9.8.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 239/9


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2012/C 239/04

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„SALMERINO DEL TRENTINO”

NR. CE: IT-PGI-0005-0964-17.02.2012

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire:

„Salmerino del Trentino”

2.   Statul membru sau țara terță:

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 1.7.

Pești, moluște, crustacee proaspete și produse derivate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

Indicația geografică protejată „Salmerino del Trentino” este atribuită peștilor din familia salmonidelor crescuți în aria de producție delimitată la punctul 4 și aparținând speciei păstrăvului arctic Salvelinus alpinus L. La momentul comercializării, păstrăvii trebuie să prezinte următoarele caracteristici: culoare gri-verde sau brună, cu partea dorsală și părțile laterale presărate cu mici pete albicioase, galbene sau roșii, neînconjurate de nuanțe; înotătoarea dorsală și cea caudală sunt gri, celelalte înotătoare fiind portocalii, cu margine anterioară albă. Coeficientul de condiție (Condition Factor) trebuie să fie de până la 1,10 în cazul peștilor de până la 400 de grame și de până la 1,20 în cazul peștilor de peste 400 de grame. Carnea trebuie să prezinte un conținut total de grăsimi de maximum 6 %. Carnea este albă sau de culoarea cărnii de somon și are consistență fermă, fină, slabă și uscată și gust delicat de pește, cu o ușoară aromă de apă dulce, fără gust rezidual de nămol. Aromele improprii produsului trebuie să fie limitate, cu un conținut de geosmină mai mic de 0,9 μg/kg.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

Rația alimentară trebuie să îndeplinească cerințele consolidate prin tradiție, respectând întocmai utilizarea consecventă consacrată în timp. Tocmai de aceea, hrana utilizată trebuie să fie lipsită de OMG și certificată corespunzător, în conformitate cu legislația în vigoare.

Pentru a contribui la evidențierea calității tipice a cărnii produsului cu indicație geografică protejată „Salmerino del Trentino”, sunt admise următoarele materii prime:

1.

cerealele, boabele și produsele și subprodusele derivate, inclusiv concentratele proteice;

2.

semințele uleioase și produsele și subprodusele derivate, inclusiv concentratele proteice și uleiurile;

3.

semințele de leguminoase și produsele și subprodusele derivate, inclusiv concentratele proteice;

4.

făina obținută din tuberculi și produsele și subprodusele derivate, inclusiv concentratele proteice;

5.

produsele și subprodusele derivate din pește și/sau crustacee, inclusiv uleiurile;

6.

făina de alge marine și derivatele;

7.

produsele pe bază de sânge provenit de la nerumegătoare.

Rația alimentară furnizată trebuie să fie alcătuită în așa fel încât să satisfacă nevoile animalelor în diversele etape ale ciclului de creștere. Sunt admiși toți aditivii destinați hranei animalelor definiți în legislația în vigoare. Culoarea tipică somonului trebuie să fie obținută prin utilizarea cu preponderență a pigmentului carotenoid astaxantină și/sau a carotenoidelor de origine naturală.

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Etapele creșterii, care cuprind stadiile de alevin, puiet și păstrăv arctic adult și operațiunile de tăiere trebuie să se desfășoare în aria delimitată la punctul 4.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

Produsul prelucrat trebuie pus în vânzare în tăvițe de polistiren sub folie de plastic și/sau în lăzi de polistiren sub folie de plastic și/sau în pungi vidate și/sau ambalat în atmosferă modificată. În ceea ce privește categoria comercială, păstrăvii arctici sunt comercializați ca produs proaspăt: întreg, eviscerat, filé și/sau feliat.

Exemplarele comercializate ca produs întreg și/sau eviscerat trebuie să cântărească minimum 170 g.

Produsul comercializat ca filé și/sau feliat trebuie să cântărească minimum 80 g.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

Pe fiecare unitate de comercializare/ambalaj trebuie să figureze, cu caractere clare, indelebile, care să poată fi distinse cu claritate de orice altă informație, mențiunea „Indicazione Geografica Protetta” sau acronimul „I.G.P.”.

Această ultimă mențiune trebuie tradusă în limba țării în care este comercializat produsul.

Este interzisă adăugarea oricăror alte specificații care nu sunt prevăzute în mod expres.

Pe fiecare unitate de comercializare/ambalaj trebuie să figureze, în mod foarte vizibil, pe etichetă sau direct pe ambalaj, logoul prezentat în cele ce urmează. Eventual, logoul poate fi reprodus în nuanțe de gri.

Image

De asemenea, pe etichetă sau pe fiecare ambalaj în parte trebuie să figureze și simbolul european de identificare a produselor IGP. Pe etichetă sau pe un marcaj specific, trebuie să fie indicate numărul sau codul de referință al producătorului și/sau al lotului de produse.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

Aria de producție a IGP „Salmerino del Trentino” cuprinde întregul teritoriu al provinciei autonome Trento și comuna Bagolino din provincia Brescia. Așadar, teritoriul delimitat cuprinde principalele cursuri de apă din Trentino și din văile laterale, cu afluenții lor.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

Teritoriul în cauză s-a format prin suprapunerea mai multor cicluri de eroziune glacială și fluvială. Din punct de vedere morfologic, este un teritoriu predominant muntos și caracterizat de văi săpate mai mult sau mai puțin adânc în substratul geologic și corespunzătoare tuturor bazinelor hidrografice din zona delimitată. Clima ariei în care se crește păstrăvul arctic „Salmerino del Trentino” IGP este caracteristică zonelor alpine, cu precipitații frecvente, adesea cu ninsori în lunile de iarnă și cu temperaturi răcoroase chiar și în perioada verii. Pe acest teritoriu există zăpezi și ghețari permanenți din care provine toată apa utilizată pentru creșterea păstrăvilor arctici.

În ceea ce privește oligoelementele (magneziu, sodiu, potasiu), compoziția apelor de izvor din Trentino prezintă valori inferioare în comparație cu media europeană, ceea ce face ca aceste ape să fie extrem de favorabile dezvoltării păstrăvilor arctici.

Cursurile de apă care alimentează instalațiile în care sunt crescuți păstrăvii în Trentino sunt caracterizate de o calitate biologică optimă cu valori IBE (indice biotic extins) mai mari de 8, ceea ce corespunde cu clasa de calitate I sau II.

5.2.   Specificitatea produsului:

Principalele caracteristici ale păstrăvului arctic „Salmerino del Trentino” sunt coeficientul de condiție foarte redus, conținutul de grăsimi și proprietățile gustative ale cărnii. Carnea păstrăvului arctic „Salmerino del Trentino” IGP este fermă, fină, slabă și uscată, cu un gust delicat de pește și cu o ușoară aromă de apă dulce, fără gust rezidual de nămol.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Calitățile „Salmerino del Trentino” se datorează în mod direct caracteristicilor geomorfologice și climatice ale ariei delimitate, mai ales apei utilizate, care, provenind din ghețarele și zăpezile permanente din zonă, este foarte abundentă, are un grad ridicat de oxigenare, o calitate chimică, fizică și biologică bună și o temperatură medie scăzută, de obicei sub 10 °C din noiembrie și până în martie.

Râurile și torentele au ape reci și sărace în nutrimente, ceea ce determină o creștere lentă care afectează în mod negativ aspectul cantitativ al producției dar, pe de altă parte, evidențiază caracteristicile calitative ale cărnii, precum consistența sporită, gustul mai bun și conținutul mai redus de lipide. În plus, caracteristicile pozitive ale apelor din Trentino îngreunează dezvoltarea în râuri și în torente a microalgelor nedorite și a metaboliților acestora, precum geosmina, care, asimilată prin branhii, determină gustul de nămol al cărnii. Grație disponibilității din abundență a apei și datorită înclinării terenurilor, cele mai multe dintre păstrăvăriile din Trentino sunt formate din bazine aflate la niveluri diferite, ceea ce permite reoxigenarea naturală a apei și deci menținerea condițiilor optime de creștere și dezvoltare pentru păstrăvii arctici.

Așadar, aceste caracteristici, îmbinate cu factorii climatici, au permis producerea unor păstrăvi arctici cu caracteristici diferite de cele ale păstrăvilor crescuți la câmpie și în zonele limitrofe.

Păstrăvul arctic este crescut de mult timp, această cultură având o tradiție îndelungată și bine consolidată. Practica creșterii în bazin datează din secolul al XIX-lea, în 1879 fiind construită la Torbole o păstrăvărie menită a răspândi practica pisciculturii și a repopula apele publice cu alevini de păstrăv. Au urmat apoi primele crescătorii de pește private, construite în 1891 la Predazzo, în 1902 la Giustino și în 1926 la Tione, urmate de multe altele după cel de Al Doilea Război Mondial. Această tradiție s-a consolidat prin înființarea în 1975 a Asociației crescătorilor de păstrăvi din Trentino (Associazione dei Troticoltori Trentini), care a avut un rol important în relansarea creșterii păstrăvilor în această arie de producție, astfel încât denumirea „Salmerino del Trentino” s-a răspândit foarte mult în limbajul curent și comercial, fapt demonstrat de facturi, etichete și materiale publicitare.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Administrația actuală a lansat procedura națională de opoziție, prin publicarea propunerii de recunoaștere a IGP „Salmerino del Trentino” în Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana nr. 303 din 30 decembrie 2011.

Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil la adresa:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

sau

accesând direct pagina principală a site-ului internet al Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere (http://www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Qualità e sicurezza” (în partea superioară dreaptă a ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.