52011PC0484




EXPUNERE DE MOTIVE

1. Contextul propunerii

- Motivele și obiectivele propunerii

Criza financiară și economică persistentă exercită presiuni din ce în ce mai mari asupra resurselor financiare naționale, pe măsură ce statele membre își reduc bugetele. În acest context, asigurarea executării în bune condiții a programelor de coeziune are o importanță deosebită, constituind un mijloc de a injecta fonduri în economie.

Executarea acestor programe constituie însă adeseori o provocare din cauza problemelor de lichiditate generate de constrângerile bugetare. Acesta este mai ales cazul acelor state membre care au fost cel mai afectate de criză și au primit asistență financiară în cadrul unui program al Mecanismului european de stabilizare financiară (MESF), pentru țările din zona EURO, sau al Mecanismului privind balanța de plăți, pentru țările din afara acestei zone. Până în prezent, șase țări – inclusiv Grecia, care a promit asistență financiară înainte de înființarea MESF – au solicitat asistență financiară prin aceste mecanisme și au convenit cu Comisia un program de ajustare macroeconomică. Aceste țări sunt Ungaria, România, Letonia, Portugalia, Grecia și Irlanda, denumite în continuare „țările participante la program”. Trebuie subliniat că Ungaria, care a aderat la mecanismul privind balanța de plăți în 2008, l-a părăsit deja din 2010.

Pentru a se garanta că aceste state membre vor continua executarea pe teren a programelor Fondului european pentru pescuit (FEP) și vor elibera fonduri pentru proiecte, prezenta propunere cuprinde prevederi care ar permite Comisiei să efectueze plăți mai mari către aceste țări pe parcursul perioadei în care acestea beneficiază de intervenția mecanismelor de sprijin. Statele membre vor dispune astfel de resurse financiare suplimentare, ceea ce va înlesni continuarea executării programelor pe teren.

- Contextul general

Fără îndoială, agravarea crizei financiare în unele state membre afectează în mod semnificativ economia reală din cauza valorii datoriei și a dificultăților cu care se confruntă guvernele în a împrumuta bani de pe piață.

În 2008, Consiliul a adoptat (pe baza unei propuneri a Comisiei) un regulament ca răspuns la criză și la repercusiunile sale socio-economice. În cadrul acestui pachet, regulamentul prevede o serie de modificări în materie de reglementare pentru a oferi prefinanțare suplimentară prin plăți în avans pentru programele FEP. Plățile în avans suplimentare către state membre au oferit imediat o injecție de lichidități în valoare de 293 milioane EUR, în cadrul pachetului financiar convenit pentru fiecare stat membru pentru perioada 2007-2013. Totalul plăților în avans se ridică la 586,4 milioane EUR.

- Dispoziții în vigoare în domeniul propunerii

Articolul 76 din Regulamentul (CE) nr. 1198/2006 al Consiliului prevede două posibilități de calculare a plăților intermediare. La alineatul (1) se prevede, ca regulă generală, că plățile intermediare se calculează prin aplicarea, asupra contribuției publice declarate în declarația de cheltuieli certificată de autoritatea de certificare în cadrul fiecărei axe prioritare și în cadrul fiecărui obiectiv legat sau nu de convergență a ratei cofinanțării stabilite în planul de finanțare curent pentru acea axă prioritară și acel obiectiv. La alineatul (2) se permite, drept răspuns la o cerere specifică și corespunzător motivată a statului membru, calcularea plăților intermediare ca valoare a asistenței Uniunii plătite sau datorate beneficiarilor pentru axa prioritară și obiectivele respective.

Articolul 77 din Regulamentul (CE) nr. 1198/2006 al Consiliului prevede că plata soldului se limitează la cea mai mică dintre următoarele valori: (a) valoarea calculată prin aplicarea, asupra contribuției publice declarate în declarația finală de cheltuieli certificată de autoritatea de certificare în cadrul fiecărei axe prioritare și în cadrul fiecărui obiectiv legat sau nu de convergență a ratei cofinanțării din partea Uniunii stabilite în planul de finanțare curent pentru acea axă prioritară și acel obiectiv sau (b) valoarea asistenței din partea Uniunii plătite sau datorate beneficiarilor pentru fiecare axă prioritară și pentru fiecare obiectiv. Această din urmă valoare trebuie specificată de statul membru în ultima declarație de cheltuieli certificată de autoritatea de certificare pentru fiecare axă prioritară și pentru fiecare obiectiv.

- Coerența cu alte politici și obiective ale Uniunii

Propunerea este conformă cu alte propuneri și inițiative adoptate de Comisia Europeană ca răspuns la criza financiară.

2. CONSULTAREA PĂRȚILOR INTERESATE SI EVALUAREA IMPACTULUI

- Consultarea părților interesate

Nu s-a realizat o consultare a părților interesate externe.

- Obținerea și utilizarea expertizei

Nu a fost necesar să se recurgă la expertiză externă.

- Evaluarea impactului

Propunerea ar permite Comisiei să majoreze plățile către țările în cauză pe parcursul perioadei în care acestea beneficiază de mecanismele de sprijin. Majorarea va fi calculată prin suplimentarea cu zece puncte procentuale a ratelor de cofinanțare aplicabile axei prioritare a programelor în cazul noilor cheltuieli certificate declarate pe parcursul perioadei în cauză. Rata de cofinanțare majorată a programului nu poate depăși cu mai mult de 10 puncte procentuale plafoanele maxime de la articolul 53 alineatul (3) din regulamentul privind FEP. În orice caz, contribuția UE la programele operaționale și la axa prioritară în cauză nu poate fi mai mare decât valoarea menționată în decizia Comisiei.

Această majorare nu va impune cerințe financiare suplimentare bugetului global, deoarece suma totală alocată de la FEP țărilor și programelor în cauză pentru perioada respectivă nu se va modifica.

3. ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

- Rezumatul măsurilor propuse

Se propune modificarea articolelor 76 și 77 din Regulamentul privind FEP pentru a permite Comisiei să ramburseze cheltuielile nou declarate pentru perioada și țările respective cu o sumă mai mare, calculată prin suplimentarea cu zece puncte procentuale a ratelor de cofinanțare aplicabile axei prioritare a programelor.

Rata de cofinanțare majorată a programului nu poate depăși cu mai mult de zece puncte procentuale plafoanele maxime de la articolul 53 alineatul (3) din regulamentul privind FEP. În orice caz, contribuția din fonduri la axa prioritară în cauză nu poate fi mai mare decât valoarea menționată în decizia Comisiei.

În urma adoptării unei decizii a Consiliului prin care se acordă asistență unui stat membru în cadrul mecanismelor de sprijin, Comisia va aplica calculul menționat anterior pentru toate cheltuielile nou declarate în cadrul unui program operațional pentru respectivul stat membru.

Aceasta va fi o măsură temporară, care va înceta să se aplice după ce statul membru părăsește mecanismul de sprijin.

- Temeiul juridic

Regulamentul (CE) nr. 1198/2006 al Consiliului din 27 iulie 2006, prin care se stabilesc dispoziții generale privind Fondul european pentru pescuit, definește cadrul sprijinului din partea Uniunii pentru dezvoltarea durabilă a sectorului pescuitului, a zonelor de pescuit și a pescuitului în apele interioare. Pe baza principiului gestiunii partajate între Comisie și statele membre, acest regulament include dispoziții referitoare la procesul de programare, precum și norme pentru gestionarea, inclusiv financiară, a programelor, monitorizarea, controlul financiar și evaluarea proiectelor.

- Principiul subsidiarității

Propunerea respectă principiul subsidiarității în măsura în care are ca scop să ofere sprijin sporit, prin intermediul Fondului european pentru pescuit, anumitor state membre care se confruntă cu dificultăți grave [sau sunt amenințate de astfel de dificultăți], în special cu probleme în ceea ce privește creșterea lor economică și stabilitatea financiară, precum și cu o deteriorare a situației deficitului și datoriei lor, cauzate și de conjunctura economică și financiară internațională. În acest context, este necesar să se stabilească, la nivelul Uniunii Europene, un mecanism temporar care să permită Comisiei Europene majorarea rambursării pe baza cheltuielilor certificate în cadrul Fondului european pentru pescuit.

- Principiul proporționalității

Propunerea respectă principiul proporționalității:

Propunerea de față este într-adevăr proporțională deoarece reprezintă un pas important în furnizarea de sprijin sporit, din Fondul european pentru pescuit, statelor membre care se confruntă cu dificultăți sau care sunt amenințate de dificultăți grave, cauzate de evenimente excepționale situate în afara controlului lor și care se încadrează în condițiile Regulamentului (UE) nr. 407/2010 al Consiliului (de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară), sau statelor membre care se confruntă cu dificultăți ori care sunt serios amenințate de dificultăți în ceea ce privește balanța de plăți și care se încadrează în condițiile Regulamentului (CE) nr. 332/2002 al Consiliului, precum și Greciei, căreia prin Decizia 2010/320/UE a Consiliului i se notifică necesitatea consolidării și aprofundării supravegherii fiscale, precum și a luării de măsuri de reducere a deficitului pentru remedierea situației de deficit excesiv.

- Alegerea instrumentelor

Instrumentul propus: regulament.

Alte instrumente nu ar fi adecvate din următoarele motive:

Comisia a explorat marja de manevră oferită de cadrul juridic și consideră că este necesar, prin prisma experienței dobândite până în prezent, să propună modificări la regulamentul general. Obiectivul acestei revizuiri este facilitarea într-o mai mare măsură a cofinanțării proiectelor, accelerându-se astfel atât executarea lor, cât și impactul unor astfel de investiții asupra economiei reale.

4. Implicații bugetare

Nu există niciun impact asupra creditelor de angajament deoarece nu se propune nicio modificare a sumelor maxime ale finanțării din Fondul european pentru pescuit prevăzute în programele operaționale pentru perioada de programare 2007-2013.

Propunerea demonstrează dorința Comisiei de a sprijini eforturile depuse de statele membre pentru a face față crizei financiare. Modificarea va oferi statelor membre în cauză fondurile necesare pentru a sprijini proiecte și procesul de redresare al economiei.

Pentru creditele de plată din 2012, propunerea poate duce la creșterea rambursării statelor membre vizate. Creditele de plată suplimentare pentru prezenta propunere implică o majorare a creditelor de plată (pentru 2012, de aproximativ 20 de milioane EUR) care va fi compensată până la finele perioadei de programare. Prin urmare, valoarea totală a creditelor de plată pentru întreaga perioadă de programare rămâne neschimbată.

Pe baza cererilor statelor membre de a beneficia de această măsură și luând în considerare evoluția înregistrată în privința cererilor de plăți intermediare, Comisia va revizui, în 2012, nevoia de credite de plată suplimentare și, dacă va fi necesar, va propune autorității bugetare măsurile ce se impun.

2011/0212 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1198/2006 al Consiliului privind Fondul European pentru Pescuit, în ceea ce privește anumite dispoziții referitoare la gestiunea financiară pentru anumite state membre afectate sau amenințate de dificultăți grave legate de stabilitatea lor financiară

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[1],

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor[2],

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

1. Criza financiară mondială fără precedent și încetinirea creșterii economice au adus prejudicii grave creșterii economice și stabilității financiare și au deteriorat puternic condițiile economice și financiare în mai multe state membre. În speță, anumite statele membre sunt afectate sau amenințate de dificultăți grave, și anume de probleme legate de creșterea economică și stabilitatea lor financiară și de o deteriorare a situației deficitului și datoriei lor, cauzate și de conjunctura economică și financiară internațională.

2. Cu toate că s-au luat deja măsuri importante pentru a contracara efectele negative ale crizei, inclusiv modificarea cadrului legislativ, impactul crizei financiare asupra economiei reale, asupra pieței muncii și asupra cetățenilor este resimțit pe scară largă. Presiunea la care sunt supuse resursele financiare naționale crește tot mai mult, fiind necesare măsuri suplimentare pentru a atenua această presiune prin utilizarea optimă și la maximum a finanțării din Fondul european pentru pescuit.

3. În temeiul articolului 122 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) care oferă posibilitatea de a acorda asistență financiară din partea Uniunii unui stat membru care se confruntă cu dificultăți sau care este serios amenințat de dificultăți grave, cauzate de evenimente excepționale situate în afara controlului său, Regulamentul (UE) nr. 407/2010 al Consiliului din 11 mai 2010 de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară[3] a instituit un astfel de mecanism în vederea menținerii stabilității financiare a Uniunii.

4. Prin deciziile de punere în aplicare 2011/77/UE a Consiliului din 7 decembrie 2010[4] și 2011/344/UE a Consiliului din 30 mai 2011[5], Irlanda și Portugalia au beneficiat de astfel de asistență financiară din partea Uniunii.

5. Grecia se confrunta deja cu dificultăți majore în ceea ce privește stabilitatea sa financiară înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) nr. 407/2010. Prin urmare, asistența financiară pentru Grecia nu se putea întemeia pe respectivul regulament.

6. Acordul între creditori și acordul de împrumut încheiate pentru Grecia la 8 mai 2011 au intrat în vigoare la 11 mai 2010. Acesta din urmă prevede că acordul între creditori rămâne în vigoare în întregime pe o perioadă de programare de trei ani, atât timp cât există sume neachitate în temeiul acordului de împrumut.

7. Regulamentul (CE) nr. 332/2002 al Consiliului din 18 februarie 2002 de înființare a unui mecanism de asistență financiară pe termen mediu pentru balanțele de plăți ale statelor membre[6] a instituit un instrument care prevede acordarea de asistență reciprocă de către Consiliu în cazul în care un stat membru care nu a adoptat moneda euro este afectat sau este serios amenințat de dificultăți în ceea ce privește balanța sa de plăți.

8. Prin Decizia 2009/102/CE a Consiliului din 4 noiembrie 2009[7], Decizia 2009/290/CE a Consiliului din 20 ianuarie 2009[8] și Decizia 2009/459/CE a Consiliului din 26 iunie 2009[9] Ungaria, Letonia și România au beneficiat de o astfel de asistență financiară.

9. Perioada în care asistența este disponibilă în temeiul regulamentelor 407/2010 și 332/2002 este prevăzută în respectivele decizii de punere în aplicare ale Consiliului. Decizia Consiliului prin care se acordă ajutor Ungariei a expirat la 4 noiembrie 2010.

10. La 11 iulie 2011, miniștrii de finanțe ai celor 17 state membre din zona euro au semnat Tratatul de instituire a Mecanismului european de stabilitate (MES). Se prevede ca, până în 2013, MES să își asume sarcinile care în prezent sunt îndeplinite de Fondul european de stabilitate financiară (FESF) și de Mecanismul european de stabilizare financiară (MESF).

11. Pentru a facilita gestionarea finanțării din partea Uniunii, pentru a sprijini accelerarea investițiilor în statele membre și în regiuni, precum și pentru a îmbunătăți disponibilitatea de fonduri pentru economie este necesar să se permită creșterea plăților intermediare din Fondul european pentru pescuit cu o sumă echivalentă cu zece puncte procentuale în plus față de rata reală de cofinanțare pentru fiecare axă prioritară în cazul statelor membre care se confruntă cu dificultăți grave cu privire la stabilitatea lor financiară.

12. Este oportun să se revizuiască în consecință regulile de calculare a plăților intermediare și a plății soldului pentru programele operaționale pe perioada în care statele membre primesc asistență financiară pentru remedierea dificultăților grave cu privire la stabilitatea lor financiară.

13. După finalul perioadei în cursul căreia s-a pus la dispoziție asistența financiară, rezultatele evaluărilor desfășurate în conformitate cu articolul 18 alineatul (2) ar putea pune în evidență necesitatea de a se determina, printre altele, dacă reducerea cofinanțării naționale nu conduce la o distanțare semnificativă de la obiectivele prevăzute inițial. O astfel de evaluare ar putea conduce la revizuirea programului operațional.

14. Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1198/2006 al Consiliului din 27 iulie 2006 prin care se stabilesc dispoziții generale privind Fondul european pentru pescuit[10] trebuie modificat în consecință.

15. Deoarece criza fără precedent ce afectează piețele financiare internaționale și încetinirea creșterii economice care au cauzat prejudicii grave stabilității financiare a mai multor state membre necesită o reacție rapidă pentru a contracara efectele asupra economiei în ansamblul său, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare cât mai curând posibil și să aplice retroactiv pentru perioadele în cursul cărora statele membre au primit asistență financiară din partea Uniunii sau de la alte state membre din zona euro pentru a face față dificultăților grave cu privire la stabilitatea lor financiară,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1) Articolele 76 și 77 din Regulamentul (CE) nr. 1198/2006 se înlocuiesc cu următorul text:

„Articolul 76

Reguli de calculare a plăților intermediare

(1) Plățile intermediare se calculează prin aplicarea, asupra contribuției publice declarate în declarația de cheltuieli certificată de către autoritatea de certificare în cadrul fiecărei axe prioritare, în cadrul fiecărui obiectiv legat sau nu de convergență a ratei de cofinanțare stabilite în planul de finanțare curent pentru acea axă prioritară și acel obiectiv.

(2) Prin derogare de la alineatul (1), drept răspuns la o cerere specifică și corespunzător motivată a statului membru, o plată intermediară este valoarea asistenței din partea Uniunii plătite sau datorate beneficiarilor pentru axa prioritară și obiectiv. Această valoare trebuie specificată de către statul membru în declarația de cheltuieli.

(3) Prin derogare de la articolul 53 alineatul (3), la cererea unui stat membru, plățile intermediare pot fi majorate cu o valoare echivalentă cu zece puncte procentuale în plus față de rata de cofinanțare aplicabilă fiecărei axe prioritare, care trebuie aplicată valorii cheltuielilor publice eligibile nou declarate în fiecare declarație de cheltuieli certificată prezentată în perioada în care statul membru îndeplinește una dintre următoarele condiții:

16. asistența financiară se pune la dispoziția acestuia în temeiul Regulamentului (CE) nr. 407/2010 al Consiliului de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară* sau se pune la dispoziția acestuia de către alte state membre din zona euro înainte de intrarea în vigoare a regulamentului menționat anterior;

17. asistența financiară pe termen mediu se pune la dispoziția acestuia în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 332/2002 al Consiliului**;

18. asistența financiară se pune la dispoziția acestuia în conformitate cu Tratatul de instituire a Mecanismului european de stabilitate semnat la 11 iulie 2011.

(4) Pentru a calcula plățile intermediare efectuate după ce statul membru încetează să beneficieze de asistența financiară menționată la alineatul (3), Comisia nu ia în considerare sumele majorate plătite în conformitate cu alineatul respectiv.

Aceste sume trebuie luate însă în considerare în scopul aplicării articolului 79 alineatul (1).

* JO L 118, 12.5.2010, p.1.

** JO L 53, 23.2.2002, p. 1.”

Articolul 77

Reguli de calculare a plății soldului

(1) Plata soldului se limitează la cea mai mică dintre următoarele valori:

19. valoarea calculată prin aplicarea, asupra contribuției publice declarate în declarația finală de cheltuieli certificată de către autoritatea de certificare în cadrul fiecărei axe prioritare și în cadrul fiecărui obiectiv legat sau nu de convergență a ratei de cofinanțare stabilite în planul de finanțare curent pentru acea axă prioritară și acel obiectiv;

20. valoarea asistenței din partea Uniunii plătite sau datorate beneficiarilor pentru fiecare axă prioritară și pentru fiecare obiectiv. Această din urmă valoare trebuie specificată de statul membru în ultima declarație de cheltuieli certificată de autoritatea de certificare pentru fiecare axă prioritară și pentru fiecare obiectiv.

(2) Prin derogare de la articolul 53 alineatul (3), la cererea unui stat membru, plățile soldului pot fi majorate cu o valoare echivalentă cu zece puncte procentuale în plus față de rata de cofinanțare aplicabilă fiecărei axe prioritare, care trebuie aplicată valorii cheltuielilor publice eligibile nou declarate în fiecare declarație de cheltuieli certificată prezentată în perioada în care statul membru îndeplinește una dintre următoarele condiții:

21. asistența financiară se pune la dispoziția acestuia în temeiul Regulamentului (CE) nr. 407/2010 al Consiliului de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară* sau se pune la dispoziție de către alte state membre din zona euro înainte de intrarea în vigoare a regulamentului menționat anterior;

22. asistența financiară pe termen mediu se pune la dispoziția acestuia în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 332/2002 al Consiliului**;

23. asistența financiară se pune la dispoziția acestuia în conformitate cu Tratatul de instituire a Mecanismului european de stabilitate semnat la 11 iulie 2011.

(3) Pentru a calcula plățile soldului după ce statul membru încetează să beneficieze de asistența financiară din partea Uniunii menționată la articolul 76 alineatul (3), Comisia nu ia în considerare sumele majorate plătite în conformitate cu alineatul respectiv.”

(2) Se inserează următorul articol 77a:

„Articolul 77 a

Limita contribuției Uniunii prin intermediul plăților intermediare și al plăților soldului

Fără a aduce atingere articolului 76 alineatul (3) și articolului 77 alineatul (2), contribuția Uniunii prin intermediul plăților intermediare și al plății soldului nu poate depăși contribuția publică și suma maximă a intervenției din fonduri pentru fiecare axă prioritară și pentru fiecare obiectiv, astfel cum se prevede în decizia Comisiei de aprobare a programului operațional.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Cu toate acestea, prezentul regulament se aplică retroactiv pentru următoarele state membre, cu efect din momentul în care li s-a pus la dispoziție asistență financiară:

(a) pentru Irlanda, de la 10 decembrie 2010;

(b) pentru Grecia, de la 11 mai 2010;

(c) pentru Letonia, de la 23 ianuarie 2009;

(d) pentru Ungaria, de la 5 noiembrie 2008;

(e) pentru Portugalia, de la 24 mai 2011;

(f) pentru România, de la 11 mai 2009.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la

Pentru Parlamentul European, Pentru Consiliu,

Președintele Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1. TITLUL PROPUNERII:

Propunere de REGULAMENT (UE) nr. …/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1198/2006 al Consiliului în ceea ce privește anumite dispoziții referitoare la gestiunea financiară pentru anumite state membre afectate sau amenințate de dificultăți grave legate de stabilitatea lor financiară

2. CADRU ABM / ABB (gestionarea/stabilirea bugetului pe activități)

Domeniul (domeniile) de politică în cauză și activitatea (activitățile) asociată (asociate):

Fondul european pentru pescuit; activitate ABB 11.06

3. LINII BUGETARE

3.1. Linii bugetare [linii operaționale și linii conexe de asistență tehnică și administrativă (foste linii BA)]:

Noua acțiune propusă se va pune în aplicare pe următoarele linii bugetare:

- 11.0612 Convergență (FEP)

- 11.0613 Nelegat de convergență (FEP)

3.2. Durata acțiunii și a implicațiilor financiare:

3.3. Caracteristici bugetare:

Linia bugetară | Natura cheltuielilor | Nouă | Contribuție AELS | Contribuție țări candidate | Rubrica PF |

11.0612 | Cheltuieli neobligatorii | Diferențiate | NU | NU | NU | Nr. 2 |

11.0613 | Cheltuieli neobligatorii | Diferențiate | NU | NU | NU | Nr. 2 |

4. SINTEZA RESURSELOR

4.1. Resurse financiare

4.1.1. Sinteza creditelor de angajament (CA) și a creditelor de plată (CP)

Tabelele următoare prezintă impactul estimat al măsurilor propuse în perioada 2011-2013. Deoarece nu sunt propuse noi resurse financiare, în tabele nu au fost introduse cifre, ci se indică n.a. (nu se aplică).

Pentru creditele de plată din 2012, propunerea poate duce la creșterea rambursării statelor membre vizate. Creditele de plată suplimentare pentru prezenta propunere implică o majorare a creditelor de plată (de aproximativ 20 de milioane EUR pentru 2012) care va fi compensată până la finele perioadei de programare. Prin urmare, valoarea totală a creditelor de plată pentru întreaga perioadă de programare rămâne neschimbată.

Pe baza cererilor statelor membre de a beneficia de această măsură și luând în considerare evoluția înregistrată în privința cererilor de plăți intermediare, Comisia va revizui, în 2012, nevoia de credite de plată suplimentare și, dacă va fi necesar, va propune autorității bugetare măsurile ce se impun.

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Natura cheltuielii | Secțiunea nr. | Anul n | n + 1 | n + 2 | n + 3 | n + 4 | n + 5 și anii urm. | Total |

Cheltuieli operaționale[11] |

Credite de angajament (CA) | 8.1 | a | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

Credite de plată (CP) | b | n.a. | 20 | n.a | n.a. | -20 | n.a | n.a. |

Cheltuieli administrative incluse în suma de referință[12] |

Asistență tehnică și administrativă – ATA (CND) | 8.2.4 | c | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

SUMA TOTALĂ DE REFERINȚĂ |

Credite de angajament | a+c | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

Credite de plată | b+c | n.a. | n.a. | n.a | n.a. | n.a. | n.a. | 0,000 |

Cheltuieli administrative neincluse în suma de referință[13] |

Resurse umane și cheltuieli conexe (CND) | 8.2.5 | d | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

Costuri administrative, altele decât resursele umane și costurile conexe, neincluse în suma de referință (CND) | 8.2.6 | e | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

Costul financiar indicativ total al acțiunii

TOTAL CA, inclusiv costul resurselor umane | a+c+d+e | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

TOTAL CP, inclusiv costul resurselor umane | b+c+d+e | n.a | n.a. | n.a | n.a. | n.a. | n.a. | n.a |

Detalii privind cofinanțarea

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Organism cofinanțator | Anul n | n + 1 | n + 2 | n + 3 | n + 4 | n + 5 și anii urm. | Total |

…………………… | f | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

TOTAL CA, inclusiv cofinanțare | a+c+d+e+f | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

4.1.2. Compatibilitatea cu programarea financiară

( Propunerea este compatibilă cu programarea financiară existentă.

( Propunerea duce la reprogramarea rubricii respective din perspectivele financiare.

( Propunerea poate necesita aplicarea dispozițiilor Acordului interinstituțional[14] (referitoare la instrumentul de flexibilitate sau la revizuirea perspectivelor financiare).

4.1.3. Implicațiile financiare asupra veniturilor

( Propunerea nu are implicații financiare asupra veniturilor

( Propunerea are implicații financiare – efectul asupra veniturilor este următorul:

milioane EUR (cu o zecimală)

Anterior acțiunii [Anul n-1] | Situația după acțiune |

Număr total de resurse umane | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

5. CARACTERISTICI ȘI OBIECTIVE

5.1. Obiective de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Criza financiară și economică persistentă exercită presiuni din ce în ce mai mari asupra resurselor financiare naționale, pe măsură ce statele membre își reduc bugetele. În acest context, propunerea le-ar permite statele membre vizate să continue executarea programelor, dându-le acestora posibilitatea de a utiliza o rată de cofinanțare mai mare din partea Fondului european pentru pescuit și una mai mică din resursele naționale.

5.2. Valoarea adăugată a implicării Uniunii, coerența propunerii cu alte instrumente financiare și eventuala sinergie

Propunerea va permite continuarea executării programelor, injectarea de fonduri în economie și, în același timp, va ajuta la reducerea presiunii asupra cheltuielilor publice.

5.3. Obiective, rezultate preconizate și indicatori aferenți acestora care fac obiectul propunerii în cadrul gestionării pe activități (ABM)

Obiectivul este acela de a ajuta statele membre cel mai afectate de criza financiară să aibă capacitatea de a continua executarea programelor pe teren, prin urmare acela de a se injecta fonduri în economie.

5.4. Modalități de punere în aplicare (cu titlu indicativ)

Indicați mai jos modalitatea (modalitățile) de punere în aplicare aleasă (alese).

- cu state membre

6. MONITORIZARE ȘI EVALUARE

6.1. Sistem de monitorizare

Nu este necesar, deoarece intră în sfera monitorizării stabilite pentru Fondul european pentru pescuit.

6.2. Evaluare

6.2.1. Evaluare ex-ante

Prezenta propunere a fost elaborată la cererea cabinetului președintelui Comisiei.

6.2.2. Măsuri luate în urma unei evaluări interimare/ex-post (lecții învățate din experiențe anterioare similare)

N.a.

6.2.3. Condițiile și frecvența evaluărilor viitoare

N.a.

7. MĂSURI ANTIFRAUDĂ

N.a .

8. DETALII PRIVIND RESURSELE

8.1. Obiectivele propunerii din punctul de vedere al costurilor financiare

Credite de angajament în milioane EUR (cu 3 zecimale)

Anul n | Anul n+1 | Anul n+2 | Anul n+3 | Anul n+4 | Anul n+5 |

Funcționari sau agenți temporari (11 01 01) | A*/AD | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

B*, C*/AST | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

Personal finanțat prin articolul 11 01 02 | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

Alte tipuri de personal finanțat prin articolul 11 01 04/05 | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

TOTAL | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

8.2.2. Descrierea sarcinilor care decurg din acțiune

N.a.

8.2.3. Originea resurselor umane (statutare)

(În cazul în care se indică mai multe origini, se precizează numărul posturilor corespunzătoare fiecăreia dintre acestea)

( Posturi alocate în prezent pentru gestionarea programului care urmează să fie înlocuite sau prelungite

( Posturi prealocate în cadrul exercițiului financiar SPA/PPB pentru anul n

( Posturi care urmează să fie solicitate în cadrul următoarei proceduri SPA/PPB

( Posturi care urmează să fie redistribuite pe baza resurselor existente în cadrul serviciului în cauză (redistribuire internă)

( Posturi necesare pentru anul n, dar care nu sunt prevăzute în cadrul SPA/PPB pentru anul în cauză

8.2.4. Alte cheltuieli administrative incluse în suma de referință (11 01 04/05 – Cheltuieli de gestiune administrativă)

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Linia bugetară (nr. și denumire) | Anul n | Anul n+1 | Anul n+2 | Anul n+3 | Anul n+4 | Anul n+5 și anii urm. | TOTAL |

Alte tipuri de asistență tehnică și administrativă | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

- intra muros | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

- extra muros | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

Total Asistență tehnică și administrativă | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

8.2.5. Costuri financiare ale resurselor umane și costuri conexe neincluse în suma de referință

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Tip de resurse umane | Anul n | Anul n+1 | Anul n+2 | Anul n+3 | Anul n+4 | Anul n+5 și anii urm. |

Funcționari și agenți temporari (11 01 01) | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

Personal finanțat prin articolul 11 01 02 (auxiliari, END, agenți contractuali etc.) (se indică linia bugetară) | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

Costul total al resurselor umane și costuri conexe (neincluse în suma de referință) | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

Calcul – Funcționari și agenți temporari

Se face trimitere la punctul 8.2.1. dacă este cazul

n.a.

Calcul - Personal finanțat prin articolul 11 01 02

Se face trimitere la punctul 8.2.1. dacă este cazul

n.a.

8.2.6. Alte cheltuieli administrative neincluse în suma de referință

milioane EUR (cu 3 zecimale) |

Anul n | Anul n+1 | Anul n+2 | Anul n+3 | Anul n+4 | Anul n+5 și anii urm. | TOTAL |

11 01 02 11 01 – Misiuni | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

11 01 02 11 02 – Reuniuni și conferințe | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

11 01 02 11 03 - Comitete | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

11 01 02 11 04 – Studii și consultări | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

11 01 02 11 05 - Sisteme de informații | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

2 Total Alte cheltuieli de gestionare (11 01 02 11) | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

3 Alte cheltuieli de natură administrativă (precizați, indicând linia bugetară) | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

Totalul cheltuielilor administrative altele decât cele pentru resursele umane și costurile conexe (neincluse în suma de referință) | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |

Calcul - Alte cheltuieli administrative ne incluse în suma de referință

n.a.

[1] JO L , , p. .

[2] JO L , , p. .

[3] JO L 118, 12.5.2010, p. 1.

[4] JO L 30, 4.2.2011, p. 34.

[5] JO L 159, 176.2011, p. 88.

[6] JO L 53, 23.2.2002, p. 1.

[7] JO L 37, 6.2.2009, p. 5.

[8] JO L 79, 25.3.2009, p. 39.

[9] JO L 150, 13.6.2009, p. 8.

[10] JO L 223, 15.8.2006, p. 1.

[11] Cheltuieli care nu intră sub incidența capitolului 11 01 din titlul 11 în cauză.

[12] Cheltuieli care intră sub incidența articolului 11 01 04 din titlul 11.

[13] Cheltuieli care intră sub incidența capitolului 11 01, cu excepția articolelor 11 01 04 sau 11 01 05.

[14] A se vedea punctele 19 și 24 din Acordul interinstituțional.

[15] Dacă este necesar, și anume în cazul în care durata acțiunii depășește 6 ani, se adaugă coloane suplimentare.