5.10.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 290/5


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

2013/C 290/04

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare  (2)

„STRACHITUNT”

NR. CE: IT-PDO-0005-01047-19.10.2012

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Denumire

„Strachitunt”

2.   Statul membru sau țara terță

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tip de produs

Clasa 1.3.

Brânzeturi

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Strachitunt” este o brânză cu mucegai verde, produsă din lapte de vacă integral și crud, prin tehnica străveche a celor două paste și supusă unei perioade de maturare medii sau lungi, de minimum 75 de zile.

„Strachitunt” prezintă o coajă rugoasă și subțire, cu consistență medie, uneori acoperită cu mucegai, de culoare gălbui, care tinde spre gri pe măsură ce se prelungește perioada de maturare.

Brânza este de formă cilindrică și are fețe plane, diametrul unei roți variază între 25 și 28 cm, iar marginea exterioară este ușor convexă, cu o înălțime de 15-18 cm. Greutatea unei roți de brânză variază între 4 și 6 kg.

În secțiune, „Strachitunt” prezintă o pastă compactă, cu aspect de marmură, fondantă sub coajă, cu striații cremoase și vinișoare verzi-albăstrui datorate mucegaiului. Proporția de mucegai din pastă variază în funcție de cantitatea de spori prezentă în mod natural în lapte și de capacitatea de dezvoltare a acestora.

Gustul este aromat și intens și variază între dulce și picant, putând deveni din ce în ce mai pronunțat pe măsură ce se prelungește maturarea.

Conținutul de grăsime este de minimum 48 % în substanța uscată.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate)

Este utilizat lapte crud, din două mulgeri diferite, obținut, în proporție de cel puțin 90 %, de la vaci din rasa Bruna.

În procesul de prelucrare se utilizează cheag de vițel și sare, achiziționate din comerț.

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)

Laptele utilizat pentru producția de „Strachitunt” provine din ferme în care rația de hrană a vitelor este constituită, în proporție de minimum 65 % din substanța uscată totală, din iarbă și/sau fân de pe pajiști mixte. Nutrețurile respective, care constituie aproximativ 90 % din rația de hrană, trebuie să provină, în proporție de cel puțin 60 %, din teritoriul delimitat la punctul 4. În rația de hrană sunt prevăzute, în plus, concentrate de cereale (porumb, orz, grâu), leguminoase (soia) și subproduse rezultate din prelucrarea acestora, în proporție de maximum 35 % din substanța uscată, brichete de sare și complexe de vitamine și minerale drept supliment alimentar.

Se interzice utilizarea porumbului însilozat.

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele procesului de producție, de la creșterea animalelor, mulgerea, colectarea și prelucrarea laptelui și producerea brânzei și până la maturare, se desfășoară în aria geografică delimitată la punctul 4.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.

Activitatea de porționare și ambalare a brânzei „Strachitunt” DOP se poate desfășura și în afara ariei geografice delimitate. Unitățile de porționare și ambalare trebuie să notifice în prealabil desfășurarea acestei activități către Consorzio di Tutela dello Strachitunt.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea

Brânza „Strachitunt” se comercializează ca roată întreagă și/sau porționată și este însoțită de logoul din figura 1, aplicat pe una dintre fețe, data producției fiind imprimată pe marginea exterioară.

Pe fața superioară a fiecărei roți comercializate întregi trebuie să fie aplicată o hârtie de identificare cu denumirea „Strachitunt” și logoul din figura 1. Dacă roata este porționată, pe ambalajul exterior al brânzei trebuie să fie aplicat din nou logoul din figura 1.

Image

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria de producție cuprinde comunele Taleggio, Vedeseta, Gerosa și Blello, aflate în provincia Bergamo, la o altitudine minimă de 700 m deasupra nivelului mării, teritoriile acestor comune formând, în parte sau în întregime, valea numită Valtaleggio.

5.   Legătura cu aria geografică

5.1.   Specificitatea ariei geografice

Valea Taleggio, aflată în centrul zonei de la poalele Alpilor numite Prealpi Orobie și, într-o proporție semnificativă, în Parco delle Orobie bergamasche, nu cuprinde, în perimetrul său, nicio activitate cu caracter industrial și nicio sursă de poluare și se bucură de o poziție suficient de izolată față de câmpia lombardă și de orașele mai mari. Acest lucru îi permite să aibă încă zone necontaminate, în stare naturală, care influențează în mod benefic toate activitățile de producție din zonă.

Comunele menționate nu sunt doar învecinate, ci prezintă, de asemenea, caracteristici geografice și antropologice similare. Prezența preponderentă a pajiștilor adecvate pentru pășunat dă naștere unui mediu ideal pentru creșterea animalelor și pentru practicarea pășunatului la munte și permite obținerea și prelucrarea laptelui destinat producției de brânză „Strachitunt”. Creșterea vitelor în această zonă montană este caracterizată de prezența predominantă a vacilor din rasa Bruna. Situarea geografică a ariei de producție garantează creșterea vitelor prin pășunat timp de cel puțin 6 luni pe an, influențând pozitiv calitatea laptelui, care depinde foarte mult de bunăstarea animalelor. Aceste condiții, îmbinate cu condițiile climatice generale care caracterizează acest teritoriu montan situat la o altitudine minimă de 700 m deasupra nivelului mării și cu cele din spațiile de maturare, constituiau și constituie în continuare mediul optim pentru producția mai multor varietăți de brânzeturi moi. Localitățile din aria geografică delimitată au o tradiție străveche și documentată în ceea ce privește producția agricolă și obținerea brânzeturilor, drept care tehnicile de producție și de maturare a brânzei „Strachitunt” sunt consolidate de mult timp.

În aria geografică de producție, laptele este prelucrat fie direct la stână, fie în unități de producție din teritoriu: în primul caz, laptele nu este transportat, în al doilea caz, transportul e limitat la o zonă restrânsă.

În plus, adoptarea unor tehnici tradiționale, precum utilizarea a două paste și folosirea zerului acid ca detergent degresant pentru curățarea cazanului și a instrumentelor de lucru, respectă salubritatea produsului finit și, în același timp, respectă mediul și microflora prezentă în mod natural în mediile în care are loc prelucrarea. Spațiile pentru maturare ale unităților de producție din aria de origine se află, în cea mai mare parte, în pământ, sistemele de răcire fiind „statice”, adică bazate în principal pe temperaturile ambientale scăzute. Această posibilitate este garantată de relieful văii, zonele aflate în partea dreaptă a torentului Enna având o expunere la soare foarte limitată, chiar și pe timpul verii. Această situație contribuie la fenomenul mai mult sau mai puțin accentuat al prezenței mucegaiului în pastă care caracterizează acest produs.

5.2.   Specificitatea produsului

Brânza „Strachitunt” este un produs obținut prin tehnica străveche a prelucrării cu două paste, care prevede utilizarea a doi coaguli, unul cald și unul rece, obținute la aproximativ 12 ore diferență, simultan cu cele două mulgeri zilnice.

Coagulii sunt uniți și amestecați pentru a se obține o singură roată.

Acest tip deosebit de prelucrare, prezența mai mult sau mai puțin accentuată a mucegaiurilor naturale (este interzisă adăugarea în lapte a oricărei surse de fungi) și pasta compactă, cu aspect de marmură, fondantă sub coajă, cu striații cremoase, constituie caracteristicile specifice care deosebesc „Strachitunt” de alte brânzeturi.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

Metoda de obținere a brânzei „Strachitunt” se datorează caracteristicilor morfologice ale văii Valtaleggio, care au dus la apariția unor ferme de mici dimensiuni care produc brânzeturi pentru consumul propriu.

În plus, creșterea bovinelor din rasa Bruna, care au capacitatea deosebită de a se adapta la condițiile pedoclimatice montane, a influențat și continuă să influențeze caracteristicile laptelui.

În trecut, necesitatea producerii de brânzeturi din lapte crud prelucrat în cazane de cupru deriva din utilizarea lemnului drept combustibil, fapt care nu permitea tratarea termică a laptelui.

În plus, necesitatea prelucrării laptelui proaspăt muls, dată fiind imposibilitatea conservării laptelui în medii refrigerate, a determinat apariția tehnicii celor două paste, care permite utilizarea coagulului cald abia obținut și a coagulului rece obținut în runda de prelucrare precedentă.

Această metodă de prelucrare permite stabilirea unei legături foarte strânse între caracteristicile chimice, fizice și microbiologice ale laptelui și calitatea produsului finit. Dezvoltarea mucegaiului se datorează prezenței naturale a sporilor de mucegai în lapte și în spațiile de maturare. Mucegaiul se poate dezvolta în brânză grație tehnologiei de producție deosebite și tehnicii găuririi roților în cursul perioadei de maturare.

Tot ceea ce se întâmplă pe parcursul procesului de producție a brânzei „Strachitunt” este legat indisolubil de mediul geografic și de tradițiile transmise în timp care condiționează caracteristicile deosebite ale produsului finit.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 (3)]

Administrația actuală a lansat procedura națională de opoziție, publicând propunerea de înregistrare a DOP „Strachitunt” în Gazzetta ufficiale della Repubblica italiana nr. 14 din 19 ianuarie 2011.

Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil la adresa:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

sau accesând direct pagina principală a site-ului internet al Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere (http://www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Qualità e sicurezza” (în partea superioară dreaptă a ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12. Înlocuit de Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

(3)  A se vedea nota de subsol nr. 2.