26.6.2013 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
C 180/17 |
Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare
2013/C 180/10
Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).
DOCUMENT UNIC
REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI
privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare (2)
„PEMBROKESHIRE EARLIES”/„PEMBROKESHIRE EARLY POTATOES”
NR. CE: GB-PGI-0005-01087-29.01.2013
IGP ( X ) DOP ( )
1. Denumire
„Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes”
2. Statul membru sau țara terță
Regatul Unit
3. Descrierea produsului agricol sau alimentar
3.1. Tip de produs
Clasa 1.6. |
Fructe, legume și cereale în stare proaspătă sau prelucrate |
3.2. Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1
„Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” este denumirea dată cartofilor imaturi din specia Solanum tuberosum, care face parte din familia Solanaceae. Aceștia trebuie să fie plantați, cultivați și recoltați în aria geografică delimitată, și anume comitatul Pembrokeshire, situat în partea de vest a Țării Galilor.
Cartofii au dimensiuni mici (15-70 mm în diametru), formă rotundă sau ovală, coajă subțire și o savoare și o aromă distinctive, pronunțate, proaspete, de pământ și de alune. Au o textură cremoasă și culoare albă spre galben-deschis, omogenă. Tuberculii pentru sămânță sunt plantați începând de la mijlocul lunii februarie a fiecărui an (dar pe terenurile de coastă, protejate de îngheț, pot fi plantați chiar de la sfârșitul lunii ianuarie) și sunt recoltați de la începutul lunii mai până la sfârșitul lunii iulie. Este vorba de o recoltă mult mai timpurie decât cea obținută în alte regiuni din Țara Galilor, deoarece în aria geografică delimitată clima este mai caldă, iar solul este fertil, ușor de lucrat și bine drenat, ceea ce înseamnă că există un risc mai redus de îngheț decât în interiorul Țării Galilor.
Calitățile unice ale „Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” sunt determinate de climatul temperat și de solul unic din Pembrokeshire, care permite plantarea, cultivarea și recoltarea cartofilor la începutul anului. Perioada de vegetație scurtă și prospețimea conferă acestor cartofi timpurii o savoare distinctivă, de pământ.
Cartofii sunt comercializați fie în vrac, fie ambalați pe categorii de greutate, în funcție de cerințele clienților.
3.3. Materii prime (numai pentru produsele prelucrate)
—
3.4. Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)
—
3.5. Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată
„Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early potatoes” trebuie să fie plantați, cultivați și recoltați în aria geografică delimitată.
3.6. Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.
—
3.7. Norme specifice privind etichetarea
Etichetarea trebuie să includă fie termenul „Pembrokeshire Early Potatoes”, fie termenul „Pembrokeshire Earlies”.
4. Delimitarea concisă a ariei geografice
Comitatul Pembrokeshire, situat în vestul Țării Galilor.
5. Legătura cu aria geografică
5.1. Specificitatea ariei geografice
Comitatul Pembrokeshire este situat în extremitatea de vest a Țării Galilor și este înconjurat de mare din trei părți. Pembrokeshire beneficiază de căldura generată de marea încălzită de curentul Atlanticului de Nord, care reprezintă o prelungire a curentului Golfului. Curentul Golfului este un curent oceanic cald, datorită căruia pe coasta de vest a Regatului Unit se înregistrează temperaturi mai mari decât pe coasta de est. Datorită efectului de încălzire al mării și climei stabile, solul din Pembrokeshire se încălzește mai devreme, acest comitat fiind adecvat pentru producția de cartofi timpurii. De asemenea, acest efect de încălzire a climei reduce la minimum riscul de îngheț, fapt care este extrem de benefic pentru prevenirea daunelor care ar putea fi provocate culturii nou-înființate.
Solul și clima din aria delimitată stau la baza reputației „Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes”. Aceste condiții pedoclimatice permit cultivarea și recoltarea timpurie a „Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes”. Perioada de vegetație scurtă și timpurie permite obținerea unor cartofi de dimensiuni mici, cu o savoare proaspătă, distinctivă, de pământ și o aromă de alune.
În structura geologică a comitatului Pembrokeshire intră roci foarte vechi, care datează din precambrian, paleozoicul inferior și paleozoicul superior, aceste roci generând soluri diferite. Majoritatea cartofilor „Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” se cultivă în soluri formate pe gresii roșii, pe pante orientate către sud, situate în zona de coastă, care sunt în mod inerent fertile, ușor de lucrat, bine drenate și care au capacitatea de a se încălzi rapid primăvara. Clima temperată din Pembrokeshire și solurile fertile permit o perioadă de vegetație medie de 9 luni, mai lungă și mai timpurie decât în alte comitate din Țara Galilor. Terenul este pietros și, cu toate că pietrele mai mari pot fi înlăturate pentru evita pe cât posibil rănirea tuberculilor, pietrele mai mici rămase contribuie la încălzirea solului, reținând căldura pământului pe timpul nopții.
5.2. Specificitatea produsului
„Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” se caracterizează prin aspectul și aroma lor distincte și sunt apreciați pentru acestea. Reputația lor și cererea sunt susținute de faptul că aceștia sunt cei mai timpurii cartofi disponibili în Țara Galilor și că au un aspect, un gust și o consistență distinctive.
În cursul procesului de pregătire a solului, pietrele mai mici se păstrează pe teren pentru a contribui la încălzirea solului; când temperaturile solului se apropie de 10 °C, se lucrează terenul cu grapa, se mărunțește, iar solul este afânat, facilitându-se și drenarea apei din sol. Tuberculii sunt plantați, manual sau mecanizat, în șanțuri puțin adânci. Pentru o creștere rapidă, tuberculii de sămânță se plantează în sol la o adâncime de aproximativ 75 mm, solul având aceeași profunzime și sub tuberculi. Aceste șanțuri de mică adâncime permit o încălzire mai rapidă a solului și o răsărire rapidă. Dimensiunea redusă a cartofilor „Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” la momentul recoltării impune realizarea de șanțuri de mică adâncime.
La recoltare, „Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” au dimensiuni mici, din cauza imaturității lor la recoltare. Ei au o savoare și o aromă distinctive puternice, proaspete, de pământ și de alune. În primele două săptămâni de recoltare, coaja cartofilor este moale și subțire, aceștia necesitând o manipulare atentă. Cartofii sunt recoltați manual și sunt vânduți necurățați de pământ, pentru a evita pe cât posibil rănirea lor. Pe măsura trecerii timpului, coaja cartofului devine suficient de tare pentru a permite recoltarea mecanizată, însă textura moale a cartofului, datorată imaturității, impune o atenție deosebită în utilizarea mașinilor de recoltat.
„Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” există de mult timp și sunt foarte apreciați în industria alimentară, atât în Regatul Unit, cât și în întreaga lume. Fiind un produs de calitate, este utilizat de numeroși bucătari și de specialiști în gastronomie renumiți, iar denumirea sa apare în mod constant în meniurile lor. Numeroase restaurante renumite și întreprinderi agroalimentare și-au exprimat preferința pentru acești cartofi timpurii.
5.3. Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)
Reputația cartofilor „Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” și cererea se datorează faptului că aceștia sunt cei mai timpurii cartofi disponibili în Țara Galilor și că au o savoare și o aromă distinctive puternice, proaspete, de pământ și de alune. Climatul ariei geografice delimitate și solul fertil, ușor de lucrat, bine drenat și pietros contribuie la încălzirea mai rapidă a solului, fapt care permite comitatului Pembrokeshire să beneficieze de cea mai timpurie și de cea mai lungă perioadă de vegetație din Țara Galilor. Din acest motiv, „Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” pot fi plantați, cultivați și recoltați mai devreme decât oriunde altundeva în interiorul Țării Galilor. Recoltarea timpurie a „Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” explică diferențele calitative dintre proprietățile lor organoleptice și cele ale cartofilor complet maturizați.
Cultivatorii de cartofi „Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” cunosc în mod inerent caracteristicile regiunii și dobândesc aptitudinile specifice necesare pentru cultivarea acestor cartofi timpurii. Aceste aptitudini sunt specifice zonei și culturii, au fost dezvoltate de-a lungul timpului și transmise de la o generație la alta. Pregătirea solului este importantă. Pietrele mici sunt adesea lăsate în sol pentru a contribui la încălzirea acestuia. Producătorii trebuie să dispună de competența și de experiența necesare pentru a recunoaște momentul în care tuberculii încolțiți sunt în stadiul de dezvoltare optim pentru plantare. Pentru alegerea momentului optim al plantării în vederea maximizării producției este nevoie de intuiție și de înțelegerea unei combinații de factori, precum starea și temperatura solului și condițiile meteorologice. În plus, la prima recoltare a „Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes”, aceștia sunt recoltați manual (nu mecanizat) și sunt vânduți necurățați de pământ, pentru a proteja coaja moale.
Istoria ariei geografice delimitate este strâns legată de cultivarea cartofilor timpurii și subliniază importanța economică și culturală a „Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” pentru comitatul Pembrokeshire. Redcliffe Salaman constată în cartea sa „The History and Social influence of the potato” („Istoria și influența socială a cartofului”) că, încă din 1776, cultivarea cartofilor era larg răspândită în Pembrokeshire. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, o importantă suprafață din Pembrokeshire a fost cultivată cu cartofi, cultura cartofilor timpurii în acest comitat rămânând importantă în anii 1950 și până în prezent. În anii 1980 a luat ființă o grupare a producătorilor, denumită Pembrokeshire Potato Marketing Group, iar în 1995 a fost construită o instalație de prelucrare care, în prezent, evaluează calitatea cartofilor „Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” și îi prelucrează, înainte de a-i distribui comercianților.
„Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” au o reputație de produse de calitate, se cultivă de mult timp și sunt foarte apreciați de industria alimentară la nivel local în Pembrokeshire, în Țara Galilor, în Regatul Unit și în străinătate. Fiind produse de calitate, aceștia sunt utilizați de numeroși bucătari și specialiști în gastronomie renumiți, denumirea lor apărând în mod constant în meniurile lor, ca o specialitate regională. Deși pot fi consumați sub diferite forme, modul de preparare cel mai răspândit constă în fierberea cartofilor proaspăt recoltați și servirea lor cu unt. Proprietarii de restaurante renumite și întreprinderile agroalimentare și-au exprimat preferința pentru acești cartofi timpurii.
Owen Hall, bucătar șef la Hotelul Wolfscastle din Pembrokeshire, Țara Galilor
„… în opinia mea, «Pembrokeshire Earlies» au un gust unic datorită solului bogat în substanțe nutritive din Pembrokeshire”.
În 2009, „Pembrokeshire Earlies”/„Pembrokeshire Early Potatoes” au primit mai multe premii True Taste of Wales („Gust autentic din Țara Galilor”).
Trimitere la publicarea caietului de sarcini
[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 (3)]
http://archive.defra.gov.uk/foodfarm/food/industry/regional/foodname/products/documents/pembrokeshire-early-potatoes-pgi-120907.pdf
(1) JO L 343, 14.12.2012, p. 1.
(2) JO L 93, 31.3.2006, p. 12. Înlocuit de Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.
(3) A se vedea nota de subsol nr. 2.