52010DC0450

/* COM 2010/0450 final */ COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU, PARLAMENTUL EUROPEAN, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR A noua comunicare privind aplicarea articolelor 4 și 5 din Directiva 89/552/CEE, astfel cum a fost modificată prin Directiva 97/36/CE și Directiva 2007/65/CE, pentru perioada 2007-2008 (Promovarea operelor audiovizuale europene și a producțiilor independente)


[pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

Bruxelles, 23.9.2010

COM(2010) 450 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU, PARLAMENTUL EUROPEAN, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

A noua comunicare privind aplicarea articolelor 4 și 5 din Directiva 89/552/CEE, astfel cum a fost modificată prin Directiva 97/36/CE și Directiva 2007/65/CE, pentru perioada 2007-2008 (Promovarea operelor audiovizuale europene și a producțiilor independente)

SEC(2010) 995

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU, PARLAMENTUL EUROPEAN, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

A noua comunicare privind aplicarea articolelor 4 și 5 din Directiva 89/552/CEE, astfel cum a fost modificată prin Directiva 97/36/CE și Directiva 2007/65/CE, pentru perioada 2007-2008 (Promovarea operelor audiovizuale europene și a producțiilor independente)

INTRODUCERE

Prezenta comunicare este redactată în temeiul articolului 4 alineatul (3) din Directiva 89/552/CEE a Consiliului din 3 octombrie 1989 privind coordonarea anumitor acte cu putere de lege și acte administrative ale statelor membre cu privire la desfășurarea activităților de difuzare a programelor de televiziune[1] (Directiva „Televiziunea fără frontiere”), astfel cum a fost modificată prin Directiva 97/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 iunie 1997[2] și prin Directiva 2007/65/EC a Parlamentului European și a Consiliului din 11.12.2007 ( Directiva privind serviciile media audiovizuale [3], denumită în continuare „directiva”)[4]. Prin prezenta comunicare, Comisia raportează, pentru a noua oară de la adoptarea directivei, în legătură cu aplicarea articolelor 4 și 5 pentru perioada 2007-2008. Comunicarea se bazează pe situațiile statistice prezentate de statele membre privind atingerea proporțiilor menționate la articolele respective de către fiecare dintre programele de televiziune care intră sub jurisdicția lor și prezintă avizul Comisiei cu privire la aplicarea acestor dispoziții, inclusiv principalele concluzii trase din rapoartele statelor membre.

Obiectivul acestui exercițiu de raportare bienală are două dimensiuni. În primul rând, în temeiul articolului 4 alineatul (3) din directivă, comunicarea aduce situațiile statistice ale statelor membre în atenția celorlalte state membre, a Parlamentului European, a Consiliului, a Comitetului Economic și Social European și a Comitetului Regiunilor. În al doilea rând, obiectivul raportării este de a se verifica dacă au fost aplicate în mod corespunzător măsurile adoptate de statele membre în scopul promovării operelor europene și a producțiilor independente.

Pentru acest exerciţiu de raportare, Comisia a furnizat tuturor statelor membre o listă predefinită de canale extrase din baza de date MAVISE[5] a Observatorului European al Audiovizualului. Scopul a fost acela de a se utiliza o bază uniformă pentru a spori coerenţa şi comparabilitatea datelor statistice furnizate de statele membre. În conformitate cu prevederile directivei, au fost eliminate de pe listă canalele locale, deoarece acestea sunt excluse din domeniul de aplicare a articolelor 4 şi 5 (în temeiul articolului 9), canalele care nu difuzează într-una dintre limbile UE (considerentul 29 din Directiva 97/36/CE), precum şi canalele destinate a fi recepționate în exclusivitate în țări din afara UE şi care nu pot fi recepționate în UE [articolul 2 alineatul (6)]. Ca și în cazul raportului anterior, toate canalele care intră sub jurisdicţia unui anumit stat membru au trebuit examinate independent de cota lor de audienţă. Informații suplimentare detaliate se pot găsi în documentele de referință incluse în documentul de lucru al serviciilor Comisiei, care însoţeşte prezenta comunicare.

Pentru prima dată, Bulgaria şi România – care au aderat la UE la 1 ianuarie 2007 şi au furnizat date statistice pe bază voluntară pentru perioada 2005-2006 – au îndeplinit obligaţia de raportare cu privire la aplicarea articolelor 4 şi 5 pentru perioada 2007-2008. Este, prin urmare, pentru prima dată când această comunicare include rapoartele obligatorii ale tuturor celor 27 state membre ale UE.

AVIZUL COMISIEI PRIVIND APLICAREA ARTICOLELOR 4 ȘI 5

Observații generale

Articolele 4 și 5 în contextul peisajului audiovizual european

Pe parcursul perioadei examinate, peisajul audiovizual european s-a înscris în tendinţa ascendentă înregistrată deja în perioada 2005-2006. Numărul de posturi și de canale de radiodifuziune este în creştere în fiecare an, în special ca urmare a trecerii la tehnologia digitală care favorizează apariţia unor noi platforme şi a unui mare număr de canale specializate de nişă. Acest fenomen a condus la creşterea fragmentării cotei de audienţă, fapt subliniat deja în cea de-a opta comunicare[6]. Potrivit datelor furnizate de Observatorul European al Audiovizualului, numărul de canale în UE-27 a crescut de la 5 151 de canale în 2006 la 6 067 de canale în 2008, reprezentând o rată de creştere de 17,8 %. Numărul de canale cu acoperire naţională a crescut de la 1 967 în 2006 la 2 702 în 2008, reprezentând o rată de creştere de 37,36 %.

În aceeaşi perioadă, creşterea numărului total de canale vizate[7] înregistrată în rapoartele statelor membre a depăşit creşterea înregistrată pe piaţă: numărul lor a crescut de la 1 107 canale în 2006 (UE-27[8]) la 1 590 în 2007 şi 1 679 în 2008. Cifra pentru anul 2008 înregistrează, prin urmare, o creştere de 51,6 % în comparaţie cu 2006.

Această diferenţa dintre rata de creştere înregistrată pe piaţă şi rata de creştere a numărului de canale vizate poate fi atribuită utilizării unei liste predefinite de canale, care constituie o bază de lucru mai cuprinzătoare decât cea folosită în perioadele de referinţă anterioare.

Metode de implementare și de monitorizare de către statele membre

Metodologia de monitorizare nu este armonizată şi variază considerabil de la un stat membru la altul. La fel ca în cazul rapoartelor anterioare, în majoritatea statelor membre, societățile de radiodifuziune furnizează date autorităţilor competente. În unele dintre statele membre, datele colectate sunt analizate de autorităţile naţionale sau de către companii de cercetare private. Într-unul dintre state, datele rezultă din monitorizarea zilnică a programelor prin intermediul bazei de date a autorităţii competente. Metodele pot varia totodată în funcţie de tipul societății de radiodifuziune în cauză (societăți publice sau societăți comerciale). Monitorizarea se realizează fie pe bază de eșantionare, fie pe baza timpului total de transmisie. Într-una dintre ţări[9], colectarea datelor statistice a fost limitată la canalele care difuzează prin mijloace terestre, deoarece legislaţia nu permite autorităţilor naţionale să solicite date de la alte categorii de canale.

Este demn de remarcat faptul că în 2008, o autoritate naţională (în Portugalia) și-a îmbunătăţit metoda de monitorizare în vederea evaluării performanţei canalelor, abandonând eșantionarea în favoarea luării în considerare a numărului total de programe difuzate pe tot parcursul anului.

Utilizarea unei liste predefinite de canale pentru acest exerciţiu de raportare a însemnat că, în ceea ce privește aproape toate statele membre, au fost necesare clarificări în urma eliminării de pe listă, de către autorităţile naţionale, a anumitor canale. Tratamentul aplicat diferitelor categorii de canale a fost indicat, în conformitate cu orientările Comisiei privind monitorizarea implementării articolelor 4 şi 5 din directivă[10]. În două cazuri specifice[11], Comisia a reiterat în mod oficial faptul că obligaţia de raportare în temeiul articolului 4 alineatul (3) din directivă se aplică pentru „fiecare dintre programele de televiziune” care intră sub jurisdicția statelor membre în cauză, cu excepţia cazurilor menţionate în mod expres la articolul 4 alineatul (1)[12].

Per ansamblu, numărul de rapoarte naţionale care conţin date pentru toate canalele vizate a scăzut uşor: 12 rapoarte din 25[13] furnizează date statistice referitoare la opere europene pentru toate canalele vizate în 2007, iar 11 rapoarte pentru canalele vizate în 2008[14], comparativ cu 14 rapoarte din 25 pentru perioada de referinţă anterioară. Mai semnificativă este creşterea numărului de canale pentru care nu au fost comunicate date, în acele state membre care nu au furnizat toate datele. Potrivit celei de-a opta comunicări, datele privind operele europene nu au fost comunicate pentru 13 canale în Republica Cehă în 2005 şi pentru 10 canale în Italia în 2006. Pe parcursul perioadei de referinţă, au lipsit datele privind operele europene pentru 97 de canale în Italia, în 2007 (83 în 2008), 47 în Germania, în 2007 şi 2008, şi 34 în Franţa, în 2007 (35 în 2008). Această tendinţă poate fi cauzată atât de apariţia pe piață a unui mare număr de canale mici, ceea ce face mai dificilă colectarea de date, cât și de utilizarea unei liste predefinite de canale.

Există și alte elemente de divergenţă care pot fi identificate în ceea ce privește aplicarea articolelor 4 şi 5 din directivă în statele membre. Cum s-a subliniat deja în cea de-a opta comunicare, proporția minimă de producții independente care urmează să fie realizată în conformitate cu articolul 5 din directivă se poate referi fie la timpul de transmisie al canalelor, fie la bugetul lor de programe[15]. Baza de calcul poate, de asemenea, să difere în funcţie de tipul de canal[16]. În plus, anumite state membre au stabilit norme mai detaliate sau mai stricte (fie pentru toate societățile de radiodifuziune, fie doar pentru cele de servicii publice), utilizând în mod explicit posibilitatea prevăzută la articolul 3 alineatul (1) din directivă.

Marja de flexibilitate permisă de directivă în ceea ce privește implementarea sa face dificilă evaluarea datelor la nivel naţional, într-un mod pe deplin comparabil. Cu toate acestea, pe baza constatărilor prezentate în comunicarea de față, Comisia poate trage concluzii fiabile din rapoartele naţionale cu privire la aplicarea articolelor 4 şi 5 la nivelul UE.

Instrumente de analiză și evaluare

În temeiul articolului 4 alineatul (3) din directivă, Comisia garantează aplicarea articolelor 4 și 5 în conformitate cu prevederile tratatului. Pentru a sprijini statele membre în îndeplinirea obligațiilor de monitorizare și raportare, a fost redactat un document conținând orientări în materie[17]. Acest document definește o serie de termeni și clarifică anumite concepte. În plus, au fost definiți câțiva indicatori[18] pentru a pune la dispoziție un instrument obiectiv de analiză în ceea ce privește evaluarea datelor statistice furnizate de statele membre.

Aplicarea articolului 4

Prezenta secțiune conține analiza respectării obligației de a difuza, acolo unde este posibil și prin mijloace adecvate, în proporție majoritară opere europene, după cum se prevede la articolul 4 din directivă.

În UE, timpul mediu de transmisie rezervat operelor europene de către toate canalele raportate în toate statele membre ale UE-27 a fost de 62,64 % în 2007 și de 63,21 % în 2008, reprezentând o creștere de 0,57 puncte procentuale în perioada de referință[19]. În timp ce ultima perioadă de raportare a înregistrat o tendinţă ascendentă, în 2008 proporţia timpului de transmisie rezervat operelor europene a scăzut din nou la acelaşi nivel ca în 2005, înregistrând o medie de 63,21 %. Evoluţia pe termen mediu (2004[20]-2008) prezintă o tendinţă relativ stabilă, cu o scădere foarte uşoară, de -0,12 puncte procentuale, între media realizată în 2004 (63,52 %) şi cea realizată în 2008 (63,40 %).

Atunci când se analizează cele trei grupuri distincte de state membre[21], concluziile sunt următoarele: mediile generale raportate de 15 state membre reprezintă o tendinţă ascendentă pe parcursul perioadei de 4 ani (64,19 % în 2008, comparativ cu 63,10 % în 2005, reprezentând o creştere de 1,09 puncte procentuale), în timp mediile înregistrate de UE-10 prezintă o scădere de -2,04 puncte procentuale în aceeaşi perioadă (62,11 % în 2008, faţă de 64,15 % în 2005). Cele două state membre care au aderat la UE în 2007 (Bulgaria şi România) au înregistrat o creştere a mediei operelor europene difuzate, în comparaţie cu perioada precedentă: 61,40 % în 2008, faţă de 59,40 % în 2005 (2 puncte procentuale). Având în vedere aderarea lor recentă la UE, performanţa acestor state este lăudabilă şi confirmă faptul că integrarea lor deplină în regimul directivei s-a desfășurat fără probleme în ceea ce priveşte promovarea operelor europene. Prin urmare, în perioada 2005-2008 cifrele generale au rămas relativ stabile şi cu mult peste pragul de 50 % impus de articolul 4.

Pe parcursul perioadei de referinţă, cota medie a timpului de transmisie rezervat operelor europene la nivelul statelor membre a variat între 27,90 % (Cipru) şi 85,00 % (Polonia) în 2007 şi între 30,00 % (Cipru) şi 83,11 % (Polonia) în 2008. În ceea ce priveşte creşterea cotei medii a timpului de transmisie în aceeaşi perioadă, tendinţa a fost pozitivă în 14 state membre, negativă în 11 şi a rămas stabilă în două dintre state. Pe termen mediu, compararea rezultatelor din 2008 cu cele din 2005 arată că în 16 state membre s-a înregistrat o creştere, deşi în majoritatea cazurilor aceasta a fost relativ modestă (mai mică sau egală cu 5 % în 11 state membre). Pe de altă parte, 11 state membre au înregistrat o scădere (cu mai puţin de 10 % în 8 state membre). Tendinţele în ceea ce privește timpul de transmisie dedicat operelor europene pe parcursul perioadei de 4 ani (2005-2008) sunt reproduse în diagrame, care au fost elaborate pentru fiecare stat membru în parte[22].

Ratele de conformitate pentru toate canalele vizate la nivelul statelor membre a variat de la 12,5 % (Cipru) la 100 % (Estonia) atât în 2007, cât şi în 2008. În perioada de referinţă, ratele de conformitate au crescut în 12 state membre, au rămas neschimbate în nouă state membre şi au scăzut în alte șase. Trebuie subliniat faptul că ratele de conformitate nu reflectă doar realizarea sau nerealizarea din partea canalelor a proporţiei privind difuzarea de opere europene prevăzute la articolul 4, ci și nivelul de date comunicate/necomunicate[23].

Trei state membre[24] au întâmpinat dificultăţi în atingerea proporţiei necesare de opere europene pe parcursul întregii perioade de referinţă, deşi în toate cele trei cazuri, cele mai slabe rezultate au fost înregistrate în 2007 şi au fost urmate de unele îmbunătăţiri – chiar dacă foarte reduse, în două dintre cazuri – în 2008. Două[25] dintre aceste state membre nu reuşiseră să atingă proporția necesară de opere europene într-unul din cei doi ani ai perioadei de referinţă precedente. Comisia încurajează statele membre în cauză să sprijine eforturile canalelor care intră sub jurisdicţia lor în vederea îmbunătățirii propriilor performanţe şi a redresării continue în anii următori.

Aceste rezultate arată că performanţa generală a rămas relativ stabilă în perioada de referinţă, în comparaţie cu perioada precedentă, fapt ce reflectă o aplicare în general corespunzătoare a articolului 4 pe întreg teritoriul UE. Este adevărat că în UE-10 s-a sesizat o tendinţă descrescătoare în perioada 2007-2008, care poate fi parţial explicată prin numărul mare de canale specializate recent create, cu o rată de audienţă scăzută, care pot necesita o perioadă de adaptare înainte de a realiza proporţiile necesare de opere europene. Cu toate acestea, statele membre sunt invitate să monitorizeze îndeaproape realizările tuturor canalelor care intră sub jurisdicţia lor şi să le încurajeze pe toate să atingă procentul de opere europene prevăzut la articolul 4.

Aplicarea articolului 5

A doua parte a prezentei comunicări prezintă rezultatele obţinute la nivel european cu privire la proporția de opere europene aparținând unor producători independenţi (producţii independente), stabilită la articolul 5 din directivă.

Media pe ansamblul UE a timpului de transmisie rezervat producțiilor independente de toate canalele raportate în totalitatea statelor membre ale UE a fost de 35,26 % în 2007 și de 34,90 % în 2008, reprezentând o scădere cu -0,36 puncte procentuale în perioada de referință. Această scădere uşoară urmează unei tendințe ascendente care s-a înregistrat începând din 2003. Dacă se ia în considerare perioada de patru ani 2005-2008[26], mediile înregistrate în 2008 reprezintă o scădere cu -0,83 puncte procentuale în raport cu mediile realizate în 2005. Statele membre ar trebui să încurajeze, prin urmare, societățile de radiodifuziune care intră sub jurisdicția lor să mărească timpul de emisie destinat producţiilor independente pentru a atinge, cel puţin, nivelul realizat în perioada de referinţă anterioară.

În perioada 2007-2008, 13 state membre au înregistrat o evoluţie pozitivă, iar 14 state membre o evoluţie negativă. În perioada de referinţă toate statele membre au atins pragul de 10 % în ceea ce privește producţiile independente. În perioada de referinţă precedentă[27], unul dintre state nu atinsese acest prag. În perioada de 4 ani din 2005 până în 2008, opt state membre au înregistrat creşteri cuprinse între 1,40 puncte procentuale (Regatul Unit) la 32,20 puncte procentuale (Cipru). În total, 19 state membre au prezentat o scădere comparativ cu 2005, cuprinsă între -0,20 puncte procentuale (Portugalia) și -16,80 puncte procentuale (Suedia). În ceea ce priveşte cifrele realizate în 2005, proporţia de producţii independente înregistrate în 2008 a reprezentat o scădere de -4,36 puncte procentuale pentru UE-15, o creştere de 4,56 puncte procentuale pentru UE-10 şi o scădere de -1,35 puncte procentuale pentru cele două state membre care au aderat recent. Media înregistrată de UE-10 în 2008 (35,10 %) nu este departe de nivelul atins de UE-15 în decursul aceluiaşi an (36,02 %).

Rata medie de conformitate în UE pentru canalele din toate statele membre a fost 70,39 % în 2007 şi 72,35 % în 2008. Pe parcursul unei perioade de patru ani, rata de conformitate pentru UE-25[28] a scăzut cu -1,06 puncte procentuale din 2005 până în 2008. Comparativ cu rezultatele din 2004, scăderea a fost -7,06 puncte procentuale. Aceste cifre în scădere pot fi atribuite în parte unei creşteri a numărului de canale vizate în perioada de referinţă şi cantității de date necomunicate referitoare la difuzarea producțiilor independente[29].

Rata de conformitate medie în fiecare stat membru a variat de la 35,13 % (Bulgaria) la 100 % în patru state membre (Estonia, Lituania, Luxemburg şi Malta) în 2007 şi de la 35,12 % (Italia) la 100 % în trei state membre (Estonia, Lituania şi Malta), în 2008. În perioada de referinţă, ratele medii au crescut în 10 state membre, au rămas neschimbate în opt state membre şi au scăzut în nouă state membre. UE-10, cu o rată medie de conformitate de 78,67 % în 2007 şi de 83,30 % în 2008, a prezentat o rată mai mare decât UE-15, cu 68,92 % şi, respectiv, 69,24 % în 2007 şi 2008, confirmând implementarea cu succes a articolului 5 în statele membre ale UE-10.

Cota medie rezervată la nivelul UE operelor europene recente ale producătorilor independenţi (opere recente[30]) a fost de 62,99 % în 2007 şi 63,88 % în 2008, din totalul operelor europene create de producători independenţi, ceea ce reprezintă o uşoară creștere (0,89 puncte procentuale) în perioada de referinţă. Cu toate acestea, comparativ cu media realizată în 2005[31] (68,75 %), media din 2008 a reprezentat o scădere de -4,87 puncte procentuale. Pe termen mediu, cifrele arată o tendinţă descendentă continuă, media de 64,88 % realizată în 2008 în EU-25[32] reprezentând o scădere de -4,21 puncte procentuale în raport cu rezultatul din 2004 (69,09 %). Această tendinţă descendentă trebuie comparată cu creşterea de 4,97 puncte procentuale din perioada 2001-2006, care a fost raportată în cea de-a opta comunicare. Atunci când se ia în considerare perioada 2005-2008, media privind opere recente înregistrată de grupul UE-10 în 2008 (65,39 %) a reprezentat o scădere de -6,90 puncte procentuale în raport cu cifra din 2005 (72,29 %). Grupul UE-15 a realizat o medie mai mică decât grupul UE-10, atât în 2008 (64,53 %), cât şi în 2005 (66,23 %), însă scăderea înregistrată în perioada 2005-2008 (-1,69 puncte procentuale) a fost de asemenea mai limitată decât în cazul UE-10. Rezultatele obţinute de UE-10 reconfirmă, prin urmare, faptul că articolul 5 a fost implementat cu succes în aceste ţări, deşi ar trebui întreprinse eforturi pentru a corecta tendinţa descendentă care poate fi observată de asemenea în UE-15.

Cele mai recente două state membre au înregistrat o performanţă foarte bună (în medie 56,7 % în 2007 şi 51,35 % în 2008), în perioada analizată, ceea ce confirmă integrarea lor fără probleme în regimul articolul 5.

Rezultatele arată că cerinţele articolului 5 sunt îndeplinite fără probleme la nivelul UE în ceea ce priveşte difuzarea producţiilor independente, incluzând o proporţie adecvată de opere recente, cu toate că s-a observat o tendinţă descendentă față de nivelul atins în 2005. Statele membre sunt aşadar invitate să monitorizeze aplicarea articolului 5 de către societățile de radiodifuziune care intră sub jurisdicţia lor şi să încurajeze o evoluţie pozitivă în ceea ce priveşte programarea producţiilor europene independente şi a operelor recente.

CONCLUZII

Conform datelor statistice furnizate de statele membre, programarea operelor europene la nivelul UE a înregistrat o creştere foarte uşoară în cursul perioadei de referinţă curente. În perioada 2005-2008 evoluția a fost stabilă, deşi au fost înregistrate unele variaţii între 2005 şi 2007 (o tendinţă ascendentă, urmată de o scădere în 2007). Cu toate acestea, în 2008 programarea operelor europene a revenit la acelaşi nivel din anul 2005 (63,2 % pentru UE-27). Acest lucru demonstrează stabilizarea la un nivel relativ ridicat, cu mult peste proporția prevăzută la articolul 4. În plus, acest rezultat trebuie să fie interpretat în contextul unei creşteri continue a numărului de canale pe piaţă, cu apariţia unor canale specializate mici, care întâmpină probabil dificultăți în a respecta proporţia necesară de opere europene în perioada de începere a activității. Acest aspect a fost subliniat deja în cea de-a opta comunicare şi ar trebui să fie luat în considerare la evaluarea performanţei generale în materie de programare a operelor europene în UE în perioada de referinţă curentă.

Deşi situaţia generală este satisfăcătoare, ea poate fi ulterior ameliorată. În primul rând, cele trei state membre care nu au reuşit să atingă proporţia de opere europene necesară în 2007 şi 2008 ar trebui să îşi intensifice eforturile în scopul de a își îmbunătăţi performanţa şi de a își consolida creşterea (într-unul dintre cazuri, foarte redusă) deja înregistrate în 2008. Deoarece două dintre aceste state membre neperformante aparţin UE-10, o creştere a mediilor operele europene în aceste state ar avea un impact pozitiv asupra tendinţei descendente înregistrate de UE-10 între 2005 şi 2008, care ar trebui de asemenea să fie corectată.

În sfârșit, merită atrasă atenția asupra nivelului ridicat al programării operelor europene realizat de cele mai recente două state membre în perioada de referinţă şi asupra creșterii înregistrate de acestea în perioada 2005-2008.

În ceea ce priveşte implementarea articolului 5 din directivă, dezvoltarea generală înregistrată în timpul perioadei de referinţă arată o uşoară tendinţă descendentă în ceea ce privește producțiile independente. Potrivit situaţiilor statistice furnizate de statele membre, pe parcursul perioadei de referinţă actuale a fost înregistrată o scădere, la fel ca şi în perioada 2005-2008. Deşi nu este vorba despre o scădere semnificativă (-0,83 puncte procentuale din 2005 până în 2008), aceasta inversează tendinţa pozitivă care a fost înregistrată în perioada anterioară. În ceea ce priveşte producţiile independente, trebuie remarcat faptul că UE-10 și-a îmbunătăţit performanţa.

În perioada 2005-2008 există o tendință descrescătoare mai accentuată în ceea ce privește operele recente aparținând producătorilor independenți. Statele membre sunt invitate să încurajeze canalele care intră sub jurisdicția lor să-şi intensifice eforturile în vederea intensificării programării producţiilor independente şi a operelor recente.

Cu toate acestea, rezultatele obţinute în perioada de referinţă atestă implementarea satisfăcătoare a articolului 5, cu un nivel de realizare mult peste proporţiile impuse de această dispoziţie.

Aşa cum s-a afirmat deja în cea de-a opta comunicare, rezultatele analizei rapoartelor prezentate de către statele membre[33] arată că cerinţele prevăzute la articolele 4 şi 5 din directivă au fost îndeplinite fără probleme în perioada 2007-2008, după cum rezultă din diagramele reproduse mai jos.

Evoluția principalilor indicatori în perioada 2005-2008 (UE-27)

[pic]

[1] JO L 298, 17.10.1989.

[2] JO L 202, 30.7.1997.

[3] JO L 332, 18.12.2007.

[4] Aceste trei directive au fost codificate drept Directiva 2010/13/UE după încheierea perioadei de transpunere a Directivei 2007/65/CE. Codificarea a implicat renumerotarea articolelor. Articolele 16 și 17 înlocuiesc acum fostele articole 4 și 5, însă conținutul lor rămâne neschimbat.

[5] http://mavise.obs.coe.int/

[6] http://ec.europa.eu/avpolicy/reg/tvwf/implementation/promotion/index_en.htm

[7] Pentru definiția canalelor „acoperite” a se vedea indicatorul 1 din anexa 1 la Documentul de lucru al serviciilor Comisiei: numărul total al canalelor identificate minus numărul canalelor neoperaționale și numărul canalelor exceptate (din cauza naturii programelor difuzate) sau al canalelor excluse (din cauza excepțiilor juridice).

[8] Din rațiuni de comparabilitate, s-a ținut cont de datele comunicate de Bulgaria și România pe bază voluntară pentru 2005 și 2006 la calcularea numărului total de canale în amândoi anii.

[9] A se vedea anexa 3 p. 120 (Cipru). Contextul legislativ urmează să sufere modificări în lunile următoare.

[10] A se vedea http://ec.europa.eu/avpolicy/docs/reg/tvwf/eu_works/controle45_en.pdf

Doar canalele locale (subregionale) sunt excluse din domeniul de aplicare al articolelor 4 și 5, precum și canalele care nu difuzează într-una dintre limbile UE și canalele destinate a fi recepționate în țări terțe din afara UE și care nu pot fi recepționate în UE.

[11] Comisia a trimis scrisori Germaniei și Portugaliei referitoare la necesitatea de a aplica dispozițiile articolelor 4 și 5 canalelor regionale, respectiv canalelor de cinema, deoarece acestea fuseseră considerate exceptate de către autoritățile naționale. În urma primirii scrisorii, Portugalia a furnizat deja date pentru 2008 referitoare la canalele de cinema, iar Germania s-a angajat să colecteze datele statistice de la canalele regionale pentru următoarea perioadă de raportare.

[12] Doar canalele care difuzează în exclusivitate actualități, evenimente sportive, publicitate, teleshopping și servicii de teletext sunt exceptate de la obligația de a aplica articolele 4 și 5.

[13] În acest caz, s-a luat în considerare UE-25 pentru perioada 2007-2008, astfel încât datele să poată fi comparate cu datele din perioada de referinţă precedentă. În orice caz, cifrele sunt identice pentru perioada 2007-2008 în UE-27.

[14] Este cazul Estoniei, Irlandei, Greciei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Austriei, Poloniei, Finlandei și Regatului Unit. Regatul Unit a furnizat date pentru toate cele 396 de canale acoperite în 2007 și pentru toate canalele, cu excepția a două dintre acestea, în 2008.

[15] Franţa şi Italia au anunţat deja în perioada de referinţă anterioară că au optat pentru cea de-a doua posibilitate. A se vedea cea de-a opta comunicare.

[16] Este cazul Franţei, pentru canalele digitale terestre. Procentul este calculat din cifra de afaceri a anului precedent, ceea ce reprezintă o bază de evaluare mai mare decât cea stabilită de directivă. În documentul de lucru care însoţeşte cea de-a opta comunicare, Comisia a invitat deja Franţa să-şi prezinte datele lor într-un mod care să reflecte cu acurateţe respectarea dispozițiilor articolului 5 din directivă de către canale franceze.

[17] A se vedea nota de subsol 10 de mai sus.

[18] A se vedea anexa I la documentul de lucru al serviciilor Comisiei.

[19] Cifrele furnizate la nivelul UE rezultată din media matematică a tuturor mediilor naţionale calculate pe baza datelor statistice comunicate de către statele membre. Cifrele nu au fost ponderate, întrucât nu sunt disponibili, pentru toate canalele, toţi parametrii necesari pentru o ponderare corectă.

[20] 2004 este primul an în care datele (UE-25) pot fi comparate cu cele din perioada 2007-2008. În scopuri de comparabilitate, media acordată pentru 2008 este calculată pentru UE-25 (fără Bulgaria şi România).

[21] UE-15 (statele membre iniţiale), UE-10 (statele membre care au aderat la UE în 2004) şi cele două state membre cele mai recente (Bulgaria şi România) care au aderat la UE în 2007.

[22] A se vedea diagramele de la punctul 2 din documentul de lucru al serviciilor Comisiei: Aplicarea articolelor 4 și 5: analiză detaliată.

[23] A se vedea anexa I – indicatorul 3 – la documentul de lucru al serviciilor Comisiei.

[24] Cipru (27,9 % timp de transmisie dedicat operelor europene în 2007, 30 % în 2008), Suedia (45,1 % timp de transmisie dedicat operelor europene în 2007, 45,5 % în 2008) şi Slovenia (34,1 % timp de transmisie dedicat operelor europene în 2007, 44,6 % în 2008).

[25] Slovenia în 2005 și Suedia în 2006

[26] Din rațiuni de comparabilitate, mediile luate în calcul pentru 2005 și 2006 includ datele furnizate pe bază voluntară de Bulgaria și România, țări care au aderat la UE la 1.1.2007.

[27] Ciprul a înregistrat o medie a producțiilor independente de 9,7 % în 2005 și 6,5 % în 2006, în timp ce în perioada de referință mediile au fost de 39,6 % în 2007 și 41,9 % în 2008.

[28] S-a luat ca bază UE-25 pentru a permite realizarea unei comparații cu perioada 2004-2008.

[29] În sensul acestui indicator, canalele pentru care nu au fost comunicate date sunt considerate neconforme - a se vedea Anexa 1: Indicatori de performanţă - Indicatorul 5.

[30] Adică opere difuzate în termen de cinci ani de la producerea lor.

[31] Din rațiuni de comparabilitate, cifrele au fost calculate pe baza UE-27.

[32] Se ia ca bază UE-25 pentru a face posibilă comparația cu cifra din 2004.

[33] A se vedea punctul 2 al documentului de lucru al serviciilor Comisiei: Aplicarea articolelor 4 și 5: analiză detaliată.