27.11.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 367/13


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2012/C 367/07

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

CERERE DE MODIFICARE

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

CERERE DE MODIFICARE ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 9

„CHUFA DE VALENCIA”

NR. CE: ES-PDO-0105-0936-09.01.2012

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării:

Denumirea produsului

Descrierea produsului

Aria geografică

Dovada de origine

Metoda de obținere

Legătură

Etichetare

Cerințele naționale

Altele (de precizat)

2.   Tipul modificării (modificărilor):

Modificare a documentului unic sau a fișei-rezumat

Modificare a caietului de sarcini al DOP sau al IGP înregistrate pentru care nu s-a publicat niciun document unic și nicio fișă-rezumat

Modificare a caietului de sarcini care nu generează nicio modificare a documentului unic publicat [articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Modificare temporară a caietului de sarcini ca urmare a adoptării unor măsuri sanitare sau fitosanitare obligatorii de către autoritățile publice [articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

3.   Modificare (modificări):

3.1.   Descriere:

Se elimină specificațiile minime pentru tuberculii proaspeți de migdale de pământ.

Motive: tuberculii proaspeți se găsesc într-o largă varietate de dimensiuni și greutăți. Migdalele de pământ proaspete nu se vând niciodată direct consumatorilor și nici nu poartă marca DOP. Procesul de selecție a migdalelor de pământ uscate ar trebui să fie cel care garantează dimensiunea minimă.

Se modifică compoziția în greutate de materie uscată după cum urmează: zaharuri: cel puțin 11 %; grăsimi: cel puțin 25 %; proteine: cel puțin 6,5 %; amidon: cel puțin 25 %; fibre brute: cel puțin 5 %.

Motive: pentru a crește calitatea produsului „Chufa de Valencia” și pentru a ajusta intervalele de valori în funcție de cât mai multe informații disponibile.

Amidon: s-a decis să se mențină limita inferioară, dar să se elimine limita superioară, deoarece un conținut de amidon mai mare de 40 % nu are efecte negative nici asupra calității tuberculului, nici asupra calității orjadului.

Zaharuri: se menține limita inferioară stabilită în regulamentul precedent și se elimină limita superioară, deoarece un conținut de zahăr mai mare de 17,5 % nu afectează negativ nici calitatea tuberculului, nici calitatea produselor care au ca materie primă migdalele de pământ.

Grăsimi: cu cât conținutul de grăsimi al migdalelor de pământ este mai ridicat, cu atât randamentul este mai mare și cu atât este mai mare calitatea, fapt pentru care s-a decis să se elimine limita superioară și să se mențină limita inferioară.

Proteine: s-a decis să se elimine limita superioară și să se mențină limita inferioară, deoarece un conținut de proteine mai ridicat decât limita maximă stabilită conferă o valoare adăugată tuberculului, nicidecum nu îi diminuează calitatea.

Fibre: migdalele de pământ au un conținut semnificativ de fibre, motiv pentru care acesta trebuie luat în considerare la descrierea caracteristicilor pe care trebuie să le aibă migdalele de pământ protejate.

Vor fi protejate următoarele tipuri de migdale de pământ: proaspete, uscate și uscate selectate. (Au fost eliminați termenii „Chufa seca cosechero” și „Chufa seca granza”.)

Motiv: termenii eliminați erau învechiți și sunt în prezent acoperiți de termenul „migdale de pământ uscate selectate”.

Conținutul de apă al migdalelor de pământ uscate se află între 6,5 % și 12 %. (Limita inferioară a conținutului de apă a fost redusă de la 7,5 % la 6,5 %.)

Motiv: calitatea migdalei de pământ rămâne neschimbată, iar aceasta se păstrează mai bine, deoarece riscă mai puțin să fie atacată de ciuperci.

Dimensiunea minimă a migdalelor de pământ selectate va fi de 3 mm.

Motiv: măsurarea dimensiunii tuberculilor arată că, după ce migdala de pământ atinge 3 mm, aceasta poate fi deja comercializată, ea trecând prin site comerciale și având exact aceleași caracteristici chimice precum migdalele de pământ mai mari.

3.2.   Aria geografică:

Se propune extinderea ariei de producție pentru a include și localitățile Massalfassar, Museros și Emperador.

Motiv: aceste trei sate au aceeași legătură cu cultivarea migdalelor de pământ ca celelalte 16 sate deja acoperite; ele au același sol și aceeași climă, precum și aceleași cunoștințe și tradiții legate de această cultură.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„CHUFA DE VALENCIA”

NR. CE: ES-PDO-0105-0936-09.01.2012

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Denumire:

„Chufa de Valencia”

2.   Statul membru sau țara terță:

Spania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 1.8.

Alte produse din anexa I la tratat (condimente etc.)

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

Nume: „Chufa de Valencia”

Descriere: tubercul din varietatea căprișorului (Cyperus esculentus L. var. sativus Boeck.), de diverse forme și dimensiuni, cu coaja subțire, cu pielița suberificată și un conținut ridicat de grăsimi și zahăr.

„Chufa de Valencia” este migdala de pământ recoltată, spălată, uscată (având un conținut de apă cuprins între 6,5 % și 12 %) și selectată (dimensiune mai mare de 3 mm).

Migdalele de pământ selectate trebuie să aibă un aspect tipic, trebuie să fie sănătoase, întregi, curate și fără vătămări care le-ar putea afecta consumul sau conservarea.

Compoziția chimică a produsului „Chufa de Valencia” protejat de denumirea de origine este următoarea în termeni de greutate de materie uscată:

zaharuri: cel puțin 11 %;

grăsimi: cel puțin 25 %;

proteine: cel puțin 6,5 %;

amidon: cel puțin 25 %;

fibre brute: cel puțin 5 %.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Etapele specifice ale producției de migdale de pământ care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată sunt următoarele:

plantare, între martie și iunie, și recoltare, începând cu sfârșitul lunii octombrie;

spălarea și uscarea migdalelor de pământ se desfășoară pe o perioadă de trei luni. Climatul zonei și cunoștințele de specialitate ale agricultorilor experimentați sunt esențiale pentru a garanta că uscarea artizanală a produsului se desfășoară corect și că tuberculii au compoziția finală dorită;

curățare, proces prin care migdalele de pământ sunt încă o dată curățate pentru a elimina tuberculii cu defecte. Datorită îndelungatei experiențe a producătorilor locali, prin această operațiune de curățare se elimină în totalitate toți tuberculii care nu îndeplinesc condițiile adecvate;

sortare și clasificare, proces prin care migdalele de pământ uscate și curățate sunt sortate pentru a elimina resturile de plantă și migdalele de pământ deteriorate din cauza dăunătorilor sau a altor factori, după care sunt clasificate după dimensiune. Acestea sunt ultimele etape în obținerea produsului final descris la secțiunea 3.2. Cunoștințele producătorilor despre migdalele de pământ, împreună cu tehnicile care au fost dezvoltate și mijloacele disponibile garantează că migdalele de pământ sunt sortate și clasificate satisfăcător pentru obținerea produsului final.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

Aria de producție a migdalelor de pământ protejate se află în l’Horta Nord de Valencia și include următoarele localități: Albalat dels Sorells, Alboraya, Albuixech, Alfara del Patriarca, Almàssera, Bonrepós i Mirambell, Burjassot, Emperador, Foios, Godella, Massalfassar, Meliana, Moncada, Museros, Paterna, Rocafort, Tavernes Blanques, Valencia și Vinalesa.

Este o zonă de câmpie, tipică pentru zonele sedimentare de coastă din jurul Mării Mediterane. Are o climă mediteraneeană cu umiditate relativă ridicată și puține variații de temperatură pe timp de zi, datorită apropierii mării.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

Factori naturali

Relieful: câmpie, tipic pentru zonele sedimentare de coastă din jurul Mării Mediterane.

Solul: soluri de nisip argilos, bine drenate și nivelate.

Soluri cu textură ușoară, afânate, nisipuri fine, fără buruieni.

Clima: mediteraneeană, cu umiditate relativă ridicată și mici variații de temperatură pe timp de zi, datorită apropierii mării, acționând ca un absorbant de căldură.

Umiditatea relativă ridicată este favorabilă culturii, date fiind precipitațiile reduse din această regiune.

Hidrologie: zonă cu precipitații reduse (aproximativ 400 mm pe an). Aria de producție este irigată printr-o rețea de canale de irigații, care se aprovizionează din râul Turia și care sunt utilizate în timpul verii.

Factori umani

Migdala de pământ a fost adusă în Spania de arabi în secolul al VIII-lea, ca produs cu aromă delicată, pentru a servi drept bază pentru băuturile răcoritoare obținute prin macerarea lor. În secolul al XIII-lea, sub influența culturii islamice, culturile de migdale de pământ s-au răspândit și în zona mediteraneeană a ceea ce este astăzi Comunitatea Valencia. În 1975, A. J. Cavanilles vorbea de existența a 15 ha de culturi de migdale de pământ în Alboraya și Almàssera și s-a referit la cultivarea și consumul acesteia. Există numeroase publicații cu studii efectuate de cercetători locali privind migdala de pământ, caracteristicile sale, microbiologia sa și băutura obținută prin macerarea ei.

Cultivarea migdalelor de pământ constituie o tradiție în această zonă și are o importanță socioeconomică mare, deoarece este principalul mijloc de subzistență pentru peste 500 de agricultori, care dețin cunoștințe vaste privind aceste practici; experiența lor este crucială atunci când este vorba despre, pregătirea terenului, plantare, întreținerea culturii, recoltare și uscare, pentru a obține un produs final de cea mai înaltă calitate.

5.2.   Specificitatea produsului:

Printre parametrii chimici care determină calitatea migdalei de pământ, conținutul de grăsimi și de proteine reprezintă factorii principali care diferențiază calitatea migdalelor de pământ din Valencia de cele cultivate în alte regiuni, care au un conținut mai redus de grăsimi și proteine decât migdalele de pământ din Valencia. În plus, migdalele de pământ din Valencia au o coajă mai subțire decât cele cultivate în alte regiuni. De aceea, acestea sunt mai dulci și au o aromă mai intensă, o coajă mai subțire și sunt mai mari și mai uniforme ca dimensiune.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Climatul zonei are un impact decisiv asupra germinației, dezvoltării și producției de migdale de pământ și, împreună cu condițiile de sol, care sunt rezultatul acumulării nisipului de plajă de-a lungul anilor, creează mediul ideal pentru această dezvoltare și pentru dimensiunea și calitatea tuberculilor, care sunt mai dulci și cu aromă mai intensă, au o coajă mai subțire și sunt mai mari și mai uniformi ca dimensiune.

Cultivarea acestui produs necesită o temperatură medie ridicată, cuprinsă între 13 °C și 25 °C și absența înghețului în perioada de creștere pentru ca tuberculii să poată germina și să se poată dezvolta. În plus, umiditatea relativă ridicată este favorabilă culturii, date fiind precipitațiile reduse din această regiune. Toate aceste condiții sunt întrunite în aria vizată de DOP, așa cum s-a arătat în cadrul secțiunii 5.1.

Factorul uman, și anume cunoștințele de specialitate ale agricultorilor experimentați din aria de producție care cultivă aceste plante, determină la rândul său calitatea produsului. În special, cultivarea migdalelor de pământ în rotație cu alte culturi de zarzavaturi mediteraneene și o combatere eficientă a buruienilor, în combinație cu celelalte etape esențiale în procesul de cultivare, sunt esențiale pentru obținerea unor migdale de pământ de calitate corespunzătoare.

Etapele ulterioare recoltării, în special procesul de uscare artizanal meticulos și lent care modifică compoziția chimică a tuberculilor de migdale de pământ, îi conferă produsului „Chufa de Valencia” proprietățile unice și caracteristice.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

http://www.agricultura.gva.es/pc_chufadevalencia


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.