52013PC0910

Propunere de AVIZ AL CONSILIULUI privind Programul de parteneriat economic al Țărilor de Jos /* COM/2013/0910 final - 2013/0397 (NLE) */


2013/0397 (NLE)

Propunere de

AVIZ AL CONSILIULUI

privind Programul de parteneriat economic al Țărilor de Jos

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 473/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013[1] privind dispozițiile comune pentru monitorizarea și evaluarea proiectelor de planuri bugetare și pentru asigurarea corectării deficitelor excesive ale statelor membre din zona euro, în special articolul 9 alineatul (4),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)       Pactul de stabilitate și de creștere (PSC) vizează să asigure disciplina bugetară la nivelul Uniunii și stabilește cadrul necesar pentru prevenirea și corectarea deficitelor publice excesive. PSC are la bază obiectivul unor finanțe publice solide ca mijloc de consolidare a condițiilor de realizare a stabilității prețurilor și a unei creșteri susținute și durabile favorizate de stabilitatea financiară, sprijinind astfel realizarea obiectivelor Uniunii privind creșterea economică durabilă și ocuparea forței de muncă.

(2)       Regulamentul (UE) nr. 473/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind dispozițiile comune pentru monitorizarea și evaluarea proiectelor de planuri bugetare și pentru asigurarea corectării deficitelor excesive ale statelor membre din zona euro conține dispoziții prin care se vizează consolidarea monitorizării politicilor bugetare în zona euro și asigurarea concordanței dintre bugetele naționale și orientările de politică economică formulate în contextul PSC și al semestrului european. Dat fiind că s-ar putea ca măsurile pur bugetare să fie insuficiente pentru asigurarea unei corectări durabile a deficitului excesiv, ar putea fi necesare măsuri de politică suplimentare și reforme structurale.

(3)       Articolul 9 din Regulamentul (UE) nr. 473/2013 stabilește detaliile programelor de parteneriat economic pe care statele membre ale zonei euro trebuie să le prezinte atunci când se află într-o procedură de deficit excesiv. Fiind un instrument care stabilește o foaie de parcurs cu măsuri menite să contribuie la o corectare eficace și durabilă a deficitului excesiv, programul de parteneriat economic ar trebui să conțină o descriere detaliată în special a principalelor reforme structurale de politică bugetară, precum cele care se referă la sistemele de impozitare, de pensii și de sănătate și la cadrele bugetare, care vor fi esențiale pentru corectarea deficitul excesiv în mod durabil.

(4)       La 2 decembrie 2009, Consiliul a adoptat o decizie, în conformitate cu articolul 126 alineatul (6) din tratat, prin care se deschidea o procedură de deficit excesiv împotriva Țărilor de Jos. La 21 iunie 2013, Consiliul a adoptat o recomandare revizuită în temeiul articolului 126 alineatul (7). În acest context, Țările de Jos au fost invitate să prezinte un program de parteneriat economic până la 1 octombrie 2013.

(5)       La 30 septembrie 2013, respectând astfel cadrul de timp prevăzut la articolul 9 alineatul (3) și la articolul 17 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 473/2013, Țările de Jos au prezentat Comisiei și Consiliului un program de parteneriat economic care conține, în special, reforme structurale de politică bugetară menite să asigure o corectare eficace și durabilă a deficitului excesiv (recomandarea specifică țării nr. 1). Programul de parteneriat economic cuprinde, de asemenea, măsuri concepute pentru respectarea spectrului mai larg de recomandări specifice țării pe care Consiliul le-a adresat Țărilor de Jos la 9 iulie 2013: limitarea datoriilor și a riscurilor financiare aferente pe piața achizițiilor de locuințe, promovarea creșterii cifrei de afaceri pe piața achizițiilor de locuințe, îmbunătățirea modului de funcționare a sectorului închirierilor de locuințe subvenționate și a modului în care sunt efectuate alocările, promovarea sectorului închirierilor de locuințe private (recomandarea specifică țării nr. 2), îmbunătățirea supravegherii financiare a fondurilor de pensii, pentru a se asigura un echilibru mai bun între riscuri și obiective ambițioase, și dintr-o perspectivă intergenerațională, diminuarea ratei anuale de acumulare în cazul pensiilor profesionale, ținând seama de perioada mai lungă de acumulare rezultată din mărirea vârstei de pensionare, mărirea capacității de inserție profesională a lucrătorilor în vârstă, revizuirea sistemului de îngrijiri pe termen lung (recomandarea specifică țării nr. 3), îmbunătățirea ratei de participare la piața forței de muncă și promovarea tranzițiilor pe piața forței de muncă (recomandarea specifică țării nr. 4). În afară de măsurile de consolidare suplimentare pentru 2014 și perioada ulterioară, care au fost comunicate în proiectul de plan bugetar al Țărilor de Jos, o serie de noi prevederi în cadrul măsurilor structurale de politică bugetară prezentate în programul de parteneriat economic se referă la înăsprirea normelor bugetare și pentru nivelurile subnaționale ale administrației publice. Programul de parteneriat economic conține măsuri reale care acoperă recomandările specifice țării nr. 2-4 și care fuseseră lansate deja înainte de publicarea ultimei ultimului set de recomandări specifice țării.

 (6)      Măsurile structurale de politică bugetară pe care Țările de Jos intenționează să le pună în aplicare se referă, în special, la procesul de codificare a normelor bugetare, care este însoțit de înăsprirea normelor bugetare și pentru nivelurile subnaționale ale administrației publice, ceea ce vine în sprijinul activității de consolidare a cadrului bugetar național. Se estimează că, în combinație cu măsurile suplimentare de consolidare a finanțelor publice, adoptate în proiectul de plan bugetar pentru 2014, măsurile structurale de politică bugetară vor sprijini corectarea durabilă a deficitului excesiv și atingerea obiectivului pe termen mediu care constă în realizarea unui sold bugetar structural.

(7)       Conform estimărilor, prin măsurile de îmbunătățire a modului de funcționare a pieței locuințelor ar trebui să se reducă treptat atât subvențiile pentru finanțarea datoriilor în cazul achizițiilor de locuințe, cât și riscurile de neplată la care este expusă administrația prin sistemul național de garantare a creditelor ipotecare. Reducerea taxei de transfer este o acțiune care costă bugetul, în sensul unor venituri bugetare neîncasate, dar se estimează că astfel se vor îmbunătăți atât echilibrul dintre cerere și ofertă, cât și alocarea de capital pe piața locuințelor. Cele mai importante dintre aceste măsuri au fost deja prezentate în programul național de reformă. În ansamblu, ele par să se îndrepte în direcția cea bună, însă trebuie să fie respectate și, eventual, adaptate pentru a se asigura faptul că ele constituie un răspuns adecvat la recomandarea specifică țării relevantă (recomandarea specifică țării nr. 2).

(8)       Conform estimărilor, prin măsurile de îmbunătățire a modului de funcționare a fondurilor de pensii ar trebui să se reducă subvențiile bugetare către sistem și, în același timp, să se sprijine capacitatea de inserție profesională a lucrătorilor în vârstă. Conform estimărilor, măsurile ar trebui să determine sporirea eficienței sistemului de îngrijiri pe termen lung, dacă rezultatele concrete vor corespunde celor preconizate, contribuind astfel la sustenabilitatea finanțelor publice. Cu toate acestea, există încă riscuri în ceea ce privește detaliile punerii în aplicare și efectele economice și bugetare ale acestor măsuri, precum și în ceea ce privește impactul asupra contribuțiilor efective la fondurile de pensii. Dat fiind că măsurile sunt încă în desfășurare, va fi necesară o nouă analiză a impactului planurilor de politică și a contribuției acestora la soluționarea problemei reprezentate de sustenabilitatea finanțelor publice.

(9)       Printre măsurile de îmbunătățire a participării la piața forței de muncă se numără aducerea unor modificări la capacitatea de transferare a creditelor fiscale și realizarea unor reforme în sistemul de alocații și de ajutoare de șomaj. Conform estimărilor, aceste măsuri ar trebui să aibă, în ansamblu, un impact pozitiv asupra soldului bugetar. Se prevede însă ca aceste măsuri să fie introduse treptat, într-un ritm lent, ca urmare a mai multor factori printre care se numără și acordurile cu partenerii sociali care reglementează punerea lor în aplicare. Cele mai importante dintre aceste măsuri au fost deja prezentate în programul național de reformă. O punere în aplicare mai rapidă ar asigura o mai bună funcționare a pieței forței de muncă și ar susține creșterea economică,

ADOPTĂ PREZENTUL AVIZ:

Programul de parteneriat economic pe care Țările de Jos l-au prezentat Comisiei și Consiliului la 30 septembrie 2013 cuprinde un set, adecvat în linii mari, de reforme structurale de politică bugetară care ar veni în sprijinul unei corectări eficace și durabile a deficitului excesiv. Mai precis, în programul de parteneriat economic se reiterează angajamentul față de reforme, astfel cum a fost asumat în ultimul program național de reformă, și se furnizează detalii suplimentare cu privire la stadiul punerii în aplicare a unora dintre măsuri de la prezentarea programului și cu privire la calendarul acțiunilor subsecvente. Calendarul măsurilor planificate pentru respectarea recomandării specifice țării referitoare la piața forței de muncă în special pare să constituie o prelungire a unor reforme majore în acest domeniu. Programul de parteneriat economic conține informații detaliate cu privire la toate măsurile, însă nu și cu privire la provocările și riscurile specifice punerii în aplicare a acestora. Prin urmare, Țările de Jos sunt invitate ca pe viitor să includă în programul național de reformă și în programul de stabilitate informații suplimentare cu privire la realizarea reformelor planificate și să realizeze progrese în vederea respectării recomandărilor specifice țării formulate în cadrul semestrului european. Comisia și Consiliul vor monitoriza realizarea reformelor în contextul semestrului european.

Adoptat la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu,

                                                                       Președintele

[1]       JO L 140, 27.5.2013, p. 11.