23.6.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 183/21


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2012/C 183/10

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

CERERE DE MODIFICARE

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

CERERE DE MODIFICARE ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 9

„ΒΟΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ” (VORIOS MYLOPOTAMOS RETHYMNIS KRΙTΙS)

NR. CE: EL-PDO-0117-0039-09.03.2011

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării:

Denumirea produsului

Descrierea produsului

Aria geografică

Dovada originii

Metoda de obținere

Legătura

Etichetarea

Cerințele naționale

Altele (de precizat)

2.   Tipul modificării (modificărilor):

Modificare a documentului unic sau a fișei-rezumat

Modificare a caietului de sarcini al DOP sau al IGP înregistrate pentru care nu s-au publicat niciun document unic și nicio fișă-rezumat

Modificare a caietului de sarcini care nu generează nicio modificare a documentului unic publicat [articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Modificare temporară a caietului de sarcini ca urmare a adoptării unor măsuri sanitare sau fitosanitare obligatorii de către autoritățile publice [articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

3.   Modificare (modificări):

3.1.   Aria geografică:

Se solicită extinderea ariei produsului cu denumire de origine protejată la toate diviziunile administrative ale municipalităților Arkadi, Yeropotamos și Kouloukona care se află în limitele administrative ale provinciei Mylopotamos, și anume:

Angeliana, Ayia, Ayios Ioannis, Ayios Mamas, Aimonas, Aloides, Alfa, Anoyia, Aksos, Apladiana, Arh. Eleftherna, Ahlades, Veni, Garazo, Damavolo, Doksaro, Eleftherna, Episkopi, Erfi, Zoniana, Theodora, Kalandare, Kalivos, Krioneri, Livadia, Margarites, Melidoni, Melisourgaki, Orthes, Panormo, Pasalites, Perama, Prinos, Roumeli, Sises, Skepasti, Skouloufia, Houmeri și Honos.

Dat fiind că:

în ultimul deceniu, datorită înlocuirii continue a măslinilor din soiul „Hondrolia” cu măslini din soiul „Koroneiki” în zona respectivă, raportul dintre cele două soiuri de măslini a ajuns la nivelul raportului din aria produsului cu denumire de origine protejată (90 % „Koroneiki” și 10 % „Hondrolia”). Prin urmare, motivul pentru care în cererea inițială de înregistrare a denumirii de origine protejate nu au fost incluse toate diviziunile administrative ale provinciei Mylopotamos nu mai este valabil;

în diviziunile administrative care fac obiectul prezentei cereri există același tip de sol și aceleași condiții climatice ca și în aria produsului DOP;

locuitorii acestor diviziuni administrative au moștenit aceleași obiceiuri și aceleași cunoștințe vechi și autentice ca și cei din restul ariei;

uleiul de măsline obținut în zonele respective are aceleași caracteristici fizice, chimice și organoleptice ca și cel din aria produsului DOP, fapt dovedit de expertiza Departamentului de Chimie Rethymnon al Direcției Generale a Laboratorului de Chimie Generală din Grecia și de expertiza unui laborator autorizat.

3.2.   Dovada originii:

În ultimii doi ani, cerințele pieței privind trasabilitatea produselor alimentare și necesitatea de a proteja propriile produse împotriva contrafacerii i-au determinat pe producătorii din actuala arie a produsului DOP să aplice un sistem mai strict de dovedire a originii uleiului de măsline. Acest sistem mai strict va permite protejarea identității produsului și garantarea unei calități constante în viitor.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„ΒΟΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ” (VORIOS MYLOPOTAMOS RETHYMNIS KRΙTΙS)

NR. CE: EL-PDO-0117-0039-09.03.2011

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Denumire:

„Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης” (Vorios Mylopotamos Rethymnis Kritis)

2.   Statul membru sau țara terță:

Grecia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 1.5 –

Uleiuri și grăsimi (unt, margarină, uleiuri etc.)

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

Denumirea „Vorios Mylopotamos Rethymnis Kritis” se referă la uleiul de măsline extras prin procedee mecanice din măsline aparținând soiului Koroneiki (minimum 90 %) și soiului Hondrolia (restul), cultivate în aria geografică vizată de cerere.

Uleiul de măsline are o culoare deosebit de atrăgătoare (galben-auriu) și o aromă fructată atunci când este consumat.

Aciditatea maximă totală exprimată în acid oleic este de maximum 0,8 g la 100 g de ulei.

La standardizarea uleiului de măsline, constantele indicatorilor diferitelor tipuri de substanțe acide conținute de acesta nu trebuie să depășească următoarele valori:

 

Κ 232 ≤ 2,00

 

Κ 270 ≤ 0,18

 

Peroxizi: ≤ 15 mEq O2/kg

 

Acid oleic: > 75 %

În special, nivelurile de trilinoleină și stigmasterol și cele de alcooluri alifatice sunt scăzute.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

Măslinele folosite pentru obținerea uleiului de măsline cu denumirea Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης (Vorios Mylopotamos Rethymnis Kritis) provin exclusiv de la măslini din soiul Koroneiki (minimum 90 %) și din soiul Hondrolia (restul). Ambele soiuri sunt cultivate în aria geografică delimitată.

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Cultivarea măslinilor și prelucrarea măslinelor trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

Comunitățile din fosta provincie Mylopotamos, mai concret actualele comunități din interiorul limitelor administrative ale următoarelor municipalități: Anogia, Mylopotamos și Rethymnon:

Angeliana, Ayia, Ayios Ioannis, Ayios Mamas, Aimonas, Aloides, Alfa, Anoyia, Aksos, Apladiana, Arh. Eleftherna, Ahlades, Veni, Garazo, Damavolo, Doksaro, Eleftherna, Episkopi, Erfi, Zoniana, Theodora, Kalandare, Kalivos, Krioneri, Livadia, Margarites, Melidoni, Melisourgaki, Orthes, Panormo, Pasalites, Perama, Prinos, Roumeli, Sises, Skepasti, Skouloufia, Houmeri și Honos din fosta provincie Mylopotamos.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

Zona care face obiectul cererii de extindere a ariei face parte din fosta provincie Mylopotamos. Fiind cuprinsă într-o singură provincie de dimensiuni mici (în total 414 000 de stremma), această zonă are condiții climatice și de sol și date meteorologice similare celor din regiunea de nord a Mylopotamosului pentru care a fost deja înregistrată denumirea.

La altitudini joase, există pante ușoare și medii (terenul permite cultivarea măslinilor), iar pe unele dintre pantele mai accentuate măslinii se cultivă la altitudini diferite. În partea cea mai sudică a provinciei, dominată de Munții Psiloritis, cultivarea măslinilor este înlocuită treptat de creșterea animalelor.

I.   Date meteorologice

În general, clima poate fi descrisă ca fiind blândă, mediteraneeană, cu veri secetoase și ierni blânde. Vânturile sunt în general slabe, existând numai câteva zile pe an în care bat vânturi din sud care creează probleme altor culturi (citrice).

Conform tabelului III din dosarul inițial, care conține valorile medii pe o perioadă de opt ani, 1966-1973, precipitațiile medii anuale se apropie de valoarea de 700 mm. Numărul total al zilelor de îngheț este de 2,1, iar temperaturile extreme medii, în special iarna, asigură diferențierea mugurilor de rod și o perioadă de înflorire adecvată.

În aria geografică propusă pentru extindere, precipitațiile medii din zona de creștere a măslinilor variază de la 700 mm (pluviometrul din Melidoni) până la puțin peste 1 000 mm la nivelurile superioare (pluviometrele din Ayios Ioannis și Anogion). Prin urmare, remarcăm faptul că, în aria de extindere propusă, valorile precipitațiilor sunt mai bune, asigurând o și mai bună absorbție și procesare a nutrienților de către măslini.

Perioada ploioasă este de regulă octombrie-martie, ploile fiind foarte rare între iunie și septembrie. Mai concret, între octombrie și martie se înregistrează 87 % din cantitatea totală anuală de precipitații, conform datelor referitoare la precipitații înregistrate de stația meteorologică din Anogeia în ultimii 80 de ani.

Nu există probleme deosebite de îngheț (2,1 zile pe an). Intervalele temperaturilor medii și extreme, în special pe perioada de iarnă, asigură diferențierea mugurilor de rod și înflorirea corespunzătoare a acestora. Temperatura cea mai scăzută s-a înregistrat în februarie (– 0,2 °C), iar cea mai ridicată în iulie (35,8 °C). Intervalul de temperatură (între puțin sub zero și puțin sub 40 °C) din această arie, precum și temperatura medie de 15 °C-25 °C sunt valori descrise de literatură ca fiind ideale pentru cultivarea măslinilor. Experții împărtășesc opinia conform căreia temperaturile problematice pentru măslini sunt cele situate sub – 4 °C și peste 40 °C și sunt necesare temperaturi ușor mai coborâte iarna pentru a asigura diferențierea mugurilor de rod și înflorirea corespunzătoare a acestora.

Pe scurt, aria geografică propusă pentru extindere se bucură de condiții climatice propice cultivării măslinilor si producerii unui ulei de măsline virgin excepțional, similare celor din aria denumită „Vorios Mylopotamos Rethymnis Kritis”.

II.   Compoziția solului

În cea mai mare parte a ariei, terenul are o compoziție medie din punctul de vedere al texturii, cu „pământ roșu”, calcar descompus și ardezie. Solul este ușor acid.

Din punct de vedere geologic, zona Mylopotamos extinsă este compusă din rocă alpină și post alpină. Începând din straturile inferioare spre cele superioare, structura este următoarea: roci carbonatice din stratul ionian, roci din faza Fillitiki-Halazitiki, roci carbonatice din învelișul tectonic al platformei Tripoli, roci din pânza straturilor interne, neoformații și depuneri cuaternare. Distribuția formațiunilor enumerate mai sus face din zona Mylopotamos o regiune unică din punct de vedere geologic. De asemenea, datorită litologiei formațiunilor și poziției relative a acestora în structura geologică, zona face parte din sistemul acvifer unic al lanțului muntos Psiloritis-Tallaion.

Ca o consecință a acestor aspecte geologice ale terenului din întreaga fostă provincie Mylopotamos (aria produsului DOP și aria care se solicită a fi inclusă) și a activităților de agricultură intensivă (creșterea ovinelor și a caprinelor), tabloul general al conținutului de macro și microelemente din sol, determinat prin analize ale solului efectuate pentru producători de măsline din opt diviziuni administrative diferite, este următorul:

potasiu și fosfor: sunt prezente în majoritatea cazurilor, însă în livezile cu productivitate mare este necesar un supliment de potasiu;

azot: fiind un element mobil care este ușor antrenat și transportat de apă, trebuie suplimentat în fiecare an;

dintre microelementele importante pentru cultivarea măslinilor, conținutul de bor este adesea la un nivel-limită, fiind necesară introducerea în sol a unui supliment de bor o dată la patru ani.

Textura solului este ușoară spre medie, solul fiind compus dintr-un amestec de nisip, argilă și nămol, în părți aproximativ egale. Conținutul de materii organice din sol este destul de bun.

III.   Factori umani

Metodele de cultivare utilizate pe întregul ciclu de producție a măslinelor se bazează pe cunoștințe tradiționale transmise din generație în generație.

Familiile se asociază pentru culesul măslinelor, putând astfel să culeagă zilnic cantități mari de măsline, care ajung la presa de ulei în aceeași zi. În consecință, calitatea recoltei nu se alterează din cauza păstrării măslinelor în saci prea mult timp.

Sacii folosiți pentru transportarea măslinelor sunt confecționați din materiale de origine vegetală și permit măslinelor să respire pe toată durata păstrării lor în saci.

Perioada de recoltare este decembrie-ianuarie și coincide cu perioada în care măslinele ajung la maturitate în mod natural.

Folosirea, o dată la doi sau trei ani, a gunoiului rezultat de la oi ca îngrășământ natural generează un nivel bun de materii organice în solul livezilor de măslini, ceea ce asigură o capacitate bună de absorbție a nutrienților, un sol bine aerat, o bună circulație a aerului și a apei și, în consecință, o bună dezvoltare a sistemului radicular.

Fiecare intervenție se face cu respectarea mediului înconjurător: stropirea pentru combaterea muștei măslinului este aproape în totalitate interzisă, aceasta fiind înlocuită cu folosirea capcanelor cu momeli și folosirea unor forme mult mai ușoare decât în trecut.

5.2.   Specificitatea produsului:

Uleiul de măsline este produs pe întreg teritoriul fostei provincii Mylopotamos și, ca toate tipurile de ulei de măsline din Creta, este de calitate superioară. Condițiile climatice excelente, calitatea solului și numărul mare de ore însorite contribuie la producerea unui produs mai gustos. Măslinele au un gust dulce și fructat și o culoare deosebit de atrăgătoare (galben-auriu).

Indicatorii de calitate pentru uleiul de măsline extra virgin cu denumirea Vorios Mylopotamos Rethymnis Kritis (aciditate, K 270, K232, Delta K, valoarea de peroxid) sunt la un nivel foarte bun în raport cu standardul prototipului comercial al Consiliului internațional pentru uleiul de măsline. Nivelurile de trilinoleină și stigmasterol sunt deosebit de scăzute (mult mai scăzute decât nivelurile maxime admisibile).

Cantitatea de alcooluri alifatice din ulei este foarte mică.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Ca toate tipurile de ulei de măsline din Creta, uleiul de măsline produs în regiunea de nord a provinciei Mylopotamos este de calitate superioară.

Cultivarea măslinilor în Creta datează din timpuri străvechi. Printre sâmburii de măsline găsiți în cursul săpăturilor arheologice de la Phaistos, pe care i-a primit de la Școala Italiană de Arheologi, B. Krimbas a identificat sâmburi de măsline datând din perioada minoică medie (2000-1800 î.Hr.). Conform celor prezentate de P. Anagnostopoulou la Academia din Atena în 1951, pe baza informațiilor obținute din săpăturile arheologice, Creta este locul de origine al măslinului.

Indicatorii de calitate pentru uleiul de măsline extra virgin cu denumirea Vorios Mylopotamos Rethymnis Kritis (aciditate, K 270, K 232, Delta K, valoarea de peroxid) sunt la un nivel foarte bun în raport cu standardul prototipului comercial al Consiliului internațional pentru uleiul de măsline. Acest fapt se datorează metodelor de cultivare și recoltare a măslinelor. Culesul măslinelor prin metoda baterii pomilor cu pari, adunarea fructelor în saci cu o capacitate de maximum 50 kg, transportarea lor imediată (în mod normal în aceeași zi) la presa de ulei și presarea rapidă au ca rezultat caracteristicile de calitate prezentate anterior. De asemenea, nivelurile de trilinoleină și stigmasterol sunt deosebit de scăzute (mult mai scăzute decât nivelurile maxime admisibile), datorită dimensiunii mici a măslinelor din soiul Koroneiki. În fine, cantitatea de alcooluri alifatice din uleiul de măsline produs este foarte mică, deoarece producătorii știu că temperatura ridicată la presarea măslinelor duce la creșterea procentajului de alcooluri alifatice din ulei. De aceea, ei se asigură că temperatura uleiului în presă nu depășește 32 °C (temperatura normală de producție pentru uleiul de măsline este 27 °C-32 °C).

Caracteristicile esențiale care determină calitatea uleiului de măsline sunt condițiile climatice, textura solului, soiul de măslini și metodele de cultivare pe care le aplică producătorii (tehnicile de cultivare, recoltare, depozitare și prelucrare a produsului).

Factorii care determină calitatea excelentă a măslinelor și caracteristicile uleiului produs sunt:

condițiile climatice ale ariei, cu ierni blânde și veri calde, ideale pentru producerea măslinelor;

intervalul temperaturilor (valorile minime, maxime și medii), considerat ideal pentru cultivarea măslinilor;

vânturile de intensitate mică, care asigură un proces de înmugurire fără probleme;

terenul, care facilitează o bună aerare și lumină din belșug pentru pomi, asigurând sănătatea acestora și calitatea bună a măslinelor;

ploile, care cad în principal iarna și se împuținează odată cu creșterea temperaturilor, asigurând asimilarea nutrienților în perioadele critice și împiedicând dezvoltarea bolilor cauzate de ciuperci care periclitează calitatea măslinelor;

cantitățile de ploaie, considerate satisfăcătoare pentru absorbția nutrienților din sol și pentru livezile de măslini neirigate;

un nivel bun al conținutului de materii organice, care asigură în general o bună asimilabilitate a elementelor nutritive, un grad bun de porozitate a solului și o bună circulație a aerului și a apei, facilitând buna dezvoltare a sistemului radicular al măslinului;

concentrațiile satisfăcătoare de fosfor și potasiu din sol și faptul că producătorii știu când trebuie să suplimenteze azotul și borul, în funcție de necesități, influențează calitatea uleiului de măsline atât din punct de vedere chimic, cât și organoleptic;

metodele folosite pentru cultivare pe întregul ciclu de producție a măslinelor, care sunt cunoscute prin tradiție și sunt transmise din generație în generație.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

http://www.minagric.gr/greek/data/epikair_prodiagrafes_b.Mylopotamos_10112011.pdf


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.