15.12.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 340/9


Contribuția celei de a XLIV-a reuniuni a COSAC

Bruxelles, 24-26 octombrie 2010

2010/C 340/07

1.   Dezvoltarea durabilă în cadrul Strategiei Europa 2020

1.1.

COSAC consideră că Strategia Europa 2020 este o abordare bine integrată și coordonată care trebuie să ducă la o creștere inteligentă, durabilă și incluzivă, luând suficient în considerare evoluțiile economice și științifice din interiorul și din afara UE, precum și consecințele sale sociale și de mediu și respectarea drepturilor omului.

1.2.

Sprijinul COSAC pentru Strategia Europa 2020 nu este necondiționat. Drept urmare, Comisia Europeană și Consiliul sunt invitate să țină seama, în cadrul procesului legislativ viitor, de necesitatea de a limita numărul de obiective, de a asigura coordonarea cu alte inițiative comunitare, de a garanta securitatea energetică a Europei și de a evita orice scădere a productivității. Strategia EUROPA 2020 trebuie luată în considerare în procesul de reformă a guvernanței economice în Europa.

1.3.

COSAC invită parlamentele naționale și Parlamentul European să își asume, la nivel politic, Strategia Europa 2020, printr-o monitorizare activă a implementării sale.

1.4.

Totodată, COSAC invită Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European să îmbunătățească integrarea provocărilor Strategiei Uniunii Europene pentru dezvoltare durabilă în cadrul propunerilor legislative și a altor inițiative.

1.5.

COSAC constată cu satisfacție faptul că parlamentele naționale consideră procesul decizional ca fiind suficient de riguros iar supravegherea parlamentară suficient garantată. În acest context, presiunea inter pares va avea o importanță deosebită.

1.6.

În fine, ca o parte a procesului de urmărire a implementării Strategiei Europa 2020, COSAC invită parlamentele naționale să reflecteze asupra rolului lor ulterior în ceea ce privește planurile naționale de reformă.

2.   Controlul parlamentar al politicii externe și de securitate comune și al politicii de securitate și apărare comune (denumite în continuare „PESC” și „PSAC”)

2.1.

COSAC subliniază necesitatea unui control parlamentar asupra PESC și PSAC.

(i)

Controlul parlamentar al PESC și al PSAC ar trebui să implice atât parlamentele naționale, cât și Parlamentul European;

(ii)

Mecanismul de control parlamentar al PESC și al PSAC ar trebui să reprezinte o optimizare a utilizării resurselor și să aducă valoare adăugată activității pe care parlamentele o desfășoară deja în acest domeniu;

(iii)

Nu ar trebui create noi instituții sau organe;

(iv)

Controlul parlamentar ar trebui să implice membri specializați în afacerile externe, apărare și afacerile Uniunii Europene.

2.2.

În consecință, COSAC dorește ca noul mecanism de control parlamentar al PSAC să fie creat în cursul anului 2011.

3.   Guvernanța economică în Uniunea Europeană

3.1.

COSAC salută recentele propuneri privind guvernanța economică și solicită o abordare care să permită o punere în aplicare rapidă a acestora. COSAC subliniază deopotrivă faptul că impactul foarte profund al propunerilor presupune o examinare atentă și subliniază necesitatea unui proces decizional riguros care va conduce la un angajament politic veritabil, atât la nivel național, cât și la nivelul UE. Eficacitatea controlului parlamentar exercitat de parlamentele naționale și de Parlamentul European nu trebuie pusă în pericol sub nicio formă.

4.   Rolul viitor al COSAC

4.1.

COSAC subliniază rolul său de monitorizare prin intermediul schimbului de informații și de bune practici și, în special, prin eventualele sale rapoarte semestriale.

4.2.

COSAC consideră că o dezbatere aprofundată asupra programului de lucru al Comisiei Europene ar trebui să constituie un element esențial și constant al lucrărilor sale. Prin urmare, COSAC încurajează viitoarele președinții să înscrie pe ordinea de zi a reuniunilor ordinare ale COSAC o dezbatere pe marginea programului de lucru al Comisiei Europene. În momentul stabilirii calendarului acestor reuniuni, președințiile COSAC sunt invitate să țină cont de momentul publicării programului de lucru al Comisiei Europene.

4.3.

În calitate de forum pentru schimburi de idei, COSAC este organismul potrivit pentru dezbaterea unor politici și teme europene specifice. Discuțiile din cadrul COSAC au relevat un interes convergent al parlamentelor naționale și al Parlamentului European pentru acest tip de dezbatere.

4.4.

COSAC încurajează parlamentele naționale să joace un rol activ în buna funcționare a Uniunii Europene, utilizând toate posibilitățile care le sunt oferite prin Tratatul de la Lisabona. COSAC încurajează în mod deosebit camerele parlamentelor UE:

(a)

să monitorizeze aplicarea principiilor subsidiarității și proporționalității conform procedurilor stipulate în Protocolul 2 anexat la tratate;

(b)

să continue dialogul politic cu Comisia Europeană, dialog care să nu se limiteze la propuneri legislative și care să se extindă dincolo de chestiunea subsidiarității.

COSAC va lua act de rezultatele acestor activități în scopul schimbului de informații și de bune practici între parlamentele naționale.

5.   Cooperarea cu instituțiile Uniunii Europene

5.1.

COSAC apreciază în mod deosebit participarea pentru prima dată a dlui Herman VAN ROMPUY, președintele Consiliului European. Își exprimă convingerea că această cooperare cu Consiliul, precum și cu Consiliul European, va continua să fie la fel de cordială și de fructuoasă.

5.2.

În ceea ce privește definirea noțiunii de „proiect de act legislativ”, COSAC face trimitere la Contribuția adusă de a XLIII-a reuniune a COSAC și invită Consiliul să-și reconsidere poziția inițială.

5.3.

COSAC este încântată de discursul dlui José Manuel BARROSO, președintele Comisiei Europene, și salută dezbaterea care a urmat, consacrată provocărilor cărora va trebui să le facă față Uniunea în anul următor. COSAC speră că acest dialog direct va deveni o caracteristică regulată a lucrărilor COSAC, în cursul cărora parlamentele naționale și Parlamentul European pot avea o discuție deschisă cu Comisia Europeană.

5.4.

COSAC subliniază faptul că aplicarea acordului-cadru dintre Parlamentul European și Comisia Europeană trebuie să facă obiectului unei monitorizări juridice permanente.

5.5.

COSAC subliniază faptul că toate instituțiile trebuie să respecte echilibrul instituțional care rezultă din litera și spiritul tratatelor.

5.6.

În lumina viitoarelor documente de consultare și a propunerilor legislative cu privire la Europol și Eurojust, COSAC accentuează necesitatea imperioasă ca însăși Comisia Europeană să întreprindă în timp util o consultare preliminară amplă cu parlamentele naționale. COSAC solicită Comisiei Europene să publice simultan propunerile legislative cu privire la Europol și Eurojust.

5.7.

COSAC invită Comisia Europeană, președinția Consiliului și Parlamentul European să ofere un răspuns la această contribuție.