52010PC0720

/* COM/2010/0720 final - NLE 2010/0350 */ Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția Uniunii în cadrul Consiliului de stabilizare și asociere UE-Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei în ceea ce privește participarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în calitate de observator la lucrările Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, precum și modalitățile respective, în cadrul stabilit la articolele 4 și 5 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 168/2007, inclusiv dispozițiile în materie de participare la inițiativele luate de agenție, de contribuții financiare și de personal


Bruxelles, 13.12.2010

COM(2010) 720 final

2010/0350 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția Uniunii în cadrul Consiliului de stabilizare și asociere UE-Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei în ceea ce privește participarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în calitate de observator la lucrările Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, precum și modalitățile respective, în cadrul stabilit la articolele 4 și 5 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 168/2007, inclusiv dispozițiile în materie de participare la inițiativele luate de agenție, de contribuții financiare și de personal

EXPUNERE DE MOTIVE

1. Context

Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (denumită în continuare „agenția”) a fost instituită prin Regulamentul (CE) nr. 168/2007 al Consiliului[1] (denumit în continuare „regulamentul”).

În temeiul articolului 2 din regulament, obiectivul agenției este de a furniza instituțiilor, organismelor, oficiilor și agențiilor relevante ale Uniunii, precum și statelor membre, atunci când acestea pun în aplicare legislația Uniunii, asistență și expertiză în domeniul drepturilor fundamentale pentru a le susține atunci când iau măsuri sau definesc acțiuni în cadrul domeniilor proprii de competență, astfel încât acestea să respecte pe deplin drepturile fundamentale.

În conformitate cu articolul 28 alineatul (1) din Regulamentul 168/2007/CE al Consiliului, agenția este deschisă participării țărilor candidate în calitate de observatori. Participarea în sine și modalitățile practice de participare se stabilesc printr-o decizie a consiliului de asociere competent care să definească natura, amploarea și modalitatea de participare. Odată ce această decizie este adoptată, agenția poate să examineze, în temeiul articolului 3 alineatul (1) din regulament, aspecte legate de drepturile fundamentale din țara candidată în cauză, în măsura în care acest lucru este necesar pentru alinierea progresivă a țării respective la legislația Uniunii.

2. Propunerea de decizie

Comisia propune Consiliului adoptarea unei decizii privind poziția Uniunii în cadrul Consiliului de stabilizare și asociere UE-Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei în ceea ce privește participarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei la lucrările agenției. Propunerea de decizie include un proiect de decizie a Consiliului de stabilizare și asociere, care este în conformitate cu dispozițiile articolului 28 din regulament.

În conformitate cu unul dintre principiile fundamentale care stau la baza regulamentului, și anume faptul că lucrările agenției sunt organizate în funcție de tematică, nu în funcție de țară, proiectul de decizie permite agenției să execute în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei sarcinile prevăzute la articolele 4 și 5 din regulament.

Proiectul de decizie prevede, de asemenea, ca Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei să numească un observator și un observator supleant în Consiliul de administrație al agenției. Aceste persoane trebuie să îndeplinească criteriile prevăzute la articolul 12 alineatul (1) din regulament. Acestea participă la lucrările Consiliului de administrație pe picior de egalitate cu membrii și membrii supleanți numiți de statele membre, însă nu au drept de vot.

Decizia de participare la lucrările agenției include, de asemenea, prevederi privind contribuția financiară a Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei și privind personalul.

Propunerea de decizie stabilește contribuția financiară pe baza unei participări începând din 2011 (primul an de participare în anexa I, punctul 5).

Proiectul de decizie respectă, de asemenea, Statutul funcționarilor Comunităților Europene și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Comunităților Europene. Raportul între costurile administrative și cele operaționale ale bugetului agenției pentru statele membre UE se aplică, de asemenea, în medie, estimărilor țărilor candidate.

Proiectul de decizie este însoțit de o fișă financiară.

2010/0350 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția Uniunii în cadrul Consiliului de stabilizare și asociere UE-Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei în ceea ce privește participarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în calitate de observator la lucrările Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, precum și modalitățile respective, în cadrul stabilit la articolele 4 și 5 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 168/2007, inclusiv dispozițiile în materie de participare la inițiativele luate de agenție, de contribuții financiare și de personal

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 352 coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

1. Consiliul European de la Luxemburg din decembrie 1997 a făcut din participarea la agențiile Uniunii un mijloc de accelerare a strategiei de preaderare. Concluziile Consiliului European prevăd că „statele candidate pot participa la agențiile Uniunii, în urma unei decizii adoptate de la caz la caz”.

2. Regulamentul (CE) nr. 168/2007 al Consiliului privind înființarea Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene prevede faptul că agenția este deschisă participării țărilor candidate în cadrul stabilit la articolele 4 și 5.

3. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei împărtășește obiectivele agenției și subscrie la domeniul de aplicare și la descrierea sarcinilor acesteia prevăzute în Regulamentul (CE) nr.168/2007.

4. Obiectivul final al Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei este aderarea la Uniunea Europeană, iar participarea la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene va ajuta Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei să îndeplinească acest obiectiv,

DECIDE:

Articol unic

Poziția pe care urmează să o adopte Uniunea Europeană în cadrul Consiliului de stabilizare și asociere UE-Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei în ceea ce privește participarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în calitate de observator la lucrările Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, precum și modalitățile respective de participare se bazează pe proiectul de decizie a Consiliului de stabilizare și asociere UE-Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, care este anexat la prezenta decizie.

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Consiliu,

Președintele

ANEXĂ

Proiect de

DECIZIE nr. …./

privind participarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în calitate de observator la lucrările Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, precum și modalitățile respective, în cadrul stabilit la articolele 4 și 5 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 168/2007, inclusiv dispozițiile în materie de participare la inițiativele luate de agenție, de contribuții financiare și de personal

CONSILIUL DE STABILIZARE ȘI ASOCIERE UE-FOSTA REPUBLICĂ IUGOSLAVĂ A MACEDONIEI,

având în vedere Acordul de stabilizare și asociere dintre Uniunea Europeană, pe de o parte, și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, pe de altă parte,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 168/2007 al Consiliului privind înființarea Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, în special articolul 28 alineatul (2),

întrucât:

(1) Consiliul European de la Luxemburg din decembrie 1997 a făcut din participarea la agențiile Uniunii un mijloc de accelerare a strategiei de preaderare. Concluziile Consiliului European prevăd că „statele candidate pot participa la agențiile Uniunii, în urma unei decizii adoptate de la caz la caz”.

(2) Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei împărtășește obiectivele agenției și subscrie la domeniul de aplicare și la descrierea sarcinilor acesteia prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 168/2007.

(3) Este oportună permiterea participării Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în calitate de observator la lucrările Agenției, precum și stabilirea modalităților în materie de participare, inclusiv a dispozițiilor privind participarea la inițiativele luate de agenție, la contribuțiile financiare și la personal.

(4) Este oportun, de asemenea, ca agenția să examineze, în temeiul articolului 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 168/2007, aspecte legate de drepturile fundamentale din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, în măsura în care acest lucru este necesar pentru alinierea progresivă a legislației acestei țări la dreptul Uniunii.

(5) În conformitate cu articolul 12 alineatul (2) litera (a) din Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Comunităților Europene prevăzut de Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68 al Consiliului, directorul agenției poate autoriza angajarea cetățenilor Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei care beneficiază pe deplin de drepturile lor civice,

DECIDE:

Articolul 1

Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, în calitatea sa de țară candidată, participă ca observator în cadrul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene instituită prin Regulamentul (CE) nr. 168/2007 al Consiliului.

Articolul 2

1. Agenția poate examina aspecte legate de drepturile fundamentale care se încadrează în domeniul de aplicare al articolului 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 168/2007, din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, în măsura în care acest lucru este necesar pentru alinierea progresivă a legislației acestei țări la dreptul Uniunii.

2. În acest scop, agenția va putea îndeplini în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei sarcinile prevăzute la articolele 4 și 5 din Regulamentul (CE) nr. 168/2007.

Articolul 3

Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei contribuie financiar la activitățile agenției prevăzute la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 168/2007 în conformitate cu dispozițiile din anexa la prezenta decizie.

Articolul 4

1. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei numește un observator și un observator supleant care îndeplinesc criteriile prevăzute la articolul 12 alineatul (1) din regulament. Aceștia participă la lucrările Consiliului de administrație pe picior de egalitate cu membrii și membrii supleanți numiți de statele membre, însă nu au drept de vot.

2. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei numește un funcționar guvernamental în calitate de agent național de legătură, după cum se prevede la articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 168/2007.

3. În termen de patru luni de la intrarea în vigoare a prezentei decizii, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei comunică Comisiei Europene numele, calificările și coordonatele persoanelor menționate la alineatele (1) și (2).

Articolul 5

Datele furnizate agenției sau comunicate de către aceasta pot fi publicate și sunt puse la dispoziția publicului, cu condiția ca informațiile confidențiale să beneficieze în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei de același grad de protecție ca în cadrul Uniunii.

Articolul 6

Agenția beneficiază în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei de aceeași capacitate juridică ca cea acordată persoanelor juridice în virtutea dreptului din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Articolul 7

Pentru a permite agenției și personalului acesteia să își îndeplinească sarcinile, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei acordă privilegii și imunități identice cu cele cuprinse în articolele 1-4, 5, 6, 10-13, 15, 17 și 18 din Protocolul (nr. 7) privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Articolul 8

Părțile iau toate măsurile generale sau specifice necesare pentru a-și îndeplini obligațiile care le revin în temeiul prezentei decizii și le notifică Consiliului de stabilizare și asociere.

Articolul 9

Prezenta decizie intră în vigoare în prima zi a lunii următoare datei adoptării.

ANEXĂ

I

CONTRIBUȚIA FINANCIARĂ A FOSTEI REPUBLICI IUGOSLAVE A MACEDONIEI ÎN CADRUL AGENȚIEI PENTRU DREPTURI FUNDAMENTALE A UNIUNII EUROPENE

5. Contribuția financiară a Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei la bugetul Uniunii Europene în vederea participării la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (agenția), după cum se prevede la punctul 2, reprezintă totalitatea costurilor aferente participării.

6. Contribuția financiară a Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei la bugetul Uniunii Europene este următoarea:

Anul 1: | 165 000 EUR |

Anul 2: | 170 000 EUR |

Anul 3: | 175 000 EUR |

7. Eventualul ajutor financiar din partea programelor de asistență ale Uniunii se va decide separat, în conformitate cu programul respectiv al Uniunii.

8. Contribuția Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei va fi gestionată în conformitate cu regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Uniunii Europene.

9. Cheltuielile de călătorie și de ședere suportate de reprezentanții și de experții din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei în scopul participării la activitățile agenției sau la reuniunile referitoare la punerea în aplicare a programului de lucru al agenției se rambursează de către agenție pe aceeași bază și conform procedurilor care sunt în prezent în vigoare pentru statele membre ale Uniunii Europene.

10. După intrarea în vigoare a prezentei decizii și la începutul fiecărui an care urmează, Comisia va adresa Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei o solicitare de fonduri corespunzătoare contribuției sale în cadrul agenției, în conformitate cu prezenta decizie. Pentru primul an calendaristic al participării sale, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei va plăti o contribuție proporțională, calculată începând de la data participării sale până la sfârșitul anului. Pentru anii următori, contribuția se va stabili în conformitate cu prezenta decizie.

11. Această contribuție este exprimată în euro și virată într-un cont bancar în euro al Comisiei Uniunii Europene.

12. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei își va plăti contribuția în funcție de solicitarea de fonduri pentru propria sa parte în termen de cel mult 30 de zile de la expedierea solicitării de fonduri de către Comisie.

13. Orice întârziere a plății contribuției duce la plata de către Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a unei dobânzi aplicabile sumei restante datorate la data scadenței. Rata dobânzii corespunde ratei practicate de Banca Centrală Europeană la data scadenței pentru operațiunile sale în euro, majorată cu 1,5 puncte procentuale.

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ PENTRU PROPUNERI

1. CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1. Denumirea propunerii/inițiativei

1.2. Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

1.3. Tipul propunerii/inițiativei

1.4. Obiectiv(e)

1.5. Motivul (motivele) propunerii/inițiativei

1.6. Durata acțiunii și a impactului financiar al acesteia

1.7. Tipul (tipurile) de gestiune preconizat(e)

2. MĂSURI DE GESTIONARE

2.1. Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

2.2. Sistemul de gestiune și control

2.3. Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3. IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1. Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

3.2. Impactul estimat asupra cheltuielilor

3.2.1. Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

3.2.2. Impactul estimat asupra creditelor operaționale

3.2.3. Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.4. Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

3.2.5. Participarea terților la finanțare

3.3. Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ PENTRU PROPUNERI

CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

Denumirea propunerii/inițiativei

Decizie a Consiliului privind poziția Uniunii cu privire la participarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în calitate de observator la lucrările Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, precum și modalitățile respective, în cadrul stabilit la articolele 4 și 5 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 168/2007, inclusiv dispozițiile în materie de participare la inițiativele luate de agenție, de contribuții financiare și de personal

Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB[2]

Domeniul de politică : 18 „Libertate, securitate și justiție”

Activitate ABB: 18 04 „Drepturi fundamentale și cetățenie”

Tipul propunerii/inițiativei

( Propunere/inițiativă care se referă la o acțiune nouă

Obiective

Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

Prezenta decizie va contribui la pregătirea cu succes a Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei pentru aderarea deplină la Uniunea Europeană.

Obiectiv(e) specific(e) și activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

Obiectiv specific: Prezenta decizie va permite Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei să participe la lucrările agenției în calitate de observator, iar agenției – să abordeze aspecte legate de drepturile fundamentale în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Activitate ABM/ABB în cauză: 18 04 „Drepturi fundamentale și cetățenie”.

Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

Prezenta decizie va contribui la pregătirea cu succes a Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei pentru aderarea deplină la Uniunea Europeană.

Indicatori de rezultat și de impact

A se preciza indicatorii care permit monitorizarea punerii în aplicare a propunerii/inițiativei

Prin decizie, agenția va putea îndeplini în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei sarcinile prevăzute la articolele 4 și 5 din regulament.

Cadrul de evaluare al performanțelor în cazul agenției va fi instituit în 2011 și completat de indicatori de performanță, meniți să determine măsura în care agenția va avea rezultatele așteptate.

Modelul logic al agenției, care este comun pentru toate cele 9 domenii tematice diferite, dar interconectate, stabilește tipuri predefinite de rezultate care urmează să fie obținute în cadrul diferitelor proiecte, care se așteaptă să conducă la rezultate imediate și, în final, să contribuie la rezultatele intermediare și la impactul final, general al agenției ( rezultat final ).

În privința rezultatelor , capacitatea de defini tipul de rezultate (de exemplu, numărul de rapoarte instituționale, anchete, rapoarte tematice, bune practici identificate, dezvoltarea de instrumente și metode statistice, formarea și învățarea reciprocă etc.), precum și definirea mai precisă a informațiilor cantitative și calitative care trebuie colectate pe parcursul anului (modele standard de rapoarte, sondaje ale participanților pe baza unui chestionar standardizat, liste de verificare standard pentru evaluarea calității rezultatelor livrate) vor genera în permanență date de monitorizare care vor fi sintetizate, analizate și interpretate de două ori pe an (pentru rapoartele intermediare și anuale de monitorizare a performanței).

În mod similar, în scopul de a permite colectarea unor informații mai specifice în ceea ce privește rezultatele , cadrul de monitorizare prevede derularea unor anchete anuale (pentru fiecare domeniu tematic); acestea se vor baza pe chestionare în mare parte uniforme, care vor fi adaptate pentru a reflecta aspectele specifice referitoare la un anumit domeniu tematic.

Tot astfel, va fi nevoie de o activitate de cercetare calitativă teoretică mai aprofundată în ceea ce privește rezultatul intermediar, pentru a permite ca analiza și interpretarea realizărilor pe domenii tematice să fie urmărite și raportate. În plus, reuniunile grupului de reflecție vor ajuta la interpretarea informațiilor de monitorizare colectate, prin contextualizare și sintetizare [în scopul de a evalua de exemplu, cum și în ce măsură agenția contribuie (1) la schimbul de informații/procesul de învățare în mod eficace și la o mai bună înțelegere comună a drepturilor fundamentale de către cei care adoptă politici sau decizii și de către părțile interesate din statele membre; (2) la politici și legislație UE bazate pe dovezi în domeniul său, relevante pentru nevoile, provocările și condițiile din statele membre; (3) la o mai bună integrare a aspectelor transversale privind drepturile fundamentale și la mai multă coerență în politicile și legislația UE conexe etc.].

Motivele propunerii/inițiativei

Cerințe de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Prezenta decizie ar trebui să permită Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei să participe la lucrările agenției în calitate de observator, iar agenției – să abordeze aspecte legate de drepturile fundamentale în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Valoarea adăugată a implicării UE

Dat fiind că agenția va putea să examineze aspecte legate de drepturile fundamentale din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, aceasta va sprijini alinierea progresivă a legislației țării respective la legislația Uniunii.

Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

Propunerea de Regulament (CE) nr. 168/2007 cuprindea o evaluare a impactului având ca obiect domeniul de aplicare teritorial al activităților agenției.

Observatorul European al Fenomenelor Rasiste și Xenofobe (EUMC), precursorul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, a derulat proiecte PHARE în diferite țări candidate (respectiv RO, BG, TR și HR), ceea ce s-a dovedit a avea un impact pozitiv atât asupra țărilor candidate, cât și a EUMC.

Coerența și posibila sinergie cu alte instrumente relevante

O parte a costurilor aferente participării Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei vor fi suportate din Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA).

Durata acțiunii și a impactului financiar al acesteia

Propunere/inițiativă cu durată limitată

- Propunere/inițiativă în vigoare din 2011 până la data aderării Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei la UE

- Impact financiar din 2011 până în 2013

Tipul (tipurile) de gestiune avute în vedere[3]

( Gestiune centralizată indirectă , prin delegarea sarcinilor de execuție:

- ( organismelor instituite de Comunități[4]

MĂSURI DE GESTIONARE

Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

Activitatea Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, inclusiv participarea țărilor candidate la activitățile agenției, este evaluată periodic în conformitate cu cadrul stabilit de Regulamentul (CE) nr. 168/2007 și ținând seama de cadrul multianual al agenției, precum și de programele de lucru anuale.

Sistemul de gestiune și control

Riscul (riscurile) identificat(e)

(1) Nivelul de cunoștințe al personalului privind piața în cauză.

(2) Probleme specifice legate de colectarea datelor privind drepturile fundamentale, din cauza lipsei de furnizori de servicii în acest domeniu, pe piață.

(3) Impactul asupra procesului de achiziții cauzat de lipsa de furnizori de servicii pentru colectarea de date privind drepturile fundamentale.

(4) Impactul asupra rezultatelor cercetării cauzat de colectarea insuficientă de date sau de lipsa de date.

Metoda (metodele) de control preconizată(e)

(1) Analizarea nivelului de cunoștințe, aptitudini și competențe necesar pentru punerea în aplicare a acțiunii și identificarea cursurilor de formare de care are nevoie personalul.

(2) Consolidarea monitorizării activităților contractorilor, în special dacă aceștia nu au experiență în furnizarea de date privind drepturile fundamentale.

Descrierea clară a specificațiilor tehnice și a celor legate de licitație, precum și folosirea contractelor-cadru multiple. Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate.

Pentru a combate frauda, corupția și alte activități ilegale, dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 se aplică fără nicio restricție Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.

Agenția aderă la Acordul interinstituțional din 25 mai 1999 între Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Comunităților Europene, cu privire la anchetele interne efectuate de către Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și adoptă, fără întârziere, dispoziții corespunzătoare aplicabile tuturor angajaților agenției.

Deciziile de finanțare și acordurile și instrumentele de aplicare care decurg din acestea prevăd în mod expres că, atât Curtea de Conturi, cât și OLAF pot efectua, dacă este cazul, controale la fața locului la beneficiarii fondurilor din partea agenției, precum și la angajații care răspund de atribuirea fondurilor respective.

IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia bugetară (liniile bugetare) afectată (afectate)

- Linii bugetare de cheltuieli existente

Rubrica din cadrul financiar multianual | Linia bugetară | Natura cheltuielilor | Contribuție |

Număr [Descriere………………………...……….] | CD/CND ([5]) | Țări AELS[6] | Țări candidate[7] | Țări terțe | în sensul articolului 18(1)(a) din Regulamentul financiar |

5 | XX 01 01 01 Cheltuieli aferente personalului de la sediu | CND | NU | NU | NU | NU |

Impactul estimat asupra cheltuielilor

Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

Rubrica din cadrul financiar multianual: | 5 | „Cheltuieli administrative” |

milioane EUR (cu 3 zecimale)

DG: JLS | Anul 2011 | Anul 2012 | Anul 2013 | TOTAL |

( Resurse umane | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

( Alte cheltuieli administrative | - | - | - | - |

TOTAL DG JUST | Credite | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

TOTAL credite în cadrul RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual | (Total angajamente = Total plăți) | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Anul 2011 | Anul 2012 | Anul 2013 | TOTAL |

TOTAL credite în cadrul RUBRICILOR 1 - 5 din cadrul financiar multianual | Angajamente | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

Plăți | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

Impactul estimat asupra creditelor operaționale

- Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

Sinteză

- Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite administrative, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Anul 2011 | Anul 2012 | Anul 2013 | TOTAL |

RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual |

Resurse umane | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

Alte cheltuieli administrative | - | - | - | - |

Subtotal RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

În afara RUBRICII 5[8] din cadrul financiar multianual |

Resurse umane | - | - | - | - |

Alte cheltuieli cu caracter administrativ | - | - | - | - |

Sub-total: în afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual | - | - | - | - |

TOTAL | 0,061 | 0,061 | 0,061 | 0,183 |

Necesarul de resurse umane estimat

- Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Anul 2011 | Anul 2012 | Anul 2013 |

( Posturi din schema de personal (posturi de funcționari și de agenți temporari) |

XX 01 01 01 (Personalul de la sediu ) | 0,5 | 0,5 | 0,5 |

( Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI)[9] |

TOTAL | 0,5 | 0,5 | 0,5 |

Necesarul de resurse umane solicitate de Comisie va fi acoperit de efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja gestionării acțiunii.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și agenți temporari | Colectarea de date privind aspecte legate de drepturile fundamentale în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. |

Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

- Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual existent.

Participarea terților la finanțare

- Propunerea/inițiativa prevede cofinanțare, estimată în cele ce urmează:

Credite de angajament în milioane EUR (cu 3 zecimale)

Anul N | Anul N+1 | Anul N+2 | Total |

A se preciza organismul care asigură cofinanțarea | 0,165 | 0,170 | 0,175 | 0,510 |

TOTAL credite cofinanțate | 0,165 | 0,175 | 0,175 | 0,510 |

Impactul estimat asupra veniturilor

- Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

- ( asupra resurselor proprii

- ( asupra diverselor venituri

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Linia bugetară pentru venituri: | Credite disponibile pentru exercițiul bugetar în curs | Impactul propunerii/inițiativei[10] |

Anul 2011 | Anul 2012 | Anul 2013 |

Articolul 603.1 | 0,165 | 0,170 | 0,175 |

Pentru diversele venituri alocate, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

18 04 05 03 și 18 04 05 04

A se preciza metoda de calcul a impactului asupra veniturilor.

A se vedea anexa I la decizie.

ANEXĂ la FIȘA LEGISLATIVĂ FINANCIARĂ

Denumirea propunerii/inițiativei

Decizie a Consiliului privind poziția Uniunii cu privire la participarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în calitate de observator la lucrările Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, precum și modalitățile respective, în cadrul stabilit la articolele 4 și 5 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 168/2007, inclusiv dispozițiile în materie de participare la inițiativele luate de agenție, de contribuții financiare și de personal.

14. NUMĂRUL și COSTURILE AFERENTE ale RESURSELOR UMANE CONSIDERATE NECESARE

15. COSTURILE pentru ALTE CHELTUIELI CU CARACTER ADMINISTRATIV

16. Numărul și costurile aferente ale resurselor umane considerate necesare

17. Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu 3 zecimale)

RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual | Anul 2011 | Anul 2012 | Anul 2013 |

( Personal extern |

| ENI |Alocare | ENI |Alocare | ENI |Alocare | | TOTAL RUBRICA 5 & în afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual |0,5 |0,061 |0,5 |0,061 |0,5 |0,061 | |

Necesarul de resurse umane va fi acoperit de efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja gestionării acțiunii.

18. Costurile pentru alte cheltuieli cu caracter administrativ

19. Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

[1] Regulamentul (CE) nr. 168/2007 al Consiliului din 15 februarie 2007 privind înființarea Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, JO L 53, 22.2.2007, p.1.

[2] ABM (Activity Based Management): gestiune pe activități – ABB (Activity Based Budgeting): întocmirea bugetului pe activități.

[3] Explicațiile privind tipurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[4] Astfel cum sunt menționate la articolul 185 din Regulamentul financiar.

[5] CD = credite diferențiate / CND = credite nediferențiate.

[6] AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.

[7] Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.

[8] Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.

[9] AC = agent contractual; INT= personal interimar („ Intérimaire ”); JED = „ Jeune Expert en Délégation” ( expert tânăr în delegații); AL= agent local; END= expert național detașat.

[10] În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizațiile pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sume brute după deducerea a 25% pentru costuri de colectare.