propusă din partea UE se ridică la 5 2 93  430 de euro.

Propuneri de acțiuni comune: Toate cele cinci propuneri de acțiuni comune depuse au fost recomandate în vederea unei cofinanțări din partea UE în valoare de 1 3 5 72  397 de euro.

S-au stabilit liste de rezervă pentru proiecte, granturi de funcționare și conferințe. În cazul proiectelor, în lista de rezervă au fost incluse patru propuneri pentru care cofinanțarea propusă din partea UE se ridică, în total, la 4 8 15  524 de euro. În cazul conferințelor, s-a stabilit o listă de rezervă incluzând trei propuneri (în valoare totală de 2 75  934 de euro), iar în ceea ce privește granturile de funcționare, lista de rezervă include patru propuneri pentru care valoarea totală a cofinanțării este de 4 25  280 de euro.

În 2013, s-au publicat 13 proceduri deschise de achiziții, inclusiv două proceduri pentru contracte-cadru și 13 cereri de servicii.

Întrucât majoritatea contractelor au fost încheiate la sfârșitul exercițiului 2013, implementarea acestora a început spre sfârșitul anului. Agenția a găzduit câte o reuniune de lansare a fiecărui contract și, în colaborare cu DG SANCO, a monitorizat îndeaproape punerea în aplicare a acestora.

3.

Programul de activitate aferent Programului de protecție a consumatorilor

În 2013, având sarcina de a implementa anumite părți din Programul (anual) de protecție a consumatorilor, agenția a lansat opt cereri de propuneri și 21 de proceduri de achiziții publice.

Agenția a acordat 56 de granturi pentru schimburi de personal între autoritățile competente ale statelor membre, care au oferit personalului cu responsabilități în materie de impunere a aplicării normelor posibilitatea de a face schimb de experiență și de cunoștințe referitor la punerea în aplicare a Directivei 2001/95/CE privind siguranța generală a produselor și a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului.

Grantul acordat pentru implementarea unor acțiuni comune în temeiul Directivei privind siguranța generală a produselor a vizat schimbul și aplicarea de bune practici între autoritățile competente ale statelor membre participante, precum și îmbunătățirea cooperării transfrontaliere.

După aderarea Croației la UE, agenția a semnat primul grant de asistență pentru activitățile care vor fi întreprinse de Centrul European al Consumatorilor din Croația.

Agenția a încheiat un contract de servicii care prevede un mecanism de sprijin pentru Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net), cu scopul de a îmbunătăţi vizibilitatea și impactul activităților colective ale acesteia. Elaborarea de standarde de calitate este inclusă în aceste servicii și îi va permite rețelei să își măsoare performanțele în raport cu indicatorii predefiniți.

Agenția a lansat mai multe proceduri de achiziții pentru a sprijini obiectivul protecției consumatorilor; serviciile solicitate au avut ca rezultat conceperea și validarea (conform normelor ISO) a unor simboluri grafice reprezentând anumite mesaje de avertizare, simboluri care vor fi utilizate pentru anumite produse de îngrijire a copiilor, destinate să faciliteze somnul, relaxarea, igiena și hrănirea copiilor.

Studiul privind combustia în cazul șemineurilor fără conductă de evacuare care utilizează alcool drept combustibil, destinat să stabilească, prin experimente de laborator, efectele emisiilor asupra calității aerului din interiorul locuințelor.

În 2013, s-au stabilit două seturi de acțiuni în ceea ce privește cooperarea în materie de protecție a consumatorului. Primul set se axează asupra aplicării normelor UE privind clauzele contractuale abuzive în relație cu consumatorii (Directiva 93/13/CEE privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii – Directiva privind clauzele abuzive). Acțiunea urmărește să contribuie la o înțelegere mai uniformă a acestei directive și să faciliteze consolidarea schimbului de informații între autoritățile competente. Cel de al doilea set este destinat să creeze și să dezvolte o rețea online a cercetătorilor, promovând crearea unor laboratoare online prin intermediul autorităților competente din statele membre ale UE.

În 2013, agenția a semnat granturi specifice cu Organizația Europeană a Consumatorilor (Bureau Européen des Unions de Consommateurs – BEUC) și cu Asociația Europeană pentru Coordonarea Reprezentării Consumatorului în Standardizare (ANEC).

Cofinanțarea BEUC va contribui la continuarea promovării intereselor consumatorilor europeni în procesul de elaborare a politicilor UE, în calitatea lor de cumpărători sau de utilizatori de bunuri și servicii.

Sprijinul financiar acordat ANEC asigură reprezentarea și apărarea intereselor consumatorilor în procesul de standardizare și de certificare.

4.

Programul de activitate aferent inițiativei BTSF (Better Training for Safer Food – O formare mai bună pentru o hrană mai sigură)

Agenția a lansat 26 de proceduri de achiziții care au dus la semnarea a 29 de contracte în 2013. Serviciul care va fi furnizat în baza acestor contracte constă în organizarea de cursuri de formare destinate membrilor personalului din statele membre ale UE și membrilor personalului autorităților naționale din țările candidate, din țările incluse în politica europeană de vecinătate și din țările AELS, care sunt implicați în activități oficiale de control.

Prin aceste cursuri de formare se urmărește actualizarea cunoștințelor participanților cu privire la toate aspectele dreptului UE în domeniul alimentar și asigurarea faptului că controalele se efectuează într-un mod mai uniform, mai obiectiv și mai adecvat în toate statele membre. Aceste cursuri vor acoperi un spectru larg al legislației în domeniul alimentar, de la bunăstarea animalelor până la analiza riscurilor și punctele critice de control (HACCP), de la material seminal, ovule și embrioni până la evaluarea riscurilor și de la sănătatea plantelor până la medicamentele de uz veterinar.

În cadrul inițiativei BTSF există un program suplimentar destinat țărilor terțe, finanțat din bugetele DG DEVCO și DG TRADE, prin intermediul căruia se va organiza un curs de formare specific și în țări terțe și în curs de dezvoltare, cu scopul de a face cunoscute standardele și cerințele UE în materie de importuri în rândul funcționarilor din țările terțe care dețin responsabilități în materie de controale în domeniul alimentar. S-a planificat formarea a 2  100 de funcționari din țări terțe.

Referitor la numărul persoanelor care participă anual la aceste cursuri de formare, inițiativa BTSF a înregistrat o rată constantă de participare de aproximativ 6  000 de persoane din statele membre ale UE, așa cum se planificase de la început. Nivelul general de satisfacție a atins ținta de 85 %, în timp ce peste 90 % dintre participanți au evaluat cunoștințele dobândite ca fiind utile.


(1)  Decizia Comisiei din 9 septembrie 2008 privind delegarea de competențe către agenție.

(2)  JO C 378/6, 8.12.2012, http://ec.europa.eu/eahc/documents/health/calls/2013/HP_work_plan_for_2013.pdf

(3)  http://ec.europa.eu/eahc/

Sursa: Anexă furnizată de agenție.


RĂSPUNSURILE AGENŢIEI

11.

Agenţia ia notă de observaţia Curţii. Se depun eforturi pentru a reduce şi mai mult nivelul de anulare a creditelor angajate reportate. În acest sens, trebuie menţionat faptul că, în ceea ce priveşte zilele de reuniuni şi de informare, sunt puse în aplicare măsuri specifice în vederea reducerii anulărilor, de la suma constatată de 94  953 de euro (2013) la o sumă situată sub 24  000 de euro (2014).

12.

Agenţia ia notă de observaţia Curţii şi îşi reconfirmă angajamentul de a menţine nivelul reportărilor creditelor angajate la un nivel cât mai scăzut cu putinţă. În ceea ce priveşte nivelul global scăzut al creditelor angajate – 94 % – trebuie observat faptul că titlul I (Cheltuieli cu personalul) reprezintă 58,77 % din bugetul total. Creditele neexecutate integral au fost legate, în special, de hotărârea Curţii de Justiţie din noiembrie 2013 privind refuzarea creşterilor salariale din 2011 şi 2012, ceea ce constituie un eveniment izolat.