52010PC0597

Propunere de REGULAMENT (UE) NR. …/... AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 648/2004 în ceea ce privește utilizarea fosfaților și a altor compuși ai fosforului în detergenții de rufe de uz casnic /* COM/2010/0597 final - COD 2010/0298 */


[pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

Bruxelles, 4.11.2010

COM(2010) 597 final

2010/0298 (COD)

Propunere de

REGULAMENT (UE) NR. …/... AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 648/2004 în ceea ce privește utilizarea fosfaților și a altor compuși ai fosforului în detergenții de rufe de uz casnic

(Text cu relevanță pentru SEE)

SEC(2010) 1278 SEC(2010) 1277

EXPUNERE DE MOTIVE

CONTEXTUL PROPUNERII

Contextul general

Fosfații sunt utilizați în detergenți pentru a acționa împotriva durității apei în vederea unei curățări eficiente. Tripolifosfatul de sodiu (STPP) este fosfatul cel mai des utilizat în detergenți. În combinație cu agenții tensioactivi, STPP permite detergenților să fie eficienți în toate condițiile de spălare.

Mai precis, STPP are următoarele funcții în detergenți:

- separarea eficientă a sărurilor de duritate (şi menținerea lor în soluţie);

- înlăturarea şi prevenirea încrustării în fibre;

- îmbunătățirea procesului de spălare;

- transportator pentru alte ingrediente ale detergenţilor.

Fosfații din detergenți pot intensifica anumite efecte nocive în mediul acvatic. Principala preocupare este aceea că fosfații pot conduce la un exces de nutrienți care ar cauza o dezvoltare accelerată a algelor și a altor forme evoluate de plante acvatice, ceea ce ar determina o perturbare nedorită a echilibrului organismelor. Acest fenomen poartă numele de eutrofizare. Există ingrediente alternative pentru dedurizarea apei care prezintă însă diverse limite de performanță, în special în ceea ce privește operațiunile de curățare mai exigente.

Regulamentul (CE) nr. 648/2004 privind detergenții armonizează introducerea pe piață a detergenților, dar numai cu privire la etichetarea detergenților și la biodegradabilitatea agenților tensioactivi pe care îi au în compoziție. Cu toate acestea, având în vedere preocupările referitoare la fenomenul de eutrofizare, articolul 16 din regulament a solicitat, de asemenea, Comisiei, „să procedeze la evaluare și să prezinte un raport cu privire la aceasta și, după caz, să prezinte o propunere legislativă privind utilizarea fosfaților în vederea unei retrageri treptate sau restricții care se impune la aplicațiile specifice”. Comisia a prezentat raportul în 2007 și a ajuns la concluzia că informațiile cunoscute despre rolul fosfaților din detergenți în materie de eutrofizare sunt încă incomplete, dar se amplifică rapid[1]. Alte lucrări științifice realizate ulterior, precum și informații privind impactul economic și social al eventualelor restricții au constituit baza unui raport de evaluare a impactului care analizează o serie de opțiuni politice referitoare la utilizarea fosfaților în detergenți.

Motivele și obiectivele propunerii

Propunerea are ca scop modificarea Regulamentului (CE) nr. 648/2004 privind detergenții prin introducerea unei limitări a conținutului de fosfați și de alți compuși ai fosforului în detergenții de rufe de uz casnic, în vederea reducerii contribuției detergenților la fenomenul general de eutrofizare a apelor de suprafață de pe teritoriul UE, ca urmare a concluziilor evaluărilor și a evaluării impactului realizate de către Comisie în temeiul articolului 16 din Regulamentul (CE) nr. 648/2004.

În plus, după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 648/2004 cu privire la competența Comisiei de a adopta acte fără caracter legislativ cu domeniu de aplicare general, care completează sau modifică anumite elemente nelegislative ale regulamentului respectiv trebuie adaptate conform cerințelor articolului 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Obiectivul general este acela de a asigura un nivel ridicat de protecție a mediului împotriva efectelor nocive potențiale ale fosfaților și ale altor compuși ai fosforului din detergenți, precum și de a asigura buna funcționare a pieței interne a detergenților.

Coerența cu alte politici și obiective ale Uniunii

Prezenta propunere este pe deplin compatibilă cu obiectivele directivei-cadru privind apa (Directiva 2000/60/CE) care le solicită statelor membre să ajungă până în 2015 la o stare ecologică și chimică bună a apelor de suprafață, precum și să pregătească un program de măsuri, de exemplu planuri de gestionare a bazinelor hidrografice, care poate include, dacă se justifică, acțiuni obligatorii, rentabile și proporționale sau acorduri voluntare pentru a limita conținutul de fosfați în detergenți în vederea rezolvării problemei eutrofizării pe teritoriile lor.

Într-adevăr, pentru a acționa împotriva eutrofizării cauzate de fluxurile transfrontaliere de fosfați în masele de apă, în anumite zone sensibile ale UE, precum Marea Baltică sau bazinul Dunării, s-a întreprins o acțiune coordonată de statele membre afectate în cadrul planului de gestionare a bazinelor hidrografice în conformitate cu directiva-cadru privind apa însă, în momentul de față, progresele sunt lente. Astfel, prezenta propunere este o măsură complementară esențială pentru succesul activităților legate de inițiativa de cooperare regională în vederea combaterii problemei transfrontaliere a eutrofizării.

Propunerea completează, de asemenea, Directiva 91/271/CEE privind tratarea apelor urbane reziduale care are ca scop limitarea concentrației de nutrienți, precum fosforul și azotul, din apele de suprafață în vederea combaterii fenomenului de eutrofizare.

CONSULTAREA PăRțILOR INTERESATE șI EVALUAREA IMPACTULUI

Consultarea părților interesate, obținerea și utilizarea expertizei

Comisia a inițiat o serie de studii pentru a stabili dacă ar fi justificate restricțiile referitoare la fosfații din detergenți, în vederea reducerii fenomenului de eutrofizare în UE: WRc 2002[2], studiul INIA privind eutrofizarea pan-europeană[3], un raport stabilit de un contractant extern (RPA). Aceste studii au stat la baza consultării ulterioare a statelor membre, a industriei [Industria europeană producătoare de fosfați - European Phosphates Producer Industry (CEEP); Asociația internațională pentru săpunuri, detergenți și produse de întreținere - International Association for Soaps, Detergents and Maintenance Products (A.I.S.E.); Asociația europeană a producătorilor de zeoliți - European Zeolites Producers Association (EUZEPA)] și a ONG-urilor pentru protecția mediului [Fondul mondial pentru natură - World Wildlife Fund (WWF); Organizația europeană a consumatorilor - European Consumers' Organisation (BEUC)] în cadrul întrunirilor grupului de lucru al autorităților competente responsabile cu punerea în aplicare a regulamentului privind detergenții - cunoscut sub numele de „grupul de lucru privind detergenții” – care s-au desfășurat în noiembrie 2006, iulie și decembrie 2007, iulie 2008, februarie și noiembrie 2009.

În 2009 a avut loc consultarea specifică a producătorilor mici și mijlocii de detergenți prin intermediul rețelei Enterprise Europe Network pentru strângerea mai multor informații în ceea ce privește utilizarea actuală a fosfaților și a soluțiilor alternative în procesul de formulare a detergenților și impactul unei eventuale limitări a utilizării fosfaților pentru aceste IMM-uri.

Evaluarea impactului

Analiza impactului diferitelor opțiuni politice a luat în considerare rezultatele analizei științifice privind contribuția fosfaților prezenți în detergenți la riscul de eutrofizare în UE, precum și criteriile de eficiență și eficacitate (inclusiv caracterul practic, impactul socio-economic și posibilitățile de monitorizare). Informațiile provin în special din studiul INIA privind riscurile de eutrofizare legate de prezența fosfaților în detergenți, din raportul RPA privind utilizarea zeoliților și a altor activatori pentru înlocuirea STPP, precum și din observațiile Comitetului științific pentru riscurile asupra sănătății și mediului (CSRSM) cu privire la evaluarea acestor rapoarte și din consultarea directă ulterioară a părților interesate.

A fost examinat impactul a cinci opțiuni politice:

- Opțiunea 1: Nicio acțiune la nivelul UE, ceea ce implică faptul că le revine statelor membre responsabilitatea de a acționa în cadrul cooperării regionale (opțiune de bază);

- Opțiunea 2: Acțiunea voluntară a industriei;

- Opțiunea 3: Interzicerea totală a utilizării fosfaților în detergenți;

- Opțiunea 4: Restricționarea/limitarea conținutului de fosfați în detergenții de rufe;

- Opțiunea 5: Stabilirea unor valori-limită pentru conținutul de fosfați în detergenți.

Evaluarea și analiza impactului opțiunilor indică faptul că introducerea la nivel european a unei limitări a utilizării fosfaților și a altor compuși ai fosfatului în detergenții de rufe de uz casnic va reduce contribuția fosfaților din detergenți la riscul de eutrofizare a apelor din UE și va determina scăderea costului eliminării fosforului pentru stațiile de epurare a apelor reziduale. Economiile astfel realizate depășesc cu mult costul reprezentat de reformularea detergenților de rufe de uz casnic prin utilizarea unor soluții alternative pentru fosfați. În schimb, restricțiile la nivelul UE nu ar fi justificate în prezent pentru detergenții utilizați în mașinile de spălat vase sau pentru detergenții instituționali sau industriali, având în vedere faptul că alternativele disponibile nu pot satisface, în general, cerințele tehnice mai mari din cadrul utilizărilor respective.

ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Temeiul juridic

Temeiul juridic al propunerii este articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Articolul 114 are obiectivul de a stabili o piață internă garantând în același timp un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și a mediului.

Principiul subsidiarității

Principiul subsidiarității, prevăzut la articolul 3 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană, se aplică în măsura în care propunerea nu ține de competența exclusivă a Uniunii.

Obiectivul care constă în limitarea contribuției fosfaților din detergenți la riscurile de eutrofizare în apele UE, menținându-se, în același timp, o bună funcționare a pieței interne pentru detergenți nu poate fi complet atins numai de către statele membre, iar acțiunea UE în acest sens va fi mai eficientă din următoarele motive:

- în conformitate cu prevederile articolului 14 din Regulamentul (CE) nr. 648/2004, anumite state membre au adoptat măsuri naționale pentru a limita utilizarea fosfaților și/sau a altor compuși ai fosforului, în special în detergenții de rufe de uz casnic, prin intermediul unor valori limită diferite. Nu există o specificație tehnică comună aplicabilă pe întreg teritoriul Uniunii. Acest lucru fragmentează piața UE a detergenților de rufe;

- cooperarea regională actuală între statele membre în ceea ce privește strategia pentru Marea Baltică și bazinul Dunării a înregistrat progrese destul de lente până în prezent în această privință, iar statele membre ale UE care cooperează în cadrul acestor strategii regionale au solicitat de mai multe ori măsuri armonizate ale UE;

- în aplicarea principiului subsidiarității, proiectul de regulament menține posibilitatea care există deja în momentul de față pentru statele membre de a stabili o legislație națională cu privire la fosfații utilizați în detergenții pentru mașinile automate de spălat vase și în detergenții profesionali, cu condiția să fie justificată de circumstanțe deosebite, cum ar fi un risc ridicat de eutrofizare sau starea apei de pe teritoriul statelor membre respective. Până acum, puține state membre au instituit sau plănuiesc să introducă limitări pentru fosfații din detergenții pentru mașinile de spălat vase, impactul fiind foarte limitat pe piața internă a acestor detergenți.

Principiul proporționalității

Această propunere nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivelor avute în vedere, în conformitate cu principiul proporționalității, prevăzut la articolul 3 alineatul (4) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Având în vedere faptul că nu există în acest moment alternative tehnice sau economice corespunzătoare pentru înlocuirea fosfaților din detergenții de alte tipuri decât detergenții de rufe și ținând seama de faptul că detergenții de rufe sunt cei care contribuie cel mai mult la cantitatea totală de fosfați din detergenți, propunerea nu limitează conținutul de fosfați în alte tipuri de detergenți.

Alegerea instrumentelor

Instrumentul juridic ales este un regulament, deoarece obiectivul este acela de a armoniza conținutul de fosfați și de alți compuși ai fosforului în detergenții de rufe de uz casnic. Acest regulament modifică regulamentul actual privind detergenții.

Principalele dispoziții ale propunerii

Propunerea extinde domeniul de aplicare al Regulamentului (CE) nr. 648/2004 pentru a permite introducerea unei limitări a conținutului de fosfați și de alți compuși ai fosforului în detergenți (modificarea articolelor 1 și 4).

Ar trebui să se țină cont de faptul că alternativele pentru fosfații din detergenții de rufe de uz casnic conțin uneori alți compuși pe bază de fosfor, în special fosfonați. Prin urmare, nu este posibilă eliminarea completă a fosforului din detergenți. Pe de altă parte, există numeroase varietăți de fosfați și de compuși pe bază de fosfor și trebuie să se asigure faptul că interdicția prevăzută pentru fosfați nu poate fi ușor eludată. Prin urmare, în ceea ce privește conținutul de fosfor în detergenții de rufe de uz casnic, proiectul de regulament stabilește o limită generală de 0,5% din greutate aplicabilă tuturor fosfaților și compușilor pe bază de fosfor. Deocamdată, până când soluții viabile din punct de vedere economic și tehnic vor permite înlocuirea fosfaților din alte tipuri de detergenți, propunerea limitează conținutul de fosfați și de alți compuși ai fosforului numai în detergenții de rufe de uz casnic (a se consulta noua anexă VIa propusă).

Se propune ca, în ceea ce privește detergenții cu conținut de fosfați pentru mașinile automate de spălat vase de uz casnic, Comisia să aibă responsabilitatea de a reexamina contribuția acestora la riscul de eutrofizare în termen de cinci ani de la adoptarea actului propus, de a înainta un raport Parlamentului European și Consiliului (modificarea articolului 16) și, dacă se consideră necesar, de a propune restricții cu privire la conținutul lor în fosfați prin adaptarea anexei VIa la progresele tehnice existente.

Propunerea adaptează, de asemenea, prevederile actuale ale Regulamentului (CE) nr. 648/2004 pentru a împuternici Comisia să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (modificarea articolului 13).

În cele din urmă, actul propus menține dispoziția care le permite statelor membre să stabilească norme naționale în vederea limitării conținutului de fosfați și de alți compuși ai fosforului în detergenți, alții decât detergenții de rufe de uz casnic, dacă acest lucru se justifică pe baza unor motive legate de mediu (modificarea articolului 14).

IMPLICAțII BUGETARE

Propunerea nu are implicații asupra bugetului Uniunii Europene.

INFORMAțII SUPLIMENTARE

- Actul propus are relevanță pentru Spațiul Economic European (SEE).

- Propunerea intră sub incidența Acordului OMC privind BTC (barierele tehnice în calea comerțului) și face, așadar, obiectul unei notificări adresate OMC.

- 2010/0298 (COD)

Propunere de

REGULAMENT (UE) NR. …/... AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 648/2004 în ceea ce privește utilizarea fosfaților și a altor compuși ai fosforului în detergenții de rufe de uz casnic

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[4],

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor[5],

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

1. În temeiul articolului 16 din Regulamentul (CE) nr. 648/2004, Comisia a evaluat utilizarea fosfaților în detergenți în raportul său către Consiliu și Parlamentul European privind utilizarea fosfaților[6]. După o analiză aprofundată, Comisia a concluzionat că utilizarea fosfaților în detergenții de rufe de uz casnic ar trebui limitată pentru a se reduce contribuția fosfaților din detergenți la riscurile de eutrofizare și pentru a fi diminuate costurile de eliminare a fosfaților în stațiile de epurare a apelor reziduale. Economiile astfel realizate depășesc costul reprezentat de reformularea detergenților de rufe de uz casnic prin utilizarea unor alternative pentru fosfați.

2. Pentru a fi eficiente, alternativele pentru detergenții de rufe de uz casnic pe bază de fosfați trebuie să conțină alți compuși ai fosforului în cantități mici, și anume fosfonații care, dacă sunt utilizați în cantități mai ridicate, pot deveni nocivi pentru mediu.

3. În ceea ce privește interacțiunea între fosfați și alți compuși ai fosforului, este necesară definirea cu grijă a domeniului de aplicare și a nivelului limitării. Limitarea ar trebui să se aplice tuturor compușilor fosforului pentru a împiedica simpla înlocuire a fosfaților care fac obiectul limitării cu alți compuși ai fosforului. Limitarea conținutului de fosfor ar trebui să fie suficient de redusă pentru a împiedica în mod eficient comercializarea formulelor de detergenți de rufe de uz casnic pe bază de fosfați și, în același timp, suficient de mare pentru a autoriza prezența unei cantități minime de fosfonați necesari în formularea soluțiilor alternative.

4. Având în vedere faptul că obiectivele acțiunii care urmează a fi întreprinsă, și anume reducerea contribuției fosfaților din detergenți la riscurile de eutrofizare și diminuarea costurilor eliminării fosfaților în stațiile de epurare a apelor reziduale, nu pot fi complet îndeplinite de către statele membre, deoarece măsurile naționale care conțin specificații tehnice diferite nu pot influența calitatea apei care traversează granițele naționale și ținând seama de faptul că, prin urmare, aceste obiective pot fi mai bine îndeplinite la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu se extinde dincolo de ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului în cauză.

5. Nu este adecvată extinderea limitărilor privind utilizarea fosfaților și a altor compuși ai fosforului în detergenții de rufe de uz casnic pentru a include detergenții pentru mașinile automate de spălat vase de uz casnic sau detergenții industriali și instituționali, deoarece nu sunt încă disponibile alternative viabile din punct de vedere economic și tehnic pentru utilizarea fosfaților în tipurile respective de detergenți.

6. Din motive de lizibilitate, ar trebui inclusă definiția termenului „curățare” direct în Regulamentul (CE) nr. 648/2004 în loc să se facă trimitere la standardul ISO relevant.

7. Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene în scopul modificării anexelor la prezentul regulament.

8. Statele membre trebuie să stabilească norme privind sancțiunile aplicabile în cazurile de încălcare a dispozițiilor prezentului regulament și să se asigure că acestea sunt puse în aplicare. Sancțiunile ar trebui să fie eficiente, proporționale și cu efect de descurajare.

9. Este necesar să se prevadă o aplicare întârziată a restricției stabilite în prezentul regulament pentru a li se permite operatorilor economici, în special întreprinderile mici și mijlocii, să își reformuleze detergenții de rufe de uz casnic pe bază de fosfați prin utilizarea unor alternative, în cadrul ciclului lor obișnuit de reformulare, în vederea minimizării costurilor.

10. Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 648/2004 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 648/2004 se modifică după cum urmează:

11. La articolul 1 alineatul (2), a treia și a patra liniuță se înlocuiesc cu următorul text:

„- etichetarea suplimentară a detergenților, care să includă parfumurile alergene;

- informațiile pe care producătorii trebuie să le pună la dispoziția autorităților competente și personalului medical din statele membre;

- limitări ale conținutului de fosfați și de alți compuși ai fosforului în detergenți.”

12. La articolul 2, punctul 3 se înlocuiește cu următorul text:

„3. „Curățare” înseamnă procesul prin care murdăria este îndepărtată de substrat și adusă în stare de soluție sau dispersie.”

13. Se introduce următorul articol 4a:

„Articolul 4a

Limitări ale conținutului de fosfați și de alți compuși ai fosforului

Detergenții enumerați în anexa VIa care nu respectă limitările conținutului de fosfați și de alți compuși ai fosforului stabilite în anexa respectivă nu sunt introduși pe piață de la data prevăzută în anexa menționată.”

14. La articolul 12, se elimină alineatul (3).

15. Articolul 13 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 13

Adaptarea anexelor

1. Comisia poate adopta, prin acte delegate în conformitate cu articolele 13a, 13b și 13c, modificări necesare pentru adaptarea anexelor la progresele științifice și tehnice existente. Comisia utilizează, în măsura în care este posibil, standardele europene.

2. Comisia poate adopta, prin acte delegate în conformitate cu articolele 13a, 13b și 13c, modificări ale anexelor la prezentul regulament în ceea ce privește detergenții pe bază de solvenți.

3. Atunci când Comitetul Științific pentru Cosmetice și Produse Nealimentare fixează limite de concentrație individuale bazate pe riscurile existente pentru parfumurile alergene, Comisia, în conformitate cu articolele 13a, 13b și 13c, adaptează limita de 0,01% stabilită în secțiunea A a anexei VII în consecință.”

16. Se introduc următoarele articole 13a, 13b și 13c:

„Articolul 13a

Exercitarea delegării

1. Competențele de a adopta actele delegate menționate la articolul 13 sunt conferite Comisiei pentru o perioadă de timp nedeterminată.

2. Imediat ce adoptă un act delegat, Comisia comunică acest lucru simultan Parlamentului European și Consiliului.

3. Competențele de adoptare a actelor delegate îi sunt conferite Comisiei sub rezerva condițiilor prevăzute la articolele 13b și 13c.

Articolul 13b

Revocarea delegării

1. Delegarea competențelor menționată la articolul 13 poate fi revocată în orice moment de către Parlamentul European sau de către Consiliu.

2. Instituția care a inițiat o procedură internă pentru a lua o decizie referitoare la revocarea delegării de competențe informează cealaltă instituție și Comisia cu suficient timp înainte de adoptarea unei decizii finale, indicând competențele delegate care ar putea face obiectul unei revocări, precum și motivele revocării.

3. Decizia de revocare pune capăt delegării competențelor specificate în decizie. Decizia intră în vigoare imediat sau la o dată ulterioară, menționată în decizie. Aceasta nu aduce atingere valabilității actelor delegate care sunt deja în vigoare. Decizia se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Articolul 13c

Obiecții la actele delegate

1. Parlamentul European și Consiliul pot prezenta obiecții la actul delegat în termen de două luni de la data notificării. La inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului, această perioadă este prelungită cu o lună.

2. Dacă la expirarea termenului menționat nici Parlamentul European, nici Consiliul nu a prezentat obiecții față de actul delegat, acesta se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și intră în vigoare la data prevăzută în actul respectiv. Actul delegat poate fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și poate intra în vigoare înainte de expirarea termenului respectiv dacă Parlamentul European și Consiliul informează Comisia că nu au intenția de a ridica obiecții.

3. Dacă Parlamentul European sau Consiliul prezintă obiecții la un act delegat, acesta nu intră în vigoare. Instituția care formulează obiecții față de un act delegat prezintă motivele care au stat la baza acestora.”

17. La articolul 14, paragraful al doilea se înlocuiește cu următorul text:

„Statele membre pot menține sau adopta norme naționale cu privire la restricțiile referitoare la conținutul de fosfați și de alți compuși ai fosforului în detergenții pentru care anexa VIa nu stabilește restricții privind conținutul, atunci când acest lucru se justifică în baza unor motive legate de protecția mediului acvatic și când există alternative viabile din punct de vedere tehnic și economic.”

18. Articolul 16 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 16

Raport

Până la 31 decembrie 2014, Comisia realizează o evaluare și prezintă un raport Parlamentului European și Consiliului cu privire la utilizarea fosfaților și a altor compuși ai fosforului în detergenții pentru mașinile automate de spălat vase de uz casnic și, dacă se justifică, prezintă o propunere legislativă în vederea unei interziceri sau restricționări treptate care se impune unor aplicații specifice.”

19. Articolul 18 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 18

Sancțiuni

Statele membre stabilesc normele privind sancțiunile aplicabile în cazul încălcării prezentului regulament și iau toate măsurile necesare pentru a asigura punerea în aplicare a acestora. Sancțiunile stabilite trebuie să fie eficiente, proporționale și cu efect de descurajare. Statele membre comunică fără întârziere Comisiei aceste prevederi, precum și orice altă modificare ulterioară care afectează prevederile respective.

Normele respective includ măsuri care permit autorităților competente din statele membre să rețină transporturile de detergenți care nu respectă dispozițiile prezentului regulament.”

20. Textul din anexa la prezentul regulament se introduce ca anexa VIa.

21. Se elimină următorul text din secțiunea A din anexa VII:

„În cazul în care, ulterior, SCCNFP stabilește pentru parfumurile alergene limite ale concentrațiilor individuale în funcție de risc, Comisia propune adoptarea acestor limite pentru a înlocui limita de 0,01 % menționată anterior. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Punctele (1), (3), (7), (9) și (10) de la articolul 1 se aplică de la 1 ianuarie 2013.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, […]

Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu

Preşedintele Preşedintele […] […]

ANEXĂ

„ANEXA VIa

LIMITăRI ALE CONțINUTULUI DE FOSFAțI șI DE ALțI COMPUșI AI FOSFORULUI

Detergent | Limitări | Data de la care se aplică limitarea |

Detergenți de rufe de uz casnic | Nu se introduc pe piață în cazul în care conținutul total de fosfor este egal sau superior valorii de 0,5% din greutate. | 1 ianuarie 2013 |

[1] [COM(2007) 234], disponibil la adresa: http://ec.europa.eu/enterprise/chemicals/legislation/detergents/index_en.htm.

[2] Phosphates and alternative detergent builders , WRc (2002), Swindon, Regatul Unit.

[3] Disponibil la adresa de internet: http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/chemicals/files/docs/ceep_study_final_report_042009_en.pdf.

[4] JO C […], […], p. […].

[5] JO C […], […], p. […].

[6] COM(2007) 234 final.