52011DC0641

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CĂTRE CONSILIU INSTRUMENTUL DE ASISTENȚĂ PENTRU PREADERARE (IPA)REVIZUIRE A CADRULUI FINANCIAR INDICATIV MULTIANUAL PENTRU PERIOADA 2012-2013 /* COM/2011/0641 final */


Introducere

Cadrul financiar indicativ multianual (CFIM) pentru instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA) are ca obiectiv furnizarea de informații privind defalcarea indicativă a pachetului financiar global al IPA, propusă de Comisie în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 (Regulamentul IPA). Acesta face legătura între cadrul politic din pachetul de măsuri privind extinderea și procesul bugetar. Documentele indicative de planificare multianuală, care sunt întocmite pentru fiecare țară beneficiară și pentru programul cu beneficiari multipli, prin intermediul cărora se acordă asistența pentru preaderare, țin seama de defalcarea indicativă propusă în CFIM.

CFIM se bazează pe un ciclu trienal continuu de programare. De regulă, în ultimul trimestru al anului N-2, se prezintă un CFIM pentru anii N, N+1 și N+2 în cadrul pachetului pentru extindere, reprezentând o propunere de transpunere în termeni financiari a priorităților politice prevăzute în pachetul menționat anterior, ținând seama de cadrul financiar. Dat fiind că 2013 reprezintă ultimul exercițiu bugetar pentru IPA, prezentul CFIM cuprinde numai schimbările prevăzute în ultimii doi ani ai actualului cadru financiar multianual, și anume 2012-2013. Acesta indică modul în care este repartizat pachetul financiar pentru asistența de preaderare pe țări și componente pentru perioada menționată și indică, de asemenea, pachetul financiar pentru programele cu beneficiari multipli, precum și cheltuielile de sprijin.

Ca și în anii anteriori, CFIM este publicat pe baza statutului actual al țărilor în cauză și, prin urmare, nu aduce atingere deciziilor Consiliului privind avizele prezentate în cadrul pachetului pentru extindere, nici datei probabile de aderare a țărilor candidate. Ca atare, cadrul reflectă schimbarea statutului Muntenegrului, care a devenit țară candidată în decembrie 2010[1], precum și data estimată de aderare a Croației, prevăzută pentru 1 iulie 2013. În cazul în care ar fi necesară vreo modificare semnificativă a prezentului CFIM, înainte de următoarea revizuire anuală a CFIM din toamna anului 2012, Comisia va publica o versiune modificată în timp util.

Prioritățile politice globale ale preaderării sunt prevăzute în parteneriatele europene și de aderare, în rapoartele anuale privind progresele realizate și în documentul de strategie de aderare, care sunt incluse în pachetul de extindere prezentat în fiecare an Parlamentului European și Consiliului.

Programarea financiară strategică

ALOCAREA FONDURILOR ÎNTRE țăRI

Punctul de plecare pentru alocările din 2007 a fost un angajament al Comisiei de asigurare a faptului că nicio țară beneficiară nu va primi în 2007 mai puțin decât a primit în 2006 și, în plus, Bosnia și Herțegovina și Albania nu vor primi mai puțin decât media anuală a finanțării pe care a primit-o fiecare în perioada 2004-2006. Acest ultim aspect reflectă faptul că finanțarea pentru aceste țări a fost concentrată în 2004.

Începând din 2008, cifrele au fost calculate pe baza alocărilor pe cap de locuitor citate în trecut ca indicator indirect al nevoilor și al impactului. În raport cu acest indicator, nivelurile pe cap de locuitor pentru fiecare țară potențial candidată din Balcanii de Vest au crescut în perioada aferentă cadrului financiar actual, depășind media de 23 de euro pe cap de locuitor (valoare exprimată în prețurile din 2004) primită în perioada 2004-2006, în cadrul CARDS. Defalcarea globală a fondurilor între țări a fost respectată, cu excepția Kosovo[2], care a primit o finanțare IPA mai mare. În 2008, autoritatea bugetară a acordat 60 de milioane de euro ca parte a unei mobilizări mai largi a unor noi fonduri de sprijinire a stabilității și dezvoltării Kosovo. Această sumă a fost suplimentată cu un transfer de 60 de milioane de euro provenind din creditele pentru asistență macrofinanciară care nu au fost utilizate. În 2009, a fost angajată o sumă suplimentară de 40 de milioane de euro ca urmare a Conferinței donorilor, desfășurată în iulie 2008.

Pentru Croația și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, care sunt țări candidate, se alocă peste 30 de euro pe cap de locuitor (valoare exprimată în prețurile din 2004). Acest nivel este menținut pe parcursul acestei perioade pentru Croația. Dat fiind că se așteaptă ca data de aderare a Croației să fie 1 iulie 2013, alocarea pentru Croația în cadrul IPA se va reduce la jumătate din sumele prevăzute inițial, cu excepția dezvoltării rurale, pentru care alocarea integrală pentru 2013 va fi menținută la nivelul prevăzut inițial pentru 2013. Comisia va prezenta o propunere de revizuire a cadrului financiar pentru 2013, de îndată ce va fi semnat Tratatul de aderare, în conformitate cu punctul 29 din Acordul interinstituțional din 17 mai 2006 privind disciplina bugetară și buna gestiune financiară. Pentru Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, finanțarea calculată pe cap de locuitor continuă să crească, reflectând nivelul minim de finanțare necesar pentru o funcționare corespunzătoare a administrației, indiferent de mărimea țării.

Pentru Muntenegru, nivelurile de finanțare pe cap de locuitor sunt mai ridicate decât pentru țările potențial candidate, reflectând nivelul minim de finanțare necesar pentru o funcționare corespunzătoare a administrației, indiferent de mărimea țării.

Pentru Turcia, ținând seama de mărimea și capacitatea de absorbție a țării, există o creștere treptată a nivelului asistenței pe cap de locuitor pentru perioada 2007-2013.

În ceea ce privește Islanda, datorită gradului său de aliniere la legislația UE prin intermediul Acordului privind Spațiul Economic European și nivelului său de dezvoltare economică și socială, această țară reprezintă o excepție printre țările candidate. De aceea, s-a convenit ca această țară să primească asistență IPA numai în cadrul componentei I, gestionate de Comisie. Finanțarea acoperă trei ani și a început în 2011.

ALOCAREA ÎNTRE COMPONENTE

Finanțarea în cadrul IPA are loc prin intermediul următoarelor cinci componente: I ­ „asistență pentru tranziție și consolidarea instituțiilor”; II – „cooperare transfrontalieră”; III – „dezvoltare regională”; IV – „dezvoltarea resurselor umane” și V – „dezvoltare rurală”.

Componenta I, „tranziție și consolidarea instituțiilor”, acoperă toate acțiunile de consolidare instituțională și investițiile legate de acquis; aceasta ajută țările beneficiare să își consolideze capacitatea administrativă și judiciară și abordează, în funcție de priorități, măsurile de cooperare care nu sunt vizate în mod explicit de celelalte componente.

Componenta II, „cooperare transfrontalieră”, sprijină activitățile transfrontaliere dintre țările beneficiare, precum și cele dintre țările beneficiare și statele membre; aceasta acoperă, de asemenea, participarea țărilor care beneficiază de IPA la programele de cooperare transnaționale din cadrul FEDER și la programele pentru bazine maritime din cadrul IEVP, după caz.

Componentele III – V sunt accesibile numai țărilor candidate și vizează pregătirea acestor țări pentru programarea, implementarea și gestionarea fondurilor structurale, fondurilor de coeziune și fondurilor pentru dezvoltarea rurală în momentul aderării, prin apropierea, în cea mai mare măsură posibilă, a metodelor de implementare a acestor fonduri în cadrul normelor de asistență externă. În special, componenta III, „dezvoltare regională”, urmărește replicarea, în cea mai mare măsură posibilă, a modelului FEDER și a Fondului de coeziune. Componenta IV, „dezvoltarea resurselor umane”, pregătește țările candidate pentru Fondul social european, în cadrul Strategiei europene pentru ocuparea forței de muncă. Componenta V, „dezvoltare rurală”, oferă sprijin țărilor candidate în pregătirea programelor de dezvoltare rurală care beneficiază de finanțare europeană după data aderării, prin punerea în aplicare a asistenței pentru preaderare prin intermediul unor sisteme care sunt cât mai apropiate de cele necesare după aderare.

La stabilirea alocărilor între diferitele componente, s-a ținut seama în mod corespunzător de gradul de pregătire al sistemelor de gestionare descentralizate necesare punerii în aplicare a componentelor III, IV și V în țările candidate actuale, precum și de necesitatea ca finanțarea din cadrul componentei II, care se referă la cooperarea transfrontalieră cu statele membre, să corespundă finanțării echivalente acordate în cadrul rubricii 1b a FEDER.

ALTE ALOCăRI

Cheltuieli de sprijin

Acest pachet financiar acoperă costurile administrative direct legate de punerea în aplicare a IPA.

Alocările pentru programele cu beneficiari multipli

Programele cu beneficiari multipli din cadrul componentei I sunt destinate să completeze programele naționale și să consolideze relațiile multilaterale în Balcanii de Vest și Turcia. Strategia pune accentul pe domeniile considerate cruciale pentru integrarea europeană și pentru stabilitatea în regiune, precum și pe aspectele care necesită cooperare între state. Programele cu impact regional și/sau cele care beneficiază de economii de scară sau de gamă, dacă sunt puse în aplicare în mod orizontal la nivelul mai multor țări beneficiare, sunt finanțate din acest pachet financiar.

Programele cu beneficiari multipli sprijină, inter alia , Școala regională de administrație publică, Acordul central european de comerț liber (CEFTA), Consiliul de Cooperare Regională (CCR), lupta împotriva criminalității organizate, bursele ERASMUS și învățământul superior. Aceste programe oferă, de asemenea, o bază facilității pentru societatea civilă, care îmbină sprijinul acordat atât în temeiul programelor IPA cu beneficiari multipli, cât și în temeiul programelor naționale. Consolidarea instituțională pentru Balcanii de Vest, Turcia și Islanda este finanțată prin intermediul instrumentului TAIEX și sunt făcute alocări pentru auditarea și evaluarea programelor regionale și naționale, precum și pentru activități de informare și comunicare. Nevoile de investiții ale IMM-urilor, eficiența energetică și dezvoltarea infrastructurii, realizate în strânsă colaborare cu Banca Europeană de Investiții și cu alte instituții financiare internaționale, vor fi în continuare finanțate în mare parte din alocarea regională și orizontală. Acest sprijin va fi coordonat în temeiul cadrului de investiții pentru Balcanii de Vest, instituit la sfârșitul anului 2009 pentru a consolida coordonarea și cooperarea între donori și instituțiile financiare internaționale implicate activ în Balcanii de Vest. Începând cu 2010, o parte a componentei II, și anume participarea țărilor la programele de cooperare transnaționale „Mediterana” și „Europa de Sud-Est” din cadrul FEDER este, de asemenea, pusă în aplicare pe bază de proiecte cu beneficiari multipli pentru o mai mare simplificare.

Prezentarea cifrelor

Tabelul următor conține cifrele de mai sus în prețuri curente și în euro. Acesta indică alocările pe țări și componente, precum și alocările pentru programele cu beneficiari multipli și pentru cheltuielile de sprijin. Din motive de claritate, sunt incluse și cifrele finale privind angajamentele pentru anii anteriori, precum și cifrele actualizate pentru 2011.

Cadrul financiar indicativ multianual revizuit: defalcarea pachetului financiar aferent instrumentului de asistență pentru preaderare pentru perioada 2012-2013 în alocări pe țări și pe componente

Componentă | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |

Țările candidate |

CROAȚIA |

Asistență pentru tranziție și consolidarea instituțiilor | 49 611 775 | 45 374 274 | 45 601 430 | 39 483 458 | 39 959 128 | 39 969 161 | 19 256 943 |

Cooperare transfrontalieră | 9 688 225 | 14 725 726 | 15 898 570 | 15 601 136 | 15 869 158 | 16 442 542 | 8 499 192 |

Dezvoltare regională | 45 050 000 | 47 600 000 | 49 700 000 | 56 800 000 | 58 200 000 | 57 578 127 | 31 000 000 |

Dezvoltarea resurselor umane | 11 377 000 | 12 700 000 | 14 200 000 | 15 700 000 | 16 000 000 | 16 040 000 | 9 000 000 |

Dezvoltare rurală | 25 500 000 | 25 600 000 | 25 800 000 | 26 000 000 | 26 500 000 | 26 151 182 | 27 700 000 |

TOTAL | 141 227 000 | 146 000 000 | 151 200 000 | 153 584 594 | 156 528 286 | 156 181 012 | 95 456 135[3] |

FOSTA REPUBLICĂ IUGOSLAVĂ A MACEDONIEI |

Asistență pentru tranziție și consolidarea instituțiilor | 41 641 613 | 41 122 001 | 39 310 500 | 36 917 068 | 28 803 410 | 27 209 161 | 27 941 228 |

Cooperare transfrontalieră | 4 158 387 | 4 077 999 | 4 371 501 | 4 467 526 | 5 124 876 | 5 033 373 | 5 243 041 |

Dezvoltare regională | 7 400 000 | 12 300 000 | 20 800 000 | 29 400 000 | 39 300 000 | 41038532 | 51 800 000 |

Dezvoltarea resurselor umane | 3 200 000 | 6 000 000 | 7 100 000 | 8 400 000 | 8 800 000 | 10 380 000 | 11 200 000 |

Dezvoltare rurală | 2 100 000 | 6 700 000 | 10 200 000 | 12 500 000 | 16 000 000 | 18 221 815 | 21 028 000 |

TOTAL | 58 500 000 | 70 200 000 | 81 782 001 | 91 684 594 | 98 028 286 | 101 882 881 | 117 212 269 |

Componentă | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |

ISLANDA |

Asistență pentru tranziție și consolidarea instituțiilor | 12 000 000 | 12 000 000 | 6 000 000 |

TOTAL | 12 000 000 | 12 000 000 | 6 000 000 |

MUNTENEGRU |

Asistență pentru tranziție și consolidarea instituțiilor | 27 490 504 | 28 112 552 | 29 832 179[4] | 29 838 823 | 29 843 599 | 16 346 471 | 5 238 958 |

Cooperare transfrontalieră | 3 909 496 | 4 487 448 | 4 667 821 | 3 682 690 | 4 310 344 | 4 588 551 | 4 418 687 |

Dezvoltare regională | 8 000 000 | 15 200 000 |

Dezvoltarea resurselor umane | 2 800 000 | 2 957 077 |

Dezvoltare rurală | 3 300 000 | 7 600 000 |

TOTAL | 31 400 000 | 32 600 000 | 34 500 000 | 33 521 513 | 34 153 943 | 35 035 022 | 35 414 722 |

TURCIA |

Asistență pentru tranziție și consolidarea instituțiilor | 256 702 720 | 256 125 297 | 239 550 810 | 217 809 826 | 231 268 023 | 227 499 161 | 246 281 891 |

Cooperare transfrontalieră | 2 097 280 | 2 874 709 | 3 049 190 | 3 090 174 | 5 131 977 | 2 174 617 | 2 218 109 |

Dezvoltare regională | 167 500 000 | 173 800 000 | 182 700 000 | 238 100 000 | 293 400 000 | 356 836 341 | 378 000 000 |

Dezvoltarea resurselor umane | 50 200 000 | 52 900 000 | 55 600 000 | 63 400 000 | 77 600 000 | 83 930 000 | 96 000 000 |

Dezvoltare rurală | 20 700 000 | 53 000 000 | 85 500 000 | 131 300 000 | 172 500 000 | 189 785 003 | 213 000 000 |

TOTAL | 497 200 000 | 538 700 006 | 566 400 000 | 653 700 000 | 779 900 000 | 860 225 122 | 935 500 000 |

Țările potențial candidate |

ALBANIA |

Asistență pentru tranziție și consolidarea instituțiilor | 54 318 790 | 65 237 756[5] | 71 360 000 | 84 200 000[6] | 84 301 650 | 84 290 995 | 87 446 037 |

Cooperare transfrontalieră | 6 681 210 | 8 582 244 | 9 822 921 | 9 973 173 | 10 126 636 | 10 283 169 | 10 666 232 |

TOTAL | 61 000 000 | 73 820 000 | 81 182 921 | 94 173 173 | 94 428 286 | 94 574 164 | 98 112 269 |

BOSNIA ȘI HERȚEGOVINA |

Asistență pentru tranziție și consolidarea instituțiilor | 58 136 394 | 69 854 783 | 83 900 000 | 100 688 099 | 102 681 861 | 102 670 995 | 106 870 228 |

Cooperare transfrontalieră | 3 963 606 | 4 945 217 | 5 207 746 | 4 696 495 | 4 746 425 | 5 197 353 | 4 942 041 |

TOTAL | 62 100 000 | 74 800 000 | 89 107 746 | 105 384 594 | 107 428 286 | 107 868 348 | 111 812 269 |

SERBIA |

Asistență pentru tranziție și consolidarea instituțiilor | 181 496 352 | 179 441 314 | 182 551 643 | 186 206 679 | 190 556 810 | 190 000 995 | 203 101 005 |

Cooperare transfrontalieră | 8 203 648 | 11 458 686 | 12 248 357 | 11 751 753 | 11 322 790 | 12 097 244 | 11 630 694 |

TOTAL | 189 700 000 | 190 900 000 | 194 800 000 | 197 958 432 | 201 879 600 | 202 098 239 | 214 731 699 |

KOSOVO |

Asistență pentru tranziție și consolidarea instituțiilor | 68 300 000 | 184 700 000 | 106 100 000 | 66 100 000 | 66 900 000 | 65 870 995 | 70 712 269 |

Cooperare transfrontalieră | 0 | 0 | 0 | 1 200 000 | 1 800 000 | 2 929 148 | 2 987 731 |

TOTAL | 68 300 000 | 184 700 000 | 106 100 000 | 67 300 000 | 68 700 000 | 68 800 143 | 73 700 000 |

Componentă | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |

TOTAL PROGRAME PE ȚARĂ |

1 109 427 000 | 1 311 720 006 | 1 305 072 668 | 1 397 306 900 | 1 553 046 687 | 1 638 664 931 | 1 687 939 363 |

PROGRAME CU BENEFICIARI MULTIPLI |

Asistență pentru tranziție și consolidarea instituțiilor | 129571000[7] | 137 736 644[8] | 188 867 536[9] | 141 706 551[10] | 186 269 100 | 176 246 613 | 177 845 477 |

Cooperare transfrontalieră | 0 | 0 | 0 | 4 921 679 | 5 293 313 | 5 672 378 | 6 059 026 |

CHELTUIELI DE SPRIJIN |

44 793 000 | 51 950 000 | 47 648 000 | 47 393 000 | 52 183 900 | 55 410 600 | 84 500 000 |

TOTAL GENERAL |

1 263 200 000 | 1 501 406 650 | 1 541 588 204 | 1 591 328 130 | 1 796 793 000 | 1 875 994 522 | 1 956 343 866 |

Cifrele sunt exprimate în euro, în prețurile curente.

[1] Deschiderea componentelor III, IV și V pentru Muntenegru depinde de adoptarea de către Consiliu și Parlamentul European a modificării Regulamentului nr. 1085/2006, conform propunerii Comisiei [COM (2011) 446 din 20 iulie 2011].

[2] Conform Rezoluției nr. 1244/99 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

[3] 50 % din alocarea inițială pentru 2013 în cadrul componentelor I - IV și 100 % din alocarea inițială pentru componenta V.

[4] Include fonduri suplimentare în valoare de 1,2 milioane de euro recuperate din programele anterioare.

[5] Include fonduri suplimentare în valoare de 3,12 milioane de euro recuperate din programele anterioare.

[6] Include fonduri suplimentare în valoare de 1,5 milioane de euro recuperate din programele anterioare.

[7] Include fonduri suplimentare în valoare de 20,6 milioane de euro recuperate din programele anterioare.

[8] Include fonduri suplimentare în valoare de 2 milioane de euro recuperate din programele anterioare.

[9] Include fonduri suplimentare în valoare de 22,8 milioane de euro recuperate din programele anterioare.

[10] Această sumă include o reducere de 29 de milioane de euro pentru facilitatea de securitate alimentară, care va fi rambursată în 2011 (14 milioane de euro), 2012 (6 milioane de euro) și 2013 (9 milioane de euro). Fondurile rambursate în acești ani vor fi utilizate pentru alocarea destinată Islandei. Suma cuprinde și fonduri suplimentare în valoare de 2,7 milioane de euro recuperate din programele anterioare.