14.4.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 94/23


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2010/C 94/13

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„PIMIENTO DE GERNIKA” SAU „GERNIKAKO PIPERRA”

NR. CE: ES-PGI-0005-0673-31.08.2008

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumirea:

„Pimiento de Gernika” sau „Gernikako Piperra”

2.   Statul membru sau țara terță:

Spania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 1.6 –

Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate: ardei

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea:

Ardeii care beneficiază de indicația geografică protejată „Gernikako Piperra” sau „Pimiento de Gernika” sunt fructul speciei Capsicum annuum L., aparținând varietății locale din tipul varietal Gernika, și sunt destinați consumului uman proaspeți sau ca ardei parțial necopți pentru prăjit. În cadrul acestei varietăți locale s-au selecționat diferite soiuri dintre care două au fost înscrise în Registro de Variedades Comerciales sub denumirile de „Derio” și „Iker”. Orice alt soi din cadrul acestei varietăți locale care prezintă caracteristicile definitorii ale tipului varietal Pimiento de Gernika va putea fi protejat, de asemenea, prin indicația geografică.

Ardeiul „Pimiento de Gernika” se caracterizează prin gustul dulce, prin conținutul redus sau absent de capsicină, prin faptul că, în condițiile de mediu din País Vasco, este lipsit, de regulă, de nota picantă, prin carnea fină (cu grosimea de 2-3 mm) și secțiunea longitudinală de triunghi mediu spre ascuțit corespunzătoare tipurilor C3 și C1 din clasificarea lui Pochard (1966).

Utilizarea principală a acestui ardei este prăjirea fructelor proaspete, încă necoapte, aceasta fiind în prezent forma preferată în care se consumă. Fructele se recoltează când sunt încă de un verde uniform și înainte de a fi atins dimensiunea finală de creștere, adică în stadiul în care lungimea, fără peduncul, este cuprinsă între 6 și 9 cm, lărgimea între 2 și 3 cm, iar greutatea între 10 și 12 grame. Tonalitatea culorii sale variază de la verde mediu la verde închis. Forma este îngustă și alungită, cu secțiune longitudinală triunghiulară și secțiune transversală de la eliptică la triunghiulară, cu doi sau trei loculi puțin marcați. Vârful este ascuțit, pedunculul este întreg, lung și subțire. Formele plată și bombată sunt formele predominante în zona de inserție a pedunculului. Pielița este fină, nu este tare și nu prezintă pergamin. Textura este netedă și cu aspect proaspăt. La interior prezintă semințe incomplet formate de culoare sidefie.

Tipul varietal Gernika este cunoscut și sub denumirile de „ardeiul de chorizo” și „ardeiul de Bizkaia”.

Cea mai mare parte a producției se consumă proaspătă, înainte de a ajunge la dimensiunea finală.

3.3.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Ardeii trebuie să fie produși și ambalați în perimetrul ariei geografice.

Plantarea se realizează în aer liber sau în spații acoperite. Producția se obține cu respectarea tehnicilor de cultură cele mai adecvate pentru perfecta dezvoltare și fructificare a ardeiului, neputându-se utiliza pentru cultură produse sau sisteme care să afecteze calitatea produsului.

Plantarea în aer liber se efectuează în lunile aprilie și mai. În cazul plantării în sere, operațiunea se realizează mai devreme, în lunile februarie, martie și aprilie. Se recoltează, în primul caz, începând din luna iunie, iar în cel de al doilea, începând din a doua jumătate a lunii aprilie. Densitatea trebuie să fie de 3-4 plante pe metru pătrat.

Tratamentele trebuie să fie cele minime necesare pentru obținerea produsului și, ori de câte ori este fezabil, se vor utiliza tratamente și tehnici de combatere biologică a dăunătorilor.

Cu caracter general, trebuie aplicate specificațiile standardului tehnic de producție integrată pentru ardei, aflat în vigoare la momentul respectiv în Comunidad Autónoma del País Vasco.

Recoltarea se realizează în cea mai mare parte între lunile aprilie și noiembrie. Se recoltează manual și eșalonat, trecând de câte ori este nevoie, pentru ca recoltarea să aibă loc la momentul de dezvoltare optimă a produsului. Recoltarea se face cu grijă, astfel încât să nu se dăuneze fructului și să se garanteze caracteristicile fizice ale acestuia.

3.4.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

Procesul de pregătire și ambalare se realizează în aria de producție. În mod tradițional, lucrările de pregătire și ambalare se efectuează în exploatațiile de producție.

Având în vedere că produsul se recoltează atunci când dezvoltarea sa este optimă, recoltarea se efectuează zilnic, astfel încât lucrările de pregătire și ambalare să se efectueze pe parcursul aceleiași zile.

Cerința de pregătire și ambalare în aria de producție are drept scop protejarea reputației indicației geografice, garantându-se astfel nu numai autenticitatea produsului, ci și păstrarea calității și caracteristicilor sale.

Este vorba de un produs proaspăt foarte perisabil pentru care nu se recomandă conservarea în camere frigorifice și nici deplasările și timpii morți nejustificați, din cauza influenței negative a acestora asupra calității produsului.

Având în vedere caracteristicile speciale ale produsului (comercializarea în stare proaspătă, pielița și carnea fine, starea parțial necoaptă), acest ardei este foarte sensibil la schimbările bruște de temperatură și de umiditate și se trece repede, motiv pentru care orice manipulare sau transport dincolo de strictul necesar pentru pregătirea sa în vederea trimiterii la consumatorul final ar atrage după sine diminuarea calității produsului.

3.5.   Norme specifice privind etichetarea:

În afara informațiilor cu caracter general stabilite prin lege, eticheta ardeilor care beneficiază de indicația geografică protejată „Pimiento de Gernika” sau „Gernikako Piperra” va conține în mod obligatoriu mențiunea „Pimiento de Gernika” sau „Gernikako Piperra” și logo-ul acestuia.

Image

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

Aria geografică cuprinde provinciile Guipuzkoa și Bizkaia, precum și următoarele zone din Alava: Zona Cantábrica Alavesa, care cuprinde localitățile Ayala, Okondo, Llodio, Amurrio și Artziniega, și Zona de Estribaciones del Gorbea, cu localitățile Urkabustaiz, Zuya, Zigoitia, Legutiano și Aramaio.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

Aria geografică aptă pentru producție este delimitată de versantul atlantic al País Vasco, care prezintă un tip de climă numită mezotermică, moderată în ceea ce privește temperaturile și foarte ploioasă, fără nicio lună de secetă și cu maximul de precipitații în perioada toamnă-iarnă. Este vorba de o climă atlantică în care, datorită curenților marini vest-est, este mult mai puțin rece (temperatura medie anuală este de 13 °C, iar oscilația termică de 11 °C) și mai umed decât ar trebui să fie la această latitudine.

Umiditatea ambiantă relativă optimă este cuprinsă între 60 și 75 %. Umiditatea ambiantă mai scăzută, însoțită de perioade de temperatură ridicată și expunere solară puternică favorizează apariția unor probleme fiziologice care scad calitatea comercială a fructelor, cum ar fi efectul de „gabardină” (care îi afectează calitatea pentru principala sa utilizare, ca ardei de prăjit).

Dacă la aceste condiții de mediu se adaugă lipsa de apă în sol și o presiune ridicată din punct de vedere al evapotranspirației, pot apărea alte două alterări fiziologice care scad calitatea ardeilor, precum necroza apicală (blossom end rot) și/sau apariția de fructe picante din cauza creșterii conținutului de capsicină.

Clima din País Vasco corespunde perfect necesităților agroclimatice ale ardeiului. Versantul atlantic al País Vasco oferă ardeiului temperatura moderată necesară, fără călduri excesive, precum și siguranța că nu se va produce îngheț. Pe de altă parte, caracteristicile edafice ale País Vasco, unde solurile sunt calcaroase și bogate în materii organice, oferă ardeiului de Gernika condiții de creștere adecvate.

Condițiile agroclimatice ale ariei geografice delimitate conferă acestui ardei o serie de caracteristici de calitate deosebite care i-au adus faima și renumele, evitându-se sau limitându-se defectele care îl depreciază cum ar fi gustul picant, efectul de gabardină sau necroza apicală.

5.2.   Specificitatea produsului:

„Pimiento de Gernika” sau „Gernikako piperra” este o varietate locală perfect adaptată la condițiile agroclimatice ale coastei atlantice a País Vasco.

Condițiile agroclimatice din aria de producție conferă acestui ardei caracteristici particulare, precum lipsa notei picante și finețea pulpei, care i-au adus faima și renumele.

Acest tip de ardei este pretențios în ceea ce privește temperatura. Sub 15 °C, dezvoltarea lui se încetinește, iar sub 10 °C, se oprește complet. Temperaturile mai mari de 35 °C pot conduce la căderea florilor și a fructelor abia apărute. Dezvoltarea vegetativă și apariția fructelor sunt optime la temperaturi de 25/18 °C zi/noapte. La 1 °C se produc pagube prin degerare. Pentru ca planta să se dezvolte, temperatura solului trebuie să depășească 12 °C și pentru ca dezvoltarea culturii să fie bună, temperatura ambiantă medie zilnică trebuie să ajungă la 20 °C, cu doar ușoare variații între zi și noapte.

Pe de altă parte, dimensiunea este o altă caracteristică tipică, deoarece recoltarea timpurie asigură finețea pulpei, lipsa pergaminului, aroma și savoarea.

Acest ardei, cunoscut pentru savoarea sa extraordinară și calitatea sa ridicată, se consumă, de obicei, prăjit, ca aperitiv, ca garnitură sau ca fel principal și constituie unul dintre alimentele tipice din gastronomia bască.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Legătura dintre aria geografică delimitată și „Pimiento de Gernika” sau „Gernikako Piperra” se întemeiază pe reputația și practicile culturale aplicate din antichitate, confirmate, între altele, de marea popularitate de care se bucură produsul în rândul consumatorilor din País Vasco, ca și de cota sa pe piață.

„Pimiento de Gernika” sau „Gernikako Piperra” este unul din cele mai vechi cultivare cunoscute în País Vasco, iar semințele și secretele obținerii lui s-au transmis din generație în generație de-a lungul secolelor și fac parte din istoria Bizkaiei.

Mari critici gastronomici din País Vasco și din restul țării (Llona Larrauri, Busca Isusi, J.L. Iturrieta, J.J. Lapitz, José Castillo, Marquesa de Parebere sau Ignacio Domenech) au lăudat acest produs în articolele lor sau l-au inclus în unele din rețetele lor. Bucătari basci renumiți ca Arguiñano sau Subijana utilizează, în rețetele lor, acest produs.

Astfel, în 1998, s-a constituit Cofradía del Gernikako Piperra, al cărei unic scop este de a face cunoscut „Pimiento de Gernika” sau „Gernikako Piperra”. Această asociație organizează diverse activități promoționale legate de „Pimiento de Gernika”, între care se remarcă degustarea produsului la târgul tradițional din Gernika. Localitatea a dat și numele ardeiului, deoarece, prin tradiție, acesta este teritoriul unde s-a cultivat cel mai mult și unde, în fiecare zi de luni, se desfășoară târgul de legume și fructe la care acest ardei este unul dintre produsele vedetă.

„Ultima luni de la Gernika”, care are loc anual în ultima zi de luni a lunii octombrie, este târgul cel mai important din País Vasco, la care vin peste 100 000 de persoane. Carta Fundacional de la Villa de Gernika de la 1366 menționează deja organizarea acestei piețe în localitate.

Reputația acestui produs este totodată confirmată de statisticile de notorietate prezentate de firma de sondaje de piață IKERFEL într-un studiu cu privire la produse de calitate recunoscută, elaborat prin metodologii cantitative pe baza a 900 de interviuri personale, realizate în perioada 16-30 iulie 2009, cu persoane domiciliate în Comunidad Autónoma del País Vasco care fac aprovizionarea în familia lor. Potrivit acestui studiu, „Pimiento de Gernika” sau „Gernikako Piperra” are un nivel total de notorietate (spontană și sugerată) care atinge 83 % din populația din Comunidad Autónoma del País Vasco.

După cum s-a arătat, în afară de reputație și de practicile culturale, clima ariei geografice delimitate este esențială pentru asigurarea calității și caracterului specific al acestui produs.

Clima din aria geografică respectivă reunește condițiile de temperatură și umiditate de care cultura acestui tip de ardei are nevoie pentru o dezvoltare vegetativă și reproductivă corectă.

Atunci când acest ardei s-a cultivat în alte zone din sudul Spaniei cu clima mai caldă și în perioade caracterizate de temperaturi ridicate și precipitații reduse, calitatea comercială a fructului a scăzut, ca urmare a problemelor fiziologice descrise anterior: efectul de „gabardină”, „necroza apicală” (Blossom end rot) și/sau gustul picant.

Este vorba de o varietate autohtonă care se cultivă în sol (atât în aer liber, cât și în sere) și care s-a adaptat perfect la tehnicile de cultivare în spații acoperite pe care agricultorii le practică din anii '70. Aceste sisteme de cultură în sere constau în tunele reci, fără încălzire sau lumină ori, cel mult, cu încălzire de susținere în timpul primei faze de cultură, care au ca scop prelungirea ciclului de cultură pentru a mări producția sau a obține o producție mai timpurie și cele mai bune prețuri pe piață la începutul sezonului, față de culturile în aer liber care au o producție mai târzie.

Varietatea locală este rezultatul direct al observării și cunoștințelor agricultorilor din aria geografică. Această varietate reflectă relația lor cu mediul înconjurător și este deosebit de bine adaptată la condițiile de climă din aria geografică delimitată. De-a lungul unei perioade îndelungate, omul a știut să păstreze cu succes varietatea „Pimiento de Gernika”, precum și cultura și utilizarea sa comercială particulară care au permis conservarea originalității acestui tip de ardei. Specificitatea ardeilor din varietatea „Pimiento de Gernika” se datorează adaptării perfecte la clima din aria de producție.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

[articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006].

Caietul de sarcini a fost publicat în Boletín Oficial del País Vasco nr. 94 din 17 mai 2007 (http://www.euskadi.net/cgi-bin_k54/bopv_20?c&f=20070517&a=200702815)


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.