15.12.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 388/232


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Rețeaua Transeuropeană de Transport pentru exercițiul financiar 2011 însoțit de răspunsul agenției

2012/C 388/39

INTRODUCERE

1.

Agenția Executivă pentru Rețeaua Transeuropeană de Transport (denumită în continuare „agenția”), cu sediul la Bruxelles, a fost înființată prin Decizia 2007/60/CE a Comisiei (1), modificată prin Decizia 2008/593/CE a Comisiei (2). Agenția a fost înființată pentru perioada 1 noiembrie 2006 - 31 decembrie 2015, în scopul gestionării acțiunii UE în domeniul rețelei transeuropene de transport (3).

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

2.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale agenției. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În conformitate cu dispozițiile articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Curtea a auditat conturile anuale (4) ale agenției, care cuprind „situațiile financiare” (5) și „rapoartele privind execuția bugetară” (6) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2011, și a auditat, de asemenea, legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

4.

În calitate de ordonator de credite, directorul execută veniturile și cheltuielile bugetare în conformitate cu normele financiare ale agenției, pe propria răspundere și în limitele creditelor autorizate (7). Directorul este responsabil de punerea la punct (8) a structurii organizatorice și a sistemelor și procedurilor de gestiune internă și de control intern necesare pentru întocmirea unor conturi finale (9) care să nu fie afectate de denaturări semnificative – fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori – și de garantarea conformității operațiunilor subiacente acestor conturi cu legile și reglementările în vigoare.

Responsabilitatea auditorului

5.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (10), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale ale agenției și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora.

6.

Auditul Curții a fost efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codurile deontologice ale IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții planificarea și efectuarea auditului astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale agenției și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

7.

Un audit implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile furnizate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care include evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități sunt cauzate de fraudă, fie că sunt cauzate de eroare. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, scopul fiind acela de a defini proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Un audit include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile utilizate și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile elaborate, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

8.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

9.

În opinia Curții, conturile anuale ale agenției (11) prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2011, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei (12).

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

10.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale ale agenției pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2011 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

11.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ

12.

Pentru titlul III – Cheltuieli aferente sprijinului tehnic și administrativ, a fost utilizat în cursul exercițiului doar un procent de 41 % din bugetul inițial de 0,6 milioane de euro. Aceasta s-a datorat, în special, unor costuri de evaluare mai scăzute decât cele estimate inițial, ca urmare a amânării pentru 2012 a cererii de propuneri pentru programul de activitate pe 2011 al agenției. Creditele neutilizate au fost transferate în cadrul titlului II – Cheltuieli de infrastructură și cheltuieli de funcționare, astfel încât bugetul definitiv total de 9,9 milioane de euro a rămas neschimbat. Cu toate acestea, neutilizarea integrală a bugetului aferent titlului III constituie un aspect divergent față de cele prevăzute în programul anual de activitate al agenției.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera II, condusă de domnul Harald NOACK, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 10 octombrie 2012.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 32, 6.2.2007, p. 88.

(2)  JO L 190, 18.7.2008, p. 35.

(3)  În anexă sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile agenției.

(4)  Aceste conturi sunt însoțite de un raport privind gestiunea bugetară și financiară din cursul exercițiului, raport care furnizează informații suplimentare referitoare la execuția și la gestiunea bugetului.

(5)  Situațiile financiare cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor de active nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(6)  Rapoartele privind execuția bugetară cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la acesta.

(7)  Articolul 25 din Regulamentul (CE) nr. 1653/2004 al Comisiei (JO L 297, 22.9.2004, p. 6).

(8)  Articolul 29 din Regulamentul (CE) nr. 1653/2004.

(9)  Normele referitoare la prezentarea conturilor și la ținerea contabilității de către agenții sunt prevăzute la titlul VI capitolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 1653/2004, modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 651/2008 (JO L 181, 10.7.2008, p. 15).

(10)  Articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 248, 16.9.2002, p. 1).

(11)  Conturile anuale finale au fost întocmite la data de 15 iunie 2012 și au fost primite de Curte la data de 29 iunie 2012. Conturile anuale finale sunt disponibile la adresa http://tentea.ec.europa.eu/en/about_us/mission__introduction/key_documents.htm.

(12)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) sau, în lipsa acestora, din Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS).


ANEXĂ

Agenția Executivă pentru Rețeaua Transeuropeană de Transport (Bruxelles)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene

(articolele 26, 170, 171, 172 și 174 din tratat)

Uniunea adoptă măsurile pentru instituirea sau asigurarea funcționării pieței interne. Piața internă cuprinde un spațiu în care libera circulație a mărfurilor, a persoanelor, a serviciilor și a capitalurilor este asigurată.

În scopul promovării unei dezvoltări armonioase a întregii Uniuni, aceasta își dezvoltă și desfășoară acțiunea care conduce la consolidarea coeziunii sale economice, sociale și teritoriale.

Pentru a contribui la realizarea acestor obiective și pentru a permite cetățenilor Uniunii, agenților economici, precum și colectivităților regionale și locale să beneficieze pe deplin de avantajele care decurg din realizarea unui spațiu fără frontiere interne, Uniunea contribuie la crearea și dezvoltarea de rețele transeuropene în sectoarele infrastructurilor de transporturi, telecomunicații și energie. Acțiunea Uniunii urmărește să favorizeze interconectarea și interoperabilitatea rețelelor naționale, precum și accesul la aceste rețele.

În scopul realizării acestor obiective, Uniunea stabilește un ansamblu de orientări care cuprinde obiectivele, prioritățile, precum și liniile directoare ale acțiunilor preconizate în domeniul rețelelor transeuropene (Trans-European Networks - TEN).

Competențele agenției

[Decizia 661/2010/UE a PE și a Consiliului privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea TEN-T (reformare)]

(Regulamentul nr. 2236/95 al Consiliului)

[Regulamentul (CE) nr. 58/2003]

(Decizia 2007/60/CE a Comisiei, modificată ultima dată prin Decizia 2008/593/CE)

Obiective

Decizia privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport (TEN-T) stabilește orientările privind obiectivele, prioritățile, precum și liniile generale preconizate în domeniul TEN-T. Pentru a permite aplicarea acestor orientări, s-au adoptat norme generale privind finanțarea TEN de către Uniune.

Regulamentul nr. 58/2003 al Consiliului conferă Comisiei competența de a înființa agenții executive care să îndeplinească sarcini legate de programele Uniunii. Agenția executivă TEN-T a fost, așadar, creată pentru a gestiona acțiunea Uniunii în domeniul rețelelor transeuropene de transport, în temeiul Orientărilor TEN-T și al Regulamentului financiar, precum și pentru a adăuga valoare în cadrul gestionării programului TEN-T. Agenția rămâne sub supravegherea DG MOVE, direcția generală sub tutela căreia se află și care deține responsabilitatea pentru chestiunile legate de politici.

Agenția executivă TEN-T este responsabilă de gestionarea implementării programului TEN-T din punct de vedere tehnic și financiar, prin urmărirea întregului ciclu de viață al proiectelor. În activitatea sa cotidiană, agenția urmărește să amelioreze eficacitatea și flexibilitatea punerii în aplicare a TEN-T, la un cost mai scăzut, mobilizând în același timp expertiză de un nivel înalt, prin facilitarea recrutării de personal specializat. Agenția contribuie, de asemenea, la consolidarea legăturilor dintre TEN-T și părțile interesate care joacă un rol determinant în acest domeniu; asigură o mai bună coordonare a fondurilor cu alte instrumente ale UE; permite sporirea vizibilității și a beneficiilor rezultate în urma finanțării acordate de UE și acordă sprijin/feedback Comisiei.

Organizare

Comitetul executiv

Activitățile agenției sunt supervizate de un comitet executiv, format din cinci membri provenind de la următoarele direcții generale ale Comisiei Europene: Mobilitate și Transporturi, Politica Regională, Mediu și Resurse Umane, la care se adaugă un observator din partea Băncii Europene de Investiții. Comitetul se reunește de patru ori pe an, aprobă bugetul administrativ al agenției, programul de activitate, raportul anual de activitate, conturile aferente tuturor veniturilor și tuturor cheltuielilor, raportul de evaluare externă și adoptă alte norme specifice de punere în aplicare.

Directorul

Numit de Comisia Europeană.

Auditul intern

Serviciul de Audit Intern al Comisiei Europene și structura de audit intern a agenției.

Auditul extern

Curtea de Conturi.

Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

Resurse la dispoziția agenției în 2011

Buget

A.

8 miliarde de euro (care provin în proporție de 100 % de la bugetul general al Uniunii Europene) pentru bugetul TEN-T care se înscrie în Perspectiva financiară 2007-2013.

B.

9,9 milioane de euro (buget administrativ) care provin în proporție de 100 % din subvenția din partea UE, pentru care agenția are autonomie.

Situația personalului la 31 decembrie 2011

Posturi de agenți temporari: 33 de posturi prevăzute în schema de personal, dintre care ocupate: 100 %.

Agenți contractuali: 67 de posturi planificate, dintre care ocupate: 66 (99 %).

Total personal: 100 (posturi ocupate: 99)

Responsabil de:

(a)

activități operaționale: 65 (posturi ocupate: 65)

(b)

activități administrative: 35 (posturi ocupate: 34)

Produse și servicii furnizate în 2011

Selecții

cerere de propuneri pentru programul multianual, care include 3 domenii, cu o valoare totală de 180 de milioane de euro. 19 experți externi au evaluat 47 de propuneri prin care se solicitau 326,7 milioane de euro și au recomandat în vederea finanțării 26 de propuneri prin care se solicitau 161,3 milioane de euro;

pregătirea cererii anuale de propuneri pentru 2011, care s-a ridicat la o sumă totală de 200 de milioane de euro și s-a publicat în 2012.

Gestionarea proiectelor

pregătirea a 49 de noi decizii de finanțare (cererile de propuneri pentru 2010) – 316 deschise la sfârșitul lui 2011;

gestionarea a 137 de cereri de introducere a unor modificări formulate de beneficiari – 98 de noi cereri în 2011;

analiza a 228 de rapoarte de monitorizare a progresului (principalul instrument de monitorizare a progreselor înregistrate în implementarea proiectelor) și a 48 de planuri de acțiune strategică;

70 de reuniuni în cadrul proiectelor, desfășurate fie la fața locului, fie la sediul agenției;

utilizarea integrală a creditelor de plată disponibile, cu o durată medie pentru efectuarea plății de numai 13 zile.

Măsuri de simplificare

introducerea unor modele de scrisori pentru informarea beneficiarilor cu privire la produse/rezultate și cu privire la termene;

simplificarea procedurilor pentru revizuirea rapoartelor de monitorizare a progresului și pentru evaluarea/selecția proiectelor;

Grupul de lucru pentru bune practici (agenție și beneficiari) și-a urmărit obiectivul de a discuta despre constrângerile de la nivelul procedurilor, de a face schimb de experiență în ceea ce privește bunele practici și de a identifica domenii în care se pot aduce îmbunătățiri;

modificarea metodologiei de control ex ante.

Comunicare

adăugarea de secțiuni pe site-ul agenției cu privire la sistemul de transport inteligent (STI) și la ingineria financiară – 150 000 de vizite în 2011. Site-ul serviciului de asistență pentru autostrăzile maritime (Motorways of the Sea Helpdesk) a înregistrat un număr de 2 700 de vizitatori;

campania „10 out of TEN” cu privire la realizările proiectelor TEN-T, campanie care include broșuri și postere;

publicarea a 9 buletine informative în format electronic destinate beneficiarilor, a 53 de comunicate de presă în 14 limbi cu privire la noi proiecte selectate și a unei noi broșuri „Raportul bienal 2008-2010”;

organizarea a diverse evenimente, printre care se numără cel de al treilea atelier privind gestionarea proiectelor și Ziua de informare cu privire la cererile de propuneri, precum și participarea la Zilele TEN-T organizate de DG MOVE, precum și la evenimente organizate de Comitetul Regiunilor și de Comitetul Economic și Social European.

Cooperare cu direcția generală sub tutela căreia se află

urmărirea evaluării la jumătatea perioadei a portofoliului de proiecte din cadrul programului multianual și evaluarea la jumătatea perioadei a componentei TEN-T a cererii de propuneri aferente Planului european de redresare economică (39 de proiecte);

elaborarea de statistici, de rapoarte și de hărți în cadrul programului, de exemplu, „Raportul privind evaluarea implementării programului TEN-T”;

contribuție la revizuirea Orientărilor TEN-T și la mecanismul Conectarea Europei (MCE).

Audituri

Au fost realizate 26 de audituri, care au acoperit 30 % din plățile intermediare/finale (valoare monetară) din 2010.

Sursa: Informații furnizate de agenție.


RĂSPUNSUL AGENȚIEI

12.

În 2010, agenția a făcut o previziune bugetară rezonabilă pe 2011, care a inclus o sumă semnificativă aferentă titlului III pentru organizarea evaluării externe a cererii anuale de propuneri pe 2011. Cu toate acestea, Comisia a decis amânarea acestei cereri de propuneri pentru 2012, iar bugetul planificat nu a fost necesar. Această amânare a avut, de asemenea, un impact asupra bugetului pentru experți și pentru activitățile de comunicare și traducere, toate aflate în cadrul titlului III.

Economiile au permis agenției să avanseze în ceea ce privește rambursarea sumei restante pentru amenajarea sediului și să reducă dobânzile aferente. Fondurile au putut fi, de asemenea, transferate la titlul II capitolul 21 (echipamente informatice), pentru a da curs recomandării Serviciului de audit intern al Comisiei de „accelerare a eforturilor agenției de a achiziționa sau dezvolta un sistem informatic de gestiune complex” și pentru a contribui la realizarea acțiunilor din domeniul IT prevăzute în programul de activitate al agenției, în planul de acțiune privind standardele de control intern și în registrul riscurilor. Transferurile bugetare au fost deci efectuate ca urmare a unui eveniment neprevăzut (amânarea cererii anuale de propuneri din 2011), iar agenția consideră că a luat măsurile adecvate pentru a asigura o bună gestiune financiară și o execuție bugetară eficientă pentru exercițiul financiar 2011.