52010DC0787

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în temeiul articolului 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene referitoare la poziția Consiliului privind adoptarea unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1905/2006 de stabilire a unui instrument de finanțare a cooperării pentru dezvoltare [propunere inițială a Comisiei privind modificarea referitoare la măsurile de însoțire din sectorul bananelor – COM(2010)102] /* COM/2010/0787 final - COD 2010/0059 */


[pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

Bruxelles, 13.12.2010

COM(2010) 787 final

2010/0059 (COD)

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în temeiul articolului 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene referitoare la

poziția Consiliului privind adoptarea unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1905/2006 de stabilire a unui instrument de finanțare a cooperării pentru dezvoltare [propunere inițială a Comisiei privind modificarea referitoare la măsurile de însoțire din sectorul bananelor – COM(2010)102]

2010/0059 (COD)

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în temeiul articolului 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene referitoare la

poziția Consiliului privind adoptarea unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1905/2006 de stabilire a unui instrument de finanțare a cooperării pentru dezvoltare [propunere inițială a Comisiei privind modificarea referitoare la măsurile de însoțire din sectorul bananelor – COM(2010)102]

1. ISTORICUL DOSARULUI

Data trimiterii propunerii către Parlamentul European și Consiliu [document COM(2010)102 final – 2010/0059 (COD)] | 17 martie 2010 |

Data avizului Parlamentului European, prima lectură: | [21 octombrie 2010]. |

Data trimiterii propunerii modificate: | . |

Data adoptării poziției Consiliului: | 10 decembrie 2010. |

2. OBIECTIVELE PROPUNERII COMISIEI

Țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP) au beneficiat, în mod tradițional, de acces preferențial pe piața Uniunii Europene (UE). Ca urmare a hotărârilor adoptate de către organismele de soluționare a litigiilor și organele de apel din cadrul OMC, regimul Uniunii privind comerțul cu banane a trebuit să fie adus în conformitate cu legislația OMC. Astfel, Acordul de la Geneva privind comerțul cu banane, parafat la 15 decembrie 2009, soluționează toate litigiile legate de comerțul cu banane și respectă normele OMC.

În cadrul acestui acord, Comisia Europeană a convenit să propună un program de dezvoltare pentru a ajuta principalele țări ACP exportatoare de banane să se adapteze la schimbările aduse regimului UE privind importurile. Acest program de măsuri de însoțire din sectorul bananelor (BAM), al cărui scop este de a oferi asistență în restructurarea sectorului bananelor în principalele zece țări ACP exportatoare de banane, necesită o modificare a Regulamentului (CE) nr. 1905/2006 de stabilire a unui instrument de finanțare a cooperării pentru dezvoltare.

Propunerea este limitată în ceea ce privește perioada de aplicare (2010-2013) și domeniul de aplicare, privitor la conținutul politicii sale și la implicațiile bugetare. Aceasta nu aduce atingere viitoarelor propuneri pentru o nouă generație de instrumente financiare privind relațiile externe din cadrul financiar următor.

3. COMENTARII CU PRIVIRE LA POZIțIA CONSILIULUI

3.1. Observații generale privind poziția Consiliului

Comisia Europeană poate accepta poziția Consiliului în primă lectură, rezultat al unor negocieri constructive între cele trei instituții. această propunere, care este în concordanță cu obiectivele esențiale și cu abordarea adoptată de Comisie în propunerea sa inițială, încorporează amendamentele Parlamentului European cu privire la conținutul dispozițiilor BAM.

3.2. Principalele caracteristici ale poziției Consiliului

Poziția include următoarele elemente-cheie, în conformitate cu amendamentele Parlamentului European:

- considerente : o serie de considerente au fost extinse, iar altele au fost adăugate pentru a oferi explicații suplimentare în legătură cu contextul, conținutul și obiectivele BAM.

- accent specific asupra sărăciei, a mijloacelor de trai, a micilor fermieri, precum și asupra aspectelor legate de viabilitatea strategiilor [articolul 17a alineatul (1)] : asistența din partea Uniunii a fost stabilită în mod explicit ca axându-se pe eradicarea sărăciei și îmbunătățirea condițiilor de trai și de muncă ale micilor fermierilor și ale altor persoane în cauză.

- regiunile ultraperiferice ale UE și țările și teritoriile de peste mări [articolul 17a alineatul (1)] : regulamentul se referă în prezent la poziția regională a țărilor BAM eligibile, în special apropierea de regiunile ultraperiferice ale UE și de TTPM.

- acordurile comerciale bilaterale cu țările din America Latină [articolul 17a alineatul (2)] : sunt menționate atât acordurile multilaterale și bilaterale referitoare la banane deja încheiate, cât și cele în curs de a fi încheiate.

- distribuirea de fonduri [articolul 17a alineatul (2)] : criteriile propuse au fost enumerate în ordinea importanței. Mai mult, criteriile de alocare vor folosi date care corespund unei perioade de maximum cinci ani înainte de 2010, precum și un studiu al Comisiei de evaluare a impactului acordurilor comerciale asupra țărilor ACP.

- cerințele din strategiile multianuale de sprijin [articolul 17a alineatul (3)] : au fost specificate o serie de cerințe (de exemplu, profilurile de mediu și standardele OIM) care urmează să fie incluse în strategiile de sprijin în fiecare țară.

- evaluarea programului [articolul 17a alineatul (3)] : progresele înregistrate în cadrul programului BAM vor fi evaluate cu optsprezece luni înainte de scadență, urmând a fi făcute recomandările necesare.

În plus, a fost introdus un amendament depus inițial de către Comisie [COM (2009) 194]:

- taxe și impozite [articolul 25 alineatul (2)]: sintagma „ în principiu ” se adaugă principiului neeligibilității impozitelor, taxelor și a altor impuneri, semnalând astfel că pot exista excepții, care să fie reglementate intern, la instrucțiunile ordonatorilor de credite.

3.3. Aspecte specifice (amendamente ale Parlamentului care nu au fost acceptabile pentru Consiliu):

- Actele delegate (articolul 290 din TFUE) : Parlamentul solicită, prin amendamentele sale din prima lectură, să aplice această procedură pentru adoptarea de către Comisie a documentelor de strategie multianuală. În pofida negocierilor lungi și intense (în special a trilogurilor care au avut loc la 2 februarie, 23 martie și 20 octombrie), nu a fost posibil să se ajungă la un acord pe această temă. Consiliul nu a acceptat aceste amendamente în cadrul poziției pe care a adoptat-o în primă lectură. Comisia este gata să depună în continuare eforturi pentru a reconcilia pozițiile instituțiilor și pentru a găsi modalități de a răspunde preocupărilor de fond care au determinat amendamentele Parlamentului, în special pentru a asigura că Parlamentul își poate exercita în mod corespunzător controlul asupra formulării de strategii de cooperare externă și a punerii în aplicare în mod corect a instrumentelor financiare externe.

4. CONCLUZIE

Comisia Europeană poate accepta poziția Consiliului în primă lectură.