13.2.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 36/11


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2010/C 36/09

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului. Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

REZUMAT

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„ESTEPA”

NR. CE: ES-PDO-005-0341-16.04.2004

DOP ( X ) IGP ( )

Această fișă-rezumat prezintă, cu titlu informativ, principalele elemente ale caietului de sarcini al produsului.

1.   Autoritatea competentă din statul membru:

Denumire:

Subdirección General de Calidad Diferenciada y Agricultura Ecológica. Dirección General de Industrias y Mercados Alimentarios. Secretaría General de Medio Rural. Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino

Adresă:

Paseo Infanta Isabel, 1

28071 Madrid

ESPAÑA

Tel.

+34 913475394

Fax

+34 913475710

E-mail:

2.   Grup:

Denumire:

Oleoestepa, Sociedad Cooperativa Andaluza. Puricon, Sociedad Cooperativa Andaluza y Sierra del Aguila, Sociedad Limitada

Adresă:

Calle Estepa, 12

41564 Lora de Estepa (Sevilla)

ESPAÑA

Tel.

+34 954829098

Fax

+34 954829069

E-mail:

Componență:

3.   Tip de produs:

Ulei de măsline extravirgin – Clasa 1.5. Uleiuri și grăsimi (unt, margarină, uleiuri etc.)

4.   Caiet de sarcini:

[rezumatul cerințelor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

4.1.   Denumire:

„Estepa”

4.2.   Descriere:

Ulei de măsline extravirgin obținut din fructe de măslin (Olea Europea, L.) din soiurile de mai jos, existând trei tipuri de ulei de măsline extravirgin:

Hojiblanca, Arbequina, Manzanilla, Picual și Lechín de Sevilla;

Hojiblanca și Arbequina;

Hojiblanca.

Uleiurile protejate prin denumirea de origine sunt exclusiv extravirgine, pentru că, după maturarea în pivnițe, au următoarele caracteristici:

 

Valoarea medie a atributului fructat: minimum 4,5

 

Aciditate: maximum 0,3

 

Indice de peroxid: maximum 15

 

Absorbția razelor ultraviolete (K270): maximum 0,18 meq de oxigen activ pe kilogramul de ulei

 

Antioxidanți naturali

Polifenoli (% acid cafeic):

maximum: 611 ppm (mg/kg)

minimum: 405 ppm (mg/kg)

 

Amăreală (K225): ≤ 0,3 nm

 

Stabilitatea oxidativă (RANCIMAT): măsurată în ore (lucru la 100 °C și un debit de aer de 10 l/h)

 

Maximă: 92,5

 

Minimă: 43,6

 

Concentrația de clorofilă și caroten (mg/kg = ppm)

 

Clorofilă

Caroten

Maximă:

23,25

10,94

Minimă:

7,17

6,42

 

Raportul procentual acid oleic/acid linoleic: maximum 13,82; minimum 4,54

 

Raport acizi grași mononesaturați/acizi grași polinesaturați: maximum 12,51; minimum 4,47

Tocoferoli (mg/kg = ppm)

Tocoferoli totali

Alfa

Beta

Gamma

Delta

Maximum:

295,7

286,1

3,0

10,3

0

Minimum:

261,1

254,1

1,1

1,0

0

 

În plus, culoarea uleiului poate varia pe scala ABT (albastru de bromotimol) între: 2/3 – 3/3 – 2/4 – 3/4 – 2/5 – 3/5.

Ca rezultat al culegerii timpurii a fructelor, se remarcă un caracter fructat care corespunde în general unei poziții situate între fructul verde și cel copt, predominând caracterul fructului verde.

În funcție de soiul fructelor, uleiul are caracteristici diferite;

Hojiblanca, Arbequina, Manzanilla, Picual și Lechín de Sevilla

Acest ulei se fabrică din cel puțin 50 % ulei extravirgin din soiul Hojiblanca, 20-30 % din soiul Arbequina și restul din soiurile Manzanilla, Picual și Lechin de Sevilla, într-un procent maxim de 5 %.

Acest tip de ulei prezintă un atribut fructat mai apropiat de măslina verde decât de cea coaptă, cu o intensitate medie. Se remarcă amăreala și caracteristica picantă a uleiurilor obținute din fructele culese la începutul sezonului.

Ceruri: Între 80 și 150 ppm

Hojiblanca și Arbequina

Procentajul de reprezentare a soiurilor în uleiul finit se situează între 40-60 % ulei de măsline extravirgin din soiul Hojiblanca și între 40-60 % din soiul Arbequina.

Acest tip de ulei are arome și gust de fruct proaspăt și/sau matur și un atribut fructat de măslină verde până la semicoaptă. Se remarcă amăreala și caracteristica picantă a uleiurilor obținute din fructele culese la începutul sezonului.

Ceruri: Între 50 și 80 ppm

Hojiblanca

Procentajul de reprezentare a soiurilor în uleiul finit este de 100 % ulei extravirgin din soiul de măsline Hojiblanca.

Acest tip de ulei are arome și gust de fruct proaspăt și/sau matur și de iarbă proaspătă, precum și un atribut fructat de măslină verde. Se remarcă amăreala și caracteristica picantă a uleiurilor obținute din fructele culese la începutul sezonului.

Ceruri: Între 40 și 70 ppm

4.3.   Aria geografică:

Include unsprezece comune din provincia Sevilla: Aguadulce, Badolatosa, Casariche, Estepa, Gilena, Herrera, Lora de Estepa, Marinaleda, Pedrera, La Roda de Andalucía și El Rubio, precum și o comună din provincia Córdoba: Puente Genil, respectiv aria cunoscută sub numele Miragenil.

4.4.   Dovada originii:

Fructele trebuie să provină de pe plantații înregistrate ale soiurilor autorizate de măsline, situate în aria de producție.

Uleiul se obține la prese înregistrate și la centre de ambalare înregistrate, aflate în aria de producție, în condiții care garantează conservarea optimă.

După obținerea și depozitarea uleiului de măsline extravirgin, proveniența acestuia poate fi regăsită în registrul de producție, unde se înregistrează de asemenea data, ora și alte elemente utilizate în procesul de obținere.

Produsul este supus unor analize fizico-chimice și organoleptice care îi garantează calitatea. Analizele fizico-chimice se efectuează pentru a se verifica respectarea criteriilor prevăzute în caietul de sarcini al produsului.

Numai uleiul de măsline extravirgin care a trecut cu succes prin toate controalele prevăzute de-a lungul procesului se va ambala și va fi introdus pe piață cu garanția originii atestată prin contraeticheta purtând un număr atribuit de Consiliul de reglementare.

4.5.   Metodă de obținere:

Arborii sunt plantați tradițional, decalat, cu model 12 × 12. Noile plantații intensive au o densitate mai mare de arbori și, prin urmare, modele mai mici de plantare. Fertilizarea se face iarna, după recoltare. Intensificarea plantațiilor a contribuit în mare măsură la intensificarea irigațiilor. Instalațiile de irigare sunt în marea majoritate instalații localizate. Forma măslinilor este determinată de tipurile de tăiere a coroanei arborilor, în formă de cupă sau „rațională”. Tipul de produs de protecție a plantelor autorizat trebuie să protejeze fauna folositoare și să nu lase urme în fruct.

Măslinele sunt culese cu atenție direct din copac, prin baterea cu pari, prin culesul manual sau prin scuturare. Transportul fructelor se face în vrac, în remorci sau recipiente rigide. Măslinele se presează la prese autorizate, în cel mult 24 de ore de la culegere. Etapele procesului de elaborare sunt următoarele: Curățarea și spălarea măslinelor. presarea, baterea pastei, separarea fazelor, decantarea, depozitarea în rezervoare până la ambalare, transportul în vrac și ambalarea.

4.6.   Legătură:

Un număr mare de livezi de măslini sunt plantate pe sol calcaros, un sol care, prin acțiunea sa asupra copacilor, blochează absorbția de către aceștia a fierului. De asemenea, solul reține foarte bine apa, ceea ce înseamnă că în timpul perioadelor secetoase, plantațiile de acest tip sunt mai umede. Astfel, culturile sunt diferite, au caracteristici proprii și produc uleiuri deosebite.

Studiile demonstrează că acest tip de sol promovează o cantitate mai mare de antioxidanți care prezintă un interes special din punct de vedere nutrițional, precum tocoferolii și în special α-tocoferolul, care este prezent în cantități mari (> 95 %).

Un alt factor intrinsec care influențează caracteristicile uleiurilor este climatul local, prin aceea că seceta determină așa-numitul „stress hidric” care se manifestă printr-un un gust amar (K225) mai pronunțat al uleiului produs din măslinele din această zonă decât al uleiurilor produse din soiurile cultivate în alte părți.

Cantitatea redusă de precipitații determină, de asemenea, creșterea nivelului de antioxidanți naturali.

Faptul că o parte importantă a măslinelor cultivate în zona Estepa sunt măsline de masă (cam 30 % din producția totală) înseamnă că recoltarea are loc mai devreme, ceea ce conferă măslinelor proprietăți chimice și organoleptice speciale.

Datorită recoltării timpurii, măslinele de Estepa au următoarele caracteristici:

sunt mai bogate în compuși fenolici;

sunt mai amare, această particularitate remarcându-se la măslinele recoltate la începutul sezonului;

au o mai bună stabilitate oxidativă;

au o mai mare concentrație de pigmenți prezenți în ulei, în special clorofila și carotenul.

Pot interveni variații în compoziția acestor uleiuri,respectiv creșterea ponderii acidului linoleic față de cea a acidului oleic, care se menține constantă, ceea ce conduce la un raport mai mic între grăsimile mononesaturate și cele polinesaturate.

Variația conținutului de polifenoli și stabilitatea uleiului depind de momentul recoltării.

4.7.   Organism de control:

Denumire:

Consejo Regulador de la Denominación de Origen «Estepa»

Adresă:

Polígono Industrial Sierra Sur: Edificio Centro de Empresas s/n

41560 Estepa (Sevilla)

ESPAÑA

Tel.

+34 955912630

Fax

+34 955912630

E-mail:

Organismul de control respectă standardul EN-45011.

4.8.   Etichetare:

Pe etichete și contraetichete figurează în mod oligatoriu mențiunea: Denominación de Origen «Estepa».

Etichetele comerciale, proprii fiecărei întreprinderi înregistrate, trebuie să fie aprobate de către Consiliul de reglementare.

Toate tipurile de ambalaj în care se comercializează uleiul trebuie să poarte sigiliul de garanție, precum și etichete sau contraetichete, emise și numerotate de către Consiliul de reglementare, conform Manualului de calitate și proceduri, care se aplică direct în depozitul sau întreprinderea de ambalare înregistrată, într-un mod care să împiedice reutilizarea ulterioară.