52011PC0406

/* COM/2011/0406 final - 2010/0044 (COD) */ COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europeneprivind poziția Consiliului cu privire la adoptarea unei decizii a Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unei acțiuni a Uniunii Europene privind Marca patrimoniului european


2010/0044 (COD)

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind

poziția Consiliului cu privire la adoptarea unei decizii a Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unei acțiuni a Uniunii Europene privind Marca patrimoniului european

1. CONTEXT

Data transmiterii propunerii Parlamentului European și Consiliului [document COM(2010) 76 final – 2010/0044 COD)]: | 11 martie 2010. |

Data avizului Comitetului Regiunilor: | 9 iunie 2010. |

Data poziției Parlamentului European la prima lectură: | 16 decembrie 2010. |

Data transmiterii propunerii modificate: | Nu se aplică. |

Data adoptării poziției Consiliului: | 19 iulie 2011. |

2. OBIECTIVUL PROPUNERII COMISIEI

Obiectivele generale ale Mărcii patrimoniului european sunt consolidarea sentimentului de apartenență la Uniunea Europeană al cetățenilor europeni, în special cel al tineretului, pe baza unor valori comune și al unor elemente din patrimoniul istoric și cultural european, precum și aprecierea diversității naționale și regionale și întețirea dialogului intercultural.În acest scop, Marca va încerca să sublinieze valoarea simbolică și să amelioreze profilul siturilor care au jucat un rol semnificativ în istoria și cultura Europei și/sau în construirea Uniunii Europene, pentru ca cetățenii europeni să înțeleagă mai bine istoria Europei și a construirii Uniunii Europene și a patrimoniului lor cultural comun, și totuși divers, în special în ceea ce privește valorile democratice și drepturile omului, care sunt la baza procesului de integrare europeană.

Se prevede ca Marca să contribuie la dezvoltarea turismului cultural, generând eventuale beneficii economice.

3. OBSERVAțII CU PRIVIRE LA POZIțIA CONSILIULUI

3.1 Observații generale cu privire la poziția Consiliului în primă lectură

Comisia poate accepta integral poziția Consiliului, care este rezultatul negocierilor constructive între cele trei instituții. Această poziție este conformă cu obiectivele esențiale și cu abordarea de bază a propunerii inițiale a Comisiei.

3.2 Acordul în stadiul de poziție a Consiliului

Poziția Consiliului este rezultatul unor negocieri interinstituționale intense care au urmat adoptării de către Parlamentul European a poziției acestuia la prima lectură la 16 decembrie 2010. În urma unor reuniuni informale și tehnice, a fost posibil să se ajungă la un compromis cu privire la diferite chestiuni rămase nerezolvate.

În urma negocierilor, la 15 aprilie 2011 Coreper a ajuns la un acord cu privire la text. La 9 mai 2011, președinta comisiei CULT din Parlamentul European, doamna Doris Pack, a trimis o scrisoare președinției maghiare prin care confirma că, în cazul în care Consiliul ar adopta ca poziție la prima lectură textul (care face obiectul unei verificări lingvistice) aprobat de Coreper, domnia sa ar recomanda comisiei CULT și apoi Parlamentului în ansamblu, în sesiune plenară, ca poziția Consiliului să fie acceptată, fără modificări, la a doua lectură de către Parlament. Consiliul pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport a ajuns la un acord politic pe această bază la 19 mai 2011.

Punctele esențiale negociate și convenite de către cele trei instituții sunt următoarele:

- Într-o primă etapă, Marca patrimoniului european va permite participarea exclusivă a statelor membre. Cu ocazia primei evaluări a acțiunii, se va examina oportunitatea extinderii domeniului de aplicare geografică a acesteia.

- Alegerea siturilor va avea loc o dată la doi ani pentru a împiedica creșterea prea rapidă a numărului de situri clasate, ceea ce ar putea dăuna calității și prestigiului general al noii mărci.

- Mai multe situri de pe teritoriul aceluiași stat membru vor avea posibilitatea de a se concentra pe o temă specifică pentru a prezenta o singură candidatură („situri tematice naționale”).

- „Siturile transnaționale” vor fi contabilizate în cadrul cotei statului membru care a inițiat candidatura, în scopul exclusiv de a evita introducerea unei complexități de gestionare suplimentare și de a nu descuraja statele membre de a participa efectiv la aceste situri.

- Dispozițiile transnaționale aplicabile, în special, acestor situri, cărora le-a fost deja acordată o marcă în cadrul inițiativei interguvernamentale precedente, vor fi menținute în text. Acestea au fost, totuși, simplificate și s-a precizat cu mai mare claritate că, în cursul acestei perioade, siturile vor fi evaluate pe baza criteriilor noii inițiative și vor respecta aceeași procedură ca și cea referitoare la alte situri.

4. CONCLUZIE

Comisia sprijină în întregime rezultatele negocierilor interinstituționale și poate să accepte, prin urmare, poziția Consiliului la prima lectură.