23.12.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 482/157


P7_TA(2014)0003

Regulile de vot şi conţinutul rapoartelor în cadrul procedurii de aprobare

Decizia Parlamentului European din 14 ianuarie 2014 privind modificarea articolului 81 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European referitor la procedura de aprobare (2012/2124(REG))

(2016/C 482/26)

Parlamentul European,

având în vedere scrisoarea președintelui Conferinței președinților de comisie din 9 decembrie 2011,

având în vedere articolele 211 și 212 din Regulamentul său de procedură,

având în vedere raportul Comisiei pentru afaceri constituționale (A7-0412/2013),

1.

decide să aducă Regulamentului său de procedură modificările de mai jos;

2.

decide că aceste modificări intră în vigoare în prima zi a următoarei perioade de sesiune și se aplică procedurilor de aprobare pentru care comisia competentă nu a adoptat încă o recomandare;

3.

încredințează Președintelui sarcina de a transmite prezenta decizie, spre informare, Consiliului și Comisiei.

Amendamentul 1

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 50 – interpretare – paragraful 2

Textul în vigoare

Amendamentul

În scopul examinării acordurilor internaționale în temeiul articolului 90, procedura comisiilor asociate stabilită la prezentul articol nu poate fi aplicată în ceea ce privește procedura de aprobare în temeiul articolului 81.

Procedura comisiilor asociate stabilită la prezentul articol nu poate fi aplicată în ceea ce privește recomandarea care urmează să fie adoptată de comisia competentă în temeiul articolului 81.

Amendamentul 2

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 81 – alineatul 1 – paragraful 1

Textul în vigoare

Amendamentul

În cazul în care este invitat să își dea aprobarea cu privire la un act propus, Parlamentul își adoptă decizia pe baza unei recomandări a comisiei competente pentru adoptarea sau respingerea actului respectiv.

În cazul în care este invitat să își dea aprobarea cu privire la un act propus, Parlamentul ține seama, la adoptarea deciziei sale, de o recomandare a comisiei competente pentru adoptarea sau respingerea actului respectiv. Recomandarea include referiri, însă nu include considerente. Recomandarea poate include o justificare succintă, care ține de responsabilitatea raportorului și care nu se supune la vot. Dispozițiile articolului 52 alineatul (1) se aplică mutatis mutandis. Amendamentele depuse în comisie sunt admisibile doar dacă vizează inversarea recomandării propuse de raportor.

Amendamentul 3

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 81 – alineatul 1 – paragraful 1 a (nou)

Textul în vigoare

Amendamentul

 

Comisia competentă poate depune o propunere de rezoluție fără caracter legislativ. În conformitate cu articolul 188 alineatul (3) coroborat cu articolele 49, 50 sau 51, la redactarea rezoluției pot participa și alte comisii.

Amendamentul 4

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 81 – alineatul 1 – paragraful 2

Textul în vigoare

Amendamentul

Parlamentul se pronunță ulterior printr-un vot unic cu privire la actul care, în temeiul Tratatului privind Uniunea Europeană sau al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, necesită aprobarea sa, fără posibilitatea depunerii vreunui amendament. Majoritatea necesară pentru adoptarea deciziei de aprobare este cea prevăzută la articolul corespunzător din Tratatul privind Uniunea Europeană sau din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene care constituie temeiul juridic al actului propus.

Parlamentul se pronunță cu privire la actul care, în temeiul Tratatului privind Uniunea Europeană sau al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, necesită aprobarea sa, printr-un vot unic privind aprobarea, indiferent dacă recomandarea comisiei competente vizează aprobarea sau respingerea actului în cauză, fără posibilitatea depunerii vreunui amendament. Majoritatea necesară pentru adoptarea deciziei de aprobare este cea prevăzută la articolul corespunzător din Tratatul privind Uniunea Europeană sau din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene care constituie temeiul juridic al actului propus sau, în cazul în care în tratate nu se indică majoritatea necesară, majoritatea voturilor exprimate . Dacă nu se obține majoritatea necesară, se consideră că actul propus a fost respins.

Amendamentul 5

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 81 – alineatul 2

Textul în vigoare

Amendamentul

(2)   Pentru tratatele de aderare, acordurile internaționale și constatarea unei încălcări grave și persistente a principiilor comune de către un stat membru, se aplică articolele 74c, 74e și, respectiv, 90. Pentru procedura de cooperare consolidată într-un domeniu care se află sub incidența procedurii legislative ordinare, se aplică articolul 74 g din prezentul regulament.

(2)    În plus, pentru acordurile internaționale, tratatele de aderare, constatarea unei încălcări grave și persistente a principiilor fundamentale de către un stat membru, stabilirea componenței Parlamentului, instituirea unei cooperări consolidate între statele membre sau adoptarea cadrului financiar multianual, se aplică articolele 90, 74c, 74e , 74f, 74 g și, respectiv, 75.

Amendamentul 6

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 81 – alineatul 3

Textul în vigoare

Amendamentul

(3)   În cazul în care, pentru o propunere de act legislativ sau pentru un acord internațional preconizat, este necesară aprobarea Parlamentului, comisia competentă poate decide, în vederea ajungerii la un rezultat pozitiv în urma procedurii, să prezinte Parlamentului un raport interimar privind propunerea , care conține o propunere de rezoluție cuprinzând recomandările privind modificarea sau punerea în aplicare a actului propus.

(3)   În cazul în care, pentru o propunere de act legislativ sau pentru un acord internațional preconizat, este necesară aprobarea Parlamentului, comisia competentă poate să prezinte Parlamentului un raport intermediar , care conține o propunere de rezoluție cuprinzând recomandările privind modificarea sau punerea în aplicare a actului legislativ propus sau a acordului internațional preconizat .

Amendamentul 7

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 81 – alineatul 3 a – paragraful 1 (nou)

Textul în vigoare

Amendamentul

 

(3a)     Comisia competentă examinează cererea de aprobare fără întârzieri nejustificate. În cazul în care comisia competentă decide să nu emită o recomandare sau nu a adoptat o recomandare în termen de șase luni de la data la care a fost sesizată cu cererea de aprobare, Conferința președinților poate include chestiunea pentru examinare pe ordinea de zi a unei perioade de sesiune ulterioare sau, în cazurile justificate corespunzător, poate decide să prelungească termenul de șase luni.

Amendamentul 8

Regulamentul de procedură al Parlamentului European

Articolul 81 – alineatul 3 a – paragraful 2 (nou)

Textul în vigoare

Amendamentul

 

În cazul în care este necesară aprobarea Parlamentului pentru un acord internațional preconizat, Parlamentul poate decide, pe baza unei recomandări a comisiei competente, suspendarea procedurii de aprobare pentru cel mult un an.