13.12.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 365/190


RAPORT

privind conturile anuale ale Agenției Executive a Consiliului European pentru Cercetare pentru exercițiul financiar 2012, însoțit de răspunsul agenției

2013/C 365/27

INTRODUCERE

1.

Agenția Executivă a Consiliului European pentru Cercetare (denumită în continuare „agenția”), cu sediul la Bruxelles, a fost înființată prin Decizia 2008/37/CE a Comisiei (1). Agenția a fost instituită pentru perioada 1 ianuarie 2008-31 decembrie 2017, obiectivul său fiind acela de a gestiona programul specific „Idei” în cadrul celui de Al șaptelea program-cadru pentru cercetare (2).

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

2.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale agenției. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale agenției, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2012; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

4.

În conformitate cu articolele 33 și 43 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei (5), conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale agenției, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora:

(a)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale agenției includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Comitetul director aprobă conturile anuale ale agenției după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a agenției;

(b)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

5.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții planificarea și efectuarea auditului astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale agenției și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

6.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități sunt rezultate din acte de fraudă, fie că sunt rezultate din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

7.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

8.

În opinia Curții, conturile anuale ale agenției prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2012, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

9.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2012 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

10.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIUL ANTERIOR

11.

Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiul anterior.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Louis GALEA, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 17 septembrie 2013.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 9, 12.1.2008, p. 15.

(2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile agenției.

(3)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

(5)  JO L 357, 31.12.2002, p. 72.

(6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards - IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants - IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards - IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards - IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board - IASB).

(7)  Articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 248, 16.9.2002, p. 1).


ANEXA I

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiul anterior

Exercițiul

Observația Curții

Stadiul acțiunii corective

(finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

2011

Agenția nu a exercitat un control suficient pe parcursul dezvoltării unui activ informatic intern denumit e-Stream, care avea drept scop automatizarea proceselor de aprobare a fluxurilor de lucru din cadrul Departamentului de gestionare științifică. Studiul economic inițial pentru acest proiect nu a fost definit în mod corespunzător, riscurile nu au fost identificate și combătute în mod adecvat, iar conducerea nu a asigurat monitorizarea evoluției proiectului. Aceste deficiențe au contribuit la eșecul proiectului informatic, fapt ce a avut drept rezultat o ajustare pentru depreciere în cuantum de 258 967 de euro.

Finalizată

2011

Directorul interimar al agenției a fost numit la 1 ianuarie 2011 printr-o decizie a Comisiei. În februarie 2012, la data la care s-a desfășurat auditul, durata acestui interimat depășise cu o lună durata maximă de un an prevăzută în Statutul funcționarilor. Întrucât funcția precedentă a directorului, cea de șef de departament, a fost preluată temporar de un șef de unitate, se poate constata și în acest caz aceeași nerespectare a Statutului funcționarilor. Un alt șef de unitate a fost șef interimar al departamentului între iunie 2009 și februarie 2011, durata interimatului respectiv fiind, de asemenea, neconformă cu reglementările.

Finalizată


ANEXA II

Agenția Executivă a Consiliului European pentru Cercetare (Bruxelles)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

(articolul 182 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

(1)

Parlamentul și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, după consultarea Comitetului Economic și Social, adoptă un program-cadru multianual, în care sunt prevăzute toate acțiunile Uniunii. Programul-cadru:

stabilește obiectivele științifice și tehnologice care trebuie realizate prin acțiunile preconizate la articolul 180, precum și prioritățile conexe;

indică liniile directoare ale acestor acțiuni;

stabilește cuantumul global maxim și condițiile de participare financiară a Uniunii la programul-cadru, precum și cotele-părți alocate fiecărei acțiuni preconizate.

(2)

Programul-cadru se adaptează sau completează în funcție de evoluția situației.

(3)

Programul-cadru este pus în aplicare prin intermediul unor programe specifice, dezvoltate în cadrul fiecărei acțiuni. Fiecare program specific precizează condițiile de realizare, stabilește durata și prevede mijloacele considerate necesare. Totalul cuantumurilor considerate necesare, stabilite de programele specifice, nu poate depăși cuantumul global maxim stabilit pentru programul-cadru și pentru fiecare acțiune.

(4)

Consiliul, hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială și după consultarea Parlamentului European și a Comitetului Economic și Social, adoptă programele specifice.

Competențele agenției

(Decizia 2008/37/CE a Comisiei)

Obiective

Agenția a fost înființată în decembrie 2007 prin Decizia 2008/37/CE a Comisiei cu scopul de a gestiona programul comunitar specific „Idei” în domeniul cercetării de frontieră, în vederea aplicării Regulamentului (CE) nr. 58/2003 al Consiliului. Programul „Idei” este implementat de Consiliul European pentru Cercetare, care cuprinde un Consiliu științific independent, ce stabilește strategia științifică a Consiliului European pentru Cercetare și monitorizează punerea ei în aplicare de către agenție, care se ocupă de gestionarea operațională. Agenția a devenit autonomă de Direcția Generală Cercetare și Inovare la 15 iulie 2009.

Sarcini

Sarcinile care trebuie îndeplinite de agenție sunt descrise în actul de delegare [a se vedea Decizia C(2008) 5694 a Comisiei], în special la articolele 5-7. Agenției i-au fost încredințate, printre altele, sarcini care acoperă:

toate aspectele ce țin de implementarea administrativă și de execuția programelor, în special, procedurile de evaluare, evaluarea inter pares și procesul de selecție, în conformitate cu principiile stabilite de Consiliul științific;

gestionarea financiară și științifică a granturilor.

Organizare

[Deciziile C(2008) 5132 și C(2011) 4877 ale Comisiei]

(Deciziile 2007/134/CE și 2011/12/UE ale Comisiei)

(Decizia 2006/972/CE a Consiliului)

[Regulamentul (CE) nr. 58/2003 al Consiliului]

Comitetul director

Comitetul director este organismul care supraveghează funcționarea agenției și membrii acestuia sunt numiți de Comisie [a se vedea Decizia C(2008) 5132 a Comisiei]. Comitetul director adoptă programul anual de activitate al agenției (după aprobarea de către Comisie), precum și bugetul administrativ și rapoartele anuale. Este format din cinci membri și un observator.

Consiliul științific al Consiliului European pentru Cercetare

Consiliul științific are, conform Deciziei 2007/134/CE a Comisiei, misiunea de a stabili o strategie științifică pentru programul specific „Idei”, de a lua decizii privind tipul de cercetări ce primesc finanțare, în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din Decizia 2006/972/CE a Consiliului, și de a acționa ca garant al calității activității Consiliului European pentru Cercetare din perspectivă științifică. Sarcinile sale cuprind, în special, elaborarea programului anual de activitate al programului specific „Idei”, punerea la punct a procedurii de evaluare inter pares, precum și monitorizarea și controlul calității privind implementarea programului specific „Idei”, fără a aduce atingere responsabilității Comisiei. Este format din 22 de membri numiți de Comisie.

Directorul agenției

Este numit de Comisia Europeană pentru o perioadă de patru ani.

Auditul extern

Curtea de Conturi Europeană.

Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

Resurse puse la dispoziția agenției în 2012 (2011)

Bugetul

37,8 (35,6) milioane de euro

Situația personalului la 31 decembrie 2012

Bugetul de funcționare pentru 2012 prevede, în schema de personal, 100 (100) de agenți temporari, 289 (260) de agenți contractuali și experți naționali detașați, și anume, un efectiv total de 389 (360) de posturi. Din aceste posturi, 380 (350) erau ocupate la sfârșitul exercițiului 2012:

96 (97) de agenți temporari, dintre care 11 (13) agenți temporari detașați și 85 (84) de agenți temporari externi;

275 (245) de agenți contractuali;

9 (8) experți naționali detașați.

Repartizarea posturilor în funcție de sarcini:

activități operaționale (departamentul de gestionare științifică și departamentul de gestionare a granturilor): 71 % (68 %);

activități administrative (alte departamente): 29 % (32 %).

Produse și servicii furnizate în 2012 (2011)

1.

Monitorizarea acordurilor de grant încheiate în cadrul programului de activitate al programului specific „Idei”, precum și a cererilor de propuneri pentru granturi destinate cercetătorilor debutanți, pentru granturi destinate cercetătorilor confirmați, pentru granturile pentru sinergie și pentru granturile pentru validarea conceptului. Implementarea programului de activitate aferent programului „Idei” se realizează prin publicarea unor cereri de propuneri anuale, urmate de o evaluare (efectuată de experți externi), de întocmirea și de semnarea acordurilor de grant și, în final, de monitorizarea implementării proiectelor. Fiecare cerere de propuneri generează o serie de acorduri de grant, încheiate pentru un ciclu de proiect cu o durată preconizată de circa cinci ani.

2.

Execuția cererilor de propuneri pentru 2012 din cadrul programului de activitate aferent programului „Idei” [granturi destinate cercetătorilor debutanți (Starting Grants), granturi destinate cercetătorilor confirmați (Advanced Grants), granturi pentru sinergie (Synergy Grants) și granturi pentru validarea conceptului (Proof-of-Concept Grants)]: au fost depuse 7 899 de propuneri în 2012, dintre care 4 741 pentru granturile destinate cercetătorilor debutanți, 2 304 pentru granturile destinate cercetătorilor confirmați, 710 pentru granturile pentru sinergie și 144 pentru granturile pentru validarea conceptului. 7 740 dintre aceste propuneri erau eligibile, astfel că au fost evaluate de comisiile de evaluare. Au fost selectate, în total, 960 de propuneri în vederea procesului de atribuire a granturilor (883 pe listele principale și 77 pe listele de rezervă).

3.

Producerea și difuzarea de informații privind programul specific „Idei” și privind activitățile agenției din cursul anului 2012.

4.

În 2012, Consiliul științific a organizat reuniuni ordinare pe teritoriul Europei, de regulă la invitația autorităților naționale. Organizarea reuniunilor în diferite țări, care sunt fie state membre ale UE, fie țări asociate, reprezintă o modalitate de a conferi Consiliului European pentru Cercetare o mai mare vizibilitate. Reuniunile sunt considerate, de asemenea, evenimente importante atât de către autoritățile naționale, cât și de către comunitatea științifică și comunitatea de cercetători de la nivel local. În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2012, s-au organizat cinci sesiuni plenare ale Consiliului științific: în februarie, iunie și decembrie la Bruxelles (Belgia), în aprilie la Sofia (Bulgaria) și în octombrie la Limassol (Cipru). În urma recomandărilor din 2009 ale comisiei de evaluare a structurilor și a mecanismelor Consiliului European pentru Cercetare, Consiliul științific a instituit două comitete permanente: primul elaborează orientări cu privire la conflictele de interese, la abateri științifice și la aspectele etice, iar cel de al doilea se ocupă de selectarea membrilor comisiei de evaluare. Agenția executivă a sprijinit activitățile operaționale ale celor două comitete, care s-au reunit o dată, respectiv de două ori în 2012. De asemenea, membrii Consiliului științific s-au reunit în grupuri de lucru care au abordat aspecte specifice. În 2012, agenția executivă a organizat diferite reuniuni ale grupurilor de lucru ale Consiliului European pentru Cercetare privind inovarea și relațiile cu industria, liberul acces, internaționalizarea și echilibrul dintre femei și bărbați. Grupurile de lucru efectuează analize și contribuie la strategia științifică a Consiliului European pentru Cercetare prin propuneri care urmează să fie adoptate de Consiliul științific în plen în domeniile corespunzătoare mandatelor acestora: examinează relația Consiliului European pentru Cercetare cu sectorul industrial/de afaceri și impactul cercetării finanțate de Consiliul European pentru Cercetare asupra inovării; elaborează o poziție a Consiliului European pentru Cercetare privind liberul acces; explorează mecanisme adecvate de sporire a participării cercetătorilor din afara Europei, în special din Brazilia, Rusia, India și China (țările BRIC) la mecanismele Consiliului European pentru Cercetare; se asigură că Consiliul European pentru Cercetare are o poziție de avangardă din punctul de vedere al celor mai bune practici în ceea ce privește echilibrul între femei și bărbați în domeniul cercetării. Agenția executivă, împreună cu membrii grupurilor, a elaborat o serie de documente de lucru conținând analiza și mesajele cheie privind aspectele specifice abordate în cadrul grupurilor de lucru și al comitetelor permanente.

Sursa: Informații furnizate de agenție.


RĂSPUNSUL AGENȚIEI

1.

Agenția ia act de raportul Curții.