52013SC0264

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMAT AL EVALUĂRII IMPACTULUI PROPUNERE DE DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind pachetele de servicii de călătorie și formulele de călătorie asistate, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European și al Consiliului și a Directivei 2011/83/UE și de abrogare a Directivei 90/314/CEE a Consiliului /* SWD/2013/0264 final */


DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMAT AL EVALUĂRII IMPACTULUI

PROPUNERE DE DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

privind pachetele de servicii de călătorie și formulele de călătorie asistate, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European și al Consiliului și a Directivei 2011/83/UE și de abrogare a Directivei 90/314/CEE a Consiliului

1.           INTRODUCERE

1.1.        Contextul în materie de politică

Piața serviciilor de călătorie joacă un rol central în economia europeană de astăzi.

Una dintre sarcinile principale ale Uniunii Europene este aceea de a crea un cadru de reglementare care să asigure o protecție suficientă a consumatorilor, astfel încât aceștia să poată rezerva cu încredere vacanțe oriunde în Uniune. În același timp, trebuie asigurate condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile care prestează servicii de călătorie, în vederea sporirii competitivității pe piață.

Adoptarea Directivei privind pachetele de servicii pentru călătorii în 1990 a reprezentat o contribuție importantă la dezvoltarea unei piețe unice pentru o parte semnificativă a pieței serviciilor de călătorie și a conferit drepturi importante călătorilor europeni. Cu toate acestea, ca urmare a dezvoltării internetului și a popularității unor noi modalități prin care consumatorii își rezervă vacanțele, aplicabilitatea directivei în cazul tuturor acestor noi produse de călătorie a devenit incertă.

Modernizarea Directivei privind pachetele de servicii pentru călătorii a fost solicitată în mod repetat de sector, precum și de organizațiile de consumatori. De asemenea, revizuirea acesteia este prevăzută în mod explicit în Agenda consumatorului european și este menționată în anexa II la Actul privind piața unică II.

.

1.2.        Definiții

· Formule de călătorie independente – un serviciu de călătorie, cum ar fi un zbor, cazarea sau închirierea unui autoturism, care este achiziționat ca produs autonom, adică achiziționat separat și nefiind oferit în combinație cu alte servicii turistice, chiar și atunci când călătorul folosește mai multe servicii pentru aceeași călătorie sau vacanță.

· Pachet de călătorie prestabilit – o combinație de servicii de călătorie grupate în prealabil de un organizator, constând în cel puțin două dintre următoarele servicii: (1) transportul de călători, (2) cazarea și (3) alte servicii turistice care nu sunt auxiliare transportului de călători sau cazării și care reprezintă o parte semnificativă a pachetului (de exemplu, închirierea unui autoturism).

· Formule de călătorie combinate[1] – o combinație de servicii de călătorie în care cel puțin două dintre serviciile menționate mai sus, cum ar fi zborurile, cazarea la hotel sau închirierea unui autoturism, sunt achiziționate pentru o singură călătorie sau vacanță de același furnizor ori de la furnizori care utilizează procese de rezervare asistate și în cadrul cărora cumpărătorul poate grupa serviciile de călătorie respective, în funcție de preferințele sale. Contrar pachetelor de călătorie prestabilite, formulele de călătorie combinate au un caracter dinamic și se pot împărți în două subcategorii principale:

– „pachete achiziționate de la un comerciant unic”: consumatorii își pot personaliza conținutul călătoriei sau al vacanței, în funcție de nevoile lor, pe un singur site internet sau la o singură agenție tradițională, pe toată durata procesului de rezervare fiind liberi să aleagă componente de călătorie separate. Aceste formule de călătorie sunt grupate de un singur comerciant (inclusiv la solicitarea călătorului) și sunt oferite sau vândute într-un mod care este tipic pachetelor, de exemplu:

– sunt oferite, vândute sau facturate la un preț global;

– sunt vândute în cadrul aceluiași proces de rezervare;

– fac obiectul unui singur contract sau

– sunt promovate sau vândute sub denumirea de „pachet” sau sub o denumire similară.

– formule de călătorie achiziționate de la mai mulți comercianți:

· „pachete achiziționate de la mai mulți comercianți”: diferența dintre un „pachet achiziționat de la mai mulți comercianți” și un „pachet achiziționat de la un comerciant unic” este că primul este grupat de mai mulți comercianți și că formula prezintă cel puțin una dintre caracteristicile proprii pachetelor indicate anterior la categoria „pachete achiziționate de la un comerciant unic”, inclusiv atunci când numele și informațiile referitoare la călător necesare pentru finalizarea operațiunii de rezervare sunt transferate între comercianți cel târziu la momentul confirmării rezervării pentru primul serviciu;

· „formule de călătorie asistate achiziționate de la mai mulți comercianți” sunt combinații de servicii de călătorie în cadrul cărora un singur comerciant facilitează în mod personalizat achiziționarea unor servicii de călătorie de la alt comerciant în cursul unei vizite unice la un punct de vânzare sau prin procese de rezervare online legate. În astfel de cazuri, consumatorii încheie contracte separate cu furnizorii de servicii în cauză și nu există elemente proprii pachetelor (a se vedea mai sus).

1.3.        Consultare și expertiză

Comisia a organizat două consultări publice (în 2008 și în 2009) și mai multe seminare cu părțile interesate (în 2009, 2010 și 2012). De asemenea, DG JUST a fost în contact cu serviciile relevante în cadrul Grupului de coordonare pentru evaluarea impactului (IASG), care s-a reunit de trei ori, pentru prima dată în iunie 2009.

1.4.        Trăsături specifice pachetelor de călătorie și cadrul juridic existent

Deși unele norme orizontale în domeniul protecției consumatorilor se aplică și contractelor de servicii de călătorie grupate într-un pachet, acestea nu reglementează aspecte specifice conexe, cum ar fi obligațiile referitoare la informarea cu privire la itinerarul călătoriei, definirea răspunderii în cazul în care apar probleme în executarea serviciilor din pachet și cerințele obligatorii în materie de protecție în caz de insolvabilitate. Reglementările privind drepturile pasagerilor stabilesc drepturi specifice pentru călători numai în legătură cu serviciile de transport, nu însă și în ceea ce privește combinarea unor servicii turistice diferite.

2.           DEFINIREA PROBLEMEI

Directiva privind pachetele de servicii pentru călătorii a funcționat bine de-a lungul anilor, creând o piață proprie. Cu toate acestea, ca urmare a tendinței în creștere de a achiziționa servicii de călătorie online, domeniul de aplicare al directivei a devenit neclar și depășit. Drept consecință, întreprinderile nu mai concurează în condiții de egalitate pe piața internă și se confruntă cu obstacole atunci când doresc să-și extindă activitatea la nivel transfrontalier. Domeniul de aplicare depășit al directivei cauzează probleme importante consumatorilor, care achiziționează adesea călătorii pentru care nu beneficiază de protecție, deși cred că sunt protejați. Alte dispoziții depășite și neclare ale actualei directive generează costuri inutile pentru întreprinderi și consumatori.

2.1.        Contextul definirii problemei – modificări pe piața serviciilor de călătorie

În 2011, 73 % din gospodăriile UE aveau acces la internet. Aproape două treimi din cetățenii UE utilizează internetul cel puțin o dată pe săptămână, iar peste jumătate dintre aceștia sunt „utilizatori frecvenți”, care navighează pe internet în fiecare zi sau aproape în fiecare zi. Serviciile de călătorie sunt categoria cea mai frecvent achiziționată online.

Internetul a schimbat modul în care consumatorii își organizează vacanțele. Formulele de călătorie combinate sunt în creștere: datele arată că 23 % dintre cetățenii UE au cumpărat aceste formule, însă cifrele sunt substanțial mai mari pentru Irlanda (46 %), Suedia (44 %), Italia (36 %) și Slovenia (42 %).

2.2.        Principalele probleme cu care se confruntă întreprinderile

2.2.1.     Absența condițiilor de concurență echitabile

Schimbările de pe piață au dus la o situație în care întreprinderile aflate sub incidența Directivei privind pachetele de servicii pentru călătorii fac obiectul unor norme și costuri diferite în comparație cu întreprinderile care nu sunt sau nu se consideră sub incidența acestei directive, deși concurează pentru aceiași clienți. Costurile medii de conformare pentru întreprinderi au fost estimate la 10,5-12,5 EUR pe pachet.

2.2.2.     Costuri de conformare inutile/nejustificate

Unele dispoziții ale directivei sunt depășite sau creează sarcini inutile pentru întreprinderi. Acest lucru este valabil în special în privința cerințelor de informare depășite (de exemplu, cerințele speciale aplicabile broșurilor sau rezervărilor „în ultimul moment”), a faptului că răspunderea organizatorului nu este limitată în situațiile în care, din cauza unor evenimente de forță majoră, călătoria de întoarcere nu poate fi asigurată după cum era planificată și a duplicării costurilor pentru călătoriile de afaceri organizate de companiile specializate în organizarea călătoriilor de afaceri (aceste companii asigură un nivel de protecție similar celui prevăzut în temeiul Directivei privind pachetele de servicii pentru călătorii).

2.2.3.     Discrepanțele juridice între statele membre generează obstacole în calea comerțului transfrontalier

Directiva actuală se bazează pe o armonizare minimă, iar aceasta a avut drept rezultat discrepanțe juridice între statele membre. Această fragmentare generează costuri de conformare suplimentare pentru întreprinderile care doresc să desfășoare activități comerciale la nivel transfrontalier (2 EUR/pachet, ceea ce înseamnă că aceste întreprinderi plătesc în final între 12,5 și 14,5 EUR/pachet), rezultate din cerințele de informare diferite, din domeniul de aplicare diferit al normelor în materie de protecție, din diferențele între sistemele de protecție în caz de insolvabilitate, la care se adaugă lipsa recunoașterii reciproce, și din deosebirile dintre normele naționale privind răspunderea diferitelor părți.

2.3.        Principalele probleme cu care se confruntă consumatorii

2.3.1.     Prejudicii aduse consumatorilor utilizatori de formule de călătorie combinate

Studiul privind prejudiciile aduse consumatorilor a estimat prejudiciile anuale personale suferite de utilizatorii formulelor de călătorie combinate în UE27 la peste 1 miliard EUR net (adică după plata despăgubirilor). Aceasta din cauză că formulele de călătorie combinate sunt mai frecvente și, în medie, generează prejudicii mai mari decât problemele legate de pachetele prestabilite. Insolvabilitatea unui organizator sau a unui furnizor de servicii ar putea crea prejudicii foarte grave consumatorilor. Adesea, pentru consumatori este dificil să înțeleagă dacă formulele de călătorie combinate pe care l-au achiziționat cu asistența unui comerciant sunt protejate sau nu. Într-adevăr, 67 % dintre consumatorii care au cumpărat formule de călătorie combinate printr-un intermediar, cu facturi emise de societăți diferite, au crezut în mod eronat că vor beneficia de restituirea prețului plătit în cazul falimentului uneia dintre acestea. Această confuzie ar putea genera prejudicii semnificative, în special în situațiile în care consumatorii realizează că nu sunt protejați doar atunci când agenția lor de voiaj nu își îndeplinește obligațiile și sunt abandonați în străinătate sau nu își pot recupera banii.

2.3.2.     Prejudicii aduse consumatorilor ca urmare a normelor neclare și depășite

Într-o anumită măsură, și consumatorii care achiziționează pachete prestabilite „protejate” suferă prejudicii, deoarece unele dispoziții ale directivei sunt neclare, depășite sau nu răspund așteptărilor rezonabile ale consumatorilor din zilele noastre. Acest lucru este valabil în special pentru anumite norme în ceea ce privește răspunderea, incertitudinile legate de preț, absența dreptului de reziliere a contractului și accesul anevoios la justiție.

2.4.        Status quo – scenariul de referință

În lipsa unei intervenții publice suplimentare, problemele identificate vor persista. Pe termen mai lung, este probabil ca acestea să se accentueze, dată fiind popularitatea din ce în ce mai mare a internetului și a formulelor de călătorie combinate.

2.5.        Uniunea are dreptul să acționeze?

Temeiul juridic al acțiunii UE este articolul 114 din tratat, care prevede că „Parlamentul European și Consiliul […] adoptă măsurile privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre care au ca obiect instituirea și funcționarea pieței interne.” În plus, articolul 114 alineatul (3) precizează: „în formularea propunerilor prevăzute la alineatul (1) în domeniul sănătății, securității, protecției mediului și protecției consumatorilor, Comisia pornește de la premisa asigurării unui nivel de protecție ridicat, ținând seama în special de orice evoluție nouă, întemeiată pe fapte științifice.”

Obiectivul de consolidare a protecției consumatorilor prin eliminarea fragmentării juridice și a situațiilor de denaturare a concurenței din cadrul pieței interne nu poate fi realizat într-o măsură satisfăcătoare la nivelul statelor membre.

3.           OBIECTIVE DE POLITICĂ

Obiectivele generale sunt acelea de a contribui la o mai bună funcționare a pieței interne în sectorul pachetelor de servicii de călătorie și de a asigura un nivel ridicat de protecție a consumatorilor în acest sector.

4.           OPȚIUNI DE POLITICĂ

4.1.        Opțiunile de politică identificate

· Opțiunea 1- Menținerea status quo-ului – scenariul de referință (OP1)

· Opțiunea 2 – Orientări (OP2)

· Opțiunea 3 – Eticheta „pachet de servicii de călătorie” (sub-opțiunea A) și/sau obligația comercianților care vând formule de călătorie asistate de a preciza că serviciile în cauză nu constituie un pachet – așa-numita mențiune de declinare a responsabilității „Acesta nu este un pachet” (sub-opțiunea B) (OP3)

· Opțiunea 4 – Abrogarea directivei și autoreglementarea (OP4)

· Opțiunea 5 – Modernizarea directivei și includerea în domeniul de aplicare al acesteia a pachetelor achiziționate de la un comerciant unic (OP5)

PO 5 presupune o revizuire a actualei Directivei privind pachetele de servicii pentru călătorii care să clarifice domeniul de aplicare al acesteia prin includerea, în mod explicit, a pachetelor achiziționate de la un comerciant unic, precum și actualizarea și îmbunătățirea mai multor dispoziții.

· Opțiunea 6 – O abordare diferențiată – modernizarea directivei și includerea în domeniul său de aplicare atât a pachetelor achiziționate de la un comerciant unic, cât și a pachetelor achiziționate de la mai mulți comercianți, cu aplicarea unui regim mai puțin strict pentru formulele de călătorie asistate achiziționate de la mai mulți comercianți (OP6)

Această opțiune include OP5 (toate măsurile de politică propuse), și cuprinde, în plus, o extindere a domeniului de aplicare al Directivei privind pachetele de servicii pentru călătorii potrivit unei abordări diferențiate:

- pachetele achiziționate de la mai mulți comercianți, și anume toate „pachetele noi”, ar urma să facă obiectul aceluiași regim ca și pachetele prestabilite (inclusiv răspunderea integrală pentru executarea serviciilor din pachet și obligația de asigurare a protecției în caz de insolvabilitate);

- formulele de călătorie asistate achiziționate de la mai mulți comercianți ar face obiectul unui regim mai puțin strict, limitat la asigurarea protecției în caz de insolvabilitate și la obligația de a menționa într-un mod clar și bine evidențiat faptul că fiecare furnizor de servicii va fi singurul responsabil, prin contract, pentru executarea serviciilor sale (opțiunea de politică 3B).

· Opțiunea 7 – Modernizarea directivei și includerea în domeniul său de aplicare atât a pachetelor achiziționate de la un comerciant unic, cât și a formulelor de călătorie achiziționate de la mai mulți comercianți (OP7)

Această opțiune include OP5 și OP6, introducând în același timp obligația ca toate formulele de călătorie achiziționate de la mai mulți comercianți să respecte toate cerințele Directivei privind pachetele de servicii pentru călătorii. Aceasta înseamnă că toate obligațiile și întreaga răspundere se vor aplica și în cazul formulelor de călătorie achiziționate de la mai mulți comercianți.

· Opțiunea 8 – „Directiva privind călătoriile” (OP8)

Această opțiune include OP7, la care se adaugă extinderea domeniului de aplicare la toate formulele de călătorie independente. Această opțiune ar însemna, în principiu, aplicarea acelorași norme tuturor serviciilor de călătorie, indiferent dacă produsul este oferit/achiziționat ca parte a unui pachet de servicii sau ca produs autonom.

4.2.        Opțiunile de politică eliminate

Se propune eliminarea OP8, deoarece majoritatea problemelor întâmpinate cel mai frecvent de consumatorilor în legătură cu formulele de călătorie independente pot fi soluționate cu succes pe baza legislației orizontale existente, cu condiția asigurării corespunzătoare a punerii în aplicare la nivel național.

5.           EVALUAREA IMPACTURILOR

5.1.        Evaluarea OP2 - Orientări

Această OP presupune menținerea Directivei privind pachetele de servicii pentru călătorii în forma sa actuală și elaborarea de orientări. Această opțiune ar putea spori, într-o anumită măsură, spori claritatea cadrului juridic aplicabil întreprinderilor și consumatorilor. În comparație cu scenariul de referință, această opțiune poate avea ca rezultat reducerea în foarte mică măsură a prejudiciilor aduse consumatorilor ca urmare a unei mai bune puneri în aplicare a Directivei privind pachetele de servicii pentru călătorii de către întreprinderi și a unei asigurări mai stricte a respectării directivei de către statele membre. Cu toate acestea, având în vedere că orientările, prin definiție, nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, aceste beneficii sunt incerte.

5.2.        Evaluarea OP3 – Eticheta pentru pachetele de servicii de călătorie (OP3 A) și/sau mențiunea de declinare a responsabilității „Acesta nu constituie un pachet” (OP3 B), opțiune suplimentară altor opțiuni de politică

Întrucât consumatorii ar recunoaște din ce în ce mai mult că aceeași etichetă se aplică în întreaga UE, OP3 A va avea probabil ca rezultat o concurență mai echitabilă între diferiții actori de pe piață, putând astfel consolida funcționarea pieței interne. Eticheta ar reduce prejudiciile aduse consumatorilor, deoarece aceștia ar putea lua hotărâri în cunoștință de cauză. Se preconizează că mențiunea de declinare a responsabilității (OP3 B) ar fi mai eficace decât eticheta pentru pachetele de servicii de călătorie, deoarece informația formulată ca negație ar avertiza consumatorii care, în lipsa ei, ar putea achiziționa formule de călătorie neprotejate, crezând, în mod eronat, că beneficiază de protecție. Costurile de conformare pentru întreprinderi în cazul acestei OP se limitează la cheltuieli unice medii estimate la 500 de EUR pentru fiecare societate.

5.3.        Evaluarea OP4 – Abrogarea directivei

Abrogarea directivei ar putea reduce costurile de conformare și administrative ale întreprinderilor cu 10,5-12,5 EUR/pachet, ceea ce, teoretic, ar putea genera reducerea prețurilor pentru consumatori. Totuși, aceste beneficii ar depinde de dorința statelor membre de a abroga dispozițiile legislative naționale în domeniu. Este însă probabil ca majoritatea statelor membre să mențină dispozițiile în materie de protecție a consumatorilor în domeniul pachetelor de servicii de călătorie. Prin urmare, și această OP ar putea duce la accentuarea fragmentării în cadrul pieței interne.

5.4.        Evaluarea OP5 – Modernizarea directivei și includerea în domeniul de aplicare al acesteia a pachetelor achiziționate de la un comerciant unic

OP5 ar contribui la o mai bună funcționare a pieței interne în sectorul pachetelor de servicii de călătorie, eliminând fragmentarea juridică și creând condiții de concurență echitabile pentru operatori. O parte a costurilor de conformare nejustificate, de exemplu cele legate de normele referitoare la broșuri, vor fi eliminate. Cu toate acestea, se va înregistra o creștere a costurilor de conformare pentru noile pachete achiziționate de la un comerciant unic, aflate sub incidența Directivei privind pachetele de servicii pentru călătorii. Presupunând că 50 % din pachetele achiziționate de la un comerciant unic sunt deja sub incidența actualei directive, costurile de conformare suplimentare ar varia între 335 și 424 de milioane EUR (conform estimărilor, costurile de conformare pe pachet ar fi de cel puțin 7,5 EUR și de cel mult 9,5 EUR). Aceste costuri de conformare suplimentare în sarcina sectorului vor fi compensate (cel puțin parțial) prin:

– reducerea cheltuielilor administrative (395 milioane EUR);

– economiile rezultate din excluderea din domeniul de aplicare al directivei a călătoriilor de afaceri organizate de companiile specializate în organizarea călătoriilor de afaceri, valoarea acestor economii fiind cuprinsă între 60 și 76 de milioane EUR (conform estimărilor, costurile de conformare pe pachet ar fi de cel puțin 7,5 EUR și de cel mult 9,5 EUR);

– recunoașterea reciprocă a protecției în caz de insolvabilitate;

– introducerea unui termen (în zile) pentru a furniza formule alternative în cazul producerii unor evenimente de forță majoră de lungă durată.

Având în vedere că un număr mai mare de pachete achiziționate de la un comerciant unic ar intra în domeniul de aplicare al Directivei privind pachetele de servicii pentru călătorii (această opțiune ar acoperi în jur de 40 % din călătoriile de vacanță) și că anumite norme vor fi clarificate, prejudiciile aduse consumatorilor ar fi reduse cu 348 de milioane EUR, dacă 50 % din pachetele achiziționate de la un comerciant unic vor intra sub incidența directivei.

5.5.        Evaluarea OP 6 – O abordare diferențiată – modernizarea directivei și includerea în domeniul său de aplicare atât a pachetelor achiziționate de la un comerciant unic, cât și a pachetelor achiziționate de la mai mulți comercianți, cu aplicarea unui regim mai puțin strict pentru formulele de călătorie asistate achiziționate de la mai mulți comercianți

În comparație cu OP5, această opțiune ar contribui în plus la o mai bună a funcționare a pieței interne în sectorul pachetelor de servicii de călătorie, eliminând fragmentarea juridică și creând condiții de concurență echitabile pentru operatori. Totalul costurilor suplimentare de conformare ar putea fi estimat la 528-654 de milioane EUR pe an (conform estimărilor, costurile de conformare pe pachet ar fi de cel puțin 7,5 EUR și de cel mult 9,5 EUR).

În ceea ce privește formulele de călătorie asistate achiziționate de la mai mulți comercianți, impunerea exclusivă a obligațiilor de a declara că acestea nu constituie un pachet și de asigurarea a protecției în caz de insolvabilitate, ar crește gradul de transparență față de consumatori și s-ar asigura condiții de concurență echitabile, evitându-se în același timp costurile inutile aferente tuturor obligațiilor aplicabile pachetelor.

Acest regim mai puțin strict ar fi avantajos în special pentru IMM-urile care vând în prezent pachete achiziționate de la mai mulți comercianți și pachete achiziționate de la un comerciant unic, întrucât pentru aceștia ar putea fi dificil să poarte răspunderea pentru executarea tuturor serviciilor furnizate de diferiți comercianți. Aceste societăți ar putea să își adapteze activitățile comerciale astfel încât să facă față doar anumitor cerințe ale Directivei privind pachetele de servicii pentru călătorii (protecție în caz de insolvabilitate și obligația de a afișa mențiunea de declinare a responsabilității „Acesta nu este un pachet”). Este imposibil să se cuantifice cu precizie câte întreprinderi ar face acest lucru. Cu toate acestea, presupunând că 25 % din pachetele achiziționate de la un comerciant unic și 50 % din pachetele achiziționate de la mai mulți comercianți ar fi vândute în viitor ca formule de călătorie asistate, costurile de conformare suplimentare totale ale OP6 ar putea fi estimate la 386-444 de milioane EUR anual (conform estimărilor, costurile de conformare pe pachet ar fi de cel puțin 7,5 EUR și de cel mult de 9,5 EUR).

Întrucât un număr mai mare de pachete ar intra sub incidența Directivei privind pachetele de servicii pentru călătorii, s-ar putea estima în mod rezonabil că prejudiciile anuale suferite de consumatori vor scădea cu 508 milioane EUR. Cu toate acestea, pe baza acelorași ipoteze ca și mai sus, și anume că unii comercianți ar putea să își adapteze modelele de afaceri și ar putea să nu mai vândă pachete, reducerea totală a prejudiciilor anuale aduse consumatorilor ar putea fi estimată la 430 de milioane EUR. Mai mult, mențiunea de declinare a responsabilității „Acesta nu este un pachet” ar permite consumatorilor să hotărască în cunoștință de cauză.

5.6.        Evaluarea OP 7 – Modernizarea directivei și includerea în domeniul său de aplicare atât a pachetelor achiziționate de la un comerciant unic, cât și a tuturor formulelor de călătorie achiziționate de la mai mulți comercianți

Asemenea OP6, această opțiune ar contribui la o mai bună funcționare a pieței interne în sectorul pachetelor de servicii de călătorie. Cu toate acestea, prin extinderea domeniului de aplicare la toate formulele de călătorie achiziționate de la mai mulți comercianți și prin impunerea, în cazul acestor formule, a tuturor obligațiilor prevăzute de Directiva privind pachetele de servicii pentru călătorii, această opțiune ar genera costuri disproporționate și inechitabile pentru societățile care acționează doar în calitate de intermediari, deoarece ele ar putea să nu fie în măsură să garanteze executarea tuturor serviciilor incluse în combinația de servicii de călătorie. Costurile de conformare suplimentare ar putea fi estimate la 610-773 de milioane EUR pe an (conform estimărilor, costurile de conformare pe pachet ar fi de cel puțin 7,5 EUR și de cel mult 9,5 EUR). Această OP ar duce la creșterea și mai mare a numărului de consumatori protejați de Directiva privind pachetele de servicii pentru călătorii și ar reduce prejudiciile suportate anual de aceștia cu 593 de milioane EUR.

6.           COMPARAREA OPȚIUNILOR

Opțiunea 6 – „O abordare diferențiată”, care include sub-opțiunea 3B, prezintă o serie de avantaje în comparație cu alte opțiuni de politică. Într-adevăr, această opțiune răspunde obiectivelor de politică stabilite, întrucât ar crea condiții de concurență echitabile, asigurând în același timp un nivel rezonabil al costurilor de conformare pentru noii actori care vor intra sub incidența domeniului de aplicare revizuit al directivei. De asemenea, această opțiune prevede aplicarea unui regim mai puțin strict, care ar fi avantajos în special pentru IMM-uri și microîntreprinderi, entități care ar putea fi într-o poziție dificilă de a-și asuma răspunderea pentru executarea diferitelor servicii incluse în combinația de servicii de călătorie. Pentru consumatori, OP6 ar aduce o reducere semnificativă a prejudiciilor prin extinderea domeniului de aplicare al directivei, prin asigurarea protecției în caz de insolvabilitate pentru toate tipurile de formule de călătorie combinate, prin clarificarea anumitor norme depășite și neclare ale directivei actuale și printr-o mai mare transparență a informațiilor furnizate consumatorilor. Această opțiune de politică asigură un just echilibru între interesele întreprinderilor și cele ale consumatorilor, reglementând numai acele situații în care există elemente concrete prin care consumatorii sunt informați că urmează să cumpere un pachet, aplicând în același timp un regim mai puțin strict care impune doar anumite cerințe prevăzute de Directiva privind pachetele de servicii pentru călătorii (obligațiile de asigurare a protecție în caz de insolvabilitate și de informare) în situațiile în care legătura între serviciile furnizate este mai puțin vizibilă.

7.           MONITORIZARE ȘI EVALUARE

Procesul de monitorizare și evaluare ar trebui să se concentreze pe obiectivele determinate în cadrul definirii problemei. Cel târziu la 5 ani după e la termenul-limită de transpunere, ar trebui prezentat Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a directivei.

[1]               Formulele de călătorie combinate sunt denumite adesea de sector „pachete dinamice”. Sintagma „formule de călătorie combinate” este așadar sinonimă cu „pachete dinamice”, iar aceste noțiuni vor fi utilizate în mod alternativ în cuprinsul documentului, în special atunci când se face referire la rezultatele studiului privind prejudiciile aduse consumatorilor în domeniul pachetelor dinamice.