15.3.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 77/25


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

2013/C 77/09

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare  (2)

„PASTA DI GRAGNANO”

NR. CE: IT-PGI-0005-0870-23.03.2011

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire:

„Pasta di Gragnano”

2.   Statul membru sau țara terță:

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 2.7.

Paste făinoase

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

„Pasta di Gragnano” este produsul obținut prin amestecarea grișului de grâu dur cu apă din pânza freatică locală.

Se comercializează diverse forme, toate tipice, rod al fanteziei producătorilor de paste făinoase din Gragnano.

La momentul comercializării, produsul trebuie să prezinte următoarele caracteristici:

Caracteristici fizice

aspect exterior: omogen, fără pete albe sau negre; fără bule de aer, fisuri sau tăieturi, fără mucegai, larve sau paraziți și fără corpuri străine;

secțiune prin fracturare: vitroasă;

culoare: galben-pai;

rugozitate: prezentă, drept urmare a utilizării filierei de bronz.

La fierbere, pastele făinoase „Pasta di Gragnano” IGP prezintă următoarele caracteristici

consistență: tare și elastică;

omogenitate la fierbere: uniformă;

rezistență la fierbere: bună și îndelungată;

aderență: absentă sau imperceptibilă.

Caracteristici chimice

umiditate: maximum 12,5 % în produsul finit;

valori nutriționale minime per 100 g de produs uscat:

valoare energetică

1 486 KJ

350 Kcal

proteine

13 g

carbohidrați

73 g

grăsimi

1 g

cenuși

maximum 0,86 %

Caracteristici organoleptice

gust: sapid, cu gust clar de grâu dur;

aromă: de grâu ajuns la maturitate.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

Grișul de grâu dur utilizat pentru producția de paste făinoase „Pasta di Gragnano” IGP trebuie să prezinte următoarele caracteristici:

umiditate: maximum 15 % în produsul finit;

valori nutriționale minime per 100 g de produs uscat:

valoare energetică

1 486 KJ

350 Kcal

proteine

13 g

carbohidrați

73 g

grăsimi

1 g

cenuși

maximum 0,86 %

Grișul de grâu dur obținut trebuie amestecat cu apă, în procentaj de maximum 30 %. Următoarea etapă, a frământării, face ca aluatul bine frământat să devină omogen și elastic.

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Procesul de producție prin care se obțin pastele făinoase „Pasta di Gragnano” este alcătuit din următoarele etape: amestecarea și frământarea, extrudarea sau trefilarea, uscarea, răcirea și stabilizarea, întregul proces desfășurându-se pe teritoriul comunei Gragnano din provincia Napoli.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

Pastele trebuie ambalate în incinta firmelor producătoare, mai exact la locul de producție, în termen de douăzeci și patru de ore de la producție, atât pentru a se evita pierderile de umiditate care ar compromite calitățile organoleptice speciale ale produsului, cât și pentru că pierderea de umiditate și manipularea în timpul transferului ar determina ruperea și deteriorarea diverselor forme obținute.

Ambalajele utilizate pentru „Pasta di Gragnano” sunt: cutii de carton sau pungi transparente sau ambalaje realizate din materiale de origine vegetală sau din alte materiale reciclabile admise de normele UE. Ambalajele sigilate au o greutate de 125 g, 250 g, 500 g, 1 kg sau 2 kg.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

Pe etichetele aplicate pe ambalaje trebuie să figureze, cu caractere de tipar clare și lizibile, de aceleași dimensiuni, mențiunile:

(a)

„Pasta di Gragnano” și “Indicazione Geografica Protetta” sau acronimul „I.G.P.”;

(b)

denumirea, denumirea comercială și adresa unității de ambalare și de producție;

(c)

logoul denumirii „Pasta di Gragnano”:

Image

trebuie utilizat în mod obligatoriu împreună cu indicația geografică protejată și cu simbolul Uniunii.

Este posibilă utilizarea logoului denumirii în versiune alb-negru, mai exact monocromatică sau în negativ.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

Aria de producție a indicației geografice protejate I.G.P. „Pasta di Gragnano” cuprinde întregul teritoriu al comunei Gragnano din provincia Napoli.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

Încă din secolul al XVI-lea, orașul Gragnano este cunoscut pentru producția de paste făinoase din grâu dur. Importanța istorică a producției de paste făinoase la Gragnano a fost atât de semnificativă încât a influențat proiectarea spațiilor urbane. La jumătatea secolului al XIX-lea, cu ocazia realizării unui nou plan urbanistic, lărgimea străzilor și înălțimea clădirilor au fost planificate în așa fel încât să faciliteze curenții de aer și să faciliteze operațiunile de uscare a pastelor făinoase.

În comuna Gragnano, pastele făinoase au fost dintotdeauna produse cu ajutorul filierelor din bronz. Această particularitate a stimulat crearea unor filiere de diverse forme care au permis producerea unor forme de paste diferite, asociate apoi, datorită fanteziei populației, unor întâmplări legate de anecdote sau evenimente locale.

În plus, la Gragnano, apa provenită din munții din apropiere, Monti Lattari, a fost întotdeauna o resursă abundentă. Cu siguranță, această resursă a înlesnit producția de paste făinoase, nu doar deoarece constituia un ingredient care trebuia adăugat la griș pentru obținerea aluatului pentru paste, ci și pentru că era utilizată pentru a învârti roțile pietrelor de moară cu care era măcinat grâul, deci pentru producția de făină.

Ca dovadă a celor de mai sus, în „Valle dei Mulini di Gragnano” (Valea morilor din Gragnano) se mai pot admira încă vestigiile acestor construcții artizanale utilizate pe vremuri în procesul de producție a pastelor făinoase „Pasta di Gragnano”.

Grație tradiției sale consolidate în producția de paste făinoase, orașul Gragnano este denumit în prezent „orașul pastelor făinoase”.

5.2.   Specificitatea produsului:

Pastele făinoase „Pasta di Gragnano” se caracterizează prin suprafața lor rugoasă, care conferă produsului capacitatea de a se amesteca bine cu sosurile și prin capacitatea de a rezista la fierbere (al dente).

În plus, datorită originalității formelor pastelor, rod al fanteziei maeștrilor locali specializați în producția de paste făinoase, acest produs este foarte ușor de recunoscut de către consumatori.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Cererea de recunoaștere a IGP „Pasta di Gragnano” este justificată de reputația și de notorietatea produsului. Pastele făinoase „Pasta di Gragnano” sunt cunoscute pentru metoda tradițională de producție, care prevede utilizarea filierelor de bronz.

Filierele de bronz conferă pastelor o rugozitate care favorizează amestecarea cu sosurile și condimentele. În etapa împingerii aluatului prin filieră, bronzul din aceasta reușește să oprească puțin aluatul în punctul de contact cu filiera, provocând asperități foarte mici care permit pastelor făinoase, după coacere, să atragă și să rețină cu ușurință sosul și care sporesc suprafața de contact cu papilele gustative, evidențiind și materia primă și conservând gustul tipic și aromat de grâu.

Aceste caracteristici, împreună cu numeroasele forme originale create de producătorii de paste, fac ca pastele făinoase „Pasta di Gragnano” să fie foarte apreciate de bucătarii-șefi și de consumatori, fapt dovedit de articole publicate în reviste culinare și gastronomice. Drept exemplu, pot fi menționate următoarele: „La pasta dei grandi chef”, articol publicat în revista „Cucina Gourmet” (pp. 122-124, Ed. Edifim, 2010), articolul „La pasta di Gragnano”, publicat în ghidul gastronomic „L’Italia del Gambero Rosso” (p. 89, Ed. Sole 24 Ore, 2007), articolul „La pasta Artigianale: aziende storiche”, publicat în ghidul „Adesso pasta” ( pp. 54 și 55, Altraecomomia, 2010). Acestor publicații li se alătură alte articole publicate în cotidiene, precum „Sfida fra chef con la pasta di Gragnano” (La Repubblica – 21 iunie 2012), „Italie: À Gragnano la vie rêvée des pâtes” (Le Monde – 17 decembrie 2010), „A Gragnano tutti pazzi per la pasta” (Corriere della sera – Doveviaggi.it – februarie 2012), „Spaghetti, penne e rigatoni: dalla «base» alle 5 stelle” (Corriere della sera – 25 aprilie 2012), „Pasta Diva” (Corriere della sera – itinerari gastronomici – 6 octombrie 2010).

La Gragnano, utilizarea filierei din bronz s-a menținut în timp în pofida răspândirii filierelor din teflon, material care, deși facilitează procesul de producție, nu se potrivește cu caracteristicile străvechilor metode de producție din Gragnano, de care este legată reputația pastelor făinoase „Pasta di Gragnano”.

De asemenea, trebuie evidențiată atenția producătorilor de paste făinoase din Gragnano, care controlează desfășurarea corectă a etapei de uscare, moștenire din vremuri străvechi, când pastele erau puse pe uscătoare în aer liber pe străzile din Gragnano. Printr-o corectă gestionare a etapei de uscare, se îmbunătățește rezistența pastelor la fierbere și se păstrează aroma și gustul acestora.

La Gragnano se desfășoară de mai mulți ani o manifestare tematică în cadrul căreia sunt prezentate pe străzi străvechile procese de producție a pastelor făinoase „Pasta di Gragnano”.

Textele istorice și bibliografia referitoare la „Pasta di Gragnano” atestă faptul că producția de paste făinoase „Pasta di Gragnano” datează din perioada secolelor al XVI-lea și al XVII-lea. În vremea Regatului celor două Sicilii, la jumătatea secolului al XIX-lea, pastele făinoase produse în Gragnano și activitatea laborioasă desfășurată cu pricepere de cetățenii implicați în acest proces de producție au dobândit notorietate în întregul regat.

Chiar înainte de înfăptuirea unirii Italiei, în Gragnano erau active aproximativ 100 de unități de producție de paste făinoase, în care erau angajați 70 % dintre locuitorii de vârstă activă din Gragnano.

De la începutul secolului trecut, denumirea „Pasta di Gragnano” a intrat în limbajul comun și în comerț într-un mod atât de incisiv încât pastele făinoase „Pasta di Gragnano” sunt cerute de mulți ani în mari cantități atât de comercianții cu amănuntul din Florența, Torino și Milano, cât și de cei din afara granițelor Italiei.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

Administrația actuală a lansat procedura națională de opoziție publicând propunerea de recunoaștere a indicației geografice protejate „Pasta di Gragnano” în Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana nr. 198 din 25 august 2010. Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil la adresa:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

sau

accesând direct pagina principală a site-ului internet al Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere (http://www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Qualità e sicurezza” (în partea superioară dreaptă a ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12. Înlocuit de Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare.