5.10.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 300/19


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2012/C 300/14

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„GARBANZO DE ESCACENA”

NR. CE: ES-PGI-0005-0945-01.02.2012

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire:

„Garbanzo de Escacena”

2.   Statul membru sau țara terță:

Spania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 1.6.

Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

Produsul care beneficiază de indicația geografică protejată „Garbanzo de Escacena” este fructul speciei Cicer arietinum L., mai precis al ecotipului local din Campo de Tejada și al varietăților înregistrate sau care pot fi înregistrate ale tipului comercial Lechoso.

Numai năutul care aparține categoriei Extra, conform legislației naționale aplicabile, și care se comercializează ambalat ca legumă uscată poate purta această indicație geografică protejată.

Năutul de categorie Extra are calitate superioară, iar boabele prezintă forma, aspectul, dezvoltarea și culoarea caracteristice tipului comercial. Boabele nu trebuie să aibă defecte, cu excepția unor foarte ușoare alterări ale suprafeței care să nu afecteze aspectul general, calitatea sau prezentarea în ambalaj.

Caracteristici fizice și morfologice:

(a)

culoarea năutului este alb-gălbui foarte pal;

(b)

boabele sunt lunguiețe și turtite pe margine și au o suprafață neregulată, cu încrețituri adânci și umflături;

(c)

pot fi admise boabe care nu au caracteristicile menționate la literele (a) și (b) de mai sus, cu condiția ca procentajul acestora să nu depășească 2 % și să nu afecteze aspectul general;

(d)

calibrul minim este de 8 mm; cel mult 4 % din boabe pot avea un calibru inferior;

(e)

greutatea minimă a 1 000 de boabe de năut este de 490 de grame.

Caracteristici organoleptice:

(a)

albumen onctuos cu granularitate scăzută;

(b)

pieliță moale, fină și aderentă la bob;

(c)

mare finețe a gustului;

(d)

gust întotdeauna agreabil, fără arome externe.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

Nu este cazul.

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

Nu este cazul.

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Dată fiind legătura clară dintre calitatea produsului final, pe de o parte, și ecotipul utilizat, clima și solul din aria de producție, pe de altă parte, singura etapă specifică a producției care trebuie să aibă loc în aria geografică este cultura în câmp a năutului.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

În întreprinderile care ambalează produsul purtând indicația geografică protejată se efectuează următoarele operațiuni în ordinea indicată mai jos:

control de calitate la recepția năutului, cu scopul de a omogeniza diferitele loturi;

curățare și eliminarea corpilor străini cu ajutorul mașinii de precurățare cu site închise și circulație de aer;

tratament împotriva dăunătorilor (gărgărițe) în primele 30 de zile de la recoltare, dacă acesta nu a fost efectuat în depozit;

cernere și calibrare utilizând site cu ochiuri rotunde;

eliminarea boabelor cu defecte cu ajutorul mesei densimetrice;

ambalarea utilizând ambalaje de până la 5 kg;

controlul de calitate final al ambalajelor și al produsului;

aplicarea contraetichetelor expediate de Consiliul de reglementare.

Năutul uscat se comercializează în termen de maximum doi ani și jumătate de la recoltare.

Nu este permisă comercializarea în vrac a năutului care poartă indicația geografică protejată.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

Pe etichetele comerciale ale fiecărei întreprinderi de comercializare trebuie să figureze obligatoriu mențiunea „Indicación Geográfica Protegida «Garbanzo de Escacena»” însoțită de sigla proprie a IGP redată mai jos.

Image

Ambalajele sunt prevăzute cu sigilii de garanție numerotate, expediate de Consiliul de reglementare.

4.   Delimitare concisă a ariei geografice:

Aria de producție a produselor care poartă indicația geografică protejată „Garbanzo de Escacena” se compune din teritoriile localităților Escacena del Campo, Paterna del Campo, Manzanilla, Villalba del Alcor, La Palma del Condado și Villarrasa din provincia Huelva și Castilleja del Campo, Aznalcóllar, Sanlúcar la Mayor, Albaida del Aljarafe și Olivares din provincia Sevilla.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

Aria de producție a produselor care poartă indicația geografică protejată „Garbanzo de Escacena” se află în vechiul ținut istoric cunoscut sub denumirea de „El Campo de Tejada”. Acesta este o câmpie situată în depresiunea Guadalquivirului, limitată la nord de munții Sierra Morena și la sud de autostrada CN-431 Sevilla-Huelva.

Năutul „Garbanzo de Escacena” se cultivă numai pe parcele al căror sol este un vertisol topomorf, cunoscut și sub denumirea de „tierras negras” (pământ negru) sau „barros” (glod) în provincia Huelva și de „tierras de bujeo” (pământ noroios) în provincia Sevilla.

Este vorba de soluri foarte profunde, cu conținut ridicat de argilă (mai ales de montmorillonite). Datorită slabei ondulări a terenului, acestea nu sunt bine drenate și au o mare capacitate de reținere a umidității, fiind bogate în baze; de asemenea, au un conținut scăzut de azot și de fosfor și un conținut ridicat de potasiu.

În ceea ce privește clima, un factor specific, legat de influența marină care se face simțită ca urmare a proximității litoralului și a parcului național Doñana, îl constituie briza de sud-vest, prezentă aproape pe toată perioada verii.

Această briză marină, care suflă de la lăsarea serii până la răsăritul soarelui, provoacă o creștere cu 10-15 % a umidității relative.

5.2.   Specificitatea produsului:

Năutul „Garbanzo de Escacena” este specific în sine, deoarece este fructul speciei Cicer arietinum L., tipul comercial Lechoso, care s-a adaptat la mediul geografic în care a fost cultivat în mod tradițional, dând naștere ecotipului local ce beneficiază de indicația geografică protejată.

Năutul „Garbanzo de Escacena” se caracterizează prin albumenul onctuos cu granularitate scăzută și pielița moale, fină și aderentă la bob.

O altă caracteristică este calibrul său mare, de minimum 8 mm.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Legătura dintre năut și aria geografică stă la baza reputației produsului, care se datorează înaltei calități a ecotipului din zonă și îndelungatei tradiții de cultivare a acestuia; fermierii locali stăpânesc perfect cele mai bune tehnici de cultură și știu să aleagă cele mai adecvate terenuri.

1.   Legătura dintre năutul „Garbanzo de Escacena” și mediul geografic

Calitatea acestui năut nu se poate obține în afara ariei delimitate, deoarece aceasta depinde de tipul solului, de poziția geografică, de climă și de ecotipul local. Asocierea dintre solurile argiloase cu conținut ridicat de potasiu, clima câmpiei din depresiunea Guadalquivirului, care este îndulcită de briza marină în serile și nopțile de primăvară și de vară, și, bineînțeles, calitatea intrinsecă a ecotipului local provenit din varietățile înregistrate ale tipului comercial Lechoso dau naștere unui produs cu caracteristicile fizice definite la punctul 3.2 și caracteristici organoleptice excepționale. Albumenul este foarte onctuos, foarte fin și, după fierbere, nu formează aglomerări de amidon, datorită:

microclimatului zonei favorizat de proximitatea mării și care crește umiditatea ambiantă în timpul nopții;

conținutului ridicat de potasiu al terenurilor de cultură.

2.   Notorietatea și reputația năutului „Garbanzo de Escacena”

În 1996, Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației a editat „Inventario Español de Productos Tradicionales” (Inventarul Produselor Tradiționale Spaniole) în cadrul proiectului „Euroterroirs” finanțat de Uniunea Europeană, al cărui obiectiv a constat în evidențierea patrimoniului agroalimentar european. În prezentarea Inventarului se specifică:

„[…] Acest inventar își propune să recenzeze metodele specifice de preparare și de producție care, într-un anumit loc sau mediu rural și/sau urban al teritoriului spaniol, îmbină tradiția, cunoștințele și modul de producție și comercializare […]”.

La pagina 428 a acestui Inventar figurează năutul „Garbanzo de Escacena”, descris ca fiind un năut caracterizat prin dimensiunea mare, culoarea gălbui foarte pal și încrețiturile adânci ale boabelor.

În anii 1970 și 1980, producția năutului „Garbanzo de Escacena” a intrat în declin, printre altele, din cauza deficiențelor în comercializare. Năutul se vindea numai vrac.

Sectorul a decis „Concentrarea ofertei în zona de origine și crearea unor mărci de calitate ca măsuri esențiale pentru sectorul agricol andaluz”, după cum sună titlul articolului semnat de Angel Gómez în Diario de Economía, suplimentul economic al ziarului ABC din 28 mai 1991.

În 1981, Juan Bautista Bernal Escobar a înregistrat marca comercială „Escacena” pentru năut, iar la 10 noiembrie 1984 aceasta a fost achiziționată de Cooperativa Campo de Tejada, care comercializează de atunci năutul din zonă cu această marcă și cu marca „Campo de Tejada”. Marele volum de facturi care atestă vânzarea năutului către diverși clienți ai cooperativei începând din 1985 stă mărturie în acest sens.

Cotidianul ABC din Sevilla a publicat la 28 mai 1991 (pagina 66) un articol semnat de Angel Gómez, în care se evidențiază calitatea produsului și reputația de care se bucură acesta în cadrul canalelor de distribuție: „[…] Cooperativa Campo de Tejada, lider în producția de năut […]”.

„[…] Producția este întotdeauna vândută la prețuri bune, nu numai magazinele din zonă își arată interesul, ci și marile lanțuri comerciale de la nivel național sau amatorii de produse de calitate superioară, precum Club Vino Selección, pentru că năutul din zonă a intrat în circuitul înaltei calități, din care fac parte magazinele alimentare de tip «boutique» cu delicatese […]”.

Năutul „Garbanzo de Escacena” este menționat și în alte materiale mai recente, printre care se numără lucrarea „Catalogación y caracterización de los productos típicos agroalimentarios de Andalucía” (Catalogarea și caracterizarea produselor agroalimentare tipice ale Andaluziei) de Ana Cristina Gómez Muñoz, Manuel Santos Murillo și Pedro Caldentey Albert, Editura Fundación Unicaja, 1996. În secțiunea dedicată legumelor (paginile 666 și 667) figurează un articol de 5 pagini despre năutul „Garbanzo de Escacena” în care sunt analizate compoziția, aria geografică, istoricul, elementele distinctive, tehnicile de producție și de preparare și principalele întreprinderi de comercializare a acestuia.

Pagina de gastronomie a site-ului web „Ruta del Vino de Condado de Huelva” recomandă vizitatorilor și turiștilor năutul „Garbanzo de Escacena” ca fel de mâncare tipic care merită încercat: „Sparanghel («Tagarninas esparragás»), calamari («calamares del campo»), oțet și supă de năut «Garbanzo de Escacena» cu crutoane sunt o bună propunere pentru un antreu.”

La 2 februarie 2009, pe site-ul web vinosdeandalucia.com a fost promovat evenimentul „Jornadas del Cerdo Ibérico” (Zilele preparatelor din porc iberic), desfășurat în perioada 9-14 februarie 2009 la restaurantul Alcuza din Sevilla, printr-un articol semnat de José F. Ferrer:

„Tocană de piept de porc iberic cu năut «Garbanzo de Escacena» și bucățele de jambon și de șuncă afumată”

Pe site-ul web playasdehuelva.com, la secțiunea gastronomică este, de asemenea, remarcată reputația năutului „Garbanzo de Escacena”:

„În sfârșit, printre legumele din dieta mediteraneeană, un loc important îl ocupă năutul (faimosul năut din Escacena del Campo), care constituie baza tuturor tocanelor andaluze, a mâncărurilor cu carne și a năutului cu spanac.”

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Textul complet al caietului de sarcini al denumirii poate fi consultat la următoarea adresă:

http://www.juntadeandalucia.es/agriculturaypesca/portal/export/sites/default/comun/galerias/galeriaDescargas/cap/industrias-agroalimentarias/denominacion-de-origen/Pliegos/Pliego_garbanzo_escacena.pdf

sau accesând direct pagina principală a Consejería de Agricultura y Pesca (Autoritatea regională pentru Agricultură și Pescuit) (http://www.juntadeandalucia.es/agriculturaypesca/portal) și navigând apoi cu ajutorul următoarelor linkuri: „Industrias Agroalimentarias”/„Calidad y Promoción”/„Denominaciones de Calidad”/„Otros Productos”; caietul de sarcini este disponibil în cadrul denumirii de calitate respective.


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.