13.12.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 365/1


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei pentru exercițiul financiar 2012, însoțit de răspunsurile agenției

2013/C 365/01

INTRODUCERE

1.

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (denumită în continuare „agenția”), cu sediul la Ljubljana, a fost instituită prin Regulamentul (CE) nr. 713/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (1). Principala sarcină a agenției este de a asista autoritățile naționale de reglementare în exercitarea la nivelul Uniunii a atribuțiilor de reglementare pe care acestea le îndeplinesc în statele membre, precum și, acolo unde este necesar, de a coordona acțiunile acestora. Prin regulamentul REMIT (Regulamentul privind integritatea și transparența pieței energiei - Regulation on energy market integrity and transparency) (2), agenției, precum și autorităților naționale de reglementare le-au fost atribuite în plus noi responsabilități în ceea ce privește monitorizarea pieței europene angro de energie (3).

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

2.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale agenției. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale agenției, care cuprind situațiile financiare (4) și rapoartele privind execuția bugetară (5) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2012; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

4.

În conformitate cu articolele 33 și 43 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei (6), conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale agenției, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora:

(a)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale agenției includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (7), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale agenției după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a agenției;

(b)

responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

5.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (8), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții planificarea și efectuarea auditului astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale agenției și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

6.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități sunt rezultate din acte de fraudă, fie că sunt rezultate din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

7.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

8.

În opinia Curții, conturile anuale ale agenției prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2012, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

9.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2012 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

10.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA LEGALITATEA ȘI REGULARITATEA OPERAȚIUNILOR

11.

Pentru a acoperi taxele școlare mai ridicate, agenția acordă membrilor personalului care au copii ce frecventează unități de învățământ primar și secundar o contribuție pentru școlarizare care este în plus față de alocația școlară prevăzută în Statutul funcționarilor (9). În 2012, suma totală a acestor contribuții s-a ridicat la aproximativ 23 000 de euro. Ele nu sunt prevăzute de Statutul funcționarilor și, în consecință, sunt neconforme cu reglementările.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

12.

Agenția a reportat o serie de credite angajate aferente titlului II (Clădirea agenției și cheltuieli aferente) al bugetului său; aceste credite au fost în cuantum de 1,7 milioane de euro, reprezentând 81 % din totalul creditelor angajate pentru titlul II. Aceste reportări sunt legate, în special, de punerea în aplicare a regulamentului REMIT, care este în curs de desfășurare. Întrucât punerea în aplicare a acestui regulament are legătură cu activitățile operaționale ale agenției, finanțarea sa în cadrul bugetului ar fi trebuit, în mod normal, să fie prevăzută la titlul III.

13.

În 2012, agenția a efectuat 20 de transferuri bugetare în cuantum de aproximativ un milion de euro, fiind afectate 43 de linii bugetare. Acest fapt indică existența unor deficiențe în ceea ce privește planificarea bugetară.

ALTE OBSERVAȚII

14.

La sfârșitul exercițiului, agenția deținea 4,2 milioane de euro în numerar, incluzând excedentul bugetar din 2011 în valoare de 1,6 milioane de euro, care a fost consecința unei solicitări excesive de fonduri în 2011 și care a fost recuperat de Comisie în ianuarie 2013. Acest fapt denotă nerespectarea unei gestiuni riguroase a trezoreriei.

15.

Procedurile de recrutare auditate au relevat existența unor deficiențe care au afectat transparența și egalitatea de tratament privind candidații: întrebările care urmau să fie utilizate pentru interviuri și pentru teste nu au fost formulate înaintea examinării candidaturilor. Nu a existat o detaliere suficientă a mențiunilor legate de condițiile pentru admiterea la testele scrise și la interviuri și pentru includerea pe lista candidaților considerați corespunzători. De asemenea, măsurile adoptate în vederea asigurării anonimatului candidaților care au susținut testele scrise au fost inadecvate.

SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIUL ANTERIOR

16.

Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiul anterior.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Louis GALEA, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 10 septembrie 2013.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 211, 14.8.2009, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011, JO L 326, 8.12.2011, p. 1, care conferă agenției un rol important în supravegherea desfășurării tranzacțiilor pe piețele angro de energie din întreaga Europă.

(3)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile agenției.

(4)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(5)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

(6)  JO L 357, 31.12.2002, p. 72.

(7)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards - IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants - IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards - IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards - IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board - IASB).

(8)  Articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 248, 16.9.2002, p. 1).

(9)  Articolul 3 din anexa VII prevede plata alocației până la concurența unei valori egale cu dublul alocației de bază de 252,81 euro, și anume 505,62 euro.


ANEXA I

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiul anterior

Exercițiul

Observația Curții

Stadiul acțiunii corective

(finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

2011

Neutilizarea și reportarea unui volum ridicat de credite, precum și prezența unui nivel scăzut de plăți semnalează existența unor deficiențe la nivelul planificării și al execuției bugetului și contravin principiului bugetar al anualității.

În desfășurare

2011

Se mai pot realiza progrese în ceea ce privește îmbunătățirea transparenței procedurilor de recrutare. De exemplu, anunțurile de posturi vacante nu furnizau informații cu privire la numărul maxim de candidați care urmau să fie incluși pe lista de rezervă și nu făceau nicio referire la posibilitatea de a depune contestații. Mai mult, nu s-au stabilit înainte de examinarea candidaturilor nici întrebările pentru testele scrise și pentru interviuri, nici ponderea corespunzătoare acestora.

În desfășurare

2011

În 2011, agenția a plătit diurne în valoare totală de 10 839 de euro către experți detașați care erau cetățeni ai statului în care își are sediul agenția. Această plată este în contradicție cu Normele privind experții naționali detașați, norme care au fost adoptate de Consiliul de administrație al agenției și care prevăd că acordarea unor astfel de diurne este autorizată doar pentru agenții temporari care nu sunt cetățeni ai statului membru în care sunt angajați; prin urmare, aceste plăți sunt neconforme cu reglementările.

Finalizată


ANEXA II

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei - ACER (Ljubljana)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

[articolul 114 (ex-articolul 95 TCE) și articolul 194 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene]

Parlamentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară și după consultarea Comitetului Economic și Social, adoptă măsurile privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre care au ca obiect instituirea și funcționarea pieței interne.

În contextul instituirii și al funcționării pieței interne și din perspectiva necesității de a conserva și îmbunătăți mediul, politica Uniunii în domeniul energiei urmărește, în spiritul solidarității între statele membre:

(a)

să asigure funcționarea pieței energiei;

(b)

să asigure siguranța aprovizionării cu energie în Uniune;

(c)

să promoveze eficiența energetică și economia de energie, precum și dezvoltarea de noi surse de energie și energii regenerabile; și

(d)

să promoveze interconectarea rețelelor energetice.

Parlamentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, stabilesc măsurile necesare pentru realizarea acestor obiective. Aceste măsuri se adoptă după consultarea Comitetului Economic și Social și a Comitetului Regiunilor.

Competențele agenției

[astfel cum este specificat în Regulamentul (CE) nr. 713/2009 al Parlamentului European și al Consiliului, în Regulamentul (UE) nr. 838/2010 al Comisiei, în Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului]

Obiective

Obiectivul agenției este de a asista autoritățile naționale de reglementare în exercitarea la nivelul Uniunii a atribuțiilor de reglementare pe care acestea le îndeplinesc în statele membre, precum și, acolo unde este necesar, de a coordona acțiunile acestora.

Sarcini

să completeze și să coordoneze activitatea autorităților naționale de reglementare;

să participe la crearea unor norme aplicabile rețelelor europene;

să adopte, în anumite condiții, decizii individuale obligatorii privind clauzele și condițiile de acces la infrastructura transfrontalieră și de siguranță operațională a acesteia;

să acorde consiliere instituțiilor europene pe diverse teme legate de energia electrică;

să monitorizeze evoluțiile de pe piețele de energie și să raporteze cu privire la aceste evoluții;

să formuleze în atenția Comisiei Europene o propunere cu privire la valoarea anuală a compensației pentru infrastructura transfrontalieră în cadrul mecanismului COST;

să coopereze cu autoritățile naționale de reglementare, cu ESMA (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), cu autoritățile financiare competente din statele membre și, după caz, cu autoritățile naționale din domeniul concurenței pentru a monitoriza piețele angro de energie;

să evalueze funcționarea și transparența unor categorii diverse de piețe și modalități de realizare a tranzacțiilor comerciale;

să formuleze recomandări Comisiei cu privire la regulile specifice pieței, la evidențele tranzacțiilor, la ordinele de tranzacționare și la standardele și procedurile care ar putea îmbunătăți integritatea pieței și funcționarea pieței interne.

Organizare

Consiliul de administrație

Componență

Doi membri numiți de către Parlamentul European, doi membri numiți de către Comisie și cinci membri numiți de către Consiliu. Fiecare membru are un supleant.

Sarcini

Consiliul de administrație adoptă programul anual de activitate și bugetul agenției și monitorizează execuția acestora.

Directorul

Este numit de către Consiliul de administrație, în urma unui aviz favorabil al Consiliului autorităților de reglementare și pe baza unei liste de candidați propuși de către Comisie.

Consiliul autorităților de reglementare

Componență

Câte un reprezentant cu rang înalt din partea autorității de reglementare a fiecărui stat membru și un reprezentant fără drept de vot din partea Comisiei. Fiecare membru are un supleant care este numit de autoritatea națională de reglementare din fiecare stat membru.

Sarcini

Consiliul autorităților de reglementare emite avize în atenția directorului cu privire la avizele, recomandările și deciziile care sunt examinate spre adoptare;

oferă îndrumări directorului în exercitarea atribuțiilor acestuia;

emite un aviz Consiliului de administrație cu privire la candidatul care urmează să fie numit în funcția de director; și

aprobă programul de activitate al agenției.

Auditul extern

Curtea de Conturi Europeană.

Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

Resurse puse la dispoziția agenției în 2012 (2011)

Bugetul aferent exercițiului 2012 (2011)

7,2 (4,8) milioane de euro

Situația personalului la 31 decembrie 2012(2011)

Posturi prevăzute în schema de personal: 43 (40)

Posturi ocupate la 31 decembrie: 42 (39)

Alți angajați: 14 (12)

Total personal: 57 (39), repartizat după cum urmează:

sarcini operaționale: 34 (28)

sarcini administrative: 23 (11)

Produse și servicii furnizate în 2012

Două orientări-cadru (Energie electrică: Echilibrare; Gaze naturale: Interoperabilitate). Consultări publice, inclusiv ateliere, organizate în temeiul articolului 10 din Regulamentul (CE) nr. 713/2009.

Coduri de rețea

(a)

Trei avize motivate privind codurile de rețea (Energie electrică: Codul de rețea privind cerințele de conectare la rețea aplicabile tuturor generatoarelor și Codul de rețea pentru alocarea capacității și managementul congestionării; Gaze naturale: Codul de rețea privind mecanismul de alocare a capacității).

(b)

Două recomandări cu rezerve privind codurile de rețea (ambele referitoare la Codul de rețea privind mecanismul de alocare a capacității pentru rețeaua europeană de transport de gaze).

Avizul privind programul de activitate pentru 2012 al ENTSOG.

Avizul privind perspectiva ENTSOG pentru exercițiul 2011-2012 referitor la aprovizionarea pe timp de iarnă.

Avizul privind perspectiva ENTSOG pentru exercițiul 2012 referitor la aprovizionarea pe timp de vară.

Avizul privind programul anual de activitate pentru 2013 al ENTSOG.

Avizul privind Planul de dezvoltare a rețelei pe o durată de zece ani întocmit de ENTSO-E pentru 2012.

Avizul privind raportul ENTSO-E referitor la perspectivele pentru perioada de vară din 2012, care include și o analiză a perioadei anterioare de iarnă 2011/2012.

Avizul privind raportul anual al ENTSO-E pentru 2011.

Publicarea, la 29 noiembrie, a Raportului comun al ACER-CEER privind monitorizarea pieței [articolul 11 din Regulamentul (CE) nr. 713/2009], a cărui prezentare a avut loc la Bruxelles.

Recomandarea privind articolul 2 alineatul (1) litera (n) din propunerea Comisiei de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind piețele instrumentelor financiare, de abrogare a Directivei 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului [COM(2011) 656 final].

Adoptarea recomandării privind evidențele tranzacțiilor menționate în Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 (REMIT).

Adoptarea deciziei privind formatul pentru registre prevăzut la articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011.

Publicarea, la 28 septembrie 2012, a celei de a doua ediții a orientărilor privind aplicarea definițiilor enumerate la articolul 2 din regulamentul REMIT.

Semnarea celor trei contracte-cadru privind punerea în aplicare a regulamentului REMIT.

Publicarea, în luna martie, a raportului privind stadiul inițiativelor regionale pentru 2011 (Regional Initiatives Status Review Report).

Publicarea online a trei rapoarte trimestriale cu privire la inițiative regionale în sectorul gazelor naturale și a patru rapoarte trimestriale cu privire la inițiative regionale în sectorul energiei electrice.

Înființarea a două grupuri de lucru noi în cadrul agenției [Grupul de lucru axat pe teme legate de punerea în aplicare, monitorizare și proceduri (Implementation, Monitoring and Procedures Working Group - AIMPWG) și Grupul de lucru privind integritatea și transparența pieței (Market Integrity and Transparency Working Group - AMITWG)] și actualizarea normelor privind funcționarea grupurilor de lucru.

La 14 martie 2012, agenția a organizat conferința sa anuală intitulată „Making the Internal Energy Market a reality - which role for ACER?” (Transformarea pieței interne a energiei într-o realitate – care este rolul ACER?); au participat 220 de persoane.

Sursa: Informații furnizate de agenție.


RĂSPUNSURILE AGENȚIEI

11.

În lipsa unei Școli Europene în Slovenia și din nevoia unei măsuri de natură socială pentru a îmbunătăți condițiile inegale de muncă [în conformitate cu articolul (1), litera (e) din Statutul funcționarilor] care se aplică personalului agenției, în comparație cu personalul angajat în alte instituții ale Uniunii Europene, pentru care sunt disponibile școli europene, Consiliul de administrație a adoptat decizia CA nr. 01/2011 din 11 februarie 2011„privind sprijinul acordat membrilor personalului ACER pentru taxele școlare corespunzătoare perioadei de grădiniță și școală primară și secundară”. Nivelul maxim de sprijin financiar acordat angajaților eligibili, pentru fiecare copil eligibil, nu depășește nivelul taxelor plătite pentru Școala Europeană din Bruxelles.

12.

Comisia a sfătuit agenția să utilizeze titlul II pentru proiectul REMIT deoarece majoritatea cheltuielilor sunt legate de aplicațiile IT. Agenția a hotărât să utilizeze titlul III pentru înregistrarea cheltuielilor legate de proiectul REMIT din 2014, când se preconizează că agenția va începe monitorizarea pieței energetice.

13.

În cadrul unei evaluări detaliate, agenția a conștientizat pe deplin că bugetul prevăzut în declarația financiară a REMIT s-a dovedit a fi insuficient în vederea dezvoltării unui sistem IT de maximă eficiență pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 1227/2011. Prin urmare, agenția a încercat, deja din 2012, să identifice unde se puteau găsi resurse suplimentare în propriul buget pentru a le consacra proiectului REMIT. Întrucât bugetul agenției era deja restrâns, se puteau transfera numai sume mici de la alte linii bugetare. Exercițiul financiar a fost realizat sistematic și a avut ca rezultat un număr ridicat de transferuri bugetare cu valori mici.

14.

Soldul de numerar în cuantum de 4,2 milioane euro aflat în contul bancar al agenției la sfârșitul exercițiului financiar includea excedentul bugetar din 2011, 1,6 milioane euro, restituit în ianuarie 2013, deoarece agenția a primit cererea Comisiei abia la data de 8 ianuarie 2013, excedentul bugetar de 0,6 milioane euro al exercițiului 2012, ce urma să fie restituit Comisiei la cerere și suma de 1,9 milioane euro pentru a soluționa obligațiile legale asumate de agenție anterior încheierii exercițiului financiar, obligații care au fost reportate în 2013. Gestionarea numerarului agenției are ca scop garantarea de fonduri disponibile pentru a acoperi obligații restante de îndată ce apar.

15.

Agenția urmează cu strictețe procedurile pentru testul scris și interviu, astfel cum au fost stabilite în detaliu în decizia relevantă 2012-17 a directorului referitoare la Ghidul privind procedurile de recrutare și activitatea comisiilor de selecție la 20 martie 2012, asigurându-se că întrebările și criteriile de evaluare sunt stabilite înainte de începerea testelor și a interviurilor. Pentru a lua în considerare observațiile auditorilor, agenția este de acord să revizuiască procedura actuală. Agenția consideră că anonimitatea testelor nu este importantă pentru obiectivitatea generală a procedurii de selecție. Criteriile de notare pentru evaluarea testului sunt stabilite în prealabil de comisia de selecție pentru a asigura astfel atribuirea unui scor obiectiv la testele scrise. În plus, nu toate testele pot fi organizate în anonimat deoarece candidaților li se cere fie să își descrie experiența în răspuns, fie să pregătească o prezentare în fața comisiei de selecție la începutul interviului.