52013PC0452

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de adaptare la articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene a unei serii de acte juridice din domeniul justiției care prevăd utilizarea procedurii de reglementare cu control /* COM/2013/0452 final - 2013/0220 (COD) */


EXPUNERE DE MOTIVE

În paralel cu propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de adaptare la articolul 290 din TFUE a unei serii de acte juridice care prevăd utilizarea procedurii de reglementare cu control (PRC) [COM(2013) 451], prezenta propunere se referă la alinierea a cinci acte legislative din domeniul justiției care conțin încă trimiteri la PRC. Instrumentele respective trebuie să fie aliniate printr-o propunere separată, întrucât acestea au fost adoptate pe baza unui temei juridic care intră sub incidența titlului V din partea a treia a TFUE, nefiind, prin urmare, obligatorii pentru toate statele membre și fiind astfel incompatibile cu temeiurile juridice ale celorlalte acte de bază.

Abordarea urmată în prezenta propunere este aceeași cu cea urmată în propunerea precedentă. În consecință, prezentul regulament-cadru prevede că, în cazul în care actele juridice enumerate în anexă prevăd utilizarea articolului 5a din Decizia privind procedura comitetelor, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate.

Adaptarea la regimul actelor delegate nu va avea incidență asupra procedurilor în curs în cadrul cărora un comitet a emis deja un aviz în conformitate cu dispozițiile Deciziei privind procedura comitetelor.

Actele de bază adaptate la regimul actelor delegate sunt enumerate în anexa la prezenta propunere.

2013/0220 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

de adaptare la articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene a unei serii de acte juridice din domeniul justiției care prevăd utilizarea procedurii de reglementare cu control

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 81 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[1],

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor[2],

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)       Tratatul de la Lisabona permite legiuitorului să delege Comisiei competența de a adopta acte fără caracter legislativ și cu domeniu de aplicare general, care completează sau modifică anumite elemente neesențiale ale actului legislativ.

(2)       Măsurile care pot fi acoperite de delegarea de competențe, astfel cum se prevede la articolul 290 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), corespund, în principiu, măsurilor acoperite de procedura de reglementare cu control (PRC), prevăzută la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei[3].

(3)       Este necesară adaptarea la articolul 290 din TFUE a unei serii de acte juridice aflate deja în vigoare care utilizează procedura de reglementare cu control.

(4)       Prezentul regulament nu ar trebui să aibă incidență asupra procedurilor în curs în cadrul cărora un comitet a emis deja un aviz în conformitate cu articolul 5a din Decizia 1999/468/CE înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament.

(5)       În momentul în care Comisia pregătește acte delegate pe baza actelor juridice adaptate prin prezentul regulament, este deosebit de important ca aceasta să desfășoare consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Comisia ar trebui să asigure, la momentul pregătirii și elaborării actelor delegate, transmiterea simultană, promptă și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu.

(6)       Actele juridice menționate în anexă sunt obligatorii pentru Regatul Unit și Irlanda și, prin urmare, acestea iau parte la adoptarea și aplicarea prezentului regulament.

(7)       În conformitate cu articolele 1 și 2 din Protocolul nr. 22 privind poziția Danemarcei, anexat la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Danemarca nu participă la adoptarea prezentului regulament care nu este obligatoriu pentru aceasta și nu i se aplică,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

În cazul în care actele juridice enumerate în anexa la prezentul regulament prevăd utilizarea procedurii de reglementare cu control menționate la articolul 5a alineatele (1)-(4) din Decizia 1999/468/CE, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 2 din prezentul regulament.

Articolul 2

1. Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei sub rezerva respectării condițiilor prevăzute la prezentul articol.

2. Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei pe o perioadă de timp nedeterminată.

3. Delegarea de competențe poate fi revocată în orice moment de către Parlamentul European sau de către Consiliu. Decizia de revocare pune capăt delegării competenței specificate în respectiva decizie. Aceasta intră în vigoare în ziua următoare datei publicării deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau la o dată ulterioară specificată în decizie. Decizia nu aduce atingere valabilității actelor delegate care sunt deja în vigoare.

4. De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

5. Un act delegat adoptat intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție din partea Parlamentului European sau a Consiliului în termen de două luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea acestui termen, atât Parlamentul European, cât și Consiliul informează Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul menționat se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 3

Prezentul regulament nu are incidență asupra procedurilor în curs în cadrul cărora un comitet a emis deja un aviz în conformitate cu articolul 5a din Decizia 1999/468/CE.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre în conformitate cu tratatele.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European,                     Pentru Consiliu,

Președintele                                                  Președintele

ANEXĂ

Acte juridice care fac trimitere la procedura de reglementare cu control (PRC) prevăzută la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE și care sunt adaptate la regimul actelor delegate.

1.           Regulamentul (CE) nr. 1206/2001 al Consiliului din 28 mai 2001 privind cooperarea între instanțele statelor membre în domeniul obținerii de probe în materie civilă sau comercială

2.           Regulamentul (CE) nr. 805/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 aprilie 2004 privind crearea unui Titlu Executoriu European pentru creanțele necontestate

3.           Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire a unei proceduri europene de somație de plată

4.           Regulamentul (CE) nr. 861/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 iulie 2007 de stabilire a unei proceduri europene cu privire la cererile cu valoare redusă

5.           Regulamentul (CE) nr. 1393/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 noiembrie 2007 privind notificarea sau comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială (notificarea sau comunicarea actelor) și abrogarea Regulamentului (CE) nr. 1348/2000 al Consiliului

[1]               JO C , , p. .

[2]               JO C , , p. .

[3]               JO L 184, 17.7.1999, p. 23.