15.12.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 388/40


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Competitivitate și Inovare pentru exercițiul financiar 2011 însoțit de răspunsurile agenției

2012/C 388/08

INTRODUCERE

1.

Agenția Executivă pentru Competitivitate și Inovare (denumită în continuare „agenția”), cu sediul la Bruxelles, este fosta Agenție Executivă pentru Energie Inteligentă (AEEI). Mandatul său și durata acestuia au fost modificate prin Decizia 2007/372/CE a Comisiei (1) de modificare a Deciziei 2004/20/CE (2). Agenția a fost instituită pentru o perioadă limitată, care a început la 1 ianuarie 2004 și care se va încheia, conform noii decizii, la 31 decembrie 2015, pentru a gestiona acțiuni ale Uniunii în domeniul energiei, al spiritului antreprenorial și al inovării, precum și al transportului durabil de mărfuri (3).

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

2.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale agenției. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În conformitate cu dispozițiile articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Curtea a auditat conturile anuale (4) ale agenției, care cuprind „situațiile financiare” (5) și „rapoartele privind execuția bugetară” (6) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2011, și a auditat, de asemenea, legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

4.

În calitate de ordonator de credite, directorul execută veniturile și cheltuielile bugetare în conformitate cu normele financiare ale agenției, pe propria răspundere și în limitele creditelor autorizate (7). Directorul este responsabil de punerea la punct (8) a structurii organizatorice și a sistemelor și procedurilor de gestiune internă și de control intern necesare pentru întocmirea unor conturi finale (9) care să nu fie afectate de denaturări semnificative – fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori – și de garantarea conformității operațiunilor subiacente acestor conturi cu legile și reglementările în vigoare.

Responsabilitatea auditorului

5.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (10), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale ale agenției și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora.

6.

Auditul Curții a fost efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codurile deontologice ale IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții planificarea și efectuarea auditului astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale agenției și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

7.

Un audit implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile furnizate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care include evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități sunt cauzate de fraudă, fie că sunt cauzate de eroare. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, scopul fiind acela de a defini proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Un audit include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile utilizate și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile elaborate, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

8.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

9.

În opinia Curții, conturile anuale ale agenției (11) prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2011, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei (12).

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

10.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale ale agenției pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2011 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

11.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ

12.

Bugetul inițial al agenției pentru exercițiul 2011, în valoare de 16,2 milioane de euro, includea suma de 10,7 milioane de euro pentru costurile de personal. Cheltuielile efective cu personalul s-au cifrat la 10 milioane de euro. Cu toate că bugetul necesar a fost supraestimat cu 0,7 milioane de euro, trebuie menționat că gradul de subutilizare a bugetului disponibil a fost mai puțin marcat decât în alte exerciții anterioare [de exemplu, 1,5 milioane de euro în 2010 (13)].

CONTROALELE-CHEIE DIN CADRUL SISTEMELOR DE SUPRAVEGHERE ȘI DE CONTROL ALE AGENȚIEI

13.

Conform acordului de închiriere semnat în 2010 pentru noul sediu al agenției, aceasta trebuie să achite o sumă totală de 2,4 milioane de euro pentru renovarea spațiilor de birouri de către proprietar. Agenția a efectuat o plată inițială, în valoare de 2 milioane de euro, în 2010, urmând ca restul sumei să se achite în trei tranșe, în 2011, 2012 și, respectiv, 2013.

14.

Agenția a calculat incorect suma de plată pentru 2011 și, ca urmare a acestui fapt, a plătit cu 108 287 de euro mai mult decât ar fi trebuit. Proprietarul a rambursat această sumă în exces în ianuarie 2012. Faptul că s-a efectuat o plată incorectă indică însă că este necesară consolidarea mecanismelor de control ale agenției, pentru a se putea preveni aceste plăți în exces.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera II, condusă de domnul Harald NOACK, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 10 octombrie 2012.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 140, 1.6.2007, p. 52.

(2)  JO L 5, 9.1.2004, p. 85.

(3)  În anexă sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile agenției.

(4)  Aceste conturi sunt însoțite de un raport privind gestiunea bugetară și financiară din cursul exercițiului, raport care furnizează informații suplimentare referitoare la execuția și la gestiunea bugetului.

(5)  Situațiile financiare cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor de active nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(6)  Rapoartele privind execuția bugetară cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la acesta.

(7)  Articolul 25 din Regulamentul (CE) nr. 1653/2004 al Comisiei (JO L 297, 22.9.2004, p. 10).

(8)  Articolul 29 din Regulamentul (CE) nr. 1653/2004.

(9)  Normele referitoare la prezentarea conturilor și la ținerea contabilității de către agenții sunt prevăzute la titlul VI capitolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 1653/2004, modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 651/2008 (JO L 181, 10.7.2008, p. 15).

(10)  Articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 248, 16.9.2002, p. 1).

(11)  Conturile anuale finale au fost întocmite la data de 28 iunie 2012 și au fost primite de Curte la data de 28 iunie 2012. Conturile anuale finale sunt disponibile la adresa http://ec.europa.eu/eaci/docs_en.htm.

(12)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) sau, în lipsa acestora, din Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS).

(13)  A se vedea punctul 13 din Raportul privind conturile anuale 2010 (JO C 366, 15.12.2011, p. 81).


ANEXĂ

Agenția Executivă pentru Competitivitate și Inovare (Bruxelles)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)

1.

Politica Uniunii în domeniul mediului contribuie la următoarele obiective: conservarea, protecția și îmbunătățirea calității mediului, ocrotirea sănătății persoanelor, utilizarea prudentă și rațională a resurselor naturale, promovarea pe plan internațional a unor măsuri destinate să contracareze problemele de mediu la scară regională sau mondială.

(articolul 191 TFUE)

2.

Politica Uniunii referitoare la industrie asigură condițiile necesare competitivității industriei Uniunii, prin accelerarea adaptării industriei la schimbările structurale, prin încurajarea unui mediu favorabil inițiativei și favorabil dezvoltării întreprinderilor, precum și cooperării dintre acestea, și prin favorizarea unei exploatări mai bune a potențialului industrial al politicilor de inovare, cercetare și dezvoltare tehnologică. Statele membre se consultă reciproc, în cooperare cu Comisia și, în măsura în care este necesar, își coordonează acțiunile. Comisia poate adopta orice inițiativă utilă promovării acestei coordonări.

(articolul 173 TFUE)

3.

Politica comună în domeniul transporturilor stabilește norme comune aplicabile transporturilor internaționale, efectuate dinspre sau către teritoriul unui stat membru ori prin traversarea teritoriului unuia sau mai multor state membre. Ea stabilește, de asemenea, condițiile de admitere a transportatorilor nerezidenți pentru a efectua transporturi naționale într-un stat membru, precum și măsurile care permit îmbunătățirea siguranței transporturilor.

[articolul 91 alineatul (1) și articolul 100 alineatul (2) TFUE]

Competențele agenției

(astfel cum au fost definite prin Decizia 2004/20/CE a Comisiei, modificată prin Decizia 2007/372/CE)

Obiective

În cadrul strategiei de la Lisabona pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă, Uniunea Europeană a luat o serie de măsuri cu scopul promovării și al dezvoltării competitivității și inovării. Aceste măsuri includ crearea Programului-cadru pentru competitivitate și inovare (PCI) 2007-2013 (Decizia nr. 1639/2006/CE), dintre componentele căruia se pot menționa în special Programul Energie Inteligentă – Europa (EIE) și Programul pentru spirit antreprenorial și inovare (Entrepreneurship and Innovation Programme - EIP). Printre aceste măsuri se numără, de asemenea, programul Marco Polo (MP) [Regulamentul (CE) nr. 1692/2006]. Principalele obiective sunt acelea de a încuraja competitivitatea întreprinderilor, în special a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), de a promova toate formele de inovare, inclusiv ecoinovarea, și de a promova eficiența energetică și noi surse de energie regenerabilă în toate sectoarele, inclusiv cel al transporturilor. În cadrul acestor programe ale UE, agenția este responsabilă de toate sarcinile de implementare privind asistența acordată de UE, cu excepția evaluării programelor, a monitorizării legislației și a studiilor strategice sau cu excepția oricăror alte acțiuni care sunt de competența exclusivă a Comisiei Europene.

Sarcini

Implementarea programelor UE în conformitate cu atribuțiile delegate de Comisie:

gestionarea tuturor etapelor din ciclul de viață al anumitor proiecte;

realizarea tuturor operațiunilor necesare pentru gestionarea programelor UE, în special a celor legate de execuția bugetului, inclusiv atribuirea contractelor și a granturilor;

culegerea, analiza și transmiterea către Comisie a tuturor informațiilor necesare orientării implementării programelor, precum și promovarea coordonării și a sinergiei între programe;

în ceea ce privește EIP, să răspundă de gestionarea proiectelor și de animarea rețelei Enterprise Europe Network (Rețeaua întreprinderilor europene), de proiectele-pilot și de proiectele de replicare pe piață în domeniul ecoinovării, precum și de acțiunile de inovare cu un grad ridicat de standardizare (proiect IP Base).

Organizare

Comitetul director

Este format din cinci membri numiți de Comisia Europeană. Adoptă programul anual de activitate al agenției, după aprobarea de către Comisia Europeană. În plus, adoptă bugetul administrativ al agenției, precum și raportul anual de activitate al acesteia.

Directorul

Numit de Comisia Europeană.

Auditul extern

Curtea de Conturi.

Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul, la recomandarea Consiliului.

Resurse puse la dispoziția agenției în 2011 (2010)

Buget

A.   Bugetul operațional

229,6 (249,8) milioane de euro planificate (finanțate 100 % de la bugetul general al UE). Agenția execută bugetul operațional sub responsabilitatea Comisiei:

pentru EIE: 83,8 (71,0) milioane de euro;

pentru EIP-ecoinovare: 38 (35,2) milioane de euro;

pentru EIP-rețele: 50,9 (79,7) milioane de euro;

pentru MP: 56,8 (63,8) milioane de euro.

B.   Bugetul administrativ

15,6 milioane de euro (care provin în proporție de 100 % din subvenția din partea Uniunii) pentru bugetul administrativ, pentru care agenția are autonomie.

Situația personalului la 31 decembrie 2011

Total personal: 159 (155) de posturi planificate, din care 156 (142) ocupate;

Posturi de agenți temporari: 37 (37) planificate, din care 33 (33) ocupate;

Agenți contractuali: 122 (118) de posturi planificate, din care 123 (109) ocupate.

Produse și servicii furnizate în 2011

Pentru programul Energie inteligentă – Europa (EIE), s-au primit 384 de propuneri în cadrul cererii de propuneri și s-a luat parte la peste 100 de reuniuni pentru proiecte. Până la sfârșitul lunii martie 2011, agenția finalizase, în cea mai mare parte, negocierile contractuale pentru cele 44 de propuneri selectate în urma cererii de propuneri 2010. Majoritatea contractelor au fost semnate până la sfârșitul lunii aprilie 2011.

Agenția a luat parte la peste 20 de zile de informare naționale. De asemenea, a răspuns unui număr de aproximativ 200 de solicitări vizând preverificarea ideilor de propuneri anterior depunerii propunerilor, într-un termen mediu de sub o săptămână. În cadrul activităților agenției, s-a pus un accent deosebit pe promovarea noii inițiative Build Up Skills („Construim competențe”), vizând formarea și calificarea forței de muncă din sectorul construcțiilor. Agenția a organizat un atelier în data de 16 martie, pentru a informa părțile interesate din sectorul construcțiilor, din cel al formării profesionale și din sfera instituțională cu privire la această inițiativă.

Programul EIP – Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network)

Programul are în componență peste 580 de organizații partenere din 47 de țări, printre care și cele 27 de state membre ale UE. Pe lângă sarcinile de gestionare de proiect pentru 92 de contracte (acorduri de grant individuale) și pe lângă proiectul IPeuropAware, agenția este responsabilă și de animarea Rețelei întreprinderilor europene, precum și de gestionarea instrumentelor informatice și a bazelor de date necesare pentru a asigura comunicarea interactivă între partenerii din cadrul rețelei. În 2011, agenția a implementat următoarele acțiuni în numele Comisiei:

Rețeaua întreprinderilor europene:

operațiuni în cadrul rețelei;

sprijin pentru rețea (animare);

instrumente IT destinate rețelei.

Proiecte privind drepturile de proprietate intelectuală și portalul Your Europe Business.

Proiecte de primă aplicare și de replicare pe piață în domeniul ecoinovării.

Ecoinovare

Ecoinovarea este sprijinită prin programul PCI prin intermediul mai multor tipuri de măsuri (instrumente financiare, rețele care reunesc părți interesate de la nivel național și regional, proiecte de primă aplicare și de replicare pe piață). Agenției i s-a încredințat sarcina de a gestiona proiectele de primă aplicare și de replicare pe piață în domeniul ecoinovării, cu un buget orientativ de 185 de milioane de euro pentru perioada 2008-2013.

În 2011, eforturile agenției s-au concentrat asupra următoarelor activități:

Finalizarea implementării cererii de propuneri 2010: negocierile au fost finalizate până la sfârșitul lunii noiembrie 2011; toate contractele (47) au fost semnate până la sfârșitul lunii noiembrie.

Noua cerere de propuneri 2011: a fost lansată în aprilie 2011 și a atras 280 de propuneri. Evaluarea centrală a avut loc între 21 noiembrie și 9 decembrie. Reuniunea finală a fost fixată pentru 14 februarie 2012.

Generarea și comunicarea de informații cu privire la proiectele de ecoinovare din cadrul EIP, conform celor stabilite în planul de activitate al agenției în materie de comunicare (alerte electronice la apariția de noi informații, actualizări regulate ale site-ului dedicat ecoinovării, transferarea bazei de date a proiectelor de ecoinovare pe un nou server, cu un nou contract pentru servicii de găzduire și de mentenanță, organizarea Zilei de informare europene 2011, în aprilie 2011).

Gestionarea proiectelor curente.

Programul Marco Polo

Activități-cheie:

Finalizarea implementării cererii de propuneri 2010 (s-au primit 101 propuneri).

Activități de promovare și implementare a cererii de propuneri 2011, în urma adoptării programului de activitate 2011 al programului Marco Polo; cererea a fost publicată la 21 octombrie, termenul pentru depunerea propunerilor fiind 16 ianuarie 2012.

Generarea și comunicarea de informații cu privire la programul Marco Polo, conform celor stabilite în programul de activitate al agenției în materie de comunicare.

Elaborarea de recomandări pentru DG MOVE (direcția generală competentă în acest domeniu) cu privire la implementarea programului Marco Polo și la evoluția viitoare a acestuia.

Gestionarea proiectelor curente.

Sursa: Informații furnizate de agenție.


RĂSPUNSURILE AGENȚIEI

12.

În conformitate cu recomandările anterioare ale Curții, agenția și-a îmbunătățit previziunile pentru titlul 1 (Cheltuieli de personal). A existat într-adevăr o ușoară supraestimare a bugetului necesar pe 2011, din cauza unor factori externi agenției sau dificil de prevăzut în momentul adoptării bugetului inițial, precum absența unei decizii privind indexarea salariilor, solicitări de concediu pentru creșterea copilului sau de concediu fără plată de către membri ai personalului, rata de rotație a personalului mai mare decât cea prevăzută și proceduri de recrutare pentru anumite funcții cu o durată mai lungă decât cea prevăzută. Bugetul pe 2012 urmează o abordare mai strictă în ceea ce privește previziunile. Execuția bugetară în 2012 arată că estimările pentru cheltuielile de personal sunt mai corecte decât în anii anteriori. Agenția consideră că este puțin probabil ca în viitor să se înregistreze un excedent semnificativ.

13-14.

Plata în exces în cauză a fost recunoscută de agenție. Așa cum a observat Curtea, aceasta a fost imediat rambursată de către proprietar. Cazul a fost documentat, iar lucrările de amenajare aferente acestui contract sunt în prezent integral rambursate. Agenția va lua măsurile necesare pentru a evita situații similare în cazul contractelor viitoare prin rambursări anticipate.