52014PC0746

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de stabilire a poziției care urmează a fi adoptată, în numele Uniunii Europene, cu privire la propunerile de modificare a anexei III la Convenția de la Rotterdam /* COM/2014/0746 final - 2014/0356 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

Sub auspiciile Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și ale Programului Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), negocierile în vederea unei convenții privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză (PIC), aplicabilă anumitor produse chimice periculoase și pesticide care fac obiectul comerțului internațional, s-au încheiat în martie 1998.

Convenția a fost deschisă pentru semnare în cadrul unei conferințe diplomatice ministeriale organizată în septembrie 1998 la Rotterdam. Această convenție a fost semnată de Comunitate la data de 11 septembrie 1998. Convenția de la Rotterdam reprezintă un important pas înainte în direcția reglementării la nivel internațional a anumitor produse chimice periculoase, inclusiv a pesticidelor. Obiectivul convenției este de a încuraja responsabilitatea comună și eforturile de cooperare între părți în domeniul comerțului internațional cu astfel de produse chimice, pentru a proteja sănătatea populației și mediul de eventuale daune și pentru a contribui la utilizarea rațională, din punct de vedere ecologic, a acestor produse.

Uniunea a pus în aplicare convenția prin Regulamentul (UE) nr. 649/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind exportul și importul de produse chimice periculoase[1]. Prin Decizia 2006/730/CE din 25 septembrie 2006[2], Consiliul a hotărât să aprobe convenția în numele Comunității Europene.

Convenția a intrat în vigoare la 24 februarie 2004. Cea de a șaptea reuniune a Conferinței părților (COP7) va avea loc la Geneva în perioada 4-15 mai 2015. În afară de Uniune, 27 dintre statele membre ale acesteia sunt părți la această convenție.

Pe baza recomandărilor Comitetului de analiză a produselor chimice (CRC), un organism subsidiar aflat sub autoritatea Conferinței părților (COP), COP urmează să adopte decizii privind adăugarea altor produse chimice în anexa III la convenție, prin includerea acestora în cadrul procedurii PIC.

Produsele chimice recomandate de CRC pentru a fi incluse în anexa III la Convenția de la Rotterdam, și anume azbest crisotilic, metamidofos, triclorfon, fention [preparate cu volum ultra-redus (ULV) la nivel echivalent sau peste 640 g de ingredient activ/L] și preparate lichide (concentrat emulsionabil și concentrat solubil) care conțin diclorură de paraquat la nivel echivalent sau peste 276 g/L, corespunzătoare ionului de paraquat la nivel echivalent sau peste 200 g/L, fac deja obiectul restricțiilor la export în temeiul dreptului Uniunii, care sunt similare cu cele în temeiul convenției. Prin urmare, Comisia propune Consiliului o decizie prin care să se susțină, în numele Uniunii, modificarea anexei III la convenție în cadrul COP7.

2014/0356 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

de stabilire a poziției care urmează a fi adoptată, în numele Uniunii Europene, cu privire la propunerile de modificare a anexei III la Convenția de la Rotterdam

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1) și articolul 207, coroborate cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)       Uniunea Europeană a ratificat Convenția de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice periculoase și pesticide care fac obiectul comerțului internațional (denumită în continuare „Convenția de la Rotterdam”)[3].

(2)       Regulamentul (UE) nr. 649/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind exportul și importul de produse chimice care prezintă risc[4] pune în aplicare Convenția de la Rotterdam în cadrul Uniunii.

(3)       Pentru a garanta faptul că țările importatoare beneficiază de protecția oferită de Convenția de la Rotterdam, este necesar și oportun să fie sprijinită recomandarea Comitetului de analiză a produselor chimice privind includerea în anexa III la Convenția de la Rotterdam a substanțelor azbest crisotilic, metamidofos, triclorfon, fention [preparate cu volum ultra-redus (ULV) la nivel echivalent sau peste 640 g de ingredient activ/L] și preparate lichide (concentrat emulsionabil și concentrat solubil) care conțin diclorură de paraquat la nivel echivalent sau peste 276 g/L, corespunzătoare ionului de paraquat la nivel echivalent sau peste 200 g/L. Aceste substanțe sunt deja interzise sau supuse unor restricții severe în Uniune și fac, prin urmare, obiectul unor cerințe privind exportul care depășesc cerințele existente în temeiul Convenției de la Rotterdam.

(4)       În cadrul celei de a șaptea reuniuni a Conferinței părților la Convenția de la Rotterdam (COP7) se preconizează să se adopte decizii în ceea ce privește propunerile de modificare a anexei III. Uniunea ar trebui să susțină modificările respective.

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articol unic

La cea de a șaptea reuniune a Conferinței părților la Convenția de la Rotterdam, Uniunea sprijină adoptarea modificărilor la anexa III la Convenția de la Rotterdam pentru adăugarea substanțelor azbest crisotilic, metamidofos, triclorfon, fention [preparate cu volum ultra-redus (ULV) la nivel echivalent sau peste 640 g de ingredient activ/L] și preparate lichide (concentrat emulsionabil și concentrat solubil) care conțin diclorură de paraquat la nivel echivalent sau peste 276 g/L, corespunzătoare ionului de paraquat la nivel echivalent sau peste 200 g/L. Modificări minore ale proiectelor de decizii ale Conferinței părților pot fi convenite de reprezentanții Uniunii în cadrul reuniunii, fără o altă decizie a Consiliului.

Adoptată la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu

                                                                       Președintele

[1]               JO L 201, 27.7.2012, p. 60.

[2]               JO L 299, 28.10.2006, p. 23.

[3]               JO L 299, 28.10.2006, p. 23.

[4]               JO L 201, 27.7.2012, p. 60.