10.12.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 442/1


Sinteza rezultatelor obținute în urma auditurilor anuale efectuate de Curte cu privire la agenții și la alte organisme ale Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2013

(2014/C 442/01)

CUPRINS

 

Puncte

Pagina

Introducere

1-5

2

Informații în sprijinul opiniilor Curții

6

2

Rezultatele auditului

7-20

2

Opiniile privind fiabilitatea conturilor

7-8

2

Opiniile privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

9-11

3

Observații care nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte

12-20

3

Observații cu privire la fiabilitatea conturilor

14

4

Observații cu privire la legalitatea și regularitatea operațiunilor

15

4

Observații cu privire la controalele interne

16

4

Observații cu privire la execuția bugetară

17-18

4

Alte observații

19

4

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

20

4

Concluzii

21-23

4

ANEXA I –

Veniturile (previziuni bugetare, drepturi constatate și sume primite) și schemele de personal ale agențiilor

6

ANEXA II –

Observații formulate de Curte pentru exercițiul 2013, care nu pun în discuție opinia acesteia

11

ANEXA III –

Stadiul acțiunilor prin care s-a dat curs observațiilor pendinte privind exercițiile 2011 și 2012, observații care nu puneau în discuție opinia Curții

15

INTRODUCERE

1.

În conformitate cu dispozițiile articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Curtea a auditat conturile anuale (1) aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2013, precum și legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente pentru 32 de agenții descentralizate (2), șase agenții executive, Agenția de Aprovizionare a Euratom (Euratom), Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) și Fondul de pensii al Europol (denumite în continuare „agențiile”). În anexa I sunt prezentate detalii cu privire la agențiile auditate, la bugetele și la personalul acestora.

2.

Această sinteză prezintă o imagine generală a rezultatelor auditurilor anuale efectuate de Curte cu privire la agenții pentru exercițiul financiar 2013 și urmărește să faciliteze analizarea și compararea celor 41 de rapoarte specifice elaborate de Curte cu privire la conturile anuale ale agențiilor pentru exercițiul 2013. Opiniile și observațiile Curții, precum și răspunsurile agențiilor se găsesc în aceste rapoarte specifice. Sinteza de față nu reprezintă un raport de audit sau o opinie de audit.

3.

Agențiile descentralizate joacă un rol important în punerea în aplicare a politicilor UE, mai ales a sarcinilor de natură tehnică, științifică, operațională și/sau normativă. Scopul lor este acela de a permite Comisiei să se concentreze asupra formulării politicilor și de a consolida cooperarea dintre UE și autoritățile naționale prin punerea în comun a cunoștințelor tehnice și de specialitate din ambele părți. Sediile agențiilor sunt situate în diferite orașe de pe întreg teritoriul UE. Agențiile executive asistă Comisia în implementarea programelor de cheltuieli ale Uniunii și mandatul lor are o durată fixă, fiind amplasate în același loc ca și Comisia.

4.

Bugetul pe 2013 al agențiilor s-a ridicat la aproximativ 2 miliarde de euro (1,6 miliarde de euro în 2012), adică la aproape 1,4 % din bugetul general al UE (1,2 % în 2012). Aproximativ 1 miliard de euro provine din finanțări furnizate de Comisia Europeană, restul veniturilor provenind din taxe și din alte surse. Personalul agențiilor este format din aproximativ 6  500 de funcționari permanenți și agenți temporari (6  100 în 2012), reprezentând 14 % (13 % în 2012) din efectivul total de personal al UE prevăzut de bugetul general al Uniunii (schema de personal). Pentru agenții mai lucrează și alte aproximativ 2  900 de persoane (personal contractual sau detașat).

5.

În timp ce riscul financiar asociat agențiilor este relativ scăzut în raport cu bugetul total al UE, riscul pentru reputația Uniunii este ridicat: agențiile se bucură de o mare vizibilitate în statele membre și exercită o influență semnificativă asupra proceselor de elaborare a politicilor și de luare a deciziilor, precum și asupra implementării programelor în domenii de importanță vitală pentru cetățenii europeni, cum ar fi sănătatea, siguranța, securitatea, libertatea și justiția.

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL OPINIILOR CURȚII

6.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor interne ale agențiilor. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii. Pentru a ține seama de riscurile specifice implicate, auditul referitor la exercițiul 2013 s-a axat în mod special asupra legalității și a regularității operațiunilor aferente granturilor (în cazul a 11 agenții vizate, a se vedea anexa II) și asupra controalelor interne asociate. Auditarea procedurilor de recrutare s-a concentrat asupra acțiunilor întreprinse pentru a se da curs constatărilor formulate în anii anteriori.

REZULTATELE AUDITULUI

Opiniile privind fiabilitatea conturilor

7.

Conturile finale ale tuturor agențiilor prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acestora la 31 decembrie 2013, precum și rezultatele operațiunilor lor și fluxurile lor de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului financiar aplicabil și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

8.

Fără a pune în discuție opinia exprimată în legătură cu eu-LISA, Curtea atrage atenția, la paragraful de evidențiere a unor aspecte (3), asupra modului în care valoarea Sistemului de informații Schengen (SIS II), a Sistemului de informații privind vizele (VIS) și a sistemelor Eurodac este estimată în conturile agenției. În mai 2013, printr-o operațiune fără contrapartidă, gestionarea operațională a acestor sisteme a fost transferată de la Comisie către agenție, devenind principala sarcină a acesteia. În lipsa unor informații complete și fiabile cu privire la costul de dezvoltare total al sistemelor menționate, acestea sunt înregistrate în conturile agenției la valoarea lor contabilă netă potrivit registrelor Comisiei și sunt actualizate la sfârșitul exercițiului. Aceste valori sunt legate în special de componente hardware și software gata pentru a fi utilizate și nu includ costurile de dezvoltare a softurilor.

Opiniile privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

9.

După cum a fost și cazul exercițiului precedent, Curtea a concluzionat că operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2013 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative în cazul tuturor agențiilor, cu excepția Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT) și a Agenției Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (Frontex).

10.

În cazul EIT s-a formulat o opinie cu rezerve (4). În pofida îmbunătățirilor înregistrate la nivelul verificărilor ex ante și ex post ale institutului, s-a constatat un nivel semnificativ, dar nu general, de eroare în legătură cu legalitatea și regularitatea operațiunilor aferente granturilor și cu procedurile de achiziții.

11.

Curtea a formulat o opinie cu rezerve și în cazul Frontex. Nu există încă suficiente probe de audit cu privire la legalitatea și regularitatea operațiunilor aferente granturilor. Deși s-au introdus verificări ex ante mai cuprinzătoare pentru acordurile de finanțare semnate începând cu luna iunie 2013, majoritatea operațiunilor efectuate în 2013 au fost rezultatul unor acorduri de finanțare semnate înaintea acestei date. Posibilele efecte sunt semnificative, însă nu mai au un caracter general, așa cum era cazul în exercițiul anterior (5).

Observații care nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte

12.

Fără a pune în discuție opiniile pe care le-a exprimat, Curtea a formulat în total 97 de observații (123 pentru exercițiul 2012) vizând 35 de agenții, pentru a evidenția aspecte importante și pentru a indica situațiile în care se pot aduce îmbunătățiri. Observațiile formulate au vizat fiabilitatea conturilor, legalitatea și regularitatea operațiunilor, controalele interne, execuția bugetului și alte aspecte, precum buna gestiune financiară. Întrucât procedurile de recrutare au fost auditate în detaliu timp de mai mulți ani, auditul referitor la exercițiul 2013 s-a axat asupra urmăririi constatărilor formulate în anii anteriori în acest domeniu (prin urmare, numărul observațiilor s-a redus) (6).

Graficul 1

Numărul observațiilor formulate în funcție de rubrică

Image

Sursa: Rapoartele specifice privind conturile anuale ale agențiilor aferente exercițiului 2013.

13.

Anexa II include o prezentare generală a observațiilor formulate cu privire la fiecare agenție. O sinteză a celor mai frecvente observații este prezentată mai jos.

Observații cu privire la fiabilitatea conturilor

14.

S-au formulat patru observații în cazul a patru agenții, vizând deficiențele existente în ceea ce privește înregistrarea angajamentelor, caracterul incomplet al notelor la situațiile financiare, contabilizarea imobilizărilor corporale și reconcilierea declarațiilor furnizorilor la sfârșitul exercițiului. (Pentru exercițiul anterior, cinci dintre cele șapte observații formulate vizau sisteme contabile nevalidate, pe care contabilii agențiilor le-au validat între timp.)

Observații cu privire la legalitatea și regularitatea operațiunilor

15.

Cele șapte observații se referă la șapte agenții. Șase dintre ele au ca obiect deficiențele identificate la nivelul procedurilor de achiziții, fiind legate de aspecte precum transparența procedurilor de externalizare, coerența dintre anunțul de participare și caietul de sarcini, aplicarea consecventă a criteriilor de eligibilitate/selecție, precum și prelungirea contractelor-cadru. Pentru exercițiul precedent, numărul observațiilor formulate în legătură cu procedurile de achiziții a fost același.

Observații cu privire la controalele interne

16.

Cele 17 observații (34 pentru 2012) vizează zece agenții (22 de agenții pentru 2012). În patru cazuri (cinci pentru 2012), observațiile se refereau la deficiențe în implementarea standardelor de control intern: fie acestea nu fuseseră adoptate până la sfârșitul exercițiului, fie fuseseră adoptate, însă erau implementate doar parțial sau acțiunea corectivă se afla încă în desfășurare. O evoluție pozitivă este scăderea numărului observațiilor formulate cu privire la gestiunea imobilizărilor corporale (de la șapte pentru exercițiul 2012 la două pentru 2013) și la gestionarea granturilor (de la cinci pentru 2012 la două pentru exercițiul 2013).

Observații cu privire la execuția bugetară

17.

În acest domeniu, observația cea mai frecventă a vizat nivelul ridicat al creditelor angajate reportate, această observație fiind formulată în cazul a 24 de agenții (26 de agenții pentru 2012). De obicei, se consideră că un nivel ridicat al reportărilor contravine principiului bugetar al anualității și că acesta poate indica deficiențe în planificarea și execuția bugetului. Totuși, el este adeseori rezultatul unor evenimente pe care agențiile nu le pot controla sau nu le pot controla decât parțial (cum ar fi facturi sau declarații de cheltuieli neprimite până la sfârșitul exercițiului) sau care se justifică prin caracterul multianual al operațiunilor, al procedurilor de achiziții sau al proiectelor.

18.

În șapte cazuri (nouă pentru exercițiul 2012), s-a constatat un nivel ridicat de anulare a reportărilor din exercițiul anterior. Aceste anulări indică faptul că creditele reportate fuseseră angajate în mod nejustificat sau pe baza unor nevoi supraestimate.

Alte observații

19.

S-au formulat 22 de alte observații (27 pentru exercițiul 2012) care vizau 15 agenții (20 de agenții pentru 2012). Șase observații erau legate de absența unor acorduri cu țările-gazdă cu privire la sediul agențiilor și 11 observații aveau ca obiect aspecte legate de buna gestiune financiară, precum:

nivelul indemnizațiilor plătite personalului care are obligația de a asigura permanența;

sediile multiple ale agențiilor (chiar și pe teritoriul aceluiași stat membru): costurile administrative ar putea fi reduse prin centralizarea întregului personal;

în cazul mai multor agenții, nivelul soldurilor de numerar era mai ridicat decât nivelul justificat de cerințele operaționale (506 milioane de euro în total).

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

20.

În anexa III se arată că, în legătură cu cele 192 de observații pendinte existente la sfârșitul exercițiului 2012, în 2013 fuseseră finalizate 94 de acțiuni corective, 47 se aflau în derulare, iar cinci nu erau încă demarate (în cazul a 46 de observații, legate în principal de reportări bugetare, nu se solicitase nicio acțiune corectivă).

CONCLUZII

21.

Toate agențiile și-au întocmit conturile în conformitate cu dispoziţiile regulamentului financiar aplicabil și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

22.

Curtea a concluzionat că operațiunile subiacente conturilor erau conforme cu legile și reglementările în vigoare în cazul tuturor agențiilor, cu excepția a două dintre acestea. S-au formulat opinii cu rezerve în cazul EIT și al Frontex (în principal în legătură cu operațiunile aferente granturilor).

23.

Agențiile și-au îmbunătățit în continuare procedurile prin întreprinderea unor acțiuni corective ca răspuns la observațiile formulate de Curte în anii precedenți. Cu toate acestea, se pot aduce în continuare numeroase îmbunătățiri, după cum o indică numărul mare al observațiilor formulate în legătură cu exercițiul 2013.


(1)  Acestea cuprind „situațiile financiare” și „rapoartele privind execuția bugetară”.

(2)  La 22 mai 2013, Comisia a acordat autonomie financiară Agenției Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (eu-LISA), aceasta fiind auditată de Curte pentru prima dată în 2013.

(3)  Un paragraf de evidențiere a unor aspecte este folosit pentru a atrage atenția cititorilor asupra unei chestiuni care, deși nu este denaturată în mod semnificativ în conturi, prezintă o importanță atât de mare, încât este esențială pentru înțelegerea conturilor de către utilizatori.

(4)  Curtea formulează o opinie cu rezerve după ce a obținut probe de audit suficiente și adecvate și concluzionează că denaturările sau cazurile de neconformitate sunt semnificative pentru conturile anuale sau pentru operațiunile subiacente, însă nu au un caracter generalizat (după cum se arată la punctul 10). Curtea formulează o opinie cu rezerve și în cazul în care nu poate obține probe de audit suficiente și adecvate pe care să își fundamenteze opinia, iar posibilele efecte asupra conturilor anuale sau asupra operațiunilor subiacente ale incapacității respective sunt semnificative, însă nu au un caracter generalizat (după cum se arată la punctul 11).

(5)  Pentru exercițiul 2012, Curtea a declarat că se află în imposibilitatea exprimării unei opinii.

(6)  Pentru exercițiul 2013, Curtea a formulat trei observații în legătură cu procedurile de recrutare (pentru 2012, fuseseră formulate 17 astfel de observații).


ANEXA I

Veniturile (previziuni bugetare, drepturi constatate și sume primite) și schemele de personal ale agențiilor

 

2013

2012

Agenție

Direcția generală sub tutela căreia se află agenția

Domeniul de politică

Bugetul de venituri prevăzut (2)

(în milioane de euro)

Modificarea bugetului de venituri prevăzut

2013 față de 2012

Drepturi constatate (2)

(în milioane de euro)

Sume primite (2)

(în milioane de euro)

Schema de personal (3)

Modificarea schemei de personal

2013 față de 2012

Bugetul de venituri prevăzut (4)

(în milioane de euro)

Drepturi constatate (4)

(în milioane de euro)

Sume primite (4)

(în milioane de euro)

Schema de personal (3)

Agenții descentralizate

 

 

 

 

 

 

 

 

Agenția Europeană pentru Medicamente – EMA

SANCO

Sănătate și consumatori

252

14 %

269

240

611

4 %

222

254

224

590

Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne – OAPI

MARKT

Piața internă și servicii

418

-3 %

189

189

861

11 %

429

176

176

775

Agenția Europeană de Siguranță a Aviației – EASA

MOVE

Mobilitate și transporturi

151

1 %

125

125

692

9 %

150

116

115

634

Agenția Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe – Frontex

HOME

Afaceri Interne

94

4 %

92

92

153

7 %

90

76

76

143

Oficiul European de Poliție – Europol

HOME

Afaceri Interne

83

-1 %

83

83

457

0 %

84

83

83

457

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară – EFSA

SANCO

Sănătate și consumatori

76

-1 %

76

76

351

-1 %

77

77

77

355

Agenția Europeană pentru Siguranța Maritimă – EMSA

MOVE

Mobilitate și transporturi

57

-3 %

58

56

213

0 %

59

54

53

213

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor – ECDC

SANCO

Sănătate și consumatori

58

0 %

59

59

198

-1 %

58

58

58

200

Centrul de Traduceri pentru Organismele Uniunii Europene – CDT

DGT

Traduceri

52

8 %

54

50

206

-6 %

48

49

45

220

Agenția Europeană de Mediu – AEM

ENV

Mediu

49

17 %

63

63

138

1 %

42

52

51

136

Agenția Europeană pentru Îmbunătățirea Cooperării Judiciare – Eurojust

JUST

Justiție

32

-3 %

32

32

213

0 %

33

33

33

213

Agenția Europeană pentru Produse Chimice – ECHA

ENTR

Întreprinderi și industrie

99

200 %

98

98

503

7 %

33

35

35

470

Agenția Europeană a Căilor Ferate – AEF

MOVE

Mobilitate și transporturi

26

0 %

26

26

143

-1 %

26

26

26

144

Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene – FRA

JUST

Justiție

22

5 %

22

22

78

4 %

21

21

21

75

Autoritatea Bancară Europeană – ABE

MARKT

Piața internă și servicii

26

24 %

26

26

93

37 %

21

19

19

68

Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă – Eurofound

EMPL

Piața internă și servicii

21

0 %

21

21

101

0 %

21

21

21

101

Fundația Europeană de Formare – ETF

EAC

Educație și cultură

20

-5 %

22

22

96

0 %

21

20

20

96

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe – ESMA

MARKT

Piața internă și servicii

28

40 %

30

30

121

61 %

20

19

19

75

Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale – Cedefop

EAC

Educație și cultură

19

0 %

18

18

100

-1 %

19

20

20

101

Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale – EIOPA

MARKT

Piața internă și servicii

19

19 %

18

18

80

16 %

16

14

14

69

Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie – OEDT

HOME

Afaceri Interne

16

0 %

16

16

84

0 %

16

16

16

84

Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă – EU-OSHA

EMPL

Piața internă și servicii

15

0 %

16

16

44

0 %

15

15

15

44

Oficiul Comunitar pentru Soiuri de Plante – OCSP

SANCO

Sănătate și consumatori

14

8 %

13

13

48

4 %

13

13

13

46

Agenția GNSS European – GSA

ENTR

Întreprinderi și industrie

14

8 %

54

54

77

75 %

13

21

21

44

Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului – EFCA

MARE

Afaceri maritime și pescuit

9

-10 %

9

9

54

0 %

10

10

10

54

Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați – EIGE

JUST

Justiție

7

-13 %

8

8

30

0 %

8

8

8

30

Colegiul European de Poliție – CEPOL

HOME

Afaceri Interne

8

0 %

9

9

28

0 %

8

9

9

28

Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor – ENISA

CONNECT

Rețele de comunicare, conținut și tehnologie

10

25 %

10

9

47

0 %

8

8

8

47

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei – ACER

ENER

Energie

12

71 %

12

12

49

14 %

7

7

7

43

Biroul European de Sprijin pentru Azil – EASO

HOME

Afaceri Interne

11

57 %

10

10

45

18 %

7

2

2

38

Oficiul Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice – OAREC

CONNECT

Rețele de comunicare, conținut și tehnologie

4

33 %

4

4

16

0 %

3

3

3

16

Agenția Europeană pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă, în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție – eu-LISA

HOME

Afaceri Interne

34

 

19

19

120

autonomă din punct de vedere financiar din 2013

Nu se aplică

Nu se aplică

Nu se aplică

Nu se aplică

Agenții executive

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură – EACEA

EAC

Educație și cultură

51

2 %

52

52

105

2 %

50

50

50

103

Agenția Executivă pentru Cercetare – REA

RTD

Cercetare și inovare

47

2 %

47

47

140

9 %

46

47

47

128

Agenția Executivă a Consiliului European pentru Cercetare – ERCEA

RTD

Cercetare și inovare

40

3 %

40

40

100

0 %

39

39

39

100

Agenția Executivă pentru Competitivitate și Inovare – EACI

ENER

Energie

16

0 %

16

16

37

0 %

16

17

17

37

Agenția Executivă pentru Rețeaua Transeuropeană de Transport – TEN-TEA

MOVE

Mobilitate și transporturi

10

0 %

10

10

33

0 %

10

10

10

33

Agenția Executivă pentru Sănătate și Consumatori – EAHC

SANCO

Sănătate și consumatori

7

0 %

7

7

12

0 %

7

7

7

12

Alte organisme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Institutul European de Inovare și Tehnologie – EIT

EAC

Educație și cultură

99

27 %

97

97

34

21 %

78

77

77

28

Agenția de Aprovizionare a Euratom (1)Euratom

ENER și RTD

Energie și Cercetare și inovare

0,1

0 %

0,1

0,1

25

0 %

0,1

0,1

0,1

25

Fondul de pensii al Europol – EPF

HOME

Cheltuieli administrative ale Europol

Nu se aplică

 

Nu se aplică

Nu se aplică

Nu se aplică

 

Nu se aplică

Nu se aplică

Nu se aplică

Nu se aplică

Total

 

 

2  026

10 %

1  830

1  794

6  536

8 %

1  844

1  582

1  545

6  075

 

 

2013

2012

 

Partea din veniturile agențiilor asigurată prin finanțări furnizate de Comisie:

 

51,9 %

64,0 %

 

Bugetul de venituri prevăzut al agențiilor în comparație cu bugetul general al UE:

 

1,4 %

1,4 %

 

Schema de personal a agențiilor în comparație cu efectivul total de personal prevăzut de bugetul general al UE:

 

14,0 %

13,1 %


(1)  Agenția de Aprovizionare a Euratom nu figurează în conturile anuale consolidate ale UE.

(2)  Potrivit conturilor anuale consolidate provizorii ale UE pentru exercițiul 2013.

(3)  Exclusiv funcționari permanenți și agenți temporari ai UE (AD și AST), conform schemei de personal. În plus, aproximativ 2  880 de persoane care lucrează pentru agențiile UE în baza unor contracte temporare sau a unor contracte de detașare.

(4)  Potrivit conturilor anuale consolidate finale ale UE pentru exercițiul 2012 (ajustate pentru OAPI).


ANEXA II

Observații formulate de Curte pentru exercițiul 2013, care nu pun în discuție opinia acesteia

 

Numărul total al observațiilor

Fiabilitatea conturilor

Legalitatea/regularitatea operațiunilor

Controale interne

Execuție bugetară

Alte observații

Deficiențe în procedurile de achiziții

Altele

Implementarea incompletă a standardelor de control intern

Controale necorespunzătoare asupra imobilizărilor corporale/a inventarului

Controale necorespunzătoare asupra granturilor

Altele

Nivel ridicat al reportărilor

Nivel ridicat al transferurilor bugetare

Nivel ridicat de anulare a reportărilor din 2012

Angajamente insuficiente

Altele

Proceduri de recrutare

Buna gestiune financiară

Absența acordurilor cu statele membre privind sediile

Altele

1

ACER – Ljubljana

3

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

X

 

X

 

 

2

OAREC – Riga

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

3

CdT – Luxemburg

4

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

X

X

 

4

Cedefop – Salonic  (1)

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

CEPOL – Bramshill  (1)

3

 

 

 

 

 

 

 

X

 

X

 

 

X

 

 

 

6

EFCA – Vigo

1

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

7

OCSP – Angers

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

8

EACEA – Bruxelles

1

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

9

EACI – Bruxelles

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

10

EAHC – Luxemburg

3

 

 

 

 

 

 

 

X

 

X

X

 

 

 

 

 

11

AESA – Köln

3

 

X

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

X

 

12

EASO – Valletta  (1)

6

X

 

 

X

 

 

X

X

 

 

 

X

X

 

 

 

13

ABE – Londra

2

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

 

14

ECDC – Stockholm  (1)

4

 

X

 

 

 

 

 

X

 

X

X

 

 

 

 

 

15

ECHA – Helsinki

2

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

X

16

AEM – Copenhaga  (1)

1

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

EFSA – Parma  (1)

3

 

 

 

X

 

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

EIGE – Vilnius

1

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

19

EIOPA – Frankfurt

4

 

 

 

X

 

 

XX

X

 

 

 

 

 

 

 

 

20

EIT – Budapesta  (1)

4

 

 

X

 

 

 

 

X

 

X

X

 

 

 

 

 

21

EMA – Londra

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

OEDT – Lisabona  (1)

1

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

EMSA – Lisabona

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

ENISA – Heraklion

4

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

XX

 

 

25

AEF – Valenciennes

5

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

X

X

X

X

26

ERCEA – Bruxelles

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

ESMA – Paris

4

 

 

 

 

 

 

 

X

X

 

 

 

 

XX

 

 

28

ETF – Torino

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

29

eu-LISA – Tallinn

8

 

 

 

X

X

 

 

 

 

 

 

XXXX

 

X

X

 

30

EU-OSHA – Bilbao

1

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Euratom – Luxemburg

2

X

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32

Eurofound – Dublin

4

X

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

X

 

33

Eurojust – Haga  (1)

2

 

 

 

 

 

 

 

X

X

 

 

 

 

 

 

 

34

Europol – Haga

2

 

X

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

35

EPF – Haga

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36

FRA – Viena

1

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

37

Frontex – Varșovia  (1)

5

X

 

 

 

 

 

 

X

X

 

 

X

 

 

X

 

38

GSA – Praga  (1)

2

 

X

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

39

OAPI – Alicante

3

 

 

 

 

 

 

 

X

 

X

 

 

 

X

 

 

40

REA – Bruxelles

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

41

TEN-TEA – Bruxelles

3

 

 

 

 

 

 

XX

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Subtotal:

97

4

6

1

4

2

2

9

24

3

7

6

7

3

11

6

2

Total:

4

7

17

47

22

 

 

4 %

7 %

18 %

48 %

23 %


(1)  Gestionarea granturilor


ANEXA III

Stadiul acțiunilor prin care s-a dat curs observațiilor pendinte privind exercițiile 2011 și 2012, observații care nu puneau în discuție opinia Curții

 

 

Total

Finalizată

În desfășurare

Nedemarată încă

Nu se aplică

 

Agenții descentralizate

 

 

 

 

 

1

Agenția Europeană pentru Medicamente – EMA

8

4

1

 

3

2

Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne – OAPI

5

2

 

 

3

3

Agenția Europeană de Siguranță a Aviației – EASA

5

3

 

 

2

4

Agenția Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe – Frontex

10

4

6

 

 

5

Oficiul European de Poliție – Europol

14

10

1

 

3

6

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară – EFSA

6

3

1

 

2

7

Agenția Europeană pentru Siguranța Maritimă – EMSA

6

3

2

 

1

8

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor – ECDC

3

 

1

 

2

9

Centrul de Traduceri pentru Organismele Uniunii Europene – CDT

2

 

2

 

 

10

Agenția Europeană de Mediu – AEM

1

 

1

 

 

11

Agenția Europeană pentru Îmbunătățirea Cooperării Judiciare – Eurojust

4

2

1

 

1

12

Agenția Europeană pentru Produse Chimice – ECHA

4

2

 

 

2

13

Agenția Europeană a Căilor Ferate – AEF

6

3

3

 

 

14

Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene – FRA

3

2

 

 

1

15

Autoritatea Bancară Europeană – ABE

7

5

1

 

1

16

Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă – Eurofound

0

 

 

 

 

17

Fundația Europeană de Formare – ETF

1

 

 

 

1

18

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe – ESMA

13

4

6

0

3

19

Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale – Cedefop

5

4

 

 

1

20

Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale – EIOPA

6

4

 

1

1

21

Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie – OEDT

6

2

4

0

 

22

Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă – EU-OSHA

4

3

1

 

 

23

Oficiul Comunitar pentru Soiuri de Plante – OCSP

3

1

2

 

 

24

Agenția GNSS European – GSA

3

2

 

 

1

25

Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului – EFCA

3

2

 

 

1

26

Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați – EIGE

4

2

2

 

 

27

Colegiul European de Poliție – CEPOL

10

2

4

1

3

28

Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor – ENISA

2

1

1

 

 

29

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei – ACER

7

5

2

 

 

30

Biroul European de Sprijin pentru Azil – EASO

12

2

1

1

8

31

Oficiul Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice – OAREC

14

11

3

 

 

32

Agenția Europeană pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă, în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție – eu-LISA  (1)

 

 

 

 

 

 

Agenții executive

 

 

 

 

 

33

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură – EACEA

1

 

 

 

1

34

Agenția Executivă pentru Cercetare – REA

2

1

 

 

1

35

Agenția Executivă a Consiliului European pentru Cercetare – ERCEA

0

 

 

 

 

36

Agenția Executivă pentru Competitivitate și Inovare – EACI

2

2

 

 

 

37

Agenția Executivă pentru Rețeaua Transeuropeană de Transport – TEN-TEA

1

 

 

 

1

38

Agenția Executivă pentru Sănătate și Consumatori – EAHC

3

 

 

 

3

 

Alte organisme

 

 

 

 

 

39

Institutul European de Inovare și Tehnologie – EIT

3

2

1

 

 

40

Agenția de Aprovizionare a Euratom – Euratom

2

1

 

1

 

41

Fondul de pensii al Europol – EPF

1

 

 

1

 

Total

192

94

47

5

46


(1)  Agenție auditată pentru prima dată în 2013. Prin urmare, nu există observații formulate pentru 2012 la care să se facă referire.