52012PC0512

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea bancară europeană) în ceea ce privește interacțiunea sa cu Regulamentul (UE) nr. …/… al Consiliului de atribuire a unor sarcini specifice Băncii Centrale Europene în ceea ce privește politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit /* COM/2012/0512 final - 2012/0244 (COD) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

Astăzi, soliditatea sectorului bancar este încă strâns legată, în multe cazuri, de statul membru în care instituțiile își au sediul. Îndoielile existente în ceea ce privește sustenabilitatea datoriei publice, perspectivele de creștere economică și viabilitatea instituțiilor de credit au creat și creează pe piață tendințe negative care se influențează reciproc. Acest lucru poate conduce la apariția de riscuri pentru viabilitatea unor instituții de credit și pentru stabilitatea sistemului financiar și poate impune o povară grea asupra finanțelor publice, aflate deja sub presiune, din statele membre în cauză.

Situația prezintă riscuri specifice în cadrul zonei euro, unde moneda unică crește probabilitatea ca evoluțiile dintr-un stat membru să creeze riscuri pentru dezvoltarea economică și stabilitatea zonei euro în ansamblu. În plus, riscul actual de dezintegrare financiară de-a lungul granițelor naționale compromite în mod semnificativ piața unică a serviciilor financiare și o împiedică să contribuie la redresarea economică.

Crearea Autorității bancare europene (ABE), prin Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea bancară europeană), și a Sistemului european de supraveghere financiară (SESF) a contribuit deja la o mai bună cooperare între autoritățile naționale de supraveghere și la elaborarea unui cadru de reglementare unic pentru serviciile financiare în UE. Cu toate acestea, în multe cazuri supravegherea băncilor continuă să fie efectuată la nivel național, ea nereușind să țină pasul cu piețele bancare integrate. Încă din perioada de debut a crizei bancare, eșecurile în materie de supraveghere au erodat semnificativ încrederea în sectorul bancar din UE și au contribuit la agravarea tensiunilor pe piețele datoriei suverane din zona euro.

De aceea, în mai 2012, ca parte a unei viziuni pe termen lung privind integrarea bugetară și economică, Comisia a solicitat crearea unei uniuni bancare pentru a restabili încrederea în bănci și în moneda euro. Printre elementele‑cheie ale uniunii bancare ar trebui să se numere un mecanism de supraveghere unic (MSU) care să exercite un control direct asupra băncilor, pentru a asigura respectarea normelor prudențiale într-o manieră strictă și imparțială și a efectua un control real al piețelor bancare transfrontaliere. Garantarea faptului că supravegherea bancară din întreaga zonă euro respectă standarde comune înalte va contribui la construirea încrederii necesare între statele membre, condiție prealabilă pentru introducerea oricăror mecanisme comune de protecție.

La summitul zonei euro din 29 iunie 2012, șefii de stat sau de guvern au cerut Comisiei să prezinte propuneri de instituire rapidă a unui mecanism de supraveghere unic. În momentul în care acest mecanism destinat băncilor din zona euro va fi operațional, MES ar avea posibilitatea de a recapitaliza băncile în mod direct, în urma unei simple decizii. În concluziile Consiliului European pe marginea reuniunii din 28 - 29 iunie 2012 se afirmă că această declarație a zonei euro și ulterioarele propuneri ale Comisie pe această temă ar trebui să aibă în vedere elaborarea unei foi de parcurs specifice, cu termene limită bine definite, pentru realizarea unei uniuni economice și monetare veritabile.

În cadrul acestui nou mecanism, BCE va îndeplini o gamă largă de sarcini-cheie de supraveghere a instituțiilor de credit din statele membre din zona euro. În scopul menținerii și extinderii pieței interne, și alte state membre vor putea să colaboreze îndeaproape cu BCE.

Pentru a se evita fragmentarea pieței interne în urma instituirii mecanismului de supraveghere unic, trebuie garantată funcționarea adecvată a ABE. Prin urmare, rolul ABE trebuie menținut în vederea dezvoltării în continuare a cadrului de reglementare unic și asigurării convergenței practicilor de supraveghere în întreaga UE.

Împreună cu propunerea de Regulament al Consiliului de atribuire a unor sarcini specifice Băncii Centrale Europene în ceea ce privește politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit în conformitate cu articolul 127 alineatul (6) din TFUE, prezenta propunere introduce modificări specifice la Regulamentul de instituire a Autorității bancare europene.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Comisia a luat în calcul analiza efectuată în contextul adoptării „pachetului de măsuri de supraveghere” prin care au fost create autoritățile de supraveghere europene, analiză care a evaluat aspecte de natură operațională, financiară, juridică și de guvernanță, pertinente pentru instituirea unui mecanism de supraveghere unic. Elaborarea unei evaluări formale a impactului nu a fost posibilă, dat fiind calendarul stabilit de summitul zonei euro din 29 iunie.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Propunerea se bazează pe articolul 114 din TFUE, deoarece modifică Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 adoptat cu același temei juridic.

Propunerea se limitează la o ajustare a normelor de procedură în temeiul cărora funcționează ABE, pentru a ține seama de sarcinile de supraveghere atribuite BCE și pentru a garanta că ABE poate continua să își îndeplinească funcțiile de protecție a integrității, eficacității și bunei funcționări a pieței interne în sectorul serviciilor financiare și de menținere a stabilității sistemului financiar în cadrul pieței interne. Propunerea nu modifică echilibrul dintre competențele ABE și cele ale autorităților naționale. Dispozițiile propunerii nu depășesc ceea ce este strict necesar pentru atingerea obiectivelor urmărite. Prin urmare, propunerea respectă principiile subsidiarității și proporționalității prevăzute la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

4.           Explicarea detaliată a propunerii

Competențele ABE, în special medierea obligatorie/situațiile de urgență

Textul de la articolul 4, articolul 18 alineatul (1) și articolul 35 alineatele (1)-(3) se modifică pentru a garanta că ABE își poate îndeplini sarcinile și în raport cu BCE, clarificând faptul că noțiunea de „autorități competente” include în egală măsură BCE, ca și în cazul celorlalte articole care fac trimitere la „autoritățile competente”.

Pentru a garanta că ABE își poate îndeplini sarcinile de soluționare a dezacordurilor și poate interveni în situații de urgență și în relație cu BCE, la articolele 18 și 19 se introduce câte un nou alineat (3a) pentru a prevedea o procedură specială în ceea ce privește decizia luată de ABE în temeiul articolului 18 alineatul (3) sau al articolului 19 alineatul (3). Procedura prevede că, în cazul în care BCE nu respectă una dintre măsurile adoptate de ABE pentru a soluționa un dezacord sau pentru a interveni într-o situație de urgență, BCE are obligația de a explica motivele care stau la baza deciziei sale. Într-o astfel de situație puțin probabilă, atunci când dispozițiile relevante sunt prevăzute de legislația direct aplicabilă a Uniunii, ABE poate adopta o decizie individuală adresată instituției financiare vizate pentru a-și pune în aplicare decizia și, de regulă, ABE trebuie să procedeze în acest mod. Acest lucru va garanta aplicarea integrală a deciziei de soluționare a unui dezacord adoptate de ABE, precum și a deciziei sale de intervenție într-o situație de urgență.

Modalitățile de vot

Coordonarea de către BCE a poziției statelor membre din zona euro face necesară revizuirea modalităților de vot prevăzute de regulamentul ABE, pentru a garanta că deciziile ABE vor fi luate în interesul menținerii și consolidării pieței interne pentru sectorul serviciilor financiare.

Conform regulamentului ABE, deciziile referitoare la aspectele de reglementare [standardele tehnice obligatorii, orientările și recomandările prevăzute la articolele 10, 15 și 16, precum și deciziile de revizuire a restricțiilor impuse activităților financiare prevăzute la articolul 9 alineatul (5)], precum și cele referitoare la aspectele bugetare (capitolul VI) se adoptă de către consiliul supraveghetorilor cu majoritatea calificată a membrilor săi, astfel cum este definită la articolul 16 alineatul (4) din TUE și la articolul 3 din Protocolul (nr. 36) privind dispozițiile tranzitorii.

Deciziile referitoare la alte aspecte (de exemplu, deciziile privind încălcările legislației adoptate în temeiul articolului 17, deciziile privind soluționarea dezacordurilor adoptate în temeiul articolului 19 și deciziile privind alegerea membrilor consiliului de administrație) se adoptă de către consiliul supraveghetorilor cu majoritatea simplă a membrilor săi cu drept de vot, conform regulii „un om, un vot”.

Dacă drepturile de vot rămân neschimbate, nu se poate garanta faptul că deciziile adoptate cu majoritate simplă vor reprezenta întotdeauna interesele Uniunii în ansamblul ei. Prin urmare, modalitățile de vot trebuie ajustate în anumite cazuri specifice de majoritate simplă, pentru a garanta menținerea integrității pieței interne și pentru a se evita în același timp riscul de a paraliza procesul decizional al ABE.

Cea mai bună opțiune identificată pentru atingerea acestui obiectiv este aceea de a conferi competențe de decizie unui grup independent și de a prevedea un mecanism solid de vot cu majoritate inversă care va garanta faptul că propunerile elaborate de grupul independent sunt susținute atât de statele membre care fac parte din zona euro, cât și de statele membre care nu fac parte din zona euro. Acest lucru va garanta că statele membre din zona euro nu pot avea o minoritate de blocare în cazul măsurilor adoptate împotriva unuia dintre ele.

Prin urmare, articolul 41 din regulamentul ABE se modifică pentru a conferi grupului independent putere mai mare de decizie cu privire la încălcările legislației UE și la soluționarea dezacordurilor și pentru a adapta în consecință normele referitoare la componența grupului.

Articolul 44 din regulamentul ABE se modifică pentru a prevedea că deciziile propuse de grupul independent se adoptă dacă nu sunt respinse cu majoritate simplă, care include cel puțin trei voturi ale statelor membre participante și trei voturi ale statelor membre neparticipante. Se adaugă o dispoziție specială cu privire la numirea grupului independent.

Componența consiliului de administrație

Având în vedere că la alegerea consiliului de administrație au o influență decisivă membrii din partea statelor membre participante la mecanismul de supraveghere unic sau a celor care colaborează îndeaproape cu acesta (majoritate simplă a membrilor prezenți), membrii din partea statelor membre care nu participă la mecanismul de supraveghere unic nu pot fi reprezentați în mod adecvat în cadrul consiliului de administrație. În scopul garantării unei componențe echilibrate a consiliului de administrație, care să reflecte Uniunea Europeană în ansamblul ei și care să includă statele membre care nu participă la mecanismul de supraveghere unic, prezenta propunere modifică componența consiliului de administrație al ABE astfel încât să se asigure faptul că în cadrul consiliului de administrație sunt reprezentați cel puțin doi membri din partea statelor membre care nu participă la mecanismul de supraveghere unic.

Prin urmare, articolul 45 din regulamentul ABE se modifică pentru a garanta că cel puțin două state membre care nu participă la mecanismul de supraveghere unic fac parte din consiliul de administrație.

Revizuirea modalităților de vot în lumina evoluțiilor viitoare

În fine, pentru a fi luate în considerare eventualele evoluții în ceea ce privește numărul de state membre care au euro ca monedă națională sau ale căror autorități competente au intrat într-o relație de cooperare strânsă în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul …/…, Comisiei i se cere să revizuiască dispozițiile propuse pentru a analiza dacă, în lumina acestor evoluții, sunt necesare noi ajustări pentru a garanta că deciziile ABE sunt luate în interesul menținerii și consolidării pieței interne a serviciilor financiare.

5.           IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu are implicații pentru bugetul UE.          

2012/0244 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea bancară europeană) în ceea ce privește interacțiunea sa cu Regulamentul (UE) nr. …/… al Consiliului de atribuire a unor sarcini specifice Băncii Centrale Europene în ceea ce privește politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit

PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[1],

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene[2]

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)       La 29 iunie 2012, șefii de stat și de guvern din zona euro au invitat Comisia să prezinte propuneri în vederea instituirii unui mecanism de supraveghere unic care să implice Banca Centrală Europeană (BCE). În concluziile Consiliului European din 29 iunie 2012, președintele Consiliului European a fost invitat să elaboreze, în strânsă colaborare cu președintele Comisiei, cu președintele Eurogrupului și cu președintele BCE, o foaie de parcurs specifică cu un calendar precis pentru realizarea unei uniuni economice și monetare veritabile, care să includă propuneri concrete privind menținerea unității și integrității pieței unice în domeniul serviciilor financiare și care să ia în considerare declarația zonei euro și intenția Comisiei de a înainta propuneri în temeiul articolului 127 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

(2)       Instituirea mecanismului de supraveghere unic constituie o primă etapă în direcția creării unei uniuni bancare europene, susținută de un cadru cu adevărat unic de reglementare a serviciilor financiare și compusă, de asemenea, dintr-o schemă de garantare a depozitelor și un cadrul de rezoluție comune.

(3)       În scopul instituirii mecanismului de supraveghere unic, Regulamentul (UE) nr. …/… al Consiliului[3] [Regulamentul 127(6)] atribuie BCE sarcini specifice în ceea ce privește politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit în statele membre a căror monedă națională este euro. Alte state membre pot colabora îndeaproape cu BCE. În temeiul regulamentului menționat, BCE va coordona și exprima poziția respectivelor state membre în ceea ce privește deciziile care urmează a fi adoptate de către consiliul supraveghetorilor din cadrul Autorității bancare europene (ABE) și care intră în sfera de competențe a BCE.

(4)       Atribuirea unor sarcini de supraveghere Băncii Centrale Europene în sectorul bancar pentru o parte a statelor membre ale Uniunii nu trebuie să compromită în niciun fel funcționarea pieței interne în domeniul serviciilor financiare. Prin urmare, este necesar ca, în urma atribuirii sus-menționate, să se asigure buna funcționare a ABE.

(5)       Având în vedere sarcinile de supraveghere atribuite BCE de Regulamentul (UE) nr. …/… al Consiliului [Regulamentul 127(6)], ABE trebuie să aibă capacitatea de a-și îndeplini sarcinile și în raport cu BCE. Pentru a garanta faptul că mecanismele existente de soluționare a dezacordurilor și de intervenție în situații de urgență rămân eficace, trebuie prevăzută o procedură specifică. În speță, în cazul în care BCE nu respectă una dintre măsurile adoptate de ABE pentru a soluționa un dezacord sau pentru a interveni într-o situație de urgență, BCE trebuie să aibă obligația de a explica motivele care stau la baza deciziei sale. Într-o astfel de situație, atunci când ABE poate adopta o decizie individuală adresată instituției financiare vizate în baza dispozițiilor prevăzute de legislația direct aplicabilă a Uniunii, ABE trebuie să procedeze astfel.

(6)       Pentru a garanta că sunt luate în considerare în mod adecvat interesele tuturor statelor membre și pentru a permite buna funcționare a ABE în vederea menținerii și extinderii pieței interne în domeniul serviciilor financiare, modalitățile de vot în cadrul consiliului supraveghetorilor trebuie adaptate, mai ales în ceea ce privește deciziile adoptate de ABE cu majoritate simplă.

(7)       Deciziile privind încălcările legislației Uniunii și deciziile de soluționare a dezacordurilor trebuie examinate de un grup independent compus din membri cu drept de vot ai consiliului supraveghetorilor care nu se află în conflict de interese, numit de consiliul supraveghetorilor. Deciziile propuse de grup consiliului supraveghetorilor trebuie considerate ca fiind adoptate, dacă nu sunt respinse cu o majoritate simplă care trebuie să includă un număr adecvat de voturi din partea statelor membre participante la mecanismul de supraveghere unic și din partea statelor membre neparticipante la acest mecanism.

(8)       Membrii grupului independent constituit în conformitate cu articolul 41 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 nu trebuie considerați a fi într-o situație de conflict de interese numai pe motivul că sunt reprezentanți ai autorităților competente care fac parte din mecanismul de supraveghere unic, iar un anumit caz în care grupul trebuie să ia o decizie privește mecanismul de supraveghere unic. ABE trebuie să elaboreze regulamentul de procedură al grupului care să garanteze independența și obiectivitatea acestuia.

(9)       Componența consiliului de administrație trebuie să fie echilibrată și trebuie garantată reprezentarea adecvată a statelor membre care nu participă la mecanismul de supraveghere unic.

(10)     În vederea asigurării bunei funcționări a ABE și a reprezentării adecvate a tuturor statelor membre, după o anumită perioadă trebuie revizuite modalitățile de vot, componența consiliului de administrație și componența grupului independent, luând în considerare experiența acumulată și evoluțiile ulterioare în domeniu.

(11)     Deoarece obiectivele prezentului regulament, și anume garantarea unui nivel ridicat, eficient și consecvent de reglementare și supraveghere prudențială în întreaga Uniune Europeană, protejarea integrității, eficienței și bunei funcționări a piețelor financiare și menținerea stabilității sistemului financiar, nu se pot realiza în mod satisfăcător de către statele membre și, în consecință, având în vedere amploarea și efectele acțiunii, pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității prevăzut la articolul menționat, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestor obiective,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 se modifică după cum urmează:

1.           La articolul 4 alineatul (2), litera (i) se înlocuiește cu următorul text:

„(i) autoritățile competente astfel cum sunt definite în Directivele 2006/48/CE și 2006/49/CE, inclusiv BCE pentru aspectele care țin de sarcinile atribuite acesteia prin Regulamentul (UE) nr.…/…* al Consiliului [Regulamentul Consiliului 127(6) TFUE], în Directiva 2007/64/CE și astfel cum sunt menționate în Directiva 2009/110/CE.

__________________________

* JO L …, ….., p…. ”

2.           Articolul 18 se modifică după cum urmează:

(a) alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1) În cazul unor evoluții negative care pot periclita grav buna funcționare și integritatea piețelor financiare sau stabilitatea, în totalitate sau în parte, a sistemului financiar din Uniune, Autoritatea facilitează în mod activ și, atunci când consideră că este necesar, coordonează eventualele măsuri luate de către autoritățile de supraveghere competente relevante.

Pentru a putea îndeplini respectivul rol de facilitare și coordonare, Autoritatea este informată pe deplin cu privire la eventualele evoluții relevante și este invitată să participe în calitate de observator la eventualele reuniuni relevante ale autorităților de supraveghere competente.”

(b) după alineatul (3) se introduce următorul alineat:

„(3a)    Atunci când Autoritatea solicită BCE în calitate de autoritate competentă să ia măsurile necesare în conformitate cu alineatul (3), BCE dă curs solicitării sau, în termen de cel mult 48 de ore, prezintă Autorității motivele întemeiate care justifică nerespectarea ei.”

3.           La articolul 19, după alineatul (3) se introduce următorul alineat:

„(3a) Atunci când Autoritatea solicită BCE în calitate de autoritate competentă să ia măsuri specifice sau să se abțină de la adoptarea de măsuri în conformitate cu alineatul (3), BCE dă curs solicitării sau, în termen de zece zile lucrătoare de la primirea solicitării, prezintă Autorității motivele întemeiate care justifică nerespectarea ei.”

4.           La articolul 35, alineatele (1), (2) și (3) se înlocuiesc cu următorul text:

„(1) La cererea Autorității, autoritățile competente furnizează Autorității toate informațiile necesare pentru îndeplinirea mandatului conferit acesteia prin prezentul regulament, cu condiția ca ele să aibă în mod legal acces la informațiile relevante și ca solicitarea de informații să fie proporțională cu natura mandatului în cauză.

2. Autoritatea poate solicita, de asemenea, ca informațiile să-i fie transmise la intervale regulate și în formate specificate. Astfel de solicitări se efectuează, acolo unde este posibil, utilizând formate de raportare comune.

3. La cererea justificată corespunzător a unei autorități competente, Autoritatea poate oferi orice informații necesare pentru a permite autorității competente respective să își îndeplinească atribuțiile în conformitate cu obligațiile de secret profesional stabilite în legislația sectorială și la articolul 70.”

5.           La articolul 41, alineatele (2), (3) și (4) se înlocuiesc cu următorul text:

„(2) În vederea îndeplinirii scopurilor prevăzute la articolele 17 și 19, consiliul supraveghetorilor instituie un grup independent, compus din președinte și doi membri numiți de consiliul supraveghetorilor dintre membrii săi cu drept de vot. Cel puțin unul dintre membrii grupului independent este dintr-un stat membru care nu este un stat membru participant în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. …/… [Regulamentul Consiliului 127(6) TFUE].

Membrii grupului acționează independent și obiectiv, în conformitate cu articolul 42 și nu trebuie să fie reprezentanți ai autorității competente vizate și nici ai autorităților competente implicate în dezacord.

3. Grupul propune consiliului supraveghetorilor o decizie spre adoptare finală, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 44 alineatul (1) al treilea paragraf.

4. Consiliul supraveghetorilor adoptă regulamentul de procedură al grupului menționat la alineatul (2), inclusiv normele de punere în aplicare a cerinței prevăzute la același alineat, al doilea paragraf.”

6.           La articolul 42 se adaugă următorul paragraf:

„Primul și al doilea paragraf nu aduc atingere sarcinilor atribuite BCE prin Regulamentul (UE) nr. …/… [Regulamentul Consiliului 127(6) TFUE].”

7.           La articolul 44, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1) Deciziile consiliului supraveghetorilor se adoptă cu majoritatea simplă a membrilor săi. Fiecare membru dispune de un vot.

În ceea ce privește actele specificate la articolele 10-16, precum și măsurile și deciziile adoptate în temeiul articolului 9 alineatul (5) al treilea paragraf și în temeiul capitolului VI și prin derogare de la primul paragraf din prezentul alineat, consiliul supraveghetorilor adoptă decizii cu o majoritate calificată a membrilor săi, astfel cum este definită la articolul 16 alineatul (4) din Tratatul privind Uniunea Europeană și la articolul 3 din Protocolul (nr. 36) privind dispozițiile tranzitorii.

În ceea ce privește deciziile în temeiul articolelor 17 și 19, decizia propusă de grup se consideră adoptată dacă nu este respinsă cu majoritate simplă care include cel puțin trei voturi ale membrilor reprezentanți ai statelor membre participante și trei voturi ale membrilor reprezentanți ai statelor membre care nici nu sunt participante în conformitate cu Regulamentul (UE) nr.…/… [Regulamentul Consiliului 127(6) TFUE], nici nu colaborează îndeaproape cu BCE în conformitate cu regulamentul menționat.

Prin derogare de la al treilea paragraf, de la data la care patru sau mai puține state membre nici nu sunt participante în conformitate cu Regulamentul (UE) nr.…/… [Regulamentul Consiliului 127(6) TFUE], nici nu colaborează îndeaproape cu BCE în conformitate cu regulamentul menționat, decizia propusă de grup se consideră adoptată dacă nu este respinsă cu majoritate simplă care include cel puțin un vot din partea membrilor reprezentanți ai respectivelor state membre.

Fiecare membru dispune de un vot.

În ceea ce privește componența grupului în conformitate cu articolul 41 alineatul (2), consiliul supraveghetorilor trebuie să tindă către unanimitate. În absența unanimității, deciziile consiliului supraveghetorilor se adoptă cu o majoritate de trei sferturi dintre membrii săi. Fiecare membru dispune de un vot.”

8.           La articolul 45 alineatul (1) al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Mandatul membrilor aleși de consiliul supraveghetorilor este de doi ani și jumătate. Acest mandat poate fi prelungit o singură dată. Componența consiliului de administrație este echilibrată și proporțională și reflectă Uniunea în ansamblu. Consiliul de administrație include cel puțin doi reprezentanți ai statelor membre care nici nu sunt participante în conformitate cu Regulamentul (UE) nr.…/… [Regulamentul Consiliului 127(6) TFUE], nici nu colaborează îndeaproape cu BCE în conformitate cu regulamentul menționat. Mandatele se suprapun și se aplică un sistem corespunzător de rotație.”

Articolul 2

Fără a aduce atingere articolului 81 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010, până la 1 ianuarie 2016, Comisia publică un raport referitor la aplicarea dispozițiilor prezentului Regulament cu privire la:

(a) adecvarea modalităților de vot;

(b) componența consiliului de administrație; și

(c) componența grupului independent care pregătește deciziile în sensul articolelor 17 și 19.

În exact, raportul ia în considerare eventualele evoluții în ceea ce privește numărul de state membre care au euro ca monedă națională sau ale căror autorități competente au intrat într-o relație de cooperare strânsă în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul …/… și analizează dacă, în lumina acestor evoluții, sunt necesare noi ajustări ale dispozițiilor respective pentru a garanta că deciziile ABE sunt luate în interesul menținerii și consolidării pieței interne a serviciilor financiare.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European,                     Pentru Consiliu,

Președintele                                                  Președintele

[1]               JO C , , p. .

[2]               JO C, ,p. .

[3]