13.12.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 365/245


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2012, însoțit de răspunsurile agenției

2013/C 365/34

INTRODUCERE

1.

Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (denumită în continuare „agenția”), cu sediul la Viena, a fost instituită prin Regulamentul (CE) nr. 168/2007 al Consiliului (1). Obiectivul agenției este de a furniza asistență și expertiză autorităților relevante ale Uniunii și ale statelor membre atunci când acestea pun în aplicare legislația Uniunii privind drepturile fundamentale (2).

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

2.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale agenției. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale agenției, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2012; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

4.

În conformitate cu articolele 33 și 43 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei (5), conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale agenției, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora:

(a)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale agenției includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale agenției după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a agenției;

(b)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

5.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții planificarea și efectuarea auditului astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale agenției și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

6.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități sunt rezultate din acte de fraudă, fie că sunt rezultate din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

7.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

8.

În opinia Curții, conturile anuale ale agenției prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2012, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

9.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2012 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

10.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA LEGALITATEA ȘI REGULARITATEA OPERAȚIUNILOR

11.

În 2012, prin intermediul unor contracte-cadru în cascadă, agenția a achiziționat servicii de curățenie de la doi furnizori. Din cauza unei erori materiale produse în cursul evaluării ofertelor, ordinea de clasificare a contractanților a fost stabilită în mod incorect. Un contract în valoare de 56 784 de euro atribuit în 2012, precum și plățile aferente, nu sunt conforme cu reglementările. În urma auditului efectuat de Curte, agenția a modificat în mod corespunzător ordinea de clasificare a contractanților.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA CONTROALELE INTERNE

12.

În cursul exercițiului 2012, la nivelul agenției, nu exista o procedură oficială de verificare ex post. O astfel de procedură oficială a fost însă introdusă la începutul exercițiului 2013, în urma efectuării de către agenție a unei analize complete a riscurilor.

OBSERVAȚII PRIVIND GESTIUNEA BUGETARĂ

13.

Deși execuția bugetului pentru titlul III (cheltuieli operaționale) s-a situat la un nivel scăzut, respectiv la 49 % din creditele angajate, această situație nu a fost cauzată de întârzieri înregistrate la punerea în aplicare a programului anual de activitate al agenției și reflectă natura multianuală a activităților acesteia. Agenția a adoptat un modul de planificare bugetară care este direct legat de programul său anual de activitate, iar plățile au fost planificate și efectuate conform nevoilor operaționale.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Louis GALEA, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 15 iulie 2013.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 53, 22.2.2007, p. 1.

(2)  În anexa I sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile agenției.

(3)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

(5)  JO L 357, 31.12.2002, p. 72.

(6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards - IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants - IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards - IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards - IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board - IASB).

(7)  Articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 248, 16.9.2002, p. 1).


ANEXA

Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (Viena)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

Colectarea de informații

Pentru îndeplinirea sarcinilor care îi sunt încredințate, Comisia poate solicita și primi toate informațiile și poate proceda la toate verificările necesare, în limitele și condițiile stabilite de Consiliu hotărând cu majoritate simplă, în conformitate cu dispozițiile tratatelor. (articolul 337)

Competențele agenției

[Regulamentul (CE) nr. 168/2007 al Consiliului]

Obiective

să furnizeze instituțiilor, organelor și organismelor relevante ale Uniunii și ale statelor membre, atunci când acestea pun în aplicare legislația Uniunii, asistență și expertiză în domeniul drepturilor fundamentale, cu scopul de a le susține pe acestea de fiecare dată când iau măsuri sau formulează acțiuni în cadrul domeniilor proprii de competență, astfel încât acestea să respecte pe deplin drepturile fundamentale.

Sarcini

să colecteze, să înregistreze, să analizeze și să difuzeze informații și date relevante, obiective, fiabile și comparabile;

să dezvolte metode și standarde pentru îmbunătățirea comparabilității, a obiectivității și a fiabilității datelor la nivel european;

să efectueze sau să încurajeze efectuarea de cercetări și studii științifice, de studii pregătitoare și de studii de fezabilitate sau să coopereze în cadrul efectuării acestor acțiuni;

să formuleze și să publice concluzii și avize privind diverse sfere tematice, pentru instituțiile Uniunii și pentru statele membre, în cadrul procesului de punere în aplicare a legislației Uniunii;

să publice un raport anual privind acele chestiuni referitoare la drepturile fundamentale care intră în domeniul de activitate al agenției;

să publice rapoarte tematice, pe baza propriilor analize, cercetări și studii;

să publice un raport anual cu privire la activitatea sa;

să dezvolte o strategie de comunicare și să promoveze dialogul cu societatea civilă pentru a crește sensibilizarea publicului asupra drepturilor fundamentale și pentru a-l informa pe acesta cu privire la activitatea sa.

Organizare

Consiliul de administrație

Componență

O persoană independentă desemnată de către fiecare stat membru, o persoană independentă desemnată de Consiliul Europei și doi reprezentanți ai Comisiei.

Sarcini

Să adopte bugetul, programul de activitate și rapoartele anuale. Să adopte bugetul definitiv și schema de personal. Formulează un aviz cu privire la conturile finale.

Comitetul executiv

Componență

președintele Consiliului de administrație;

vicepreședintele Consiliului de administrație;

un reprezentant al Comisiei;

alți doi membri aleși din rândul membrilor Consiliului de administrație.

Persoana desemnată de Consiliul Europei ca membru al Consiliului de administrație poate participa la ședințele Comitetului executiv.

Comitetul științific

Componență

11 persoane independente, cu înaltă calificare în domeniul drepturilor fundamentale;

membrii comitetului sunt desemnați de Consiliul de administrație în urma unui apel la candidaturi transparent și a unei proceduri de selecție transparente.

Directorul

Este numit de către Consiliul de administrație pe baza unei propuneri din partea Comisiei, după obținerea avizului Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene (care își exprimă preferința).

Auditul extern

Curtea de Conturi Europeană.

Auditul intern

Serviciul de Audit Intern al Comisiei Europene.

Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

Resurse puse la dispoziția agenției în 2012 (2011)

Bugetul definitiv

20,376 (20,180) milioane de euro, din care subvenția acordată de Uniune este de 99 % (99 %).

Situația personalului la 31 decembrie 2012

72 (72) de posturi prevăzute în schema de personal, dintre care ocupate: 70 (70) +

22 (22) de alte posturi (agenți contractuali, experți naționali detașați)

Total personal: 94 (94), îndeplinind următoarele sarcini:

operaționale: 58 (59)

administrative: 29 (29)

mixte: 7 (6)

Produse și servicii furnizate în 2012 (2011)  (1)

FRANET

Număr de contribuții din partea celor 28 de puncte focale naționale (loturi naționale): 185 (29)

Număr de contribuții din partea partenerului responsabil de analiza UE și internațională: 1 (0)

Număr de contribuții din partea partenerului responsabil de analiza comparativă: 1 (0)

Număr de reuniuni: 3 (2) (1 cu 4 participanți, 1 cu 10 participanți și 1 cu 20 de participanți)

Rapoarte de cercetare

Număr de rapoarte: 13 (26) plus 23 (113) de versiuni lingvistice

Număr de reuniuni: 2 (11)

Rapoarte anuale: 2 (2) plus 3 (2) versiuni lingvistice; Rezumatul raportului anual: 1 (1) plus 2 (4) versiuni lingvistice

Avize publicate de agenție: 3

Fișe informative: 11 (10) plus 118 (149) versiuni lingvistice

Materiale care nu țin de sfera cercetării

Diverse publicații ale agenției: 5 (5) plus 31 (27) de versiuni lingvistice

Postere: 20 (1)

Conferințe și evenimente importante

Conferința drepturilor fundamentale: 1 (1)

Evenimentul „Ziua diversității”: 1 (1)

Simpozionul agenției: 1 (1)

Reuniunea Platformei drepturilor fundamentale: 1 (0)

Seminar organizat împreună cu Președinția (daneză) a UE: 1 (0)

Cooperarea cu instituțiile și organismele UE și ale statelor membre

Statele membre: 7 (13)

Consiliul UE: 9 (9)

Comisia Europeană: 12 (18)

Parlamentul European: 20 (10)

Curtea de Justiție a UE: 1 (1)

Comitetul Regiunilor: 1 (3)

Comitetul Economic și Social European: 1 (1)

Ombudsmanul European: 1 (0)

Platforma drepturilor fundamentale: 3 (3)

Consiliul Europei: 24 (10)

OSCE: 2 (3)

Organizația Națiunilor Unite: 2 (2)

Organisme specializate (instituții naționale din domeniul drepturilor omului și organisme din domeniul egalității): 3 (4)

Alte reuniuni și mese rotunde: 12 (20)

Sursa: Informații furnizate de agenție.


(1)  Trebuie menționat că, începând cu exercițiul 2011, rapoartele sunt separate de fișele informative și, de asemenea, că se indică în mod explicit numărul total de versiuni lingvistice pentru fiecare categorie.

Sursa: Informații furnizate de agenție.


RĂSPUNSURILE AGENȚIEI

11.

Agenția a corectat eroarea materială produsă în cursul evaluării ofertelor și a modificat contractul-cadru în consecință, cu acordul tuturor părților implicate. În plus, agenția se află în plin proces de îmbunătățire a programului său informatic de gestionare a ofertelor și contractelor (Tender and contract manager – TCM), care va elimina astfel de erori materiale în viitor. Acest program informatic este utilizat pentru elaborarea ofertelor și va include un modul de evaluare electronică (eEvaluation). La cererea Comisiei, agenția a fost de acord să furnizeze acest program informatic serviciilor Comisiei prin intermediul unui acord privind nivelul serviciilor.

12.

Agenția consideră că sistemul de control intern este adecvat și oferă garanții rezonabile, inclusiv o serie de bune practici. În plus, în 2013, în urma efectuării unei evaluări interne a riscurilor, agenția a introdus, de asemenea, o procedură oficială de verificare ex post în conformitate cu solicitarea Curții.

13.

Observația Curții este binevenită întrucât confirmă natura multianuală a majorității proiectelor operaționale ale agenției. Execuția bugetului agenției pentru exercițiul 2012 a indicat niveluri satisfăcătoare de executare a plăților pentru titlurile I și II, de 98 % și, respectiv, de 89 %. Pentru titlul III, nivelul de executare a plăților de 49 % este bine justificat, întrucât corespunde programului anual de activitate al agenției. Pentru a-și spori și mai mult eficiența, agenția a adoptat un modul de planificare bugetară (Budget Module), care este direct legat de programul său anual de activitate. Reportările reprezintă credite de plată necesare pentru a acoperi angajamentele juridice existente.