52011DC0816




AVIZUL COMISIEI

din 30.11.2011

privind evaluarea EIT de către un expert independent

Context

1. La 11 martie 2008, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 294/2008 al Parlamentului European și al Consiliului[1] (denumit în continuare „regulamentul”), a fost înființat Institutul European de Inovare și Tehnologie (denumit în continuare „EIT”).

2. În conformitate cu articolul 16 alineatul (2) din regulamentul privind EIT, Comisia asigură o evaluare a EIT. Aceasta se bazează pe o evaluare externă independentă a EIT și examinează felul în care acesta își îndeplinește misiunea.

3. Evaluarea externă a EIT, realizată de ECORYS, a fost finalizată la 31 mai 2011.

4. În conformitate cu articolul 16 alineatul (3) din regulamentul privind EIT, Comisia transmite rezultatele evaluării, împreună cu propriul său aviz și, după caz, orice propuneri de modificare a prezentului regulament, Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor.

Observații

5. Comisia recunoaște rezultatele acestei evaluări externe independente a EIT.

6. Comisia susține următoarele recomandări rezultate din evaluarea externă independentă și solicită EIT să le aplice:

7. EIT ar trebui să își continue activitatea în forma sa actuală pentru următorul cadru financiar multianual. Abordarea practicată de acesta a demonstrat un puternic potențial de dezvoltare. EIT ar trebui să se extindă în mod progresiv și să continue să se concentreze pe consolidarea centrelor de excelență existente.

8. În vederea selectării și desemnării viitoarelor CCI-uri, EIT ar trebui să furnizeze instrucțiuni clare și coerente privind așteptările sale, precum și privind obligațiile și responsabilitățile viitoarelor CCI-uri. . Înaintea publicării apelului în vederea selecționării și desemnării noilor CCI, EIT ar trebui să anunțe în mod public marile teme de interes pentru a permite consorțiilor să-și elaboreze planurile și pentru a asigura o perioadă de timp adecvată pregătirii propunerilor lor.

9. În perioada 2011-2014, EIT se va concentra asupra consolidării și a îndeplinirii obiectivelor. Acesta ar trebui să instituie proceduri solide elaborate printr-un proces de învățare reciprocă cu CCI-urile existente. EIT ar trebui să continue să elaboreze, în colaborare cu Comisia Europeană și actualele CCI-uri, proceduri mai simplificate pentru funcționarea EIT în cadrul Orizont 2020 - Programul-cadru pentru cercetare și inovare.

10. EIT ar trebui să stabilească proceduri de monitorizare solide în asociere cu CCI-urile și în colaborare cu Comisia Europeană. Acestea ar trebui să includă evaluarea performanțelor EIT în raport cu propriile sale obiective. Ar trebui să se pună accentul pe stabilirea unei abordări bazate pe rezultate. O prioritate imediată o constituie utilizarea rezultatelor unei astfel de proceduri de monitorizare pentru a evalua performanțele fiecărei CCI și a EIT în ansamblu.

11. EIT ar trebui să adopte o cultură de deschidere și angajament extern prin care să poată elabora și să facă schimb de învățăminte practice. Acesta ar trebui să încerce să se asocieze unor surse de expertiză externe în ceea ce privește elaborarea unor noi modele de antreprenoriat, inovare și educație, să colaboreze activ cu alte inițiative cu obiective similare și să ia în considerare modul în care activitățile sale pot contribui la dezvoltarea capacităților în cadrul UE.

12. EIT ar trebui să fie diferit, dar să caute, în același timp, să promoveze sinergii cu alte programe și inițiative ale Uniunii Europene în domeniul educației, al cercetării și al inovării. Includerea EIT în cadrul Orizont 2020 - Programul-cadru pentru cercetare și inovare - va contribui la crearea unor legături mai strânse cu alte inițiative UE în materie de cercetare și inovare pentru promovarea programelor comune.

13. EIT ar trebui să publice lecțiile învățate din aplicarea derogărilor disponibile normelor și regulamentelor sale financiare care îi reglementează operațiunile. Acest lucru ar trebui să se bazeze pe lecțiile învățate din crearea primelor CCI-uri și ar trebui să încerce să găsească un echilibru între dorința de flexibilitate și o abordare simplificată și nevoia de responsabilitate în ceea ce privește fondurile publice. Aceasta ar trebui să contribuie la dezvoltarea viitoare a programului Orizont 2020 – Programul-cadru pentru cercetare și inovare.

14. EIT ar trebui să își revizuiască strategia de comunicare și dezvoltarea mărcii EIT. EIT ar trebui să adopte o abordare mai proactivă în ceea ce privește dezvoltarea mărcii sale și să identifice clar valorile pe care dorește să le promoveze.

15. EIT ar trebui să își revizuiască numărul angajaților, planul de resurse și procedurile de gestiune interne în funcție de modelul strategic ales pentru instituție. Creșterea numărului angajaților ar trebui să fie progresivă și asociată creșterii funcțiilor EIT.

16. EIT ar trebui să își dezvolte în continuare rolul său strategic. Acesta ar trebui să se concentreze pe modul în care lecțiile învățate din funcționarea operațională a CCI-urilor pot fi utilizate pentru a dezvolta capacitatea de inovare în statele membre din întreaga UE. Această activitate nu necesită o utilizare intensivă a resurselor, dar ar trebui să completeze activitatea desfășurată de CCI-uri.

Adoptată la Bruxelles, 30.11.2011.

Pentru Comisie

Androulla Vassiliou

Membru al Comisiei

[1] JO L 97, 9.4.2008, p.1.