52012PC0430

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de stabilire a poziției UE în ceea ce privește revizuirea Regulamentelor internaționale în materie de telecomunicații care urmează să fie adoptată în cadrul Conferinței mondiale privind telecomunicațiile internaționale sau în cadrul forumurilor de pregătire a acesteia /* COM/2012/0430 final - 2012/0207 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite, al cărei scop este de a promova „cooperarea internațională între popoare și dezvoltarea economică și socială prin servicii eficiente de telecomunicații ”. Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) sunt membri cu drept de vot ai UIT, iar Comisia Europeană este membru fără drept de vot.

În cadrul Conferinței plenipotențiare a UIT din 2010, s-a luat decizia organizării unei Conferințe mondiale privind telecomunicațiile internaționale (World Conference on International Telecommunications - WCIT) la Dubai în perioada 3 - 14 decembrie 2012, cu scopul de a revizui Regulamentele internaționale în materie de telecomunicații (International Telecommunications Regulations - ITRs). Regulamentele internaționale în materie de telecomunicații definesc principiile generale de furnizare și operare a serviciilor de telecomunicații internaționale și constituie un tratat internațional semnat de 178 de țări.

În timp ce ITRs abordează aspectele referitoare la serviciile de telecomunicații internaționale (spre deosebire de cele naționale), există aspecte ale ITRs legate direct de domeniile acoperite de acquis-ul UE, în special cadrul pentru comunicațiile electronice. Prin urmare, UE trebuie să se asigure că orice propuneri de modificare a ITRs convenite în cadrul Conferinței de la Dubai nu intră în conflict cu legislația aplicabilă în UE sau nu restricționează UE în ceea ce privește dezvoltarea în viitor a acquis-ului Uniunii Europene.

Prin urmare, Comisia recomandă Consiliului să adopte decizia anexată în scopul de a permite UE să negocieze revizuirea ITRs în cadrul conferinței de la Dubai. Temeiul juridic pentru prezenta propunere de decizie a Consiliului este:

articolul 218 alineatul (9) din TFUE în ceea ce privește propunerea de acord cu țări terțe și

articolul 114 din TFUE în ceea ce privește măsurile juridice conexe adoptate deja pentru comunicațiile electronice care pot fi afectate de un astfel de acord cu țări terțe.

2.           Natura discuțiilor și domeniul de aplicare al problematicii abordate

Așa cum s-a menționat anterior, în cadrul ITRs sunt prevăzute principii generale pentru furnizarea și operarea serviciilor de telecomunicații internaționale. Acestea includ dispoziții specifice referitoare la:

Articolul 3        Rețeaua internațională

Articolul 4        Serviciile de telecomunicații internaționale

Articolul 5        Siguranța vieții și ordinea de prioritate a telecomunicațiilor 

Articolul 6        Tarifarea și contabilitatea

Articolul 7        Suspendarea serviciilor

Articolul 8        Diseminarea informațiilor

Articolul 9        Măsurile speciale

Articolul 10      Dispoziții finale

Apendicele 1    Dispoziții generale privind contabilitatea

Apendicele 2    Dispoziții suplimentare privind telecomunicațiile maritime

Apendicele 3    Telecomunicațiile de serviciu și privilegiate

În timpul negocierilor, pot fi propuse modificări care extind domeniul de aplicare al actualelor ITRs, atât din perspectivă tehnologică , cât și din perspectivă juridică sau comercială.

UIT a creat un grup de lucru al Consiliului pentru revizuirea ITRs, iar în paralel au loc consultări regionale. Pentru UE, forumul regional relevant este Conferința europeană a administrațiilor de poștă și telecomunicații (CEPT), care reunește 48 de țări, inclusiv toate statele membre ale UE. Comisia Europeană participă în calitate de organ consultativ în cadrul CEPT, cu dreptul de a lua cuvântul, dar fără drept de vot.

Ultima reuniune a grupului de lucru al Consiliului înainte de conferința de la Dubai a avut loc la Geneva în perioada 20-22 iunie 2012. CEPT va continua să participe la reuniunile pregătitoare în septembrie și noiembrie 2012.

3.           Pregătirea poziției UE

Statele membre ale UE au participat activ atât în cadrul grupului de lucru al Consiliului UIT, cât și în cadrul discuțiilor CEPT pe tema ITRs. Mai multe dintre proiectele de „poziții comune europene” care sunt luate în considerare pentru a fi transmise de către CEPT la WCIT de exemplu, au fost elaborate de state membre ale UE. De asemenea, Comisia Europeană a fost activă în ambele foruri, sub rezerva limitărilor privind participarea sa care decurg din statutul său actual.

2012/0207 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

de stabilire a poziției UE în ceea ce privește revizuirea Regulamentelor internaționale în materie de telecomunicații care urmează să fie adoptată în cadrul Conferinței mondiale privind telecomunicațiile internaționale sau în cadrul forumurilor de pregătire a acesteia

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

Având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114 și articolul 218 alineatul (9),

întrucât:

(1)       Regulamentele în materie de telecomunicații internaționale (International Telecommunication Regulations - ITRs) au fost adoptate în 1988 în cadrul Conferinței administrative mondiale de telegrafie și telefonie de la Melbourne și nu au fost revizuite ulterior;

(2)       Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt semnatare ale acestor ITRs;

(3)       Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) a convocat o reuniune în Dubai în perioada 3 - 14 decembrie 2012, denumită Conferința mondială privind telecomunicațiile internaționale (World Conference on International Telecommunications - WCIT), în vederea ajungerii la un acord privind un nou text pentru aceste ITRs;

(4)       Uniunea Europeană a adoptat legislație care stabilește norme în domeniul telecomunicațiilor, în special:                      (a) Directiva 2009/140/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 de modificare a Directivelor 2002/21/CE privind un cadru de reglementare comun pentru rețelele și serviciile de comunicații electronice, 2002/19/CE privind accesul la rețelele de comunicații electronice și la infrastructura asociată, precum și interconectarea acestora și 2002/20/CE privind autorizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice;                        (b) Directiva 2009/136/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 de modificare a Directivei 2002/22/CE privind serviciul universal și drepturile utilizatorilor cu privire la rețelele și serviciile de comunicații electronice, a Directivei 2002/58/CE privind prelucrarea datelor personale și protejarea confidențialității în sectorul comunicațiilor publice și a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure aplicarea legislației în materie de protecție a consumatorului;                        (c) Directiva 2002/77/CE a Comisiei din 16 septembrie 2002 privind concurența pe piețele de rețele și servicii de comunicații electronice;

(5)       Mai multe dintre propunerile de modificare a ITRs prezentate până acum se referă la aspecte legate de telecomunicații internaționale care intră în mod clar în sfera de aplicare a acquis-ului UE și a politicilor Uniunii, printre care se numără relația dintre autoritățile de reglementare și agenții economici independenți, serviciile de roaming și protecția datelor cu caracter personal. Deoarece ITRs au caracter obligatoriu pentru părțile semnatare (cu excepția cazului în care una dintre părți comunică în mod oficial o obiecție la un amendament), Uniunea Europeană trebuie să își stabilească o poziție cu privire la acele aspecte legate de modificările propuse la ITRs care vor avea efect juridic;

(6)       Poziția Uniunii Europene în cadrul WCIT trebuie să garanteze că eventualele modificări aduse ITRs sunt compatibile cu acquis-ul;

(7)       Comisia Europeană va informa UIT cu privire la competențele Uniunii Europene și ale statelor sale membre relativ la aceste aspecte;

(8)       În cadrul Conferinței europene a administrațiilor de poștă și telecomunicații (CEPT) au avut loc întruniri în scopul pregătirii pozițiilor comune europene cu privire la revizuirea ITRs.

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția Uniunii Europene în cadrul Conferinței mondiale privind telecomunicațiile internaționale (WCIT) din perioada 3 - 14 decembrie 2012, în ceea ce privește aspectele care sunt de competența sa, este aceea de a garanta că orice modificări aduse Regulamentelor internaționale în materie de telecomunicații vor fi compatibile cu acquis-ul UE și vor promova obiectivele Uniunii.

Comisia Europeană prezintă poziția Uniunii Europene așa cum este prevăzută în anexa 1 în ceea ce privește aspectele vizate.

Articolul 2

În ceea ce privește alte aspecte care urmează să fie discutate în cadrul WCIT, statele membre vor urmări să aibă poziții comune.

Adoptată la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu

                                                                       Președintele

Anexă

(1) Obiectivul dominant al Uniunii Europene în raport cu WCIT este de a garanta că orice modificări aduse Regulamentelor internaționale în materie de telecomunicații (International Telecommunications Regulations - ITRs) contribuie la dezvoltarea societății informaționale în beneficiul tuturor cetățenilor, al utilizatorilor de telecomunicații din întreaga lume și în special al utilizatorilor din Uniunea Europeană și sunt în conformitate cu acquis-ul și politica Uniunii.

(2) Uniunea Europeană adoptă următoarea poziție cu privire la propunerile de decizii ale WCIT în cadrul reuniunii sale de la Dubai din perioada 3 - 14 decembrie 2012 și în cadrul oricăror alte reuniuni pregătitoare:

(a) Nu susține nicio propunere care intră în conflict cu acquis-ul UE sau care introduce obligații pentru agenții economici care depășesc obligațiile prevăzute deja de acquis-ul UE;

(b) Susține propunerile care respectă suveranitatea statelor membre ale UIT și care recunosc, în speță, domeniile care sunt de competență națională, cum ar fi criminalitatea informatică, conținutul, securitatea și apărarea naționale.

(c) Susține propunerile care urmăresc să asigure că ITRs revizuite rămân de nivel înalt, strategice și neutre din punct de vedere tehnologic și se opune propunerilor care ar duce la obligativitatea recomandărilor UIT pentru statele membre și agențiile de operare;

(d) Susține orice propuneri de menținere a actualei sfere de aplicare a ITRs și a actualului mandat al UIT, se opune oricăror propuneri de extindere a sferei de aplicare la domenii cum ar fi rutarea traficului bazat pe internet sau aspectele referitoare la conținut;

(e) Susține propunerile de a respecta drepturile omului în materie de telecomunicații internaționale, susține propunerile de a respecta viața privată și protecția datelor cu caracter personal în ceea ce privește datele cu caracter personal și comunicațiile (sub rezerva punctului (2) litera (a) de mai sus),

(f) Susține măsurile de promovare a unei mai bune cooperării internaționale în ceea ce privește securitatea rețelelor utilizate pentru traficul de telecomunicații internaționale;

(g) Susține măsurile pro-concurențiale destinate să contribuie la reducerea tarifelor și la o mai mare transparență a prețurilor pentru traficul de telecomunicații internaționale, în baza unor negocieri comerciale pe o piață liberă și corectă;

(h) Nu susține propunerile de instituire, în cadrul UIT, a unor mecanisme de soluționare a litigiilor între agenții economici, deoarece aceste mecanisme nu sunt necesare;

(i) Susține propunerile care garantează că serviciile de comunicații maritime pot fi tarifate într-un mod eficient din punct de vedere economic.

În vederea explicitării punctului (2) litera (a) de mai sus, acordul UE cu privire la orice rezultat final trebuie în mod explicit condiționat de prezentarea unei declarații oficiale din partea Uniunii Europene adresate celorlalți participanți în ceea ce privește aplicabilitatea dispozițiilor de reglementare ale UE, după cum urmează:

„La semnarea actelor finale din cadrul Conferinței mondiale privind telecomunicațiile internaționale (Dubai, 2012), delegațiile statelor membre ale Uniunii Europene declară că aceste state vor aplica Regulamentele internaționale în materie de telecomunicații în conformitate cu obligațiile care le revin în temeiul Tratatului de instituire a Uniunii Europene.”.