8.4.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 109/6


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2011/C 109/03

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„HOLSTEINER KATENSCHINKEN”/„HOLSTEINER SCHINKEN”/„HOLSTEINER KATENRAUCHSCHINKEN”/„HOLSTEINER KNOCHENSCHINKEN”

NR. CE: DE-PGI-0005-0713-14.07.2008

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire:

„Holsteiner Katenschinken”/„Holsteiner Schinken”/„Holsteiner Katenrauchschinken”/„Holsteiner Knochenschinken”

2.   Statul membru sau țara terță:

Germania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 1.2.

Produse din carne

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

„Holsteiner Katenschinken/Holsteiner Schinken/Holsteiner Katenrauchschinken/Holsteiner Knochenschinken”, denumit în continuare în mod colectiv „Holsteiner Katenschinken”, este produs din jambon de porc nedezosat. Jambonul este tăiat în formă rotundă (Hamburger Rundschnitt), sărat manual și afumat treptat la rece cu lemn de fag. Întregul proces de fabricație, de la primirea cărnii la maturarea jambonului întreg, are loc în aria geografică în cauză și durează cel puțin patru luni. La sfârșitul perioadei de maturare, suprafața tăiată a jambonului este de culoare roșu-închis cu aspect ușor marmorat. Are un miros și un gust plăcut și natural de afumat, în principal de lemn de fag. Grăsimea are un ușor gust de nucă. La atingere, „Holsteiner Katenschinken” are o textură suplă și fermă (solidă).

În funcție de rasa porcului, jamboanele în stare finită cântăresc între aproximativ 7,5 și 19 kg. Conținutul maxim de apă este de 68 %.

Ingredientele de bază sunt: jambon, fum, sare, salpetru, amestec de sărare și mirodenii. În plus, pentru metoda de afumare lentă la rece se folosește doar lemnul de fag.

„Holsteiner Katenschinken” este vândut sub formă de jambon întreg sau tăiat, la cererea clientului. Bucățile tăiate sunt, de asemenea, ambalate în vid și lăsate să se matureze înainte de a fi vândute (pulpă inferioară, pulpă superioară, felii).

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

Pentru obținerea „Holsteiner Katenschinken” se folosesc pulpele posterioare ale porcilor de orice origine.

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Întregul proces de fabricație, de la primirea cărnii la maturarea jambonului întreg, are loc în aria geografică specificată.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

Pe eticheta de pe ambalaj, produsul (jambon întreg, bucăți sau felii) poartă denumirea „Holsteiner Katenschinken”. Asociația pentru protecția producătorilor de jambon din Schleswig-Holstein (Schutzgemeinschaft Schleswig-Holsteinischer Schinkenhersteller e.V) permite membrilor săi să utilizeze o marcă care poate fi folosită pe ambalajul jambonului întreg, al bucăților sau feliilor de „Holsteiner Katenschinken”. Societățile care nu fac parte din asociație pot, de asemenea, să producă și să comercializeze „Holsteiner Katenschinken” dacă îndeplinesc cerințele din caietul de sarcini.

4.   Delimitarea concisă a ariei greografice:

Aria geografică cuprinde întregul land federal Schleswig-Holstein.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

„Holsteiner Katenschinken” are o tradiție îndelungată în Schleswig-Holstein și face parte integrantă din cultura sa regională.

Evoluția istorică a „Holsteiner Katenschinken” este rezultatul interacțiunii mai multor factori. În Schleswig-Holstein, acești factori definesc procesul special de fabricație și calitatea deosebită a „Holsteiner Katenschinken” care a rezultat:

condițiile climatice din Schleswig-Holstein au dus la apariția pădurilor, alcătuite în majoritate din stejar și fag. Fructele lor, ghinda și jirul, au fost folosite pentru îngrășarea porcilor. Îngrășarea porcilor și silvicultura au constituit în trecut elementele de bază ale agriculturii;

lemnul de fag nu era folosit doar pentru construirea caselor. Dat fiind timpul său lent de ardere, era folosit, de asemenea, și pentru focuri deschise. Grație abundenței lemnului și naturii economiei sale, în Schleswig-Holstein s-a dezvoltat un tip special de casă. Este vorba despre „Hallenhaus”, care nu avea horn. Jamboanele și alte produse din carne erau afumate la fumul focului deschis, aceasta fiind una dintre puținele metode de conservare care existau în acea perioadă. Încă din timpul primelor așezări din regiune, trecând prin Evul Mediu și până în era industrială, acest tip de casă a reprezentat forma predominantă și cea mai răspândită de locuință din Schleswig-Holstein;

„Hallenhaus”, care a servit drept model pentru afumători (Räucherkaten), este strâns legată de tradiția și dezvoltarea procedurii de afumare la rece a „Holsteiner Katenschinken” și este asociată într-un mod pozitiv de către consumatori cu această specialitate de jambon;

având în vedere nivelul ridicat al umidității aerului, uscarea la aer a jambonului nu este posibilă în Schleswig-Holstein, dat fiind că se formează repede mucegai. Acesta a fost motivul creării acestei metode speciale de afumare folosite pentru „Holsteiner Katenschinken”;

sărarea, etapa care precedă afumarea, a fost posibilă datorită faptului că sarea a fost disponibilă în regiune din cele mai vechi timpuri. Putea fi obținută din sare de mare sau prin arderea unor plante cu conținut ridicat de sare. Cererea crescândă de sare a putut fi acoperită prin intermediul rutelor comerciale „Ochsenweg” și „Salzstrasse”;

la începutul erei industriale, la mijlocul secolului al XIX-lea, dată fiind cererea crescută de carne, afumarea jambonului în Schleswig-Holstein a încetat să mai fie o simplă activitate domestică, devenind o activitate comercială;

în Schleswig-Holstein, metoda tradițională de afumare este adânc înrădăcinată în tradiția locului. Tăierea porcilor și afumarea jambonului avea loc în mod tradițional în sezonul rece.

5.2.   Specificitatea produsului:

Jambonul crud folosit pentru producerea „Holsteiner Katenschinken” este sărat în întregime manual. Este vorba despre un proces de sărare uscată. Jamboanele sunt lăsate la maturat timp de 3-8 săptămâni în camerele de sărare, la o temperatură scăzută constantă și sunt sărate manual în fiecare săptămână. Pe mesele de sărare, jamboanele sunt frecate cu amestecul de sărare și sunt lăsate să se matureze în bazine de sărare sau pe etajere. În timpul procesului de sărare, sarea și mirodeniile pătrund încet în interiorul jambonului.

După sărare, jamboanele sunt frecate cu peria sau clătite și lăsate să se matureze la o temperatură de răcire controlată. În timpul acestui proces, jambonul se maturează.

Înainte ca jambonul să fie agățat în afumătoare, este lăsat să se zvânte. Procesul de afumare poate dura câteva săptămâni. Are loc atât în afumători tradiționale, cât și în celule de afumare moderne. Pentru a obține gustul specific al „Holsteiner Katenschinken”, este important să se folosească drept combustibil lemnul de fag. Lemnul de fag arde încet, pâlpâind ușor și fumegând, sub formă de bușteni și așchii de lemn.

La sfârșitul perioadei de maturare, suprafața tăiată a jambonului este de culoare roșu închis cu aspect ușor marmorat. Are un miros și un gust plăcut și natural de afumat. Grăsimea are un ușor gust de nucă. La atingere, „Holsteiner Katenschinken” are o textură suplă și fermă.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Factorii sus-menționați, specifici pentru Schleswig-Holstein, și anume condițiile climatice, tipul special de casă cu foc deschis, disponibilitatea materiilor prime necesare și dezvoltarea economică, au consolidat tradiția îndelungată de fabricare a „Holsteiner Katenschinken” prin metoda specială a afumării la rece folosind lemn de fag și au făcut ca acest produs să dobândească un loc special în cultura regiunii Schleswig-Holstein. Astfel, „Holsteiner Katenschinken” a devenit o specialitate regională tipică, a cărei reputație se datorează în principal legăturii strânse cu regiunea de origine.

„Holsteiner Katenschinken” este o specialitate regională tipică cu tradiție îndelungată, bine-cunoscută în afara regiunii și care se bucură de o reputație excelentă îndeosebi în regiunea de origine.

„Holsteiner Katenschinken” se bucură de o reputație excelentă de multe secole. Cea mai veche mențiune scrisă cu privire la acest produs datează din 1608 și se referă la trimiterea unui jambon regelui Danemarcei, Christian IV, seniorul din acea perioadă. Calitatea și valoarea comercială ridicate a șuncii și slăninii din regiune, în comparație cu produsele afumate din Westfalia, Pomerania și Danemarca au fost menționate în dicționarul universal al lui Zedler (Universallexikon) care a apărut în 1742.

În perioada călătoriilor către Indiile de Vest, în secolul al XVIII-lea, șunca și slănina din regiune se numărau printre cele mai căutate produse de export, fiind oferite la schimb contra unor produse precum zahărul sau romul din Insulele Caraibe.

În gastronomia locală, „Holsteiner Katenschinken” a fost întotdeauna oferită ca o specialitate regională deosebit de savuroasă. De mai multe decenii, „Holsteiner Katenschinken” se găsește tot timpul anului în meniul restaurantelor sau hotelurilor care oferă produse regionale și în gastronomia locală este garnitura tradițională cea mai căutată pentru a însoți sparanghelul produs local.

„Holsteiner Katenschinken” este prezentată, de asemenea, drept o delicatesă deosebit de apreciată în reclamele turistice și în comunicatele media. Gospodăriile tradiționale care produc jambon afumat sunt destinații obișnuite ale excursiilor turistice cu autocarul și ale vizitatorilor de o zi. Numeroasele târguri sezoniere dedicate jambonului au contribuit la notorietatea jambonului „Holsteiner Katenschinken”.

În plus, timp de zeci de ani, landul federal Schleswig-Holstein a prezentat „Holsteiner Katenschinken” drept una dintre specialitățile sale tipice în cadrul târgului agroalimentar „Săptămâna verde internațională” de la Berlin.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

Caietul de sarcini este publicat în întregime în:

Markenblatt Vol. 51 din 21 decembrie 2007, Partea 7a-aa, p. 23771

http://publikationen.dpma.de/DPMApublikationen/dld_gd_file.do?id=221


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.