24.1.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 19/11


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2012/C 19/08

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΧΙΟΥ” (MANDARINI CHIOU)

NR. CE: EL-PGI-0005-0709-27.06.2008

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire:

„Μανταρίνι Χίου” (Mandarini Chiou)

2.   Statul membru sau țara terță:

Grecia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 1.6 –

Fructe, legume și cereale în stare proaspătă sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

„Mandarini Chiou” este o mandarină din soiul comun de Chios (soi comun mediteraneean) al speciei Citrus Deliciosa tenore și are următoarele proprietăți:

Proprietăți fizice

Formă

:

sferică, aplatizată la poli

Greutate

:

60-150 g

Calibru

:

55-70 mm

Coajă

:

1,5-3,5 mm, se desprinde ușor de pulpă

Număr de carpele

:

7-14, se desprind ușor

Număr de sâmburi

:

8-24, mici, cu celule endosperme poliembrionice

Caracteristici organoleptice

Fructul, de culoare galbenă-portocalie, are o pulpă moale, savuroasă, de culoare ușor portocalie, cu aromă puternică și cu o pieliță destul de aspră.

Proprietăți chimice

Conținut de suc

:

33-45 %

Concentrație de zaharuri

:

> 9,0 Brix

Aciditate

:

0,7-1,75 %

Zaharuri/acizi (indice de coacere)

:

5,4-15

Uleiuri esențiale

Acestea includ: alfa-tuien, alfa-pinen, camfen, beta-pinen, beta-mircen, o-metilanisol, p-cimen, d-limonen, gamma-terpinen, linalol, beta-cariofilen. Elementul principal, cu concentrația cea mai mare, este d-limonenul, urmat de gamma-terpinen. Uleiurile esențiale sunt extrase prin mijloace mecanice fie din fructul întreg, fie doar din coajă, iar cantitatea extrasă depinde de diverși factori, printre care gradul de coacere a fructului, calibrul acestuia și metoda utilizată.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Cultivarea, recoltarea, trierea și calibrarea produsului „Mandarini Chiou” trebuie să se desfășoare în aria geografică a insulelor Chios, Psara și Inousses.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

Etichetarea produsului „Mandarini Chiou” transformat în produse zaharoase, sucuri și în alte produse, cum sunt uleiurile esențiale, trebuie să se facă în conformitate cu „Comunicarea Comisiei – Linii directoare privind etichetarea produselor alimentare care folosesc ca ingrediente produse cu denumiri de origine protejate (DOP) și cu indicații geografice protejate (IGP)” (JO C 341, 16.12.2010, pp. 3 și 4).

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

Protejarea indicației geografice este solicitată pentru insulele Chios, Psara și Inousses.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

Condiții edafice – substratul geologic este format din sedimente aluvionare generate de dezagregarea rocilor calcaroase. Cele mai multe soluri sunt argiloase și bogate în calciu activ total (CaCO3), doi factori edafici care favorizează cultivarea „Mandarini Chiou”.

Condiții climatice – clima regiunii este caracterizată de:

prezența vânturilor etesiene anuale (meltemi, care, în zona mediteraneeană, se manifestă doar în Marea Egee), care temperează variațiile termice (potențând caracterul blând al climei și protejând, în general, fructele împotriva înghețului) și alungă norii;

un număr mare de ore însorite, pe parcursul întregului an (din toată Grecia, Chios înregistrează cel mai mare număr de ore cu cer senin) și mai ales în perioada vânturilor anuale (meltemi), când se înregistrează cele mai multe ore însorite; și

variații reduse ale temperaturilor de-a lungul anului, adică ierni scurte și blânde și veri răcoroase.

Aceste caracteristici climatice, îmbinate cu următorii factori: (a) menținerea temperaturii ridicate a apelor de suprafață (> 22 °C), chiar și toamna, (b) poziția terenurilor, care permite o expunere mai semnificativă la soare și (c) condițiile edafice menționate anterior, au influențat calibrul și calitatea fructelor produse și au favorizat prezența unui conținut ridicat de zaharuri. Numărul ridicat de ore însorite și temperaturile diurne ridicate stimulează fotosinteza, iar temperaturile nocturne ridicate ajută la descompunerea rapidă a acizilor, conducând la un indice crescut de coacere

Formula

și, prin urmare, la savoarea dulce și aroma intensă.

Factorul uman – cultivarea produsului „Mandarini Chiou” a fost o activitate agricolă practicată fără întrerupere timp de mai multe decenii, cu adaptările necesare, pentru care s-au construit clădiri adecvate și s-au instituit practici perfect adaptate producției, toate acestea putând fi descrise după cum urmează:

arhitectura deosebită a unui mare număr de clădiri/locuințe ale proprietarilor exploatațiilor agricole, construite chiar în livezi, de obicei cu două etaje pentru a permite o supraveghere mai bună a culturilor;

sistemul de irigație, bazat pe șanțuri și un cabestan, cu ajutorul căruia se trage din fântâni și se trimite spre livezi o apă de foarte bună calitate. Trebuie remarcat faptul că sistemele de irigație ale insulei au fost dezvoltate în secolul al XIV-lea de către genovezi, care au construit și sisteme de drenare unice în lume la vremea respectivă;

metodele ingenioase de recoltare care au fost dezvoltate. Conform mai multor surse, cultivatorii din Chios au fost singurii din Grecia care au avut o tehnică potrivită pentru tăierea fructelor din pomi: foloseau foarfeci mari, apoi tăiau tija aproape de fruct, lăsând pe fruct doar un peduncul, pentru a evita ca tijele prea lungi să dăuneze fructelor din găleți și lăzi în timpul transportului;

practicile și metodele de fertilizare a culturilor, bazate, printre altele, pe folosirea generalizată a gunoiului de grajd de la bovine, ovine, caprine și păsări crescute de cultivatorii de citrice. Deși continuă să fie una dintre principalele practici alese pentru fertilizarea pomilor, utilizarea gunoiului de grajd tinde să dispară din cauza cantităților insuficiente disponibile;

practicile și metodele adoptate pentru protecția pomilor împotriva înghețului cuprind mai ales focurile controlate, „tichoyiria” (ziduri împrejmuitoare) și plantarea cu densitate ridicată a pomilor, cu o distanță minimă între pomi de 2-2,5 m (aproximativ 100 de pomi la 1 000 m2).

5.2.   Specificitatea produsului:

Fructele „Mandarini Chiou” sunt printre cele mai renumite produse agricole tradiționale grecești. Împreună cu DOP „Mastiha Chiou”, constituie produsele cele mai importante din departament. Aceste fructe sunt foarte căutate pentru gustul lor deosebit și pentru aroma lor intensă, caracteristică. Soiul de mandarine produs în Chios este unic. Este considerat printre cele mai bune și mai aromate din lume. Chiar și când nu sunt coapte încă, mandarinele sunt atât de parfumate încât oricine le mănâncă este uimit de mirosul persistent. Parfumul emanat de livezile de „Mandarini Chiou” este atât de puternic încât insula este cunoscută, nu doar în Grecia, ci și dincolo de granițele ei, ca fiind „Chios cea parfumată”. Calificativul nu surprinde vizitatorii, deoarece, se spune, parfumurile districtului Kampos pot fi simțite de vizitatori încă de pe mare, din prima clipă a călătoriei spre inima verde a insulei.

Candidatura fructelor „Mandarini Chiou” la statutul de indicație geografică protejată se bazează, așadar, pe reputația produsului, fondată, la rândul ei, pe o calitate deosebită. Denumirea „Mandarini Chiou” fusese consacrată pe piața fructelor proaspete încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, pentru identificarea și solicitarea unui produs foarte apreciat, original, cu o aromă foarte caracteristică, o savoare deosebită, cultivat în Chios într-un mod care a contribuit la dobândirea unei valori comerciale speciale.

În trecut, pentru a se păstra caracteristicile deosebite ale fructelor „Mandarini Chiou”, mandarinele erau ambalate în hârtie după recoltare. Această practică a fost o invenție a producătorilor din Chios și nu a fost aplicată în nicio altă parte a Greciei. Cea mai veche mărturie scrisă privind ambalarea în hârtie a mandarinelor practicată în Chios este cea a francezului A. Testevuide apărută în 1878 în Le Tour du Monde (Înconjurul lumii), o revistă franceză dedicată călătoriilor.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Reputația excepțională de care se bucură acest produs este rezultatul îmbinării caracteristicilor deosebite ale produsului cu intervenția eficace a oamenilor.

În orice caz, „Mandarini Chiou” se bucură de un extraordinar renume în rândul consumatorilor, atât în Grecia, cât și în străinătate, mai ales datorită aromei caracteristice a fructelor și savoarei lor specifice, calități care au contribuit în mod deosebit în trecut la prosperitatea economiei locale și la dezvoltarea raporturilor comerciale cu alte țări europene (Cehoslovacia, Bulgaria, România, Serbia, Polonia și Germania). Toate aceste particularități sunt menționate în scrierile multor călători celebri (Galland, Testevuide, Zolotas, Tombazis, Sgouros și Sotiriadou).

Și mediul natural contribuie în mod semnificativ la această reputație. Este vorba mai ales despre factorii edafici și condițiile climatice. Cât despre transmiterea caracteristicilor deosebite ale produsului, aceasta a fost mult facilitată de integrarea cultivării mandarinelor în mediul economic și comercial al insulei.

În sfârșit, reputația produsului „Mandarini Chiou” se datorește în mare măsură caracteristicilor deosebite ale regiunii geografice în care sunt cultivate aceste mandarine. Astfel, nu este întâmplător faptul că insula este cunoscută ca fiind „Chios cea parfumată”.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

http://www.minagric.gr/greek/data/Allin1_for%20CD01.pdf


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.