10.12.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 442/67


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsul agenției

(2014/C 442/08)

INTRODUCERE

1.

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (denumită în continuare „agenția”), cu sediul la Bruxelles, a fost instituită prin Decizia 2009/336/CE a Comisiei (1). Agenția are drept misiune gestionarea programelor din domeniul educației, al audiovizualului și al culturii, stabilite de Comisie, inclusiv implementarea detaliată de proiecte cu caracter tehnic (2).

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

2.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale agenției. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale agenției, care cuprind situațiile financiare și rapoartele privind execuția bugetară pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2013; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

4.

Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale agenției, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (3):

(a)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale agenției includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (4), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale agenției după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a agenției;

(b)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

5.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (5), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale agenției și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

6.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

7.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

8.

În opinia Curții, conturile anuale ale agenției prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2013, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

9.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2013 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

10.

Observația prezentată în continuare nu pune în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

11.

Nivelul creditelor angajate era ridicat, situându-se la 97 %, atât pentru titlul I (cheltuieli cu personalul), cât și pentru titlul II (cheltuieli administrative). Deși nivelul creditelor angajate reportate era relativ ridicat pentru titlul II, situându-se la 25 %, această situație era, în principal, consecința unor servicii și echipamente informatice comandate și de care agenția a beneficiat parțial în 2013, pentru care încă nu se emiseseră facturi la încheierea exercițiului, precum și a caracterului multianual al activităților agenției (examinări ale proiectelor de către experți și audituri ale proiectelor).

SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIUL ANTERIOR

12.

Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiul anterior.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Milan Martin CVIKL, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 8 iulie 2014.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 101, 21.4.2009, p. 26.

(2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile agenției.

(3)  Articolele 62 și 68 coroborate cu articolele 53 și 58 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

(4)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

(5)  Articolul 162 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.


ANEXA I

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiul anterior

Exercițiul

Observația Curții

Stadiul acțiunii corective

(finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

2012

Nivelul creditelor angajate era ridicat, situându-se la 99 %, atât pentru titlul I (cheltuieli cu personalul), cât și pentru titlul II (cheltuieli administrative). Deși nivelul creditelor angajate reportate era relativ ridicat pentru titlul II, situându-se la 28 %, aceasta era, în principal, consecința unor servicii de care agenția a beneficiat în 2012 și pentru care încă nu se emiseseră facturi la încheierea exercițiului (costuri cu clădirile și consultanță în domeniul informatic), precum și a caracterului multianual al activităților (examinări ale proiectelor de către experți și audituri ale proiectelor).

Nu se aplică


ANEXA II

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (Bruxelles)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

[articolul 165 alineatul (1), articolul 166 alineatul (1), articolul 167 alineatul (1) și articolul 173 alineatul (1) TFUE]

Colectarea de informații

Uniunea Europeană contribuie la dezvoltarea unei educații de calitate.

Uniunea Europeană pune în aplicare o politică de formare profesională.

Uniunea Europeană contribuie la înflorirea culturilor statelor membre.

Uniunea Europeană și statele membre veghează la asigurarea condițiilor necesare competitivității industriei Uniunii.

Competențele agenției

[Regulamentul (CE) nr. 58/2003 al Consiliului, Decizia 2009/336/CE a Comisiei, modificată prin Decizia 2012/797/UE, Decizia C(2009) 3355 a Comisiei, modificată prin Decizia C(2012) 9475 final]

Obiective

În cadrul politicilor privind educația, cultura și sectoarele industriale, s-au luat numeroase măsuri pentru a promova educația, formarea profesională, audiovizualul, cultura, tineretul și cetățenia activă în Uniunea Europeană. Principalele obiective ale acestor măsuri constau în consolidarea coeziunii sociale și în asigurarea unei contribuții la competitivitate, la creșterea economică și la o uniune din ce în ce mai puternică între cetățenii Europei.

Aceste măsuri includ diverse programe.

Agenția este responsabilă de gestionarea anumitor componente ale acestor programe [de exemplu, „Învățare pe tot parcursul vieții”, „Cultura”, „Tineretul în acțiune”, „Europa pentru cetățeni”, „MEDIA”, „Erasmus Mundus”, „MEDIA Mundus” și „Tempus”]. În acest context, agenția implementează ajutorul acordat de Uniune, cu excepția sarcinilor care necesită puteri discreționare pentru a pune în practică deciziile adoptate la nivel politic.

Sarcini

să gestioneze, pe tot parcursul acestora, proiectele de implementare a programelor Uniunii care îi sunt încredințate și să efectueze verificările necesare în acest sens, adoptând decizii în consecință, pe baza competențelor care îi sunt delegate de Comisie;

să adopte instrumentele de execuție bugetară în ceea ce privește veniturile și cheltuielile și să desfășoare, pe baza competențelor care îi sunt delegate de Comisie, activitățile necesare gestionării programelor Uniunii, în special cele legate de acordarea granturilor și a contractelor;

să colecteze, să analizeze și să transmită Comisiei toate informațiile necesare pentru direcționarea implementării programelor Uniunii;

să pună în aplicare, la nivelul UE, rețeaua de informare privind educația în Europa (Eurydice) și activitățile destinate îmbunătățirii capacității de înțelegere și cunoaștere a domeniului tineretului prin colectarea, analiza și diseminarea informațiilor, precum și prin producerea de studii și publicații.

Organizare

Comitetul director

Componență

Este format din cinci membri numiți de Comisia Europeană.

Sarcini

Adoptă programul anual de activitate al agenției, după aprobarea de către Comisia Europeană. În plus, adoptă bugetul administrativ al agenției, precum și raportul anual de activitate al acesteia.

Directorul

Numit de Comisia Europeană.

Auditul extern

Curtea de Conturi Europeană.

Auditul intern

Structura de audit intern.

Serviciul de Audit Intern al Comisiei Europene.

Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

Resurse puse la dispoziția agenției în 2013 (2012)

Buget

Bugetul administrativ al agenției pentru 2013 era de 51 (50) de milioane de euro (finanțat 100 % din bugetul general al Uniunii Europene).

Agenția a gestionat 850 (728) de milioane de euro pentru programe și proiecte încredințate agenției de către Comisie.

Situația personalului la 31 decembrie 2013

Agenți temporari: 105 (103) posturi de agenți temporari prevăzute în schema de personal Posturi ocupate: 99 (99)

Agenți contractuali: 348 (335) de posturi de agenți contractuali Posturi ocupate: 336 (329)

Total personal: 435 (428) de posturi ocupate de membri ai personalului îndeplinind următoarele sarcini:

Operaționale: 352 Administrative: 83

Produse și servicii furnizate în 2013 (2012)

Comunicare

participarea la 19 zile de informare organizate de agenții/structuri naționale și la o serie de alte sesiuni de informare la Bruxelles, actualizarea bazei de date EVE1 (1) cu rezultatele proiectelor, organizarea de evenimente în colaborare cu direcțiile generale (DG-uri) sub tutela cărora se află agenția;

organizarea, la Bruxelles, a unor reuniuni de lansare a proiectelor pentru noii coordonatori de proiecte și pentru partenerii din cadrul acestora;

organizarea, în diferite locuri, a unor reuniuni tematice de grup și reuniuni cu coordonatorii de proiecte.

Selecții

publicarea a 28 de cereri de propuneri și a unei invitații de participare la licitație;

publicarea, pe site-ul web al agenției, a unor fișe informative detaliate (sau descrieri) corespunzând propunerilor selectate (compendii);

gestionarea celor aproximativ 15  000 de propuneri primite;

selectarea a aproximativ 4  000 de proiecte și a 4  308 carte universitare Erasmus pentru învățământul universitar.

Vizite de monitorizare

organizarea a peste 310 misiuni de monitorizare (fie la fața locului, fie la Bruxelles) cu participanții la proiecte, în vederea monitorizării celor 310 proiecte.

Măsuri de simplificare

extinderea utilizării formularelor electronice la mai multe acțiuni, și anume la 91 % din totalitatea solicitărilor;

extinderea procedurii de contractare simplificate (decizii în loc de acorduri de grant) pentru anumite acțiuni;

redefinirea modalității de calcul bazate pe sume forfetare, aceasta introducându-se pentru mai multe acțiuni;

în vederea evaluării acțiunilor, utilizarea, într-o mai mare măsură, a informărilor la distanță ale experților și a evaluărilor la distanță ale proiectelor;

elaborarea de certificate de audit pentru simplificarea raportării financiare, acestea urmând a fi utilizate în mod gradual;

finalizarea și punerea la dispoziție a unui dosar de informare financiară, pentru a se acorda mai multe orientări beneficiarilor.

Colaborarea cu direcțiile generale sub tutela cărora se află agenția

organizarea a patru reuniuni ale Comitetului executiv;

organizarea unor reuniuni de coordonare periodice pe tema programelor delegate, cu directorii executivi ai direcțiilor generale sub tutela cărora se află agenția (trei reuniuni pe an);

acordarea de asistență direcțiilor generale sub tutela cărora se află agenția pentru pregătirea viitoarei generații de programe;

furnizarea de informații cu privire la implementarea programelor către Comisie, la cererea acesteia;

implementarea planului de acțiune în urma celei de a doua evaluări intermediare a agenției;

colaborare strânsă cu direcțiile generale sub tutela cărora se află agenția la pregătirea noilor programe pentru perioada 2014-2020.

Sprijin în domeniul politicilor

gestionarea continuă a rețelei Eurydice pentru acordarea de sprijin în materie de politici în domeniul educației; extinderea acestui sprijin și în domeniul tineretului;

întocmirea unei serii de rapoarte de către unitatea Eurydice.

Audituri

114 audituri din cadrul planului de audit pe 2012 sunt în curs de desfășurare. 114 audituri noi sunt programate în cadrul planului de audit pe 2013.

Contracte și proiecte:

semnarea a 5  492 de contracte și finalizarea a 4  969 de proiecte.

Mandat

mandatul agenției a fost extins în 2013. Decizia de extindere a mandatului a fost adoptată de Comisie în decembrie.


(1)  Platformă electronică pentru diseminarea și prelucrarea rezultatelor proiectelor susținute prin programe gestionate de Comisia Europeană în domeniile educației, formării, culturii, tineretului și cetățeniei.

Sursa: Anexă furnizată de agenție.


RĂSPUNSUL AGENŢIEI

11.

Agenţia ia notă de observaţiile Curţii. În comparaţie cu anul trecut, nivelul creditelor reportate a fost redus. Agenţia va continua să depună eforturi pentru a controla şi a reduce şi mai mult rata reportării.