26.11.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 321/18


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2010/C 321/09

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

CERERE DE MODIFICARE

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

CERERE DE MODIFICARE ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 9

„PIMIENTO ASADO DEL BIERZO”

NR. CE: ES-PGI-0105-0262-30.06.2009

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării:

Denumirea produsului

Descrierea produsului

Image

Aria geografică

Dovada originii

Metoda de obținere

Legătura

Image

Etichetarea

Cerințele naționale

Altele (de precizat)

2.   Tipul modificării (modificărilor):

Image

Modificare a documentului unic sau a fișei-rezumat

Modificare a caietului de sarcini al DOP sau al IGP înregistrate pentru care nu s-a publicat niciun document unic și nicio fișă-rezumat.

Modificare a caietului de sarcini care nu generează nicio modificare a documentului unic publicat [articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Modificare temporară a caietului de sarcini ca urmare a adoptării unor măsuri sanitare sau fitosanitare obligatorii de către autoritățile publice [articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

3.   Modificare (modificări):

3.1.   Aria geografică:

Caietul de sarcini inițial, precum și fișa-rezumat publicată, prevăd că aria de producție agricolă și aria de prelucrare sau coacere a ardeilor coincid, cuprinzând 17 teritorii municipale din ținutul Bierzo. Modificarea propusă constă în neaplicarea de restricții geografice în ceea ce privește aria de prelucrare, astfel încât coacerea ardeilor să poată avea loc în orice zonă, deoarece nu există aspecte naturale ale mediului geografic care ar putea influența produsul în timpul coacerii ardeilor.

3.2.   Etichetarea:

Se introduc specificații suplimentare privind utilizarea indicației geografice la produsele prelucrate pentru a putea fi supuse controlului.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„PIMIENTO ASADO DEL BIERZO”

NR. CE: ES-PGI-0105-0262-30.06.2009

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire:

„Pimiento Asado del Bierzo”

2.   Statul membru sau țara terță:

Spania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 1.6

Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

Produsul care trebuie protejat este fructul plantei de ardei (Capsicum annuum L.), din ecotipul de Bierzo, destinat consumului uman și care se prezintă copt și ambalat în conservă.

Ardeiul aparținând ecotipului de Bierzo reprezintă un complex de indivizi cu caracteristici genetice identice celor ale varietății căreia îi aparțin, adaptați condițiilor din ținutul Bierzo, și care prezintă diferențe morfologice și fiziologice determinate de mediu, drept pentru care primesc supranumele „de Bierzo”.

1.

Caracteristicile fizice și morfologice pe care trebuie să le prezinte ardeiul proaspăt sunt următoarele:

—   suprafața: pereți netezi, cu fisuri puține și slab marcate, fără cicatrice stilară; pieliță netedă și lucioasă, fără rugozități sau părți moi, de culoare roșu-pal până la roșu-închis. Nu se admit ardeii care prezintă porțiuni verzi;

—   numărul de lobi: 3-4;

—   conformația: triunghiulară alungită, lungimea de peste 10 cm și lățimea de peste 6 cm;

—   vârful: vârf bont;

—   pericarpul: prezintă o pulpă cărnoasă fermă, care suportă presiunea manuală fără a suferi deteriorări. Grosimea medie a pulpei ardeiului este mai mică de 8 mm;

—   greutatea per unitate: peste 160 grame.

2.

Caracteristicile de calitate minime pe care trebuie să le prezinte pentru ardeiul proaspăt sunt:

ardei întregi, bine dezvoltați, prevăzuți cu peduncul, curați, uscați pe exterior și lipsiți de materii străine vizibile sau de mirosuri străine;

în cazul în care prezintă un defect superficial de origine sanitară sau climatologică, suprafața totală a acestuia nu va depăși 1 cm2 per ardei;

ardeiul trebuie să își păstreze forma și consistența, fructele malformate sau deformate fiind considerate defecte.

3.

Caracteristicile fizico-chimice și organoleptice pe care trebuie să le prezinte ardeiul copt sunt:

—   culoare: de la roșu-pal la roșu-închis;

—   miros: miros tipic de ardei copt, afumat;

—   gust: gust primar ușor amărui cu un iz de fum mediu spre redus și ușor picant;

—   suprafață: ușor fisurată;

—   resturi de pieliță arsă: maximum 1,5 cm2 la 100 de grame de ardei;

—   prezența semințelor: maximum 10 semințe la 100 de grame de ardei;

—   suc propriu: lichid nu prea gros;

—   textură: delicată sau moale, consistență medie spre scăzută;

—   omogenitate: conținutul ambalajului trebuie să fie omogen în ceea ce privește colorația, forma, dimensiunea și consistența;

—   carbohidrați: sub 5 %. Îi conferă gustul tipic ușor amărui;

—   fibre alimentare: sub 3 %. Îi conferă delicatețea tipică;

Ardeii copți în conservă pot fi prezentați întregi sau în bucăți. Atunci când sunt prezentați întregi, aceștia trebuie să aparțină categoriilor comerciale „extra” și „I”, iar atunci când sunt prezentați în bucăți, aceștia trebuie să aparțină categoriei comerciale „I”, în conformitate cu norma de calitate în vigoare privind conservele vegetale, aplicabilă conservelor de ardei.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Producerea ardeilor are loc în aria geografică de producție delimitată, situată în centrul ținutului Bierzo.

Parcelele de teren trebuie să prezinte soluri nisipoase, având un pH cuprins între 5,0 și 7,0, și să fie cultivate cu plante de ardei din ecotipul de Bierzo. Sunt permise numai irigările în linie sau localizate, pentru ca baza tulpinii să nu se afle în contact cu apa. Recoltarea se realizează manual și în mod eșalonat, în mai multe rânduri, selecționându-se de fiecare dată ardeii cu caracteristici care corespund cel mai bine celor indicate în caietul de sarcini.

Producerea ardeilor din ecotipul de Bierzo în ținutul respectiv reprezintă aspectul fundamental care transmite calitățile produsului final, chiar și atunci când coacerea nu are loc în aria geografică delimitată.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

Întreprinderile de prelucrare și ambalare care au obținut certificarea din partea organismului de control au obligația de a utiliza etichete purtând mențiunea „Indicație geografică protejată «Pimiento Asado del Bierzo»” și logotipul organismului de control.

Orice tip de recipient în care se livrează spre consum ardeii copți protejați este prevăzut cu un cod numeric emis de organismul de control, aplicat de întreprinderea de ambalare autorizată.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

Aria geografică de producție agricolă delimitată este situată în centrul ținutului Bierzo, în nord-estul extrem al provinciei León, care face parte din Comunitatea Autonomă Castilla și León, și cuprinde următoarele localități:

Arganza, Bembibre, Borrenes, Cabañas Raras, Cacabelos, Camponaraya, Carracedelo, Carucedo, Castropodame, Congosto, Cubillos del Sil, Molinaseca, Ponferrada, Priaranza, Sobrado, Villadecanes-Toral de los Vados și Villafranca del Bierzo.

Nu se aplică nicio restricție geografică ariei de coacere a ardeiului.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

Aria de producție delimitată este o fosă tectonică încadrată de o centură muntoasă constituită din mai multe lanțuri și masive muntoase și care prezintă o singură deschidere prin valea râului Sil. Altitudinea medie a localităților producătoare de ardei se situează în jurul a 550 de metri peste nivelul mării.

Solurile pe care se cultivă ardeii sunt nisipoase, profunde, afânate, permeabile și cu un drenaj destul de bun; sunt sărace în materie organică, în calciu, fosfor, potasiu și sodiu, având un raport carbon/azot cuprins între 8 și 10. Valorile pH-ului sunt ușor acide, fiind cuprinse între 5,5 și 7,0.

Ținutul Bierzo dispune de o climă mediteraneană (cu un indice de 5,28), cu ore de soare prelungite, cu o temperatură medie anuală de 12,5 °C și cu o cantitate de precipitații medie anuală de 800 mm.

În medie, perioada de îngheț durează de la 11 noiembrie la 4 aprilie, ceea ce permite în majoritatea anilor cultivarea ardeiului la începutul lunii mai și recoltarea acestuia de la mijlocul lunii august până la începutul lunii noiembrie.

Numărul de ore de soare, gradul de expunere la soare și temperatura sunt direct corelate cu nivelul scăzut de carbohidrați, de sub 5 %, produși de activitatea de fotosinteză a plantei, care îi conferă ardeiului un gust ușor amărui ce constituie una dintre caracteristicile organoleptice ale produsului.

Conținutul de fibre alimentare, în principal celuloză, care depinde, de asemenea, de activitatea de fotosinteză, este scăzut, de sub 3 %, ceea ce conferă ardeiului delicatețea care constituie una dintre caracteristicile organoleptice ale produsului.

5.2.   Specificitatea produsului:

Specificitatea produsului este determinată de aria geografică de producție, care conferă ardeiului din ecotipul de Bierzo niveluri scăzute de carbohidrați și de fibre alimentare, ceea ce face ca produsul să prezinte o textură delicată și un gust ușor amărui.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Numărul de ore de soare, gradul de expunere la soare și temperatura sunt direct corelate cu nivelul scăzut de carbohidrați produși de activitatea de fotosinteză a plantei.

Conținutul de fibre alimentare, în principal celuloză, care depinde tot de activitatea de fotosinteză, este de asemenea scăzut.

În plus, referințele istorice și literare demonstrează reputația produsului bazată pe tradiția de cultivare a ardeiului, precum și pe caracteristicile procesului de coacere și de ambalare în conservă a acestuia.

Coacerea se realizează, conform tradiției, pe grătar sau în cuptor, încălzite cu lemne sau gaz, astfel încât să nu fie afectată calitatea produsului. Această procedură îi conferă ardeiului un iz de fum inalterabil, adăugându-se ulterior o cantitate redusă de ulei, sare și suc de lămâie sau acid citric.

Întregul proces de coacere, îndepărtare a semințelor și curățare a pieliței se realizează manual, fără utilizarea de soluții chimice, inclusiv fără spălare cu apă. Din acest motiv ardeiul copt prezintă unele resturi de pieliță arsă și de semințe care indică prelucrarea manuală.

Întrucât operațiunile de coacere se pot desfășura în aceleași condiții în orice altă zonă, s-a decis ca aria de producție să nu fie limitată.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

http://www.itacyl.es/opencms_wf/opencms/system/modules/es.jcyl.ita.extranet/elements/galleries/galeria_downloads/calidad/pliegos_IGP/IGP_Pimiento_Asado_Bierzo.pdf


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.