20.4.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 101/20


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2010/C 101/10

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

CERERE DE MODIFICARE

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

Cerere de modificare în conformitate cu articolul 9

„RICOTTA ROMANA”

NR. CE: IT-PDO-0105-0298-16.07.2008

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării:

Denumirea produsului

Image

Descrierea produsului

Aria geografică

Dovada originii

Image

Metodă de obținere

Legătură

Etichetare

Cerințe naționale

Altele [de precizat]

2.   Tipul modificării:

Image

Modificare a documentului unic sau a fișei rezumat

Modificare a caietului de sarcini al DOP sau al IGP înregistrate pentru care nu s-a publicat niciun document unic și nicio fișă rezumat

Modificare a caietului de sarcini care nu generează nicio modificare a documentului unic publicat [articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Modificare temporară a caietului de sarcini ca urmare a adoptării unor măsuri sanitare sau fitosanitare obligatorii de către autoritățile publice [articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

3.   Modificare (modificări):

3.1.   Descrierea produsului:

La articolul 2 a fost modificat conținutul lipidic minim în raport cu substanța uscată. Această modificare era necesară deoarece a devenit evident că valoarea menționată în caietul de sarcini înregistrat nu corespundea decât în mică măsură realității. „Ricotta Romana” este o denumire înregistrată ca DOP în temeiul Regulamentului (CE) nr. 737/2005 din 13 mai 2005. În urma aplicării planului de control al produsului „Ricotta Romana”, organismul de control a constatat imposibilitatea de a certifica o cantitate semnificativă de produs. În urma unei verificări atente și a unor analize efectuate asupra unui număr adecvat de eșantioane și repetate în diferite perioade ale anului, s-a constatat că ricotta era mult mai bogată în lipide. În caietul de sarcini, parametrul era între 17 % și 29 %, dar parametrul real este de minimum 40 % din substanța uscată.

3.2.   Metodă de obținere:

S-a constatat că nici valorile referitoare la zerul de lapte de oaie nu corespund celor specificate.

Din datele analitice obținute rezultă următoarele valori:

substanță uscată negrasă: minimum 5,37 %;

proteine: minimum 1,09 %;

grăsime: minimum 0,35 %;

lactoză: minimum 3,55 %;

cenușă: minimum 0,4 %.

Incongruențele au fost generate de neatenția laboratorului de analiză contractat de producători atunci când a fost elaborat caietul de sarcini. Parametrii precedenți se refereau, de fapt, la un număr de eșantioane care s-a dovedit a fi insuficient și, în plus, la o anumită perioadă a anului. Toate acestea au dus la stabilirea unor parametri de referință eronați.

Noii parametri rezultați în urma analizelor efectuate de organismul de certificare corespund caracteristicilor reale ale produsului.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„RICOTTA ROMANA”

NR. CE: IT-PDO-0105-0298-16.07.2008

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Denumire:

„Ricotta Romana”

2.   Statul membru sau țara terță:

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs (anexa III):

Clasa 1.4.

Alte produse de origine animală. Ricotta

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

Denumire de origine protejată (DOP) „Ricotta Romana” este rezervată exclusiv pentru produsul lactat produs din zerul de lapte integral de oaie obținut de la animale din rasele Sarda și încrucișările acesteia, Comisana și încrucișările acesteia, Sopravvissana și încrucișările acesteia, precum și Massese și încrucișările acesteia. La momentul comercializării, produsul prezintă următoarele caracteristici:

produs: proaspăt;

pasta: albă, cu structură granulară;

gust: ușor dulce, de lapte;

dimensiune: până la 2 kg;

conținut lipidic: minimum 40 % din substanța uscată.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

Zerul de lapte integral, elementul lichid care rezultă din coagularea laptelui, trebuie obținut prin procesul de scurgere în urma ruperii cheagului destinat producerii altor brânzeturi, din laptele provenit de la oile crescute pe teritoriul regiunii Lazio.

Zerul de lapte integral de oaie este de culoare galben-deschis și conține:

minimum 5,37 % substanță uscată negrasă;

minimum 1,09 % proteine;

minimum 0,35 % grăsime;

minimum 3,55 % lactoză și

minimum 0,4 % cenușă.

Pentru producția de „Ricotta Romana”, în procesul de încălzire a zerului la o temperatură de 50-60 °C, se admite adăugarea de lapte integral obținut de la oi din rasele menționate anterior și crescute în aria geografică delimitată la punctul 4, în proporție de până la 15 % din volumul total de zer.

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

Hrana oilor de lapte provine de pe pășuni, pajiști-pășuni și fânețe specifice ariei geografice de producție delimitate la punctul 4. Se admite completarea cu nutrețuri uscate și cu concentrate. Se exclude utilizarea substanțelor de sinteză și a organismelor modificate genetic. Oile de lapte nu trebuie să fie supuse alimentării forțate, stresului ambiental sau tratamentelor hormonale având ca scop creșterea producției.

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Crescătoriile de ovine al căror lapte este destinat prelucrării pentru obținerea de „Ricotta Romana” se situează în aria geografică delimitată.

Producția de lapte și prelucrarea acestuia trebuie să aibă loc în aria geografică delimitată.

Trebuie evidențiat faptul că unul dintre momentele fundamentale pentru obținerea unui produs de calitate este ruperea cheagului, care depinde de capacitățile operative ale brânzarilor, rod al îndemânării și experienței transmise de secole în întreaga arie de producție a DOP.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

Când zerul de sfârșit de prelucrare este scurs aproape în întregime, „Ricotta Romana” este ambalată imediat și comercializată, la doar câteva ore după producție.

Într-adevăr, este vorba despre un produs proaspăt, nesupus maturării, care tinde să se râncezească repede, fiind ușor perisabil.

Prin urmare, „Ricotta Romana”, produs care trebuie consumat proaspăt, trebuie ambalat în aria geografică delimitată la punctul 4, pentru a-și păstra intacte caracteristicile – prospețime, salubritate și calitate – și pentru a se garanta trasabilitatea și a se asigura efectuarea controalelor.

Ambalarea se face în coșulețe tronconice din nuiele sau în cutiuțe de aceeași formă din plastic sau metal cu o capacitate maximă de 2 kg. Partea superioară a coșulețului sau a cutiuței este acoperită cu folie de plastic. Sunt admise și alte tipuri de ambalare:

învelirea în hârtie pergaminată;

în recipiente de plastic și/sau în ambalaj vidat.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

Eticheta aplicată pe ambalaj trebuie să conțină, cu caractere de tipar clare și lizibile, pe lângă simbolul grafic comunitar și mențiunile și informațiile impuse de lege, următoarele elemente:

denumirea „Ricotta Romana”, tipărită cu caractere semnificativ mai mari, clare și indelebile, net diferite de orice altă indicație, urmată de mențiunea „Denominazione Origine Protetta (DOP)”;

numele, denumirea comercială și adresa societății producătoare și ambalatoare;

logoul produsului.

Este interzisă adăugarea oricărui calificativ neprevăzut, inclusiv a adjectivelor: fin, ales, selecționat, superior, veritabil sau care să elogieze în vreun fel produsul. Este permisă, totuși, folosirea de indicații referitoare la mărci private, cu condiția ca acestea să nu aibă sens laudativ și să nu inducă în eroare consumatorul. Pot figura, de asemenea, denumirea societății din ale cărei crescătorii derivă produsul, precum și alte mențiuni veridice și demonstrabile, admise de legislația comunitară, națională sau regională și care nu contravin scopului și conținutului prezentului caiet de sarcini.

Denumirea „Ricotta Romana” trebuie indicată în limba italiană.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

Zerul trebuie obținut din lapte integral de oaie provenit de pe teritoriul regiunii Lazio. Operațiunile de prelucrare a laptelui și de ambalare a produsului „Ricotta Romana” trebuie să se desfășoare doar pe teritoriul regiunii Lazio.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

Teritoriul regiunii Lazio este caracterizat, din punct de vedere pedoclimatic, de diverse forme de relief (munți calcaroși sau vulcanici, dealuri, câmpii aluviale), de o temperatură medie anuală care variază între 13 și 16 °C și de precipitații anuale cuprinse între valoarea minimă de 650 mm de-a lungul fâșiei litoralului, 1 000-1 500 mm în zona câmpiilor interioare și 1 800-2 000 mm în zonele munților Terminillo și Simbruini.

Acest teritoriu, cu caracteristicile pedoclimatice descrise, oferă cele mai bune condiții pentru creșterea ovinelor, fără a provoca stres animalelor.

Factorii naturali permit utilizarea pajiștilor naturale și a pajiștilor-pășuni, sursa de hrană a ovinelor, astfel încât laptele destinat prelucrării în brânzeturi să dobândească proprietăți deosebite, generând o sinergie extrem de favorabilă nu doar pentru calitatea produsului, ci și pentru omogenitatea caracteristicilor acestuia.

Trebuie evidențiat faptul că în regiunea Lazio sunt crescute peste 440 000 de ovine și se produce o cantitate totală de lapte de oaie de aproximativ 600 000 hectolitri/an.

5.2.   Specificitatea produsului:

„Ricotta Romana” prezintă următoarele caracteristici:

structură a pastei foarte fină, granulară;

o culoare mai marcată în comparație cu produsul obținut din zer de lapte de vacă;

un gust dulceag de lapte.

Caracteristicile calitative menționate sunt legate:

de conținutul de lactoză – de minimum 3,55 % – din zerul de lapte integral de oaie, care „îndulcește” produsul, datorită hranei oilor de lapte, constituită din nutrețuri provenite de pe pășunile naturale, pajiștile-pășuni și fânețele caracteristice teritoriului regiunii Lazio;

de absența corectorilor de aciditate adăugați la zer în faza de prelucrare.

Produsul obținut, „Ricotta Romana”, dobândește un gust dulceag caracteristic care îl deosebește de orice alt fel de ricotta.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Alimentația ovinelor și condițiile de mediu favorabile în care sunt crescute animalele – având în vedere practica tradițională a transhumanței, care le permite oilor să evite căldura excesivă din timpul verii și, prin urmare, eventualii factori de stres ambientali și nutriționali care le-ar afecta la câmpie – permit realizarea unei producții de lapte de calitate optimă, din care se obține un produs deosebit.

Prezența tradițională a produsului „Ricotta Romana” pe piața întregii regiuni Lazio este dovedită de datele care apar în listele de prețuri medii ale CCIAA (Camera de Comerț, Industrie, Agricultură și Meșteșugărit) Roma din perioada 1922-1965, ale CCIAA Viterbo din perioada 1949-1973, ale CCIAA Frosinone din perioada 1955-1999 și ale CCIAA Latina din perioada 1951-1977. În plus, bursa de mărfuri a CCIAA Roma deține date privind variația prețului acestui produs în perioada 1952-1998, datele demonstrând importanța acestui produs în economia zonei geografice respective. Există numeroase referiri sociale și economice, precum prezența producătorilor care fabrică acest tip de produs de mulți ani. Un exemplu este comunicarea directorului domeniului Castel di Guido din care reiese că exploatația producea în 1969 aproximativ 3 500 l de lapte de oaie, din care o parte era vândută ca atare, iar o parte era utilizată pentru producția de „Ricotta Romana”, după cum se constată din contabilitatea exploatației semnată de baci și de director în 1958, 1960 și 1965. Un alt exemplu este dat de registrele contabile ale exploatației Gasparri, din care reies clar prețul per kilogram și numărul total de kilograme de „Ricotta Romana” produse în sezoanele agrare dintre anii 1907 (preț de 70 centesimi/kg până la 15 martie și 45 centesimi după 15 martie, pentru un total de 850 kg) și 1924 (producție totală de 932,5 kg).

Există, de asemenea, numeroase menționări istorice și folcloristice care atestă legătura acestui produs cu aria geografică. În „Vita di pastori nella Campagna Romana” (1953), Trinchieri face o referire istorică, descriind tehnicile de producție utilizate pentru a obține „Ricotta Romana”. Printre referirile folcloristice se numără sărbătoarea câmpenească „dell’attozzata” (ricotta de oaie), care are loc deja de circa 30 de ani în comuna Barbarano Romano (VT).

„Ricotta Romana” este fie consumată ca aliment separat, fie utilizată frecvent ca ingredient al unor mâncăruri tradiționale din regiunea Lazio.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

[articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Administrația actuală a deschis procedura națională de opoziție, prin publicarea propunerii de recunoaștere a denumirii de origine protejată „Ricotta Romana” în Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana, nr. 26 din 31 ianuarie 2008. Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil:

la următoarea adresă web:

http://www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

sau

accesând direct pagina de internet a ministerului (http://www.politicheagricole.it) și făcând clic pe „Prodotti di Qualità” (Produse de calitate) în stânga ecranului și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE [regolamento (CE) n. 510/2006]” [Caiete de sarcini ale produselor supuse analizei UE – Regulamentul (CE) nr. 510/2006].


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.