52011PC0316

/* COM/2011/0316 final - 2011/0142 (NLE) */ Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, cu privire la propunerile de modificare a apendicelor la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, cu ocazia celei de-a zecea reuniuni a Conferinței părților


EXPUNERE DE MOTIVE

1. Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (cunoscută și sub denumirea de CMS sau Convenția de la Bonn) are drept obiectiv conservarea speciilor migratoare terestre, marine și de păsări în toată aria lor de răspândire. Este vorba despre un tratat interguvernamental, încheiat sub egida programului pentru mediu al Organizației Națiunilor Unite, care vizează conservarea florei și faunei sălbatice și a habitatelor la scară mondială. Uniunea Europeană este parte la CMS începând din 1 noiembrie 1983[1].

2. Speciile migratoare care trebuie conservate sunt enumerate în apendicele I (specii pe cale de dispariție) și II (specii care trebuie să facă obiectul unor acorduri) la convenție.

3. Conferința părților reprezintă organismul de decizie al convenției, abilitat să evalueze starea de conservare a speciilor migratoare și, ulterior, să modifice apendicele I și II la convenție.

4. În conformitate cu articolul XI din convenție, orice parte poate face propuneri de modificare. O modificare a apendicelor intră în vigoare pentru toate părțile, cu excepția părților care își exprimă rezerva în acest sens, la nouăzeci de zile de la reuniunea Conferinței părților în cadrul căreia este adoptată.

5. Cea de-a zecea reuniune a Conferinței părților la convenție va avea loc la Bergen (Norvegia) în perioada 20-25 noiembrie 2011. Cu ocazia acestei reuniuni, se intenționează ca Uniunea să propună modificarea apendicelui I la convenție pentru a spori protecția a două specii de păsări de pradă, și anume Falco cherrug și Falco vespertinus , în întreaga lor arie de răspândire, inclusiv în afara Uniunii, pe baza următoarelor considerații: (1) includerea acestor specii este justificată din punct de vedere științific; (2) această includere este conformă cu legislația UE; și (3) Uniunea este angajată în cooperarea internațională pentru protecția biodiversității. Aceste propuneri nu necesită modificarea legislației Uniunii, deoarece se referă la specii care se bucură deja de o protecție adecvată în temeiul legislației Uniunii, inclusiv prin Directiva Păsări[2] și Directiva Habitate[3].

6. Prin urmare, Consiliul trebuie să ia o decizie pentru a stabili poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul celei de-a zecea reuniuni a Conferinței părților cu privire la propunerile de modificare;

7. Secretariatul convenției a stabilit termenul limită pentru prezentarea propunerilor de modificare la 23 iunie 2011.

8. Înainte de cea de-a zecea reuniune a Conferinței părților, secretariatul convenției poate comunica propunerile înaintate de alte părți cu privire la modificarea apendicelor I și II la convenție, ceea ce ar necesita de asemenea o decizie referitoare la poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în legătură cu aceste propuneri.

2011/0142 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, cu privire la propunerile de modificare a apendicelor la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, cu ocazia celei de-a zecea reuniuni a Conferinței părților

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 191 alineatul (1), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei[4],

întrucât:

1. Ca parte la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice[5], Uniunea Europeană poate propune modificarea apendicelor la convenție unde sunt enumerate speciile care trebuie conservate.

2. Conferința părților reprezintă organismul de decizie al convenției, printre competențele conferite acestuia numărându-se capacitatea de a evalua starea de conservare a speciilor migratoare și, ulterior, de a modifica apendicele I și II la convenție.

3. Includerea speciilor Falco cherrug și Falco vespertinus în apendicele I apare ca fiind justificată din punct de vedere științific, în concordanță cu legislația Uniunii și cu angajamentul Uniunii în privința cooperării internaționale pentru protecția biodiversității.

4. Cea de-a zecea reuniune a Conferinței părților va avea loc la Bergen (Norvegia) în perioada 20-25 noiembrie 2011.

5. Cu ocazia acestei reuniuni, se intenționează ca Uniunea să propună modificarea apendicelui I pentru a include speciile Falco cherrug și Falco vespertinus . Aceste propuneri vor fi comunicate secretariatului convenției,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articol unic

Cu ocazia celei de-a zecea reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, Comisia propune, în numele Uniunii Europene, modificarea apendicelui I la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice pentru a include speciile Falco cherrug și Falco vespertinus. Comisia comunică această propunere secretariatului convenției.

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Consiliu

Președintele [..]

[1] Decizia 82/461/CEE a Consiliului din 24 iunie 1982 privind încheierea Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, JO L 210, 24.6.1982, p. 10.

[2] Directiva 79/409/CEE a Consiliului din 2 aprilie 1979 privind conservarea păsărilor sălbatice, JO L 103, 25.4.1979, p. 1.

[3] Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică, JO L 206, 22.7.1992, p. 7.

[4] JO C […], […], p. […].

[5] Decizia 82/461/CEE a Consiliului din 24 iunie 1982 privind încheierea Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, JO L 210, 24.6.1982, p. 10.