15.12.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 388/46


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Sănătate și Consumatori pentru exercițiul financiar 2011 însoțit de răspunsul agenției

2012/C 388/09

INTRODUCERE

1.

Agenția Executivă pentru Sănătate și Consumatori (denumită în continuare „agenția”), cu sediul la Luxemburg, a fost înființată prin Decizia 2004/858/CE a Comisiei (1), modificată prin Decizia 2008/544/CE a Comisiei (2). Agenția a fost înființată pentru o perioadă care începe la 1 ianuarie 2005 și se încheie în 2015 pentru a gestiona acțiuni ale Uniunii în domeniul sănătății și în cel al politicii de protecție a consumatorilor (3).

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

2.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale agenției. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În conformitate cu dispozițiile articolului 287 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Curtea a auditat conturile anuale (4) ale agenției, care cuprind „situațiile financiare” (5) și „rapoartele privind execuția bugetară” (6) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2011, și a auditat, de asemenea, legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

4.

În calitate de ordonator de credite, directorul execută veniturile și cheltuielile bugetare în conformitate cu normele financiare ale agenției, pe propria răspundere și în limitele creditelor autorizate (7). Directorul este responsabil de punerea la punct (8) a structurii organizatorice și a sistemelor și procedurilor de gestiune internă și de control intern necesare pentru întocmirea unor conturi finale (9) care să nu fie afectate de denaturări semnificative – fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori – și de garantarea conformității operațiunilor subiacente acestor conturi cu legile și reglementările în vigoare.

Responsabilitatea auditorului

5.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (10), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale ale agenției și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora.

6.

Auditul Curții a fost efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codurile deontologice ale IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții planificarea și efectuarea auditului astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale agenției și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

7.

Un audit implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile furnizate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care include evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități sunt cauzate de fraudă, fie că sunt cauzate de eroare. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, scopul fiind acela de a defini proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Un audit include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile utilizate și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile elaborate, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

8.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza opiniilor prezentate în continuare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

9.

În opinia Curții, conturile anuale ale agenției (11) prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2011, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei (12).

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

10.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale ale agenției pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2011 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

11.

Observația prezentată în continuare nu pune în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚIE PRIVIND GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ

12.

Pentru titlul III – Cheltuieli legate de cheltuielile operaționale, s-a reportat în 2012 o sumă de 0,8 milioane de euro, care reprezintă 46 % din angajamentele efectuate. Nivelul ridicat al sumei reportate contravine principiului bugetar al anualității.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera I, condusă de domnul Ioannis SARMAS, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 25 iulie 2012.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 369, 15.12.2004, p. 73.

(2)  JO L 173, 3.7.2008, p. 27.

(3)  În anexă sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile agenției.

(4)  Aceste conturi sunt însoțite de un raport privind gestiunea bugetară și financiară din cursul exercițiului, în care se prezintă, printre altele, rata de execuție a creditelor, cu informații în formă sintetizată referitoare la transferurile de credite de la un post bugetar la altul.

(5)  Situațiile financiare cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor de capital și anexa la situațiile financiare, în care este inclusă descrierea principalelor politici contabile, alături de o serie de alte informații cu rol explicativ.

(6)  Rapoartele privind execuția bugetară cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la acesta.

(7)  Articolul 25 din Regulamentul (CE) nr. 1653/2004 al Comisiei (JO L 297, 22.9.2004, p. 6).

(8)  Articolul 29 din Regulamentul (CE) nr. 1653/2004.

(9)  Normele referitoare la prezentarea conturilor și la ținerea contabilității de către agenții sunt prevăzute la titlul VI capitolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 1653/2004, modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 651/2008 al Comisiei (JO L 181, 10.7.2008, p. 15).

(10)  Articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 58/2003 al Consiliului (JO L 11, 16.1.2003, p. 1).

(11)  Conturile anuale finale au fost întocmite la data de 12 iunie 2012 și au fost primite de Curte la data de 29 iunie 2012. Conturile anuale finale, consolidate cu cele ale Comisiei, se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene până la data de 15 noiembrie a exercițiului următor. Aceste documente sunt disponibile la adresa http://eca.europa.eu sau la adresa http://ec.europa.eu/eahc/about/about.html.

(12)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, în lipsa acestora, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Comitetul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).


ANEXĂ

Agenția Executivă pentru Sănătate și Consumatori (Luxemburg)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

(articolele 168 și 169 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

În definirea și punerea în aplicare a tuturor politicilor și acțiunilor Uniunii se asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății umane. Acțiunea Uniunii, care completează politicile naționale, are în vedere îmbunătățirea sănătății publice și prevenirea bolilor și afecțiunilor umane, precum și a cauzelor de pericol pentru sănătatea umană. Această acțiune cuprinde, de asemenea, combaterea marilor epidemii, favorizând cercetarea cauzelor, a transmiterii și prevenirii acestora, precum și informarea și educația în materie de sănătate. Uniunea completează acțiunea statelor membre în vederea reducerii efectelor nocive ale drogurilor asupra sănătății, inclusiv prin informare și prevenire.

Pentru a promova interesele consumatorilor și pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, Uniunea contribuie la protecția sănătății, a siguranței și a intereselor economice ale consumatorilor, precum și la promovarea dreptului acestora la informare, educare și organizare în vederea apărării intereselor lor.

Competențele agenției

Obiective

Agenția este responsabilă de îndeplinirea sarcinilor de implementare din cadrul gestionării celui de Al doilea program de sănătate publică 2008-2013 adoptat prin Decizia nr. 1350/2007/CE, a Programului de protecție a consumatorilor pentru 2007-2013 adoptat prin Decizia nr. 1926/2006/CE și a măsurilor de formare profesională în domeniul siguranței alimentare prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 882/2004 și în Directiva 2000/29/CE.

Agenția gestionează, de asemenea, toate fazele ciclului măsurilor de implementare care îi sunt delegate în cadrul Programului de acțiune a Uniunii în domeniul sănătății publice 2003-2008, adoptat prin Decizia nr. 1786/2002/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 septembrie 2002.

Sarcini

În cadrul programelor Uniunii menționate în continuare, agenția este responsabilă de îndeplinirea următoarelor sarcini, astfel cum sunt definite acestea în actul de delegare adoptat la 9 septembrie 2008 (1):

 

Programul de sănătate publică 2003-2008 – Decizia nr. 1786/2002/CE

 

Programul de sănătate publică 2008-2013 – Decizia nr. 1350/2007/CE

 

Programul de protecție a consumatorilor 2007-2013 – Decizia nr. 1926/2006/CE

 

Măsuri de formare în domeniul siguranței alimentare – Regulamentul (CE) nr. 882/2004 și Directiva 2000/29/CE:

(a)

gestionarea tuturor fazelor ciclului proiectelor (în vederea monitorizării și a diseminării, agenția ia măsurile necesare pentru crearea unei baze de date a proiectelor sau pentru dezvoltarea unei baze de date existente, în această bază de date trebuind să figureze o descriere a fiecărui proiect și a rezultatelor finale ale acestuia);

(b)

monitorizarea proiectelor implementate în cadrul acestor programe și măsuri, inclusiv controalele necesare;

(c)

colectarea, prelucrarea și difuzarea datelor, în special compilarea, analizarea și transmiterea către Comisie a tuturor informațiilor necesare pentru a orienta implementarea programelor și a măsurilor Uniunii, pentru a promova coordonarea și sinergia cu alte programe ale Uniunii Europene, ale statelor membre sau ale unor organizații internaționale;

(d)

organizarea de reuniuni, seminare, dezbateri și acțiuni de formare;

(e)

realizarea unei contribuții la evaluarea impactului programelor, în special la evaluarea anuală și/sau intermediară a implementării programelor, precum și implementarea acțiunilor adoptate de Comisie ca urmare a evaluărilor respective;

(f)

difuzarea rezultatelor activităților de informare planificate și realizate de Comisie;

(g)

producerea de date globale privind controlul și supravegherea;

(h)

participarea la activități de pregătire a deciziilor de finanțare.

Organizare

Comitetul director

Este format din cinci membri numiți de Comisia Europeană. Membrii Comitetului director sunt numiți pentru o perioadă de doi ani.

Adoptă programul anual de activitate al agenției, după aprobarea de către Comisia Europeană. În plus, adoptă bugetul administrativ al agenției, precum și raportul anual de activitate al acesteia.

Directorul

Este numit de Comisia Europeană pentru o perioadă de patru ani.

Auditul extern

Curtea de Conturi Europeană.

Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

Resurse puse la dispoziția agenției în 2011 (2010)

Bugetul definitiv

Bugetul administrativ al agenției pentru exercițiul 2011 s-a ridicat la 7,04 milioane de euro.

Situația personalului la 31 decembrie 2011

La 31 decembrie 2011, agenția număra 49 de angajați statutari, dintre care 11 erau agenți temporari și 38, agenți contractuali.

Produse și servicii furnizate în 2011 (2010)

1.   Monitorizarea granturilor aferente exercițiilor 2005, 2006, 2007, 2008 și 2009 care au fost acordate în cadrul Programului de sănătate publică (PSP) 2003-2008; finalizarea cu succes a negocierilor privind granturile din cadrul cererilor de propuneri pentru 2009, printre care se numără granturi pentru proiecte, granturi pentru conferințe, granturi de funcționare și granturi pentru acțiuni comune; gestionarea cererii de propuneri pentru 2011. S-au atribuit cereri, granturi și contracte în cadrul cererilor de propuneri pentru 2008 și al procedurilor de achiziții aferente Programului de protecție a consumatorilor 2007-2013 și, de asemenea, s-au atribuit proiecte în cadrul procedurilor de achiziții pentru 2007, 2008 și 2009 aferente măsurilor de formare în domeniul siguranței alimentare.

2.1.   Programul de activitate aferent PSP

Punerea în aplicare a cererii de propuneri 2011 din cadrul Programului de sănătate publică. S-au primit 173 de propuneri. Dintre acestea, 115 erau cereri de finanțare privind proiecte, 10 privind acțiuni comune, 25 privind granturi de funcționare, iar 27 privind conferințe.

Gestionarea unor contracte încheiate cu organizații internaționale, inclusiv derularea de proiecte transferate agenției de către DG SANCO.

Lansarea procedurilor de achiziții și atribuirea contractelor aferente în cadrul programului de activitate 2010 al Programului de sănătate. S-au lansat nouă proceduri de achiziții pentru DG SANCO.

Lansarea cererilor de propuneri pentru 2012: pe lângă cererea de propuneri pentru 2011 (a se vedea detalii mai sus), agenția a lansat cererile de propuneri pentru 2012, conform planului său de activitate 2012, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 8 decembrie 2011.

Contribuție la politicile aflate sub responsabilitatea DG SANCO: pregătirea evaluării de impact pentru propunerea vizând noul program de sănătate publică (PSP 3): agenția a elaborat o serie de „studii de caz individualizate”, referitoare la acțiuni individuale sau la domenii anume din cadrul programului care au contribuit în mod semnificativ la îndeplinirea obiectivelor celui de al doilea program de sănătate publică. De asemenea, agenția a elaborat un nou model pentru raportări, cu scopul de a le furniza colegilor din cadrul DG SANCO o evaluare mai bună a impactului acțiunilor finanțate în cadrul PSP 1/PSP 2 și a relevanței acestor acțiuni în cadrul procesului de elaborare a politicilor. Acest nou model a fost testat în decembrie 2011 pe un eșantion de 10 rapoarte finale și a fost validat în urma analizei efectuate în acest sens; el va fi utilizat începând din 2012.

2.2.   Programul de activitate aferent Programului de protecție a consumatorilor

Cereri de propuneri: în 2011, s-au lansat 7 cereri de propuneri.

Schimburi de funcționari (Directiva privind siguranța generală a produselor/ cooperarea în materie de protecție a consumatorului). În cadrul cererilor de schimburi de funcționari, agenția a acordat 20 de granturi, care au permis personalului cu responsabilități în materie de impunere a aplicării normelor relevante, din mai multe state membre, să facă schimb de experiență și cunoștințe referitor la punerea în aplicare a Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 decembrie 2001 privind siguranța generală a produselor și referitor la punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 octombrie 2004 privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului. Numărul propunerilor depuse în 2011 a cunoscut o creștere ușoară față de 2010 (22 de cereri în 2010, față de 24 de cereri în 2011).

Acțiuni comune (Directiva privind siguranța generală a produselor/ cooperarea în materie de protecție a consumatorului). Agenția a cofinanțat un proiect vizând schimbul de bune practici între statele membre și implementarea acestor bune practici în statele membre, proiect menit să amelioreze cooperarea transfrontalieră și să crească siguranța produselor de consum. Activitățile specifice vizând diversele categorii de produse au inclus supravegherea pieței în următoarele domenii: imitațiile de produse alimentare atrăgătoare pentru copii, costumațiile pentru copii, arătătoarele cu laser, scările, precum și îmbrăcămintea și accesoriile avertizoare.

Granturi de funcționare destinate organizațiilor europene de protecție a consumatorilor. În cadrul cererii referitoare la granturi de funcționare destinate organizațiilor europene de protecție a consumatorilor și organizațiilor de protecție a consumatorilor implicate în procesul de standardizare, agenția a semnat acorduri de grant în regim de parteneriat cu BEUC (Bureau Européen des Unions de Consommateurs – Organizația Europeană a Consumatorilor) și, respectiv, cu ANEC (Asociația Europeană pentru Coordonarea Reprezentării Consumatorului în Standardizare).

Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net). ECC-Net are drept scop furnizarea de informații pentru consumatori cu privire la achizițiile transfrontaliere de bunuri și servicii și sprijinirea soluționării plângerilor și a litigiilor transfrontaliere. În 2010, ECC-Net a tratat peste 71 000 de cazuri, ceea ce reprezintă o creștere cu 15 % a numărului cazurilor legate de drepturile consumatorilor, față de anul 2009. În 2011, agenția a lansat o cerere de propuneri vizând furnizarea de contribuții financiare pentru centrele europene ale consumatorilor, aceasta conducând la încheierea a 29 de acorduri de grant. În contextul vizibilității sporite a rețelei în rândul consumatorilor din Europa, agenția a lansat un studiu care vizează creșterea calității și a atractivității site-urilor naționale ale centrelor europene ale consumatorilor. În prezent, toate centrele europene ale consumatorilor se află în proces de implementare a recomandărilor formulate în urma studiului.

Proceduri de achiziții. Au fost lansate licitații și 4 cereri de servicii specifice.

Agenda școlară Europa. Agenda Europa este o agendă școlară destinată elevilor din învățământul secundar și este concepută ca un instrument în care elevii își pot nota temele și alte informații legate de activitatea școlară. Mai multe direcții generale ale Comisiei, precum și alte instituții ale UE contribuie la elaborarea conținutului și la finanțare. În 2010, a fost atribuit și semnat, cu Fundația „Generation Europe”, un contract-cadru în scopul elaborării, imprimării și distribuirii ediției 2011/2012 a Agendei Europa și a Ghidului profesorului. În calitate de responsabil cu gestiunea contractului-cadru, agenția a coordonat și a monitorizat implementarea acestui proiect: a aprobat 21 de contracte provenind de la diverse direcții generale ale Comisiei și de la Comitetul Economic și Social.

DOLCETA. În urma încheierii unui contract-cadru, agenția a semnat un contract specific inițial vizând preluarea site-ului Dolceta de către un nou contractant. După analizarea rezultatelor evaluării externe cu privire la „acțiunile de educație a consumatorilor, de informare și de consolidare a capacităților”, au fost lansate două noi cereri de servicii. Aceste noi cereri privesc mentenanța și găzduirea site-ului existent și îmbunătățirea secțiunii dedicate cadrelor didactice.

Studii privind piața de consum. Pe baza contractului-cadru pentru studii privind piața de consum, s-au semnat două contracte specifice. De asemenea, în vederea colectării de date care să permită o mai bună înțelegere, monitorizare și luare în considerare a interesului consumatorilor referitor la piața internă, agenția a semnat un contract pentru efectuarea unui sondaj de monitorizare a 51 de piețe de consum, în 27 de state membre.

Campanie de informare cu privire la drepturile consumatorilor în România: în 2011, agenția a încheiat trei contracte pentru desfășurarea în România a unei campanii de informare pe tema drepturilor consumatorilor. Lansarea campaniei este planificată pentru primăvara anului 2012.

În 2011, agenția a încheiat cinci contracte-cadru pentru efectuarea de studii privind comportamentul consumatorilor. DG SANCO și DG JUST au lansat două cereri de studii.

2.3.   Programul de activitate aferent inițiativei BTSF (Better Training for Safer Food – O formare mai bună pentru o hrană mai sigură)

Monitorizarea contractelor transferate de DG SANCO pentru proiecte atribuite în cadrul procedurilor de achiziții 2007 și 2008 și a contractelor atribuite în urma procedurii de achiziții 2009. În urma unui acord încheiat cu DG SANCO, agenției i-a fost transferat un calup de șase contracte semnate în cadrul BTSF. Agenția a monitorizat programe care au fost definite în cadrul a șapte noi contracte atribuite în urma procedurilor de achiziții lansate în 2009.

În 2011, agenția a preluat de la DG SANCO implementarea aproape integrală a inițiativei BTSF. Toate contractele semnate de Comisie în 2008 și 2009 au fost executate în conformitate cu termenele prevăzute și au beneficiat de punctaje de evaluare foarte ridicate din partea participanților.

Pe parcursul anului 2011, s-a organizat acțiuni de formare pentru aproape 6 000 de participanți, majoritatea funcționari din statele membre; în total, au avut loc 133 de sesiuni/ateliere de formare, pe întreg teritoriul Uniunii.

Monitorizarea contractelor atribuite în cadrul procedurilor de achiziții din 2009 (7 contracte) și 2010 (15 contracte).

Lansarea procedurilor de achiziții 2011 și atribuirea contractelor aferente.

3.   Producerea și difuzarea de informații cu privire la Programul de sănătate publică, la Programul de protecție a consumatorilor, la proiectele finanțate prin programul BTSF și la activitățile agenției executive în 2011.

Sursa: Informații furnizate de agenție.


(1)  Decizia Comisiei din 9 septembrie 2008 privind delegarea de competențe către agenție.

Sursa: Informații furnizate de agenție.


RĂSPUNSUL AGENȚIEI

12.

EAHC a luat act de observațiile Curții, privind nivelul creditelor de angajament neplanificate reportate la titlul III, cheltuielile operaționale ale bugetului de funcționare al agenției.

Agenția a depus eforturi pe parcursul anilor pentru a reduce nivelul acestor credite neplanificate reportate, astfel îmbunătățind anualitatea execuției bugetului. Spre exemplu, creditele neplanificate reportate la titlul III al bugetului (exprimate în procente din angajamentele asumate) au scăzut de la 73 % în 2007 (primul an de funcționare al agenției) la 59 % în 2010 și 46 % în 2011.

Această tendință pozitivă va fi menținută în viitor. Acțiunile planificate în Programul de activitate al agenției, în special la titlul III din bugetul de funcționare, vor continua să fie implementate, pe cât posibil, mai timpuriu în cursul anului.