52013PC0488

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1258/2012 al Consiliului din 28 noiembrie 2012 privind alocarea posibilităților de pescuit în temeiul protocolului convenit între Uniunea Europeană și Republica Madagascar de stabilire a posibilităților de pescuit și a contribuției financiare prevăzute de Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului în vigoare între cele două părți /* COM/2013/0488 final - 2013/0228 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

Pe baza mandatului acordat de către Consiliu[1], Comisia Europeană a purtat negocieri cu Republica Madagascar în vederea reînnoirii protocolului la Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului dintre Comunitatea Europeană și Republica Madagascar. După încheierea respectivelor negocieri, la 10 mai 2012, a fost parafat un nou protocol. Noul protocol acoperă o perioadă de doi ani, începând de la 1 ianuarie 2013.

Mai exact, protocolul prevede posibilități de pescuit pentru 34 de nave de pescuit cu paragate plutitoare cu un tonaj mai mare de 100 GT și pentru 22 de nave de pescuit cu paragate plutitoare cu un tonaj mai mic de 100 GT.

O parte a capturilor navelor cu paragate este formată din rechini care, din punctul de vedere al pescuitului, sunt asociați cu tonul și alte specii asemănătoare și sunt incluși în măsurile adoptate de Comisia Tonului din Oceanul Indian (IOTC).

Pe baza ultimelor avize și recomandări ale Comitetului științific al IOTC și luând în considerare vulnerabilitatea în ceea ce privește presiunea exercitată de pescuit asupra speciilor de rechin în cauză, cele două părți vor să limiteze captura acestor specii în zona de pescuit a Republicii Madagascar la un nivel inferior celui al ultimilor ani sau egal acesta.

În cadrul celei mai recente reuniuni a Comitetului mixt pentru Acordul în domeniul pescuitului, cele două părți au hotărât că nivelul capturilor admise pentru rechini în cazul navelor cu paragatele ale UE va fi de maximum 200 de tone anual pe o perioadă de doi ani începând cu 1 ianuarie 2013, blocând astfel presiunea pescuitului pe baza istoricului capturilor pentru navele din flota Uniunii Europene, validat de către institutele științifice din UE pentru perioada 2007-2011.

Prin urmare, este oportună definirea metodei de alocare a acestor posibilități de pescuit între statele membre.

Pe această bază, Comisia propune Consiliului adoptarea regulamentului următor.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Statele membre au fost consultate în cadrul Grupului de lucru al Consiliului privind pescuitul, precum și în cadrul unor reuniuni tehnice, atât înainte, cât și în paralel cu reuniunea Comitetului mixt. Negocierile au dus la concluzia că ar trebui să se reglementeze în mod mai strict capturile de rechini, printre altele prin stabilirea unei limite de captură în conformitate cu dispozițiile adoptate de IOTC.

2013/0228 (NLE)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1258/2012 al Consiliului din 28 noiembrie 2012 privind alocarea posibilităților de pescuit în temeiul protocolului convenit între Uniunea Europeană și Republica Madagascar de stabilire a posibilităților de pescuit și a contribuției financiare prevăzute de Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului în vigoare între cele două părți

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (3),

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1258/2012 al Consiliului din 28 noiembrie 2012 privind alocarea posibilităților de pescuit în temeiul protocolului convenit între Uniunea Europeană și Republica Madagascar de stabilire a posibilităților de pescuit și a contribuției financiare prevăzute de Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului în vigoare între cele două părți,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

La 15 noiembrie 2007, Consiliul a adoptat Regulamentul (CE) nr. 31/2008 privind încheierea Acordului de parteneriat în sectorul pescuitului dintre Comunitatea Europeană și Republica Madagascar (denumit în continuare „acordul de parteneriat”).

La 10 mai 2012, a fost parafat un nou protocol la acordul de parteneriat (denumit în continuare „noul protocol”). Noul protocol acordă navelor din UE posibilități de pescuit în apele asupra cărora Madagascarul deține suveranitatea sau jurisdicția în sectorul pescuitului.

La 28 noiembrie 2012, Consiliul a adoptat Decizia nr. 826/2012/UE[2] privind semnarea și aplicarea provizorie a noului protocol.

În cadrul unei reuniuni care a avut loc la 26 septembrie 2012, Comitetul mixt instituit în temeiul articolului 9 din acordul de parteneriat a examinat problema rechinilor capturați în cadrul activităților de pescuit gestionate de Comisia Tonului din Oceanul Indian (IOTC). Rezoluția 05/05 a IOTC are în vedere gestionarea și conservarea acestor rechini, iar pescuirea acestora este autorizată în cadrul acestui acord.

În cadrul reuniunii Comitetului mixt, pe baza istoricului capturilor din perioada 2007-2011 al paragatelor autorizate să pescuiască în temeiul protocolului anterior la acordul de parteneriat, validat de institutele științifice relevante, cele două părți au decis că este adecvat să se limiteze capturile de rechini ale acestor nave la un număr maxim de 200 de tone anual timp de doi ani începând cu 1 ianuarie 2013, blocând astfel presiunea exercitată de pescuit asupra stocurilor de rechini, în conformitate cu recomandarea Comitetului științific al IOTC.

Metoda alocării capturilor de rechini între statele membre ar trebui definită pentru perioada de aplicare a protocolului în vigoare, prin modificarea Regulamentului (UE) nr. 1258/2012 al Consiliului din 28 noiembrie 2012.

Statele membre ale căror nave sunt autorizate să pescuiască în temeiul acestui regulament ar trebui să aibă posibilitatea de a schimba între ele toate sau o parte dintre posibilitățile de pescuit care le-au fost alocate cu privire la rechini.

Având în vedere că protocolul este în vigoare cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2013, prezentul regulament ar trebui să se aplice retroactiv de la data respectivă.

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

1. La articolul 1 din Regulamentul (UE) nr. 1258/2012 al Consiliului se adaugă următorul alineat (1a):

„(1a)    Posibilitățile de pescuit pentru rechinii capturați în cadrul activităților de pescuit gestionate de Comisia Tonului din Oceanul Indian (IOTC) în ceea ce privește pescuitul cu nave de pescuit cu paragate plutitoare sunt stabilite la 200 de tone pe an. Tonajul este alocat între statele membre astfel:

|| Stat membru || tone

|| Spania || 166

|| Portugalia || 27

|| Franța || 7

|| Total || 200

»

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică începând cu 1 ianuarie 2013.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu

                                                                       Preşedintele

[1]               Adoptat la 24.4.2012 de către Consiliul Afaceri Generale

[2]               JO L 361, 31.12.2012, p. 11.