12.7.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 205/1


AVIZUL NR. 5/2012

(prezentat în temeiul articolului 336 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Statutului funcționarilor și a Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene

2012/C 205/01

CURTEA DE CONTURI A UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 336,

având în vedere propunerea Comisiei de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Statutului funcționarilor și a Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene (1),

având în vedere solicitarea înaintată de Parlamentul European în vederea formulării unui aviz cu privire la propunerea menționată anterior, solicitare primită de Curte la 5 martie 2012,

având în vedere solicitarea înaintată de Consiliu în vederea formulării unui aviz cu privire la propunerea menționată anterior, solicitare primită de Curte la 30 ianuarie 2012,

având în vedere rapoartele sale anuale, rapoartele sale speciale și avizele sale (2),

ADOPTĂ PREZENTUL AVIZ:

INTRODUCERE

1.

Comisia propune o reducere cu 5 % a personalului din fiecare instituție și agenție a Uniunii Europene în perioada 2013-2018. Pentru a putea gestiona efectele acestei reduceri și pentru a putea trata alte chestiuni legate de personal, Comisia propune o serie de modificări la Statutul funcționarilor, respectiv:

o creștere a numărului de ore de lucru săptămânale la cel puțin 40 de ore;

o creștere a vârstei obișnuite de pensionare de la 63 la 65 de ani, iar în ceea ce privește vârsta de pensionare anticipată, de la 55 la 58 de ani;

o revizuire a procedurilor de ajustare anuală a remunerațiilor și a pensiilor și de ajustare anuală a ratei contribuției la sistemul de pensii;

o trecere de la actuala prelevare specială la o taxă de solidaritate de 6 %;

o redefinire a carierei în cadrul grupei de funcții a asistenților prin adăugarea unei noi grupe de funcții pentru secretari și pentru personalul administrativ (AST/SC); și

un număr limitat de alte modificări legate de organizarea și de gestionarea personalului.

2.

În cadrul propunerii Comisiei se estimează impactul financiar pentru perioada 2013-2020. Acesta constă în:

1 041 de milioane de euro de economii la rubrica V din cadrul financiar multianual (denumit în continuare „CFM”);

258 de milioane de euro de economii în afara rubricii V din CFM;

30 de milioane de euro reprezentând o creștere a veniturilor din prelevarea specială;

277 de milioane de euro reprezentând o scădere a veniturilor din contribuțiile la pensie;

165 de milioane de euro reprezentând o scădere a veniturilor din impozite.

3.

În plus, se estimează că, la nivelul cheltuielilor generate de pensii, se vor realiza economii de ordinul a 1 000 de milioane de euro pe an pe termen lung (3).

OBSERVAȚII GENERALE

4.

Curtea subliniază faptul că impactul propunerii Comisiei ar trebui măsurat nu numai din perspectiva realizării reducerii cu 5 % a personalului și a aplicării modificărilor din Statutul funcționarilor, ci și din perspectiva realizării obiectivului financiar global prevăzut în cadrul propunerii.

5.

Reducerea propusă cu 5 % a efectivului de personal, deși depinde de alocările bugetare care vor fi decise în cadrul CFM, reprezintă un element-cheie care contribuie la atingerea țintei referitoare la economiile financiare. Economiile planificate la nivelul personalului și al cheltuielilor vor fi realizate în mod optim dacă fiecare instituție aplică o reducere de 5 % a efectivului de personal.

6.

Atunci când planifică activitățile UE și când își gestionează resursele umane, instituțiile trebuie să țină cont de reducerile de personal planificate și să realizeze o ierarhizare corespunzătoare a priorităților, în special în momentul adoptării deciziilor cu privire la politicile și la cheltuielile UE pentru următorul CFM.

7.

Propunerea nu se referă la chestiuni legate de gestionarea resurselor umane (formare, evaluarea performanței, promovare și încadrare în grad) ca modalități de a ameliora productivitatea globală a personalului Uniunii.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA ASPECTE SPECIFICE DIN PROPUNEREA COMISIEI

Reducerea cu 5 % a personalului

8.

Curtea remarcă faptul că propunerea nu ar conduce prin ea însăși la o reducere a numărului de personal și la economiile financiare care decurg din aceasta. Textul propus pentru articolul 6 din Statutul funcționarilor face o trimitere explicită la obligațiile stabilite în CFM și în acordul interinstituțional privind punerea în aplicare a acestuia (4). Curtea reamintește că dimensiunea serviciului public al UE trebuie stabilită prin decizii adoptate în cadrul procedurii bugetare anuale, care este necesar să fie aliniate la obiectivele acestei propuneri a Comisiei.

9.

Curtea recomandă ca instituțiile să raporteze anual cu privire la măsurile luate pentru îndeplinirea obiectivelor planificate de reducere cu 5 % a numărului de personal, măsuri care constau în neînlocuirea unui anumit număr de persoane care pleacă, și anume cele care se pensionează și cele ale căror contracte expiră. Raportarea ar trebui să demonstreze că obiectivul de reducere a costurilor nu este ocolit, de exemplu prin utilizarea unor furnizori de servicii externi, având în vedere faptul că acest tip de personal nu apare în efectivul de angajați.

Metoda de ajustare a salariilor și a pensiilor

10.

Metoda actuală de ajustare a salariilor și a pensiilor funcționarilor UE se bazează pe modificările în termeni reali înregistrate de salariile funcționarilor din opt state membre. Conform noii metode propuse, ajustările se vor baza pe modificările nominale ale salariilor brute ale funcționarilor din toate statele membre, excluzându-se efectul impozitării și al altor deduceri din remunerații. Această modificare poate avea drept rezultat o metodă mai puțin complexă și mai rapidă de determinare a ajustărilor, însă impactul său financiar net trebuie analizat cu atenție de către legislator.

11.

Comisia propune introducerea unei clauze de exceptare automată în vederea reportării parțiale cu un an a oricărei ajustări în sus a salariilor și a pensiilor. Această clauză ar conduce la un termen suplimentar de un an, care s-ar adăuga la termenul actual de până la un an prevăzut de actualul statut (5), dacă se confirmă îndeplinirea tuturor condițiilor pentru aplicarea sa (6). Reportarea acestor ajustări reduce alinierea salariilor și a pensiilor de care beneficiază personalul UE la salariile acordate în cadrul administrațiilor publice ale statelor membre. Astfel de ajustări ar trebui, în mod ideal, să aibă loc într-un interval de timp cât mai apropiat de momentul îndeplinirii condițiilor care antrenează schimbarea.

Modificări privind structura carierei

12.

Propunerea introduce o nouă categorie de personal „AST/SC” pentru secretari și pentru personalul administrativ, în plus față de grupele de funcții existente pentru administratori (AD) și pentru asistenți (AST). Nivelul remunerațiilor propus pentru gradele de bază AST/SC va face dificile, în anumite circumstanțe, atât recrutarea de personal care să aibă competențele lingvistice impuse de natura activității din cadrul instituțiilor, cât și menținerea echilibrului geografic.

13.

Comisia propune restructurarea parcursului carierei în grupa de funcții AST astfel încât cele mai înalte două grade să fie rezervate membrilor personalului care au responsabilități semnificative. Pe viitor, vor exista „asistenți cu experiență” (AST 10 și AST 11) și „asistenți” (AST 1-AST 9). Dispozițiile tranzitorii propuse pentru personalul aflat în funcție la 31 decembrie 2012 ar putea însă ridica probleme de tratament inegal (7) pentru asistenții recrutați după reforma din 2004 a Statutului funcționarilor.

Flexibilitatea la locul de muncă

14.

Propunerea referitoare la măsurile privind un program de lucru flexibil se aplică tuturor membrilor personalului, cu excepția celor care ocupă funcția de șef de unitate, de director sau de director general. Curtea recomandă să se analizeze dacă ar fi indicată introducerea acelorași prevederi și pentru personalul cu funcții de conducere, având în vedere, pe de o parte, implicarea ce poate fi așteptată în mod normal din partea acestuia și, pe de altă parte, nevoia ca instituțiile să utilizeze în mod optim capacitățile întregului personal, inclusiv ale acelor membri ai personalului care doresc să combine responsabilitățile legate de serviciu cu cele legate de creșterea copiilor.

Coerența normelor de punere în aplicare

15.

Curtea salută propunerea ca, din motive de transparență, Curtea de Justiție să creeze un registru care să conțină normele de punere în aplicare ale tuturor instituțiilor, iar Comisia să prezinte, o dată la trei ani, un raport privind normele adoptate de fiecare instituție pentru aplicarea Statutului funcționarilor. În plus, Curtea recomandă să se propună de către Comisie o procedură de consultare prealabilă, pentru a se evita situațiile în care anumite diferențe între normele de punere în aplicare ale diferitelor instituții ar conduce la un tratament inegal al personalului.

Corectarea dezechilibrelor geografice

16.

Propunerea Comisiei de a aborda problema dezechilibrelor geografice semnificative și persistente, referitoare la faptul că anumite naționalități sunt subreprezentate în raport cu mărimea relativă a populației lor, ar trebui analizată cu atenția cuvenită. Orice soluții adoptate în acest sens ar trebui să respecte principiul egalității între cetățenii UE și principiul conform căruia niciun post nu trebuie rezervat pentru cetățenii unui anumit stat membru.

O nouă categorie de personal temporar pentru agenții

17.

Comisia propune introducerea în Regimul aplicabil celorlalți agenți a unei noi categorii de personal temporar pentru agenții. Această categorie de personal temporar ar urma să fie recrutată pentru o perioadă fixă sau pentru o perioadă nedeterminată. Persoanele recrutate pentru o perioadă nedeterminată ar beneficia de facto de un statut similar cu cel al unui funcționar, în aproape toate privințele. Cu toate acestea, nu există dispoziții care să garanteze că selecția unui asemenea tip de personal ar avea loc cu respectarea acelorași principii și standarde și cu aceeași rigoare ca în cazul selecției funcționarilor.

OBSERVAȚII SUPLIMENTARE

Anchetele administrative desfășurate de OLAF în cadrul instituțiilor

18.

Curtea reamintește că este necesar să se asigure un just echilibru între menținerea eficienței anchetelor desfășurate de OLAF, pe de o parte, și protecția drepturilor fundamentale, pe de altă parte. Ar trebui să se clarifice faptul că noțiunea de „act care lezează” o persoană căreia i se aplică Statutul funcționarilor, astfel cum se menționează la articolul 90a, include orice act întreprins de OLAF, în exercițiul misiunii sale de anchetare, care privează personalul de exercițiul efectiv sau de beneficiul unui drept fundamental, în special în acele cazuri în care OLAF a elaborat raportul său final și/sau a transmis informații autorităților judiciare naționale. Mai mult, experiența practică a arătat că actualele dispoziții legale (8) nu sunt suficient de precise pentru a se evita confuzia în jurul rolului OLAF în acele cazuri de abatere gravă în care nu sunt implicate interesele financiare ale UE.

Oficiul European pentru Selecția Personalului

19.

De la înființarea sa, Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO) (9) a devenit principalul punct de contact pentru cetățenii UE care doresc să lucreze pentru instituțiile europene. Actualele norme privind concursurile care se organizează de către EPSO, astfel cum sunt prevăzute în Statutul funcționarilor (10), sunt rudimentare. De la introducerea lor în 2004, un corp considerabil de jurisprudență a clarificat principii importante ale procesului de selecție, de exemplu în ceea ce privește rolul comisiilor de selecție sau utilizarea limbilor. Pentru a asigura transparența, Comisia ar trebui să ia în considerare ideea de a propune modificările necesare, astfel încât aceste clarificări să se reflecte în dispozițiile relevante ale Statutului funcționarilor.

Simplificarea

20.

De-a lungul anilor, complexitatea dispozițiilor cuprinse în Statutul funcționarilor și în Regimul aplicabil celorlalți agenți a crescut din ce în ce mai mult. Comisia ar trebui să efectueze un studiu în consultare cu celelalte instituții vizate, cu scopul de a identifica posibile modalități de simplificare, în vederea ameliorării gestiunii financiare. Un astfel de studiu ar trebui să cuprindă o examinare a normelor altor organizații internaționale, precum și a normelor acelor instituții și organisme ale UE care nu intră sub incidența Statutului funcționarilor.

Dispoziții pentru o administrație transparentă, eficientă și independentă

21.

În timp ce articolul 336 TFUE rămâne dispoziția de bază pentru reglementarea relațiilor dintre instituții și personalul lor, articolul nou introdus 298 TFUE impune legislatorului UE să adopte dispoziții referitoare la o administrație europeană transparentă, eficientă și independentă. Astfel de dispoziții ar completa în mod util normele prevăzute în Statutul funcționarilor. Comisia ar trebui să ia în considerare ideea de a propune, în temeiul articolului 298 TFUE, anumite dispoziții în vederea ameliorării relației dintre cetățeni și administrația europeană: de exemplu, prin clarificarea modului în care instituțiile asigură tratamentul egal al cetățenilor de către personalul lor sau a modului în care tratează cazurile în care este vorba despre posibile conflicte de interese.

Prezentul aviz a fost adoptat de Curtea de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 14 iunie 2012.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  COM(2011) 890 final din 13 decembrie 2011.

(2)  A se vedea Avizul nr. 14/2002 al Curții referitor la propunerile inițiale privind reforma din 2002 a Statutului funcționarilor (JO C 21, 28.1.2003, p. 1), Avizul nr. 1/2004 referitor la propunerea modificată a Comisiei privind reforma din 2004 a Statutului funcționarilor (JO C 75, 24.3.2004, p. 1), Avizul nr. 5/2010 referitor la reforma Statutului funcționarilor și privind în principal aspecte legate de personal determinate de înființarea Serviciului European de Acțiune Externă (JO C 291, 27.10.2010, p. 1).

(3)  Potrivit Comisiei, aceasta ar corespunde perioadei din jurul anului 2060, și anume atunci când impactul asupra cheltuielilor generate de pensii este cel mai ridicat [a se vedea COM(2011) 890 final, p. 55, nota de subsol 10].

(4)  Proiectul de acord interinstituțional propus de Comisie în iunie 2011 prevede că Parlamentul European, Consiliul și Comisia convin asupra unei reduceri treptate a personalului cu 5 %, aplicabilă tuturor instituțiilor, organismelor și agențiilor, între 2013 și 2018 [a se vedea punctul 23 din COM(2011) 403 final din 29 iunie 2011„Proiect de acord interinstituțional între Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară”].

(5)  A se vedea articolul 65 și anexa XI la Statutul funcționarilor.

(6)  Mecanismul este declanșat în cazul în care: (i) se preconizează o scădere a produsului intern brut (PIB) al Uniunii Europene pentru anul în curs; (ii) valoarea ajustării calculată de Eurostat pe baza modificărilor înregistrate la nivelul salariilor funcționarilor din statele membre este pozitivă; și (iii) valoarea ajustării depășește cu două puncte procentuale variația preconizată a PIB.

(7)  A se vedea o observație similară la punctul 2 din Avizul nr. 1/2004 al Curții.

(8)  A se vedea articolul 22a din Statutul funcționarilor.

(9)  Decizia Parlamentului European, a Consiliului, a Comisiei, a Curții de Justiție, a Curții de Conturi, a Comitetului Economic și Social, a Comitetului Regiunilor și a Ombudsmanului European din 25 iulie 2002 de înființare a Oficiului pentru Selecția Personalului Comunităților Europene (JO L 197, 26.7.2002, p. 53).

(10)  A se vedea articolul 7 din anexa III la Statutul funcționarilor.