52010DC0189

Avizul ComisieI în conformitate cu articolul 48 alineatul (3) primul paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană privind o decizie a Consiliului European favorabilă examinării modificărilor tratatelor vizând componenţa Parlamentului European, propuse de Guvernul Spaniei /* COM/2010/0189 final */


[pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

Bruxelles, 27.4.2010

COM(2010) 189 final

AVIZUL COMISIEI

în conformitate cu articolul 48 alineatul (3) primul paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană privind o decizie a Consiliului European favorabilă examinării modificărilor tratatelor vizând componența Parlamentului European, propuse de Guvernul Spaniei

AVIZUL COMISIEI

în conformitate cu articolul 48 alineatul (3) primul paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană privind o decizie a Consiliului European favorabilă examinării modificărilor tratatelor vizând componența Parlamentului European, propuse de Guvernul Spaniei

Comisia salută inițiativa guvernului spaniol de modificare a Protocolului nr. 36 la Tratatul de la Lisabona privind dispozițiile tranzitorii. Comisia împărtășește opinia că măsurile tranzitorii vizând componența Parlamentului European, cu privire la care Consiliul European și-a dat acordul la nivel politic, ar trebui adoptate cât mai curând posibil, în conformitate cu procedurile juridice necesare.

Comisia amintește că inițiativa spaniolă urmărește să pună în practică un acord la nivel politic de lungă durată al Consiliului European. Această inițiativă este consecința faptului că alegerile europene din iunie 2009 nu au avut loc, astfel cum era prevăzut inițial, conform regulilor din Tratatul de la Lisabona.

Ca urmare a unei solicitări a Consiliului European, Parlamentul European a adoptat deja o rezoluție[1] la 11 octombrie 2007, care cuprinde un proiect de decizie a Consiliului European privind viitoarea componență a Parlamentului. Proiectul de decizie prevedea numărul de reprezentanți în Parlamentul European conform articolului 14 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană, astfel cum a fost modificat prin Tratatul de la Lisabona. Consiliul European și-a dat acordul la nivel politic cu privire la proiectul de decizie cu ocazia conferinței interguvernamentale din 2007[2], incluzând o modificare suplimentară la cifrele avansate (mai exact, un loc suplimentar pentru un membru din Italia)[3].

La reuniunea din 11 și 12 decembrie 2008, Consiliul European a declarat că, în cazul în care Tratatul de la Lisabona va intra în vigoare ulterior alegerilor europene din iunie 2009, vor fi adoptate, cât mai curând posibil, măsuri tranzitorii în vederea creșterii numărului membrilor Parlamentului European până la sfârșitul legislaturii 2009-2014, în conformitate cu cifrele convenite în cursul conferinței interguvernamentale din 2007. Această declarație prevede în mod explicit că numărul total de membri ai Parlamentului European va crește în consecință, de la 736 la 754, până la sfârșitul legislaturii 2009-2014. Declarația prevede, de asemenea, că modificarea ar trebui să intre în vigoare, dacă este posibil, în 2010.

După alegerile europene din iunie 2009, Consiliul European a reamintit declarația sa din cursul reuniunii din 18 și 19 iunie 2009, enumerând în mod explicit cifrele convenite în cursul conferinței interguvernamentale din 2007. Totodată, s-a precizat modul în care statele membre ar putea completa locurile suplimentare, mai exact prin alegere ad-hoc, pe baza rezultatelor la alegerile europene din iunie 2009 sau prin numirea de către parlamentul național respectiv a numărului necesar de membri din rândurile sale. Ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, guvernul spaniol a prezentat inițiativa sa, cu privire la care Consiliul European consultă în prezent Comisia.

Având în vedere că propunerea reflectă acordul la nivel politic la care au ajuns statele membre în perspectiva intrării în vigoare a tratatului după alegerile europene din iunie 2009, Comisia recomandă organizarea unei conferințe interguvernamentale cât mai curând posibil, care să se limiteze strict la discutarea propunerii spaniole cu privire la un protocol de modificare a Protocolului nr. 36 privind dispozițiile tranzitorii.

[1] Rezoluția Parlamentului European din 11 octombrie 2007 privind componența Parlamentului European {2007/2169(INI)}.

[2] Declarația nr. 5 anexată la actul final al conferinței interguvernamentale.

[3] Declarația nr. 4 anexată la actul final al conferinței interguvernamentale.