52012PC0697

Propunere de DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI privind derogarea temporară de la Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității /* COM/2012/0697 final - 2012/0328 (COD) */


EXPUNERE DE MOTIVE

La reuniunea Consiliului Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) din 9 noiembrie 2012, au fost înregistrate progrese semnificative privind îndeplinirea obiectivului de reglementare globală a emisiilor generate de aviație.

Prezenta propunere de decizie urmărește să consolideze această dinamică favorabilă și să sporească șansele de a se obține un rezultat pozitiv la Adunarea din 2013 a OACI cu privire la elaborarea unei măsuri globale de piață (MBM) și adoptarea unui cadru care să faciliteze aplicarea de către state a măsurilor de piață în sectorul aviației internaționale.

Decizia ar „opri ceasul”, suspendând, cu titlu temporar, necesitatea aplicării obligațiilor care le revin operatorilor de aeronave în temeiul schemei Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), în ceea ce privește zborurile de sosire și de plecare. Prezenta propunere demonstrează, prin urmare, angajamentul politic puternic al UE pentru facilitarea și impulsionarea finalizării cu succes a acestor procese ale OACI.

Decizia de derogare temporară de la Directiva ETS este menită să asigure că nu se iau măsuri împotriva operatorilor de aeronave ce nu respectă obligațiile de raportare și conformitate care le revin în temeiul directivei și care au luat naștere înainte de 1 ianuarie 2014, în ceea ce privește zborurile de sosire și de plecare. Această derogare este valabilă numai în cazurile în care operatorii de aeronave fie nu au primit, fie au restituit alocările de certificate gratuite de emisii care au fost acordate în 2012 pentru asemenea activități spre sau dinspre aerodromuri din afara UE și a zonelor strâns legate, cu care se partajează un angajament comun de a combate schimbările climatice. Monitorizarea, raportarea și verificarea adecvate ale emisiilor provenind de la astfel de zboruri sunt binevenite, dar nu se vor aplica sancțiuni pentru neconformitate în cazul neraportării acestor emisii.

Directiva continuă să se aplice integral în ceea ce privește zborurile dintre aerodromuri din interiorul UE și al zonelor strâns legate, cu care se partajează un angajament comun de a combate schimbările climatice. În consecință, toți operatorii de aeronave care au efectuat activități de aviație ce fac obiectul directivei între astfel de aerodromuri în 2011 și în 2012 trebuie să respecte cerințele de monitorizare, raportare și verificare. Până la 30 aprilie 2013, toți operatorii de aeronave care au operat astfel de zboruri în 2012 au obligația de a restitui certificate sau credite internaționale pentru emisiile provenind de la zborurile respective.

Prezenta decizie lasă o marjă de manevră pentru realizarea de progrese la Adunarea OACI care are loc în septembrie 2013. Dacă se vor înregistra progrese clare și suficiente la Adunarea OACI, Comisia va propune măsuri legislative suplimentare corespunzătoare. Articolul 25a din directivă ar permite să se aducă modificări în ceea ce privește activitățile de aviație care fac obiectul cerințelor ce au luat naștere după data de 1 ianuarie 2014. Operatorii de aeronave care intenționează să opereze zboruri spre și dinspre aerodromuri de pe teritoriul UE ar trebui să fie conștienți de faptul că, în absența unor astfel de modificări, sunt responsabili pentru emisii provenite de la zborurile spre sau dinspre acele aerodromuri începând din 2013. Alocările de certificate gratuite acordate până în februarie 2013 pentru emisiile din 2013 pot, de asemenea, să facă obiectul unor posibile modificări, în cazul în care măsurile sunt adoptate în conformitate cu articolul 25a.

Alte obligații în ceea ce privește astfel de zboruri rămân neafectate, iar procentul certificatelor ce fac obiectul licitațiilor rămâne la 15 %, astfel cum este prevăzut în directivă. În consecință, va fi scoasă la licitație o cantitate mai mică de certificate din sectorul aviației pentru 2012, reflectând numărul proporțional mai mic al certificatelor aflate în total în circulație.

Pentru a oferi un impuls suplimentar dinamicii dezbaterilor internaționale și a menține în continuare rolul de lider al UE în cadrul acestui proces, este important ca această propunere să fie convenită de către Parlamentul European și Consiliu rapid și, în mod ideal, până în martie 2013. Comisia confirmă că, până la finalizarea procesului legislativ, operatorii de aeronave care fie nu au primit alocări de certificate gratuite de emisii pentru 2012, fie au restituit alocările respective gratuite în contul corespunzător, nu trebuie să se aștepte ca statele membre să ia măsuri coercitive împotriva lor, ca urmare a solicitării Comisiei, în ceea ce privește emisiile provenind de la zborurile spre sau dinspre aerodromuri din afara UE și a zonelor strâns legate.

2012/0328 (COD)

Propunere de

DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI

privind derogarea temporară de la Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European,

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)       În cadrul Organizației Aviației Civile Internaționale s-au înregistrat progrese semnificative pe calea adoptării, la Adunarea din 2013 a OACI, a unui cadru care facilitează aplicarea de către state a măsurilor de piață asupra emisiilor generate de aviația internațională, și pe calea elaborării unei măsuri globale de piață.

(2)       Pentru a facilita aceste progrese și a impulsiona dinamica favorabilă, este de dorit să se suspende necesitatea aplicării cerințelor care au luat naștere înainte de Adunarea din 2013 a OACI, în ceea ce privește zborurile spre și dinspre aerodromuri din afara Uniunii și a zonelor care au legături economice strânse cu Uniunea și cu care se partajează un angajament comun de a combate schimbările climatice[1]. Prin urmare, nu trebuie să fie luate măsuri împotriva operatorilor de aeronave în ceea ce privește cerințele care decurg din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității[2] și care au luat naștere înainte de 1 ianuarie 2014 cu privire la raportarea emisiilor verificate și restituirea corespondentă a certificatelor pentru emisii provenind de la zboruri de plecare și de sosire spre și dinspre astfel de aerodromuri. Operatorii de aeronave care doresc să respecte în continuare cerințele respective trebuie să aibă această posibilitate.

(3)       Pentru a evita denaturarea concurenței, această derogare trebuie să se aplice numai operatorilor de aeronave care fie nu au primit, fie au restituit toate alocările de certificate gratuite de emisii care au fost acordate pentru astfel de activități în 2012. Din același motiv, aceste certificate nu trebuie să fie luate în considerare pentru calcularea drepturilor de utilizare a creditelor internaționale în cadrul Directivei 2003/87/CE.

(4)       Certificatele care nu sunt emise unor astfel de operatori sau care sunt restituite trebuie să fie anulate. Numărul de certificate din sectorul aviației care sunt scoase la licitație va fi în conformitate cu articolul 3d alineatul (1) din Directiva 2003/87/CE.

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Prin derogare de la articolul 16 din Directiva 2003/87/CE, statele membre nu vor lua măsuri împotriva operatorilor de aeronave în ceea ce privește cerințele prevăzute la articolul 12 alineatul (2a) și articolul 14 alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE, care au luat naștere înainte de 1 ianuarie 2014, cu privire la activități spre sau dinspre aerodromuri din țări din afara Uniunii Europene care nu sunt membre ale AELS, teritorii dependente sau teritorii ale statelor membre ale SEE sau țări care au semnat un tratat de aderare la Uniunea Europeană, dacă acestor operatori de aeronave nu le-au fost acordate alocări de certificate gratuite de emisii pentru asemenea activități în 2012 sau dacă, în cazul în care acestor operatori le-au fost emise astfel de certificate, operatorii respectivi au restituit un număr corespunzător de certificate statelor membre în vederea anulării.

Articolul 2

Statele membre anulează toate certificatele din 2012 pentru zborurile spre sau dinspre aerodromurile menționate la articolul 1 care fie nu au fost emise, fie au fost emise, însă au fost restituite statelor membre.

Articolul 3

Certificatele anulate în temeiul articolului 2 nu vor fi luate în considerare pentru calcularea drepturilor de utilizare a creditelor internaționale în cadrul Directivei 2003/87/CE.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European,                     Pentru Consiliu

Preşedintele                                                   Preşedintele

[1]               Incluzând statele AELS, țările care au semnat un tratat de aderare la Uniunea Europeană și teritoriile dependente și teritoriile statelor membre ale SEE.

[2]               JO L 275, 25.10.2003, p. 32.