52012PC0135

AVIZUL COMISIEI în conformitate cu articolul 294 alineatul (7) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europeneprivind amendamentul[amendamentele] Parlamentului Europeanla poziţia Consiliului referitoare la propunerea de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUIprivind introducerea pe piață și utilizarea produselor biocide /* COM/2012/0135 final - 2009/0076 (COD) */


2009/0076 (COD)

AVIZUL COMISIEI în conformitate cu articolul 294 alineatul (7) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind amendamentul[amendamentele] Parlamentului European la poziţia Consiliului referitoare la propunerea de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind introducerea pe piață și utilizarea produselor biocide

1.           Introducere

Conform articolului 294 alineatul (7) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comisia trebuie să emită un aviz cu privire la amendamentele propuse de Parlamentul European la a doua lectură. Comisia își expune mai jos avizul cu privire la amendamentele propuse de Parlament.

2.           Context

La 12 iunie 2009, Comisia a înaintat Parlamentului European și Consiliului o propunere de regulament privind introducerea pe piață și utilizarea produselor biocide, spre adoptare prin procedura de codecizie prevăzută la articolul 251 din Tratatul CE.

Comitetul Economic și Social European și-a dat avizul la 17 februarie 2010.

Parlamentul European a adoptat poziția sa în primă lectură la 22 septembrie 2010.

Consiliul a ajuns la un acord politic privind propunerea la 20 decembrie 2010 și și-a adoptat poziția comună la 21 iunie 2011.

COREPER și-a dat acordul asupra compromisului la a doua lectură la 23 noiembrie 2011.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție legislativă la a doua lectură la 19 ianuarie 2012.

3.           Obiectivul propunerii comisiei

Obiectivul propunerii de regulament este îmbunătățirea funcționării pieței interne a produselor biocide asigurând, în același timp, un nivel ridicat de protecție a mediului și a sănătății umane. Propunerea intenționează să remedieze o serie de neajunsuri care au fost identificate în timpul primilor opt ani de punere în aplicare a Directivei 98/8/CE, să reducă costurile de respectare a legislației, să anticipeze problemele legate de viitoarele proceduri de autorizare a produselor și de recunoaștere reciprocă și să actualizeze și să adapteze instrumentul la evoluțiile politice recente.

4.           Avizul Comisiei cu privire la amendamentele propuse de Parlamentul European

La 19 ianuarie 2012, Parlamentul European a adoptat în sesiune plenară un pachet de compromis care fusese convenit cu Consiliul în vederea ajungerii la un acord la a doua lectură.

Aceste amendamente se referă în special la:

– criteriile de excludere a substanțelor active din procesul de aprobare;

– domeniul de aplicare a procedurii centralizate la nivelul UE privind produsele biocide;

– o mai mare flexibilitate în ceea ce privește cerințele privind datele și o reducere a testelor pe animale vertebrate;

– cerințele privind etichetarea articolelor tratate;

– publicarea de rapoarte și difuzarea de informații;

– sarcinile atribuite Agenției Europene pentru Produse Chimice și baza pentru plata taxelor către agenție.

Comisia nu se va împotrivi pachetului de compromis, deoarece acesta respectă, în general, obiectivul global și caracteristicile generale ale propunerii. În ceea ce privește atât utilizarea actelor de punere în aplicare pentru stabilirea taxelor care trebuie plătite Agenției Europene pentru Produse Chimice, cât și definiția nanomaterialelor și taxele pentru cererile de recunoaștere reciprocă, Comisia a făcut declarațiile anexate la prezentul aviz.

5.           Concluzie

În temeiul articolului 293 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comisia nu se va împotrivi amendamentelor votate de Parlamentul European la a doua lectură, conform textului compromisului descris mai sus.

ANEXĂ: Declarațiile Comisiei

Declarația Comisiei privind utilizarea actelor de punere în aplicare pentru stabilirea taxelor

Comisia consideră că stabilirea taxelor care trebuie plătite ECHA nu poate fi efectuată prin intermediul actelor de punere în aplicare. Cu toate acestea, fiind favorabilă compromisului, Comisia nu se va împotrivi textului final astfel cum a fost convenit de Consiliu și de Parlamentul European. Totuși, în privința acestui aspect specific, Comisia își rezervă dreptul de a recurge la căile legale de atac prevăzute de tratat pentru a obține o clarificare din partea Curții în privința problemei delimitării între articolele 290 și 291.

Declarația Comisiei privind definiția nanomaterialelor

Deși Comisia poate accepta textul final astfel cum a fost convenit de Consiliu și de Parlamentul European, aceasta continuă să creadă că pentru definiția nanomaterialelor ar fi fost mai adecvată o trimitere directă la recomandarea Comisiei 2011/696/UE, având în vedere atât necesitatea unei definiții armonizate a nanomaterialelor care să se aplice în întreaga legislație UE, cât și posibilitatea adaptării cu ușurință a acesteia la progresele tehnice și științifice. În acest sens, Comisia va lua măsurile necesare pentru a se asigura că acest lucru se reflectă în toate propunerile viitoare.

Declarația Comisiei privind taxa pentru cererile de recunoaștere reciprocă

La elaborarea propunerii de regulament privind taxele în conformitate cu articolul 80 alineatul (1), Comisia intenționează să se asigure că nivelul taxei care trebuie plătită Agenției Europene pentru Produse Chimice pentru cererile de recunoaștere reciprocă ține cont de nivelul taxelor percepute în diferitele state membre și nu constituie o povară disproporționată pentru întreprinderi, în special pentru IMM.